Ihan oikeesti Mielipiteitä politiikan katsomosta käsin.

Riita heti kättelyssä

On Antti Rinteellä tekemistä, kun hän pääministerin tehtävässä yrittää huolehtia hallituksen yhtenäisyydestä. Ensimmäinen isompi kärhämä on syntynyt vihreiden ja keskustan välille uusista sellutehtaista https://www.hs.fi/politiikka/art-2000006133932.html .

 

Kaikkihan tietävät, että siitä mikä liittyy metsätalouteen ei meillä ikinä päästä yksimielisyyteen. Vihreiden ja keskustan kannat siitä miten paljon metsää voi hakata ilman, että ilmastotavoitteista luovutaan tuntuvat olevan sovittamattomassa ristiriidassa.  Teollisuus kyllä puunsa saa, vaikka Venäjältä, mutta keskustalle lienee tärkeintä, minne kantorahat menevät. Vihreille taas se, että olemme ilmastokysymyksissä mestari luokalla.

 

Saa nähdä kumman osapuolen Rinne saa taipumaan. Rinteen luulisi olevan tehtaiden rakentamisen puolella, mutta nyt on vastassa idealisteja, joita Haavistonkin lienee vaikea taivutella ruotuun aiheuttamatta närää puolueensa sisälle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Kun keskusta vielä huomaisi, että Mikkosen kohua herättäneet sanat ovat oikeastaan yhteneväiset metsäteollisuuden kannan kanssa. Eivätkö keskustalaiset ymmärrä mistä on kyse vai onko kyseessä vain irtopisteiden keruu? No tämä ei ole ensimmäinen kerta kun keskusta ei näe metsää puilta tämän asian puitteissa (mm. Sipilä varoitti kansaa, että vihervasemmisto haluaa kieltää metsien käytön).

Kokolailla toinen asia on sitten jos investointeja tai metsänkäyttöä käydään oikeasti rajoittamaan, mutta silloinkin pitäisi keskustella rajoitussuunnitelmien sisällöistä, ei tällaisesta epämääräisestä kauhistushutusta.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Kärnän trollaukset eivät välttämättä ole Keskustan virallinen linja.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Ville Ylitalo cityvihreä kehä kolmosen sisältä käyttää trollikieltä Mikko Kärnästäjoka on maasedun puolustaja henkeen ja vereen saakka.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Eiköhän keskusta ymmärrä pitemmältä kuin vihreiden Koijärven kapinasta 1979
Onko nyt niin ettei vihreät ole 75 prosentin työllisyysasteen kannalla.

Toisekseen on maaseudun elinehtojen vastaista lietsoa puunostajille ettei olisi suotavaa ostaa puuta.Tälläisen mielikuva illuusion luonti kyllä on myös puun hinta kysymys odotamme kyllä vihreiden Krista Mikkoselta avausta metsänomistajille maksettavasta hiilinielukorvauksesta.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Simonen siis vaatii korvausta metsänomistajille siitä, että heidän metsänsä kasvavat. Se onkin kepuleiden pitkä linja, ei ole olemassa sellaista asiaa josta ei olisi sopivaa korvauksia heille, jos ei muusta niin saamatta jääneistä korvauksista.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen Vastaus kommenttiin #12

Hyvä kun huomasit tämän metsänomistajille kuuluvan hiilinielukorvauksen joka nyttemin sosialisoidaan valtiolle korvauksetta. Kovan hiilen pörssihinta on noin 83 € tonni. Siis jossakin Jyväskylän korkeudellä metsän vuotuinen kasvu on noin neljä kiintokuutiota hehtaarilta ja se sitoo tonnin kovaa hiiltä joten 100 hehtaarin vuosittainen hiilinielukorvaus olisi 8300 € siitä voi laskea sosiailisoinnin hinnan.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #15

Tarkoitus hiilinielujen kasvattamisessa käsittääkseni on, että thostetaan metsän kasvun aiheuttamaa hiilen sitomista. Siis mitä enemmän puu kasvaa, sitä enemmän se sitoo hiiltä ja samalla kasvaa metsänomistajan omistuksen arvo. Ja siitä arvon kasvustako pitäisi metsänomistajalle maksaa korvausta, siis siitä ettei haaskaa metsäänsä keskenkasvuisena?

Hiilinielujen toimiminen ei estä hakkuita vaan siirtävät niitä sen verran, että silloin kun ne kiivaimmin kasvavat ja hiiltä sitovat, niitä ei korjata eli puumassan arvon nopeinta lisääntymistä ei katkaista. Vaan vasta kun kasvu hidastuu ja sittenkin niin, että vältetään metsän kasvun katkoksia eli avohakkuita ja aurauksia.

Puumassan kasvun tulokset tulevat jatkossakin metsänomistajan haltuun täysimääräisinä mutta tulostaan on tietenkin metsänmyyjänkin aoikeudenmukaista maksaa veronsa.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen Vastaus kommenttiin #20

Aivan mutta kuitenkin metsä toimii hiilinieluna ja valtio sosialisoi hiilinielun hyödyn.
Talousmetsän kiertokulku vaatii väliharvennuksia ennen päätehakkuuta näin se vain menee.
Tällä hetkellä kun myyt päätehakkuuna 100 vuotiasta metsää niin olet maksanut pinta-alaperusteista veroa vuoteen 2005 saakka ja nyt myydessä 34 % myyntiveroa, siis verotus on kaksinkertaista.
Lisäksi tämä hiilinielun sosialisointi harjakkaisena mutta se on mukavaa kun saa harppoa toisen metsässä vapaasti.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #21

Siis kun puut ahmivat ilmaiseksi hiilidioksidia ilmasta ja kasvattavat sillä massaansa niin tämä kasvu se kaikki kuuluu metsänomistajalle. Niinhän he sen saavatkin vaikka hiilinieluja kasvatetaankin, ehtivät vain puut ahmia massaansa enemmän hiiltä kun niitä ei vielä kesken kiivaimman kasvamisen korjata.

Tuossa Simosen ajattelussa on vähän samaa kun kalan eksyessä uimaan kalaveden omistajan alueelle niin se on heti tuon kalaveden omistajan omaisuutta ja hänen pitäisi saada korvauksia kun se pois ui. Siis silloin kun kalaa ei pysty n.s. roskakalaksi*) selittämään jolloin siitä on myös saatava korvaus. Tietysti myös vedenomistaja omistaa kaiken sen veden mikä hänen alueelleen jostakin vain tulee ja poisvirtaavasta hänen olisi saatava korvaus tai muuten pöyristyttää ja mieltä karvastaa kepulilla.

P.s. Jos oikein muistan niin pinta-alapohjaista metsäverotusta pidettiin aikoinaan epäreiluna kun joutui maksamaan veroa mahdollisesta kasvamisesta eikä saadusta tulosta. Sitten kun tuosta tulosta alettiin pitkän ja joustavan siirtymäajan sekä sovittelun jälkeen maksamaan veroa niin nyt sekään ei käy koska verothat kuuluvat aina muitten maksettavaksi jotta korvaukset juoksee.

*) Oikeasti roskakaloja ei ole olemasskaan vaan laiskuutta ja osaamattomuutta.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #12

Jorma Myyryläinen

Niin. Minä istutin toimeksiantona pari vuotta sitten omistamalleni metsäpalstalle n. 6 000 kuusentainta. Ihan omalla rahalla ostin. Maksoin istutuspalkkion metsänhoitoyhdistykselle, työllistin. Hyvin ovat taimet lähteneet kasvuun. Ensi vuonna pitää ostaa, ihan omalla rahalla, taimikon hoitoa.

En tiedä paljon metsäni puuston arvo on hiilinieluna, mutta voin kyllä myydä valtiolle hiilinieluni. Aika reilua mielestäni, koska kun myyn hoitamastani metsästä puuta, valtio on käsi ojossa ottamassa tuotosta veron. Sen lisäksi valtio alkaa käyttää hyväkseen ilmaiseksi metsäni hiilinielua todistaessaa maailmalle kuinka hyvin se torjuu ilmastonmuutosta.

Käyttäjän tapiosimonen kuva
Tapio Simonen

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-ahon mielestä (esim. vaaliohjelmien aikana) muiden puolueiden liian ”kunnianhimoiset” ilmastotavoitteet vievät teollisuutta (esim. sellutehtaat) ulkomaille ja näin ollen lisäävät työttömyyttä sekä vaarantavat talouden kasvua sekä Suomen hyvinvointivaltion säilyttämistä.

Muiden puolueiden, erityisesti punavihreän porukan (vihreät ja vasemmistoliito) poliitikot väittivät tätä ”turhaksi pelotteluksi” tai jopa valheeksi.

Hallitukselta (vihreiden ministeri Krista Mikkonen) kului vain päivän verran, kun saatiin näyttö siitä, että Halla-ahon väitteet eivät olleet ”turhaa pelottelua”!

Täällä lisää aiheesta:

https://www.tapionajatukset.com/37786

Käyttäjän jjrposti kuva
Jari Räihä

Vihreät voisivat uhata hallituksesta lähtemisellä.
Oikeastaan lähteä saman tien.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Emme piruullakaan. Itse olisin toivonut Sipilän hallituksen kaatumista alkumetreille (tai no jonkin aikaa odottelin ja katsoin, mutta kiky-sotku sai minut kaipaamaan hallituksen eroa), joten samankaltaisia fiiliksiä meillä taitaa olla vaikka suunta onkin toinen.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Ei kai kiky-sotku ole nytkään selviämässä sillä hallitusohjelman lopulliseen versioon siitä luopuminen on vesitetty vaatimalla "samanlaisia työllisyysvaikutuksia" muilla toimilla ennen sen purkamista. Vaatimus lienee kepuleiden perinnemenojen mukainen iltalypsy mutta vihreät itselleen tyypillisellä tavalla kävivät taas kauppaa. ja niin lienee myös nyt hiilinielujen kanssa kyseessä sopivien poliittisten vaihdannanvälineiden etsintä käynnissä hallituksen kaikkien osapuolten keskuuksissa. Mihin kaikkeen demulit ovatkaan valmiita Rinteen pääministeriuran jatkamiseksi.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Jari Räihä

Viimeksi, kun lähtivät hallituksesta, lähtivät ydinvoiman takia. Nyt ydivoima kelpaa, vaikka Venäjältä !

Vihreiden Pekka Haavisto sanoo, että ydinvoima voidaan nyt hyväksyä siirtymäkauden ratkaisuna. Pekka ei taida tietää, että nykyisin uusien ydinvoimaloiden käyttöikä on 60-100 vuotta !

Kolme ydinvoimalaa Suomeen lisää, niin hiilinieluja ei tarvitse Mikkosenkaan miettiä !

Yksi maailman pahin pöllyttäjä Kiina on tajunnut tehokkaan ratkaisun. Kiina rakentaa 40 uutta ydinvoimalaa !

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Suorina työllistäjinä sellutehtaat eivät ole kummoisia. Rakentaminen työllistää ja hakkuut ja kuljetus. Silti sellu on bulkkituote. Toivottavasti mahdollisten tehtaiden palettiin kuuluu pitemmällekin jalostettua tavaraa, joilla olisi isompi jalostusarvo.

Täytyy miettiä onko se sellu johon Suomen kannattaa panostaa, vai löytyisikö muutakin?

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Niin kumman kanta onkaan jo neuvoteltu hallituksen kanta ja kumpi pelaa teatteria äänestäjäkuntansa edessä?

Jostain syystä kutina on, että hallitusneuvotteluissa on rajoituttu melko vähäiseen biotuotetehtaiden volyymin kasvattamiseen, eikä uutta tehdasta Kemiin välttämättä tule.

Näin ollen keskusta ärhentelisi nyt lähinnä vain näön vuoksi.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Hallitusohjelmassa ei juuri mitään asiaa ole ratkaistu yksiselitteisesti, vaan selvitetään, tutkitaaan, katsotaan...toivotaan !

--> mutta edessä häämöttää valtion lisävelkaantuminen.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Ainakin se lupaa paljon parenpaa mitä kokkuleilta ollaan saatu aikaisemmissa ja nytkään olisi ollut luvassa. Saa kuitenkin nähdä miten sitä toteuttavat.

Toisaalta olisikin ollut käsittämättömän mieletöntä esittää hallitusohjelmassa kaikki yksiselitteisesti, ellei vaihtoehtoisesti mielettömän käsittämätöntä. Kun asiat ovat aiku niin ne on ensin selvitettävä, tutkittava ja sitten suunniteltava sekä vasta sen jälkeen toteutettava. Sen luulisi kokkulinkin käsittävän.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Kylläpä tämä on taas perin vaikeaa ja riidankylväjät heittävät lisää löylyä.

Vallitsee varsin laaja ymmärrys siitä, että KAIKKI käynnissä olevat tehdassuunnitelamt eivät voi toteutua mikäli puun käyttö pidetään sovitulla tasolla.

Esimerkiksi Yle kertoo tänään tuontipuuhun liittyen:
"Puuta ei riitä kaikille
Luken mukaan ennätysvuonna 2006 tuontipuuta käytettiin Suomessa yli kaksi kertaa enemmän kuin vuonna 2018. Tuontipuu kattoi huippuvuotena raakapuun kokonaiskäytöstä peräti neljänneksen."

"Uusia sellutehtaita on suunnitteilla niin paljon, ettei puuta riitä millään kaikille, jos kaikki aikeet toteutuisivat. Pelkästään raakapuun tuonnin varaan Suomeen ei kuitenkaan voi rakentaa uusia sellutehtaita."

"Esimerkiksi Venäjällä puunkorjuuseen ja metsäautoteihin pitäisi investoida valtavasti rahaa, jotta myös tuontia voitaisiin merkittävästi lisätä. Metsäteollisuus varoo liiallista riippuvuutta Venäjältä tuodusta puusta muun muassa tullausasioiden ja arvaamattoman toimintaympäristön takia."

https://yle.fi/uutiset/3-10803531

Myös esimerkiksi Talouelämässä otetaan kantaa samaan suuntaan otsikolla: Uudet hiilinielulaskelmat panevat selluhankkeet tiukan luupin alle

https://www.talouselama.fi/uutiset/uudet-hiiliniel...

Joten ei olla Vihreistä todettu, etteikö voida toteuttaa hankkeita vaan ettei KAIKKIA näillä näkymin voida toteuttaa. Kulmuni ja Kärnä sitten meuhkaavat (jälleen) sisäistämättä koko asiaa.

Varsin yksinkertaista ellei halua ymmärtää väärin.

Oma lukunsa on sitten, että itse epäilen Luken korjattujen laskelmien joutuvan vielä tiukkaan syyniin EU:ssa. Suomella on kuulemma ollut eniten huomautettavaa laskelmien oikeellisuudesta kaikista maista jo nyt. Nytkin korjattujakin laskemia ihmetellään, kun hakkuumäärät putosivat paljon ennustettua vähemmän. Pitkään meni Lukella laskiessa ja saa nähdä, millä keinoilla päädyttiin noin pieneen vähenemään ja kestääkö se tarkastelun.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Näköjään tarpeellistä tällainen alleviivaus.

Lisätään tähän vielä US:n uutinen Rinteen reaktiosta asiaan: https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/282480-karna-ei-s...

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Investointien ajankohta on aina tärkeää. Olisikohan niin, että käytännössä vihreiden kanta voittaa markkinoiden päätöksellä https://yle.fi/uutiset/3-10820181

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset