Ihan oikeesti Mielipiteitä politiikan katsomosta käsin.

Oppositio kiinnostaa

Hallitusohjelmaa vielä sulatellaan ja viimeiset ministeri nimetkin pian saadaan. Pitkällä tähtäimellä poliittisesti mielenkiintoisin asia kuitenkin on millaiseksi opposition väliset suhteet muodostuvat. Sillä asialla on varmasti merkitystä poliittisen elämämme jatkon kannalta.

 

Lähinnä kysymys kuuluu miten pitkälle perussuomalaiset ovat valmiita karsimaan muita erityisesti ärsyttävät piirteensä ja, jos ei niin missä määrin kokoomuksessa on halua oppositio yhteistyöhön laajemminkin kuin joissakin erityiskysymyksissä.

 

Molemmissa puolueissa on tapahtumassa organisaatioiden sisällä henkilönimityksiä, joiden perusteella voi arvailla linjojen liikahduksia. Kovin läheinen yhteistyö olisi ainakin kokoomukselle riski sen käydessä kaupungeissa kamppailua lähinnä vihreiden kanssa.

 

Myös kristillisdemokraatit joutulat pohtimmaan strategiaansa. EPP:n puolueena olisi luonnollisinta pysyä erossa perussuomalaisista,  mutta tiedä häntä,  varmaankin yhteistä pintaa perussuomalaisten kanssa arvokonservatismista löytyy.

PS.

 Jos nyt joku asia uuden hallituksen osalta nyt kiinnostaa on Vasemmistoliiton jäsenäänestys. Hallitukseen lähtö tuskin on aivan yksimielinen. Silti uskon, että vasemmistoliitto hallitukseen lähtee ja Li Anderssonista tulee opetusministeri. Vasemmistoliitolla kävi tässä säkä, suhteessa vihreisiin ja demareihin, jälkimmäisiä ei ehkä paikka edes kiinnostanut.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

En pidä mahdottoma, että nykyinen eduskunta ei istu täyttä kautta.

Aloittava Rinteen hallitus joutuu löysän hallitusohjelmatekstin johdosta käymään jatkuvasti sisäisiä kehysbudjettineuvotteluja. Jos lisämenot on sidottu työllisyyskehitykseen, ennustan hallituksen sisäisen ilmapiirin
tulehtuvan piankin. Muistamme myös vuodelta 2014 kesältä, miten silloinen VM-ministeri Rinne veti välistä ja se on huone enne.

Kokoomuksen puoluekokouksessa äänestetään melkoisella varmuudella puheenjohtajasta, jos ei vielä vuonna 2020, niin vuonna 2022.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja ja puoluesihteeri vaihtuu. Kalle Jokinen
valittiin puolustusvaliokunnan puheenjohtajaksi ja hän haluaa keskittyä siihen. Janne Pesonen siirtyy puoluesihteeri paikalta Uudenmaan kokoomuksen toiminnanjohtajaksi, joka sekään paikka ei ole merkityksetön.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Saa nähdä nouseeko Orpolle vastaehdokasta 2020. Miten oppositiopolitiikan alku ja millä sisällöllä sitä tehdään lienee tärkeintä. Kunnallisvaalien tulos 2021 sen sijaan ratkaisee huudetaanko Orpo jatkoon vai vaihdetaanko vetäjää.

Hallituksen mahdollisuudet toteuttaa ohjelmaansa riippuvat globaalitalouden kehityksestä. Epäilemättä nyt kirjattujen tavoitteiden toteuttaminen voi olla vaikeaa kun törmätään arkitodellisuuteen esim. sote-palveluiden osalta.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

Olit aivan oikeassa, Vasemmistoliitto ei ollut ihan yksimielinen: "Jäsenäänestyksessä yli 97 prosenttia äänesti hallitukseen menon puolesta."

https://www.verkkouutiset.fi/vasemmistoliiton-jase...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset