Ihan oikeesti Mielipiteitä politiikan katsomosta käsin.

Plaseerauksella on merkitystä

Se millainen on eduskunnan istumajärjestys, luo kuvan siitä millainen milläkin paikalla istuva puolue arvoiltaan on. Arvoksi lasken tässä myös suhteen markkinatalouteen. Monille politiikasta vähemmän kiinnostuneelle istumajärjestys on silkkaa selkosuomea puolueittemme olemuksesta. Plaseerauksella on siis väliä. Moni perustaa valintansa juuri istumajärjestyksen antamaan kuvaan. Kokeneesta poliitikosta plaseeraus on naurettava asia, mutta monelle äänestäjälle se on politiikan kuvastin,

 

Millä paikalla minkäkin puolueen tulisi istua. Jos haetaan uutta näkökulmaa, niin minusta käyttökelpoisen kuvan antaa se mihin eurooppalaiseen puolueeseen unionitasolla kukin puolue on hakeutunut.  Tuo valinta kertoo paljon siitä millaiseksi puolueet itsensä periaatteessa kokevat.

 

Puolueet harvoin ovat täysin yhtenäisiä, vaikka mielellään sellaisen kuvan antavatkin. Näin on myös Eurooppa tason puolueiden osalta.  On voinut käydä niinkin, että puolue ei ole päässyt siihen ryhmään mihin olisi halunnut kotoisten kilpailijoittensa toimesta.

 

Meillä on ajankohtainen asia perussuomalaisten paikka eduskunnan istumajärjestyksessä. Nyt esillä oleva siirtoehdotus kuva mielestäni hyvin sitä millaisena puolueena perussuomalaiset näen ja uskoakseni myös sitä millaisena puolueena se kansainvälisessä mediassa nähdään. Se on osa oikeistopopulistista liikettä, ei niin räväkkä kuin eräät ulkomaiset ystävänsä, mutta tuon liikkeen suomalainen muunnos.

 

On jännä nähdä miten eduskunta perussuomalaisten paikasta päättää. Onko se yhtenäinen, jos muutokseen mennään, vai irtoaako esim. kokoomuksen rivistä edustajia, jotka haluavat tässä asiassa vahvistaa profiiliaan oikeistopopulistien läheisinä. Olisi kokoomuksen kannalta tosi heikkoa, jos oppositioon jouduttaisiin hajanaisina vielä tällaisen asia kanssa.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (42 kommenttia)

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen

Vielä muutama vuosi sitten kokoomuksen eduskuntaryhmässä oli ”munaa”. Kaipaan esim. Anne Holmlundia ja hänen jämäkkyyttä. Nyt nämä äijät ovat kuin villasukkaan laitettua kuravelliä. Sama demareissa. Paavo Lipponen uskalsi olla isäntä ja Kari Rajamäki seisoi ministerinä periaatteittensa takana vaikka demarien naislauma haukkui häntä pystyyn. Timoharakat ja anttilindmanit kun ottaa vaatteistaan ulos, rupeavat ne valumaan mäkeä alas.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Olen samaa mieltä, että kysymyksessä ei ole pikkuasia. Jussi Halla-ahon aikana persuista on tullut eurooppalaisittainkin "räväkkä" äärioikeistopuolue. Suomen ulkopuolella tämä on jo faktaa, sen huomasi kansainvälisen median uutisoinnista Suomen vaaleista.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Lehdistöparvelta on vaikea nähdä salin oikeaan laitaan, millä vihjataan olevan merkitystä tässä asiassa. Kukapa haluaisi menettää medianäkyvyyden, kun kilpailijat salin keskellä ja sen vasemmassa reunassa nauttivat ilmaisesta ruutuajasta?

Olisiko lehdistön käytössä olevaa parvea oikealla mahdollista supistaa, ja tarjota medialle vastaavaa tilaa myös salin toiselta laidalta? Tämä monipuolistaisi yleisölle tarjottavaa näkymää, eikä minkään puolueen tarvitsisi kärsiä "uutispimennosta" suuressa salissa.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

En oikein ymmärrä tätä kuva-asiaa. Kyllä oikea laita televisiossa näkyy. Näkyvyydellä sinänsä ei liene muuta merkitystä kuin, että äänestäjä voi tarkistaa edustajan paikallaolon.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Silloin kun on näkyvissä, on sitä kaikkine haukotteluineen ja päänraapimisineen. Muuten: jos olisin perussuomalainen kansanedustaja, haluaisin mahdollisimman kauas punavihreistä voimista, ja silloin oikea laita vaikuttaisi hyvältä paikalta. Mitä häpeämistä isänmaallisella puolueella olisi sijoittumisessa oikealle?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Voisiko salissa sallia kuvausdronien käytön? Tai eduskunta voisi rakentaa keskelle salia 360 asteen kamerapatterin joka kuvaa koko ajan joka suuntaan ja tarjota sen kuvaa avoimena datana kaikkialle, myös äänen kera?

Vastuulliset ja vastuuttomat mediatoimijat sekä kansalaiset voisivat seurata 24/7 360-kuvakulmalla mitä edustuksellisen demokratian ytimessä tapahtuu.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Tässä olisi ratkaisu, koska Halla-aho on valittanut paikan medianäkyvyydestä, ei niinkään asemoinnista oikealle.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Eduskuntasalin laitimmaiset paikat jäävät katveseen tv- ja lehtikuvaajien lehterin alapuolelle, josta kansanedustajien saaminen kuviin on hankalampaa kuin muualta salista. 

Katso kuva tästä Ylen jutusta: https://yle.fi/uutiset/3-10765187

Istumajärjestystä ei voi muuttaa ilman yksimielisyyttä.

HS teki yhteenvedon EKV vaalikonevastauksista ja siinä Kokoomus oli oikeistolaisin puolue. PS oli keskellä.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Ei istumajärjestystä nyt "muuteta," vaan uusi eduskunta tekee omansa. Muilla puolueilla tulee olla pokkaa äänestää persut kumoon tässä asiassa. Joku siellä äärioikealla joutuu istumaan joka tapauksessa.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Miksi RKP sitten sanoo, että istumajärjestystä on muutettava.

Nyt saivarrellaan sitten herra Snellman.

Istukoon Kokoomus siellä oikealla, jos ei sillä ole väliä.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #6

Kun siellä äärioikealla joku joutuu istumaan, niin parempi, että siellä istuu äärioikeistopuolue. Ks. kommenttini 2 edellä.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki Vastaus kommenttiin #10

Enemmän minä tiedän meidän mielipiteistä kuin Snellman ja ne ovat vähemmän oikeistoöaisia kuin kokoomuksen.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

HS:n jutun viimeinen kappale: "Perussuomalaisten sijoittaminen äärioikealle voi siis olla aivan oikea ratkaisu. Mutta sen tehdessään muiden puolueiden pitäisi miettiä myös omat paikkansa kokonaan uusiksi." Eli keskusteltavaa riittää.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Kyseessä näyttäisi olevan sama poliittinen suhtautuminen kotimaassa kuin mitä on EU parlamentissa eu-kriittiin puolueisiin ja heidän sijoittamiseesa istumajärjestyksessä kaikkein oikeanpuoleisimmalle sivulle ihan riippumatta siitä minkälaista talouspolitiikkaa jäsenmaiden puolueet ajavat kussakin ryhmässä. Miksihän kuitenkin Unkarin Fidesz puolue kuitenkin kuuluu EPP ryhmään (tosin lienee erotettuna puolueen päivän poliittisesta toiminnasta ryhmässä), vaikkakin on hyvinkin kriittinen EU:n toimintaan? Eikö samalla periaatteella kuuluisi muiden puolueiden paikkaa sielläkin määritellä uudelleen?

Miksi Suomen eduskunnan ylipäänsä pitää matkia EU parlamentin istumajärjestystä? Eikö kuitenkin kansallisella tasolla talouspolitiikka kosketa tai ainakin pitäisi olla suurin merkitys maamme talouteen ja hyvinvointiin? Ei kai kriittisyys unionin toimintaa kohtaan voi olla se suurin syy istumajärjestykseen salissa? Onhan muissakin puolueissa kriittisyyttä unionin toimintaa kohtaan. Ainakin keskustassa voi hyvällä syyllä olettaa olevan maatalouteen liittyvissä kysymyksissä. Ehkäpä sitten demareissa se, että integraation syventäminen pitää tapahtua nyt eikä viidestoista päivä. Tosin eihän meillä mediat kerro eikä uutisoi kansalaisille minkälainen merkitys tuolla lisäämistoimella on meille.

Eduskunnan työjärjestys. https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2000/200000...
6 § Puhemiesneuvoston tehtävät

Puhemiesneuvoston tehtävänä on:
"12) tehdä ehdotuksia eduskuntaryhmien keskinäisestä istumajärjestyksestä täysistuntosalissa;"

Kaikesta päätellen ehdotus istumajärjestyksen muuttamisesta on tullut demareiden suunnalta. Tämä on hyvin ymmärrettävää jotta saadaan hiljennettyä ja siirrettyä uuteen kohteeseen demareihin kohdistuva pitkäkestoinen mediamyllytys.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Fidez on vaeltanut alkuperäiseltä paikaltaan äärioikean suuntaan. Varmaankin paikanvaihdot eurooppalaisesta puolueesta toiseen olisivat nekin paikallaan.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Putinisti Matteo Salvini kävi viime torstaina Unkarissa Fidesz- puolueen vieraana, maailmalle levisi kuvaa Viktor Orbanista ja Salvinista piikkilanka-aitaa ihailemassa. Voi hyvin olla, että Orban liittyy persujen tavoin Euroopan äärioikeiston Venäjä- mieliseen liittoon.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Millä perusteella PS on Venäjämielinen? Minä esim. toivoisin Nato jäsenyyttä.

Käyttäjän OlliBackstrom kuva
Olli Bäckström

Pitäisi palata alkuperäiseen vasen-oikea -logiikkaan eli siihen, miten puolueet suhtautuvat Bourbonien kuningashuoneeseen.

Feuillantit oikealle, jakobiinit vasemmalle.
Keskustaan jääköön se räme eli Le Marais.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

"– Meidän äänestäjäkuntammekin on perinteisesti aika keskustaa talouspoliittisesti. Me pyrimme etsimään politiikassa nimenomaan sitä tolkkua tai kultaista keskitietä", Ville Tavio sanoi.

Hukkasimme tolkun ja löysimme Kultaisen aamunkoiton. Tai minkä lie Sarastuksen. (suom. huom.)

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Kun tolkkukin on kateissa niin mahtaako varapuhis emeritus jo löytänyt edes salkkunsa?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Olen samaa mieltä, plaseerauksella on merkityksensä. Ja persuleiden sijoittaminen oikeaan reunaan puolustaa hyvinkin paikkaansa. Se olisi pitänyt tehdä jo paljon aiemmin. Sen lisäksi olisi toki paikallaan siirtää myös hihhulit heidän ja kokkuleiden väliin.

Ehkä muutaman puolueen voisi lisäksi levittää pikemminkin vasen-oikea -suuntaisesti aatteellisesti ja ideologisesti pikemminkin leveälle kuin yhteen rakoon. Sellaisia ovat etenkin vihrulit ja hurrit mutta myös demuleilla on seinät korkealla ja katto levällään.

Tosin iso osa puolueista on omalla konkreettisella politiikallaan osoittanut, että perinteisesti tuota akselia ajatellen vasen laita tulisi jättää kovinkin tyhjäksi ja toisella seinustalla kasata väkeä päällekkäin.

Olisiko paikallaan, että äänestyslapussa kysyttäisi myös mihin haluaa äänestämänsä ehdokkaan istuttaa jos hän tulee valituksi? Annetusta plaseerausehdotuksista laskettaisi matemaattisesti miten heidän edustamansa puolueet sijoittuvat vasen-oikea -akselilla ja plaseeraus sen mukaan. Ei tarvitsisi kenenkään uhriutua.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

> Se millainen on eduskunnan istumajärjestys, luo kuvan siitä millainen milläkin paikalla istuva puolue arvoiltaan on…

Ooo

Hhmm… kenen mielestä, taitavat ulkomailla naureskella.

Hyvä ystävä, kyllä Paula Risikon osakkeet nousivat kun hän sanoi, että Eduskunnalla on paljon tärkeämpääkin tekemistä kuin aprikoida millä jakarandatuolilla kukin edustaja takalistoaan pitää (blogikommentoijan vapaa lainaus).

Pitäisi ensisijaisesti hoitaa tinkimättömästi 5, 5 – miljoonaisen kansan asioita.

Voitais vaikka arvalla valita yksi edustaja joka ratkaisee asian, ja pulinat pois, ellei yksinkertaisempaa keksitä.

Sirkustelemallako istuntokausi alkaa?

Kaikesta meidät jallitetaan keskustelemaan.

Risikolle virtuaalinen kukkakimppu valtiomiesmäisestä toteamuksesta.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

En ole kai koskaan Wislkmanin blogeista samaa mieltä. Nyt olin toiveikas ja luin. Olen silti taaskin päinvastaista mieltä. L-E:n mielestä paikka kuuluu määrätä sen mukaan mitä muut luulevat. Muut luulevat sitä mitä politiikassa ja mediassa vastustajat mustamaalaavat. Eli puna-armeijasta tuttu äänekkäiden ja kärkkäiden huuto ratkaisee paikan. Toisin sanoen, pinnallinen ja älyvapaa tapa päättää paikka.

Puolue kannattajineen mieltää itsensä keskustaan (vassareita ja oikeistolaisia).

Eräät horisevat äärioikeistolaisuudesta. Se on aate, joka vastustaa demokratiaa. Sillä ei ole mitään tekemistä Perussuomalaisten kanssa.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Juurihan vastustat demokratiaa. Mielestäsi se ei ole kyllin hyvä tapa ratkaista istumapaikkaa.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Pointtini taisi mennä täysin ohi: demokratiasi, josta puhut, päätti puolueen paikasta arvatenkin mielikuvien, ei todellisuuden pohjalta. Harhakuvana päättäjillä (ainakin lukuisilla vihervasemmistolaisilla) oli ilmeisestikin ps:n äärioikeistolaisuus, eli demokratian vastaisuus.

Joku vanha antiikin viisaus oli, että demokratia johtaa agitaatioon ja agitaatio tyranniaan. We're on the way. Tähän liittyen oli poikkeuksellisesti televisiossa hyvin laadukas keskustelu: Sannikka & Ukkolassa sananvapaudesta.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Tässä tapauksessa nuo muut, jotka luulevat ovat kansanedustajiksi valittuja. Asia on toki vielä auki ja päätöstä odotetaan.

Käyttäjän IlkkaManner kuva
Ilkka Manner

Ei voi kuin hymyillä sisäänpäin. Aiheen keskusteluun aloitti RKP, joka ilmoitti haluavansa muutosta? Mikään media ei ole pohtinut tai analysoinut miksi?
Tämän sijaan kaikki kilvan puhuvat persuista? Hyvin vaihtelevin perustein hymistellänän persujen kuuluvan äärioikeistoon ilman, että samoilla perusteilla käytäisiin koko puoluekartta läpi.
No, saihan SDP tahtonsa läpi ja persuille lisää julkisuutta.

Jos RKP haluaa keskelle niin siirtyköön sitten muut järjestyksensä säilyttäen oikealle päin.

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

Niinpä, miksi RKPn lilliputtipuoluetta pitää kuunnella, mutta maamme toiseksi suurimman puolueen EI!

Jokaiselle lienee ilmiselvää mistä tämä Petrussuomalaisten kyykytys johtuu!

Kansa äänesti väärin, kyykyttäjien mielestä!

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

"millaisena puolueena perussuomalaiset näen ja uskoakseni myös sitä millaisena puolueena se kansainvälisessä mediassa nähdään. "

Blogisti Wilskmannin kirjoitukset ovat aina lukemisen arvoisia. Kiittäen ilmaisen, kun ilmaiseksi voi lukea - kiitos Blogistin ja US:n.

Haluaisin kuitenkin ilmaista eriävän mielipiteen: Kansainvälisen median merkitys on kuoleva faktori. Ihmiset eivät yksinkertaisesti enää luota epäluotettavaksi itsensä renderoineeseen mediaan. Viittaus kansainväliseen mediaan on oksymoron, tyhjä uhkaus, valitettavasti...

Mitähän ne meistä ajattelee...?
Ajatelkoon mitä vaan. Suon yli mennään heittämällä.

Käyttäjän jrusanen kuva
Jari Rusanen

Koska eduskunnan istumajärjestyksestä on tullut niin iso kina, viisasta olisi istua kuten ennenkin. Moiset muutokset ovat tarpeettomia ja jopa vahingollisia, jos niitä ei tehdä yksissä tuumin. Jos muutosta haluavalle RKP:lle nyt kumarretaan, joudutaan samalla pyllistämään perussuomalaisille. Miksi siis kumarrella mihinkään suuntaan? Miksi lisätä vettä siihen myllyyn, jossa ruotsalaisen kansanosan etuoikeuksia arvostellaan jo nyt?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Ne jotka kokevat itsensä enemmän keskellä oleviksi kuin persut eivät tietenkään halua istua persuista oikealle.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Rusanen kirjoitti: "Koska eduskunnan istumajärjestyksestä on tullut niin iso kina, viisasta olisi istua kuten ennenkin. "

Kinan tästä ovat kai tehneet vain persulit, vai kuinka? Pitäisikö aina jostakin löytyvän kovaäänisen känkkäränkän saada estää kaikki muutokset parempaan? Vaikka kuinka pienetkin kuten tämän?

Käyttäjän jrusanen kuva
Jari Rusanen

Jorma. Kuten tiedät, kinan aloitti oikeastaan RKP, joka halusi siirtyä keskemmälle. Jos niin olisi heti tapahtunut, kokoomus olisi siirtynyt oikealle ja RKP johonkin keskustan tietämille, luontevasti ehkäpä kokoomuksen vasemmalle puolelle, eikä älämölöä olisi noussut.

Mutta ruvettiinkin politikoimaan. Perussuomalaiset haluttiin siirtää äärimmäiselle oikealle, koska se on jossain mielessä Suomen oikeistolaisin puolue. Monessa muussa mielessä - esim. talouspolitiikassa - se on kuitenkin keskustaakin vasemmistolaisempi, joten sen sijoittaminen vasemmisto-oikeisto -skaalaan on monimutkaisempi juttu. Kokoomusta oikeammalla se ei kuitenkaan kokonaisuudessaan liene, joten oikessa laidassa istuminen passaa parhaiten kokoomukselle. Mutta kun sekään ei sitä halua, vanha käytöntö kelvatkoon.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #38

Persut ovat toitottaneet että jako oikeistoon ja vasemmistoon on vanhanaikainen. Eli voisivat nyt antaa niiden päättää joiden mielestä se on relevantti.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #38

Varsinainen meteli kai syntyi vasta kun persulit alkoivat pitää älämölöä enemmistöä vastaan. Ja persuleiden kanssa erimieltä olemista Rusanen nimittää politikoinniksi. Siitä on siis vedettävä johtopäätös, että perulointi ei ole politikointia. Jolloin on tietenkin kysyttävä mitä varten persulit ovat eduskunnassa koska se on paikka jossa nimen omaan ja etenkin siellä tehdään politiikkaa.

Mitä tulee persuleiden politiikkaan niin se on varsin oikeistolaista siltä osin kun sitä oikeasti ja suunnitellulla tavalla on. Talouspolitiikkaa heillä ei näyttäisi oikeasti olevan ollenkaan, siis yhtenäisenä puolueen yhdessä muotoilemana linjana.

Persujen luonnollinen paikka on oikealla seinustalla, seuranaan heillä tulisi olla hihhulit ja linyli.

P.s. Politiikka on yhteisten asioiden hoitamista yhdessä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #40
Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #41

Lappalainen kyselee "linylin" perään. Se on "LIike NYt" lyhenneltynä ja lisättynä kannattajaa, jäsentä t.m.s. osoittavalla jälkiliitteellä. Tässä tapauksessa siis heidän ainoa edustajansa H.Harkimo. Hän kuuluu näkemyksineen sinne jonnekin kokkulien oikealle puolelle mutta persuleista (ja hihhuleista) vasemmalle.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Vasemmistoliitto ja Vihreät kuuluisi eduskunnassa aivan vasempaan laitaan, edustavathan he äärivasemmistolaisuutta. Kokoomus on tällä hetkellä talouden ja arvomaailmansa puolesta kaikista oikeistolaisin. SDP, Keskusta ja PS olisivat sitä keskisarjaa.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Vasemmistoliittohan on siellä vasemmassa laidassa, mutta jostain syystä Li Andersson ei ole asiasta pillastunut. Onko se sittenkin tolkun ihminen eikä mikään kiilusilmäpunikkihuora?

Soini tahtoi viedä Perussuomalaisia SMP:läisestä taustastaan lähemmäs eurooppalaisia oikeistopopulistisia ja maahanmuuttovastaisiksi profiloituneita puolueita. Hänen ideansa kannatuksen nostamisesta tällä tavalla kertonee myös, että ns. sisulaissiiven (Halla-aho, Immonen, Hirvisaari ja Suomen Sisusta taannoin imagosyistä eronneet Turkkila ja Eerola) asemalla puolueessa ja ehdokkuudella eri vaaleissa oli takanaan Soinin vankka ja laskelmoitu tuki.

Äärikansallimielisen Suomen Sisu -järjestön periaateohjelma, joka jäsenten tulee hyväksyä, on avoimen fasistinen. Timo Soini hyväksyi Suomen Sisun jäsenten toiminnan puolueessa, pesi kätensä sen toimista tietämättömyyteen vedoten mutta rankaisten ajoittain kevyesti sen jäseniä näiden syyllistyttyä esim. kiihottamiseen kansanryhmää vastaan.

Soinin suunnitteleman oikeistopuolueen "veljespuolueista" tai esikuvista, Norjan Edistyspuolueesta (Fremskrittpartiet, FrP) ja Itävallan Vapauspuolueesta (Freiheitliche Partei Österreichs, FPÖ) ei ole kuultu paljon hyvää.

US 26.7.2011: "Euroopassa kuohuu – myös Suomi tapetilla". Lainaus: "Talouslehti Financial Times kirjoittaa, että Skandinaviassa vaikuttaa 'ongelmallisempi äärireuna'. Jutussa Norjan Edistyspuolueen johtaja Siv Jensen vakuuttaa, että hänen puolueensa on maltillisempi kuin esimerkiksi perussuomalaiset tai Ruotsin Ruotsidemokraatit. Norjan verilöylystä epäilty Anders Behring Breivik on kuulunut Norjan Edistyspuolueeseen vuosina 1999–2006."
Norjan Edistyspuolueesta Wikipediassa: "Alkuaikoina FrP oli populistinen minipuolue, joka kamppaili eduskuntapaikoista äänikynnyksen alarajoilla, eikä onnistunut herättämään suurempaa äänestäjien huomiota. Tilanne muuttui merkittävästi kunnallis- ja lääninhallintovaaleissa 1987, jolloin Hagen käytti niin sanottua Mustafa-kirjettä, jonka hän luki ääneen mediassa osoittaakseen siirtolaisten pahantahtoisuuden ja vaarallisuuden norjalaiselle yhteiskunnalle. Kirjeessä kerrottiin, kuinka muslimiryhmittymä tahtoisi muuttaa Norjan islamilaiseksi valtioksi ja kirkot muutettaisiin moskeijoiksi. Hagen julisti: 'Turvapaikanhakijat ovat valtaamassa isänmaamme.' Kirje osoittautui myöhemmin väärennökseksi. FrP kolminkertaisti kannatuksensa. Siirtolaispolitiikasta tuli eräs puolueen tärkeimpiä kiinnostuksen kohteita."

"Kyllä reki varsan kolaa", sanoi Timo Soini. Ellei varsa rekeä. Niinhän sitten persujen puoluekokouksessa 2017 kävi, että reki kolasi varsan.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Tuohan on vasemmistolaista stkiinafuulaa, kaivetaan poterosta vielä v.2019 100 vuotta vanhat vasemmiston viholliskuvat. Taantumuksellista.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #32

US 26.7.2011: "Euroopassa kuohuu – myös Suomi tapetilla". Vuodesta 2011 on siis sata vuotta? Uutta iloista matematiikkaa. Ja mistä lähtien Uusi Suomi on ollut vasemmistolainen? Minulle tuli se paperilehtenä 1980-luvulla, ja ainakin vielä silloin se oli kokoomuslainen lehti. Paavo Haavikko kirjoitti siihen äreitä ja älykkäitä kolumneja.

Tarjoilet lepopäivän ratoksi myös uutta iloista kirjoitusta, "stkiinafuulaa". Kyllä se stiiknafuulia oli sentään vähän helpompi ääntää.

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Kokoomushan asemoi itsensä äärioikeistopuolueeksi jo natsisymbolillaan eli ruiskukalla (ks. Iltalehti 5.5.2019)!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset