Vapiseva, mutta taitava esikuva

On se onni, että eurooppalaisella oikeistolla, kutsutaan sitä keskusta -oikeistoksi tai maltilliseksi oikeistoksi, konservatiiveiksi tai talousliberaaliksi eri vivahtein on elävä poliittinen esikuva Saksan liittokansleri Angela Merkelissä. Tämä korostuu nyt kun aikanaan aatteellisina suunnannäyttäjinä toimineet brittikonservatiivit ja Yhdysvaltain republikaanit näyttävät hiukan ja ei niin vähän eriseuraisilta.

 

Kansleri Merkel lienee 2000-luvun ensimmäisten vuosikymmenien merkittävin poliitikko. Harva kykenee jättämään sellaisen perinnön kuin hän näyttää pystyvän jättämään. Saksa kaikkine omine ongelmineen on noussut Euroopan keskeiseksi valtioksi maltillisella politiikalla ja torjuen populistisen politiikan. Lopullisen arvosanan voi tietysti antaa vasta paljon myöhemmin.

 

Tuskin kukaan kiistää Merkelin merkitystä eurokriisin ja pakolais- ja siirtolaiskriisin hoidossa. Kaikkia ei Merkelin tiukkuus toisessa ja ns. lepsuus toisessa ole miellyttäneet, mutta sellaista politiikka on. Jälkimmäisen tämä pakolais- ja siirtolaispolitiikan osalta Merkel on esimerkki eurooppalaisen humanismin elinvoimasta poliittisella kentällä, tämä on oma arvioni.

 

Myönnän toki, että Merkelkin on tehnyt ratkaisuja, jotka saattavat osoittautua pitkällä tähtäimellä virheellisiksi. Tällaisia voivat olla esim. ydinvoimasta luopuminen ja NordStream2.

 

EU:n komission puheenjohtaja valinta, jonka ehkä vähiten huomiota saanut piirre oli se, että valtioiden sananvaltaa ei sivuutettu, vaikka parlamentille annettiinkin siihen mahdollisuus. Euroopan unioni on vieläkin lähinnä löyhä valtioliitto, eikä liittovaltio.  Uskon, että oikea federalismi ei koske tätä sukupolvea, ainakaan omaani, mutta silti askelia kannattaa ottaa siihen suuntaan. Ehkäpä kotoisten puolueittemme nimien perään tulisi suluissa liittää niiden unioniryhmien lyhenteen esim. Kok (EPP). Saattaisi olla, että kiinnostus Euroopan parlamentin työhön kasvaisi ja äänestäjät saisivat hiukan laajemman kuvan siitä millaisilla ajatuksille äänensä antavat.

 

Maanantaina tiedämme varmuudella Britannian uuden pääministerin nimen. Tulevasta pääministeristä riippuu, haluaako hän jatkaa neuvotteluja brexitistä vai antaa sopimuksettoman eron tapahtua. EU on valmis antamaan lisäaikaa, mikä sopii hyvin myös Saksalla ja varmasti myös Suomelle.

 

PS. Brittikonservatiivien äänestys on puolueen jäsenäänestyksenä poikkeuksellisen merkittävä ja pistää ajattelemaan puolueiden jäsenten ja kannattajakunnan eroja myös Suomessa. Britannian konservatiivien ikärakenne on sellainen, että koko suunnilleen porukka mahtuisi meillä Kansallisiin Eläkeläisiin tai perussuomalaisten vastaavaan, jos persuilla semmoinen läheisjärjestö on. Puolueet tarvitsevat meilläkin virkeää nuorempaa väkeä ja toimintamuotoja, jotka mahdollistavat kiireisenkin osallistumisen.

jaga
Kokoomus Järvenpää

Sosiaalista markkinataloutta ja natojäsenyyttä kannattava, maahanmuuttoon myönteisesti suhtautuva, maltillinen federalisti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu