Ihan oikeesti Mielipiteitä politiikan katsomosta käsin.

Ensin komissaari sitten presidentti?

Eero Heinäluoma on ilmoittautunut komissaariehdokkaaksi. Eero ei taida sittenkään jäädä vain viettämään poliittisia eläkepäiviä Brysseliin, vaan valmistautumaan komissaarin virasta Sauli Niinistön seuraajaksi. Ihan hyvä idea muuten, mutta Suomen komissaariksi on yleisesti toivottu naista, joko Miapetra Kumpula-Natria tai Jutta Urpilaista. Ulkopuolisen silmin ja unionia ajatellen Kumpula-Natri olisi minusta paras valinta, mutta sisäpolitiikassa Rinne tarvinne Urpilaista ja Heinäluoma taasen olisi presidenttiehdokasainesta.

 

Presidenttiehdokasaineksesta puheenollen Pekka Haaviston nimeäminen ulkoministeriksi, joka on varsin mahdollista, lienee samalla hänen valintansa kolmannen kerran vihreiden presidenttiehdokkaaksi.

 

Juha Sipilästä tuskin keskustan presidenttiehdokasta tulee. Olli Rehn kasvaa korkoa Suomen Pankissa ja on varteenotettava nimi, ellei saan nimitystä EKP:n johtoon, joka se olisi aivan presidentinpaikkaan verrannollinen tehtävä, ellei vaikuttavampi.

 

Kokoomuksen tilanne on hankalampi. Kansainvälisesti tunnetuin nimi on Alexander Stubb, joka töissä siellä mistä Sauli Niinistö presidentinvirkaan ponkaisi.  Kansainvälisesti tunnettu ja arvostettu ehdokas olisi valituksi tultuaan Suomen etu, mutta herää kysymys tulisiko Stubb valituksi? Ehkä kokoomus joutuu etsimään ehdokkaansa varsinaisen politiikan ulkopuolelta.

 

Laura Huhtasaari oli viimeksi perussuomalaisten ehdokas ja nyt menossa europarlamenttiin, jossa sielläkin varmaan hankkii näkyvyyttä. Silti uskon, ett presidenttikisassa Jussi Halla-aho toisi enemmän ääniä.

 

P.s. Näyttää siltä, että eurovaalien äänestysprosentti nousee.  Se, että kokoomus johtaa kannatuskyselyssä ja Sirpa Pietikäinen, Henna Virkkunen ja Petri Sarvamaa jatkanevat EPP:n edustajina. Sen sijaan Sari Essayahille paikan uusiminen EPP:n riveissä tekee tiukkaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Jos Sipilä ryhtyy eduskunnan puhemieheksi, niin hänestä voi tulla Kepun presidenttiehdokas. Mielestäni Sipilä olisi huomattavasti parempi presidentti kuin Stubb.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Heinäluoma taitaisi olla Lipposen veroinen presidenttiehdokas, eli kehnomman puoleinen. Kaikkihan kai muistavat Lipposen mahalaskun presidentinvaaleissa?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset