Lähtisikö Nato Iraniin?

Iranin ja Yhdysvaltojen välillä leijuu sodanuhka, mutta saisiko Yhdysvallat Natosta myötäsotijoita? Entä Iran, saisiko se tukea Venäjältä tai kenties Kiinasta?

 

Euroopan unionin Iran politiikka poikkeaa Yhdysvaltain vastaavasta lukuun ottamatta eroaikeissa olevaa Britanniaa. Sen Yhdysvallat saisi kumppaniksi, mutta entä Natoa ja sen kumppaneita, jollainen Suomikin on. Tuskin, jos se toimisi hyökkääjänä.

 

Nato jäsenyys ei pakota sotimaan ellei, jäsen joudu hyökkäyksen kohteeksi. Mikä sitten hyökkäykseksi todettaisiin, on osittain politiikkaa, droonin alas ampumista ei sellaiseksi ole ainakaan esitetty, mutta tulkinta voi olla toinen, jos USA:n miehitetty kone ammutaan alas kansainvälisessä ilmatilassa. Semmoisesta teosta Iran kertoo kieltäytyneensä. Se voisi olla hyökkäys Natomaata vastaan ja käynnistäisi varmasti pohdinnan Naton solidaarisuusvelvoitteesta kussakin tilanteessa.

 

Selvää lienee, että sotatilanteeseen joutuessaan USA odottaisi apua ystäviltään oli se sitten hyökkääjä tai hyökkäyksen uhri. Natosopimus ei kuitenkaan velvoita myötäsotijaksi, mutta tuskinpa USA:n yksin jättäminenkään jää vaille hintaa avusta kieltäytyville, vaikka velvoitetta apuun ei olisikaan.

 

Entä sitten Iran?  Tuskinpa mikään ulkopuolinen valtio lähtisi sotaan sen puolesta, mutta ainakin muutama käyttäisi USA:n sitoutumista sotaan hyväkseen sydämensä kyllyydestä.

 

Unionimaiden osalta USA:n ja Iranin konflikti merkitsisi koetinta unionin yhtenäisyydelle aivan uudella tasolla.

 

Toivon voi panna sille, että sotaa ei synny muuta kuin vahingossa. Trumpin politiikka näyttää jyrkistä piirteistään huolimatta olevan enemmän sanoja kuin valmiutta tekoihin.  Iran tuskin sekään sotaan supervallan kanssa haluaa.

jaga
Kokoomus Järvenpää

Sosiaalista markkinataloutta ja natojäsenyyttä kannattava, maahanmuuttoon myönteisesti suhtautuva, maltillinen federalisti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu