Ihan oikeesti Mielipiteitä politiikan katsomosta käsin.

Unohtakaa uudistukset

Se joka odottaa seuraavalta hallitukselta suuria uudistuksia erehtyy varmasti. Hallituspohja syntynee aikanaan siten, että jokaisen osallistujan lempilapseen ei kosketa.

 

Sdp huolehtii siitä, että kolmikanta ja yleissitovuus säilyvät. EK voi ryppyillä, mutta tyytynee tässä tilanteessa.

 

Jos Kokoomus on hallituksessa, se huolehtii, että veroihin ei kosketa. Korkeintaan haittaveroja voitaisiin veropohjan laajentamisen nimissä harkita. Vihreillekin ne maistuisivat, mutta demarien perusäänestäjien Thaimaan matkoihin lentoverojen muodossa tuskin lähdettäisiin.

 

Oppimiseen pannaan rahaa, jos sitä löytyy. Rahan täytyy tulla talouskasvusta ja mahdollisesti veropohjaa laajentamalla. Siihen osaan opetusta, joka on kunnan piikissä, rahaa saadaan kiinteistöveroista, sen hallitus voi helposti hoitaa antamalla kunnalle mahdollisuuden niiden korottamiseen. Korkeamman koulutuksen osalta. Jos keskusta on hallituksessa, niin tuokin keino voi jäädä käyttämättä, sillä se tuntuisi pahiten siellä, jossa kiinteistöjen arvot laskevat.

 

Vanhusten hoitoon säädetään varmasti tuo 0,7. Se miten koulutettuja hoitajia, sillä tarkoitetaan, jäänee taistelukysymykseksi ja se myös mistä hoitajat löydetään. Hintalappu se on tälläkin. Luultavasti tässä asiassa tulee todeksi sananparsi ”suo siellä vetelä täällä”.

 

Työperäisen maahanmuuton säätelystä, jos sellaista jostain onnistutaan houkuttelemaan, tulee varmasti vaikea asia. Kysehän on siitä työperäisestä maahanmuutosta, joka tulee unionin ja Eta alueen ulkopuolelta. Perussuomalaisilla on omat intressinsä ja varmaan jotkut ammattiliitot nekin haluavat käyttää työvoimapulaa vipuvartena palkankorotuksille. Vaalitulos ei tiedä hyvää maahanmuutolle.

 

Metsästä voi siitäkin tulla ongelma. Keskusta haluaisi hakata ja vihreät eivät. Demareille ja Kokoomukselle nykymeno kelpaa. Pienhiukkasiin tuskin puututaan, sillä sehän tarkoittaisi myös kesämökkien ja yleensäkin maaseudun saunomiskulttuuriin ja takkoihin. Autoilun osalta autojen valmistajat hoitanevat autokannan uudistamisen. Tuskinpa sellaista poliittista päätöstä syntyy, joka äänestäjien autoihin kajoaisi.

 

Todellisuudessa hyvä, jota haluttaisiin jakaa, on riippuvainen maailmantalouden kehityksestä. Jos joku kuvittelee, että taivas aukeaa varallisuuden uudelleen jaolla, niin erehtyy tai esim. leikkaamalla isoja eläkkeitä niin erehtyy. Ei semmoista tulla edes yrittämään.

 

Perustulo tai kansalaispalkkahaaveet saa jättää. Korkeintaan jotain kokeiluja voidaan tehdä, jos niiden muodosta päästään yksimielisyyteen, mutta sivujuonteeksi semmoinen jää.

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

"Todellisuudessa hyvä, jota haluttaisiin jakaa, on riippuvainen maailmantalouden kehityksestä." Samaa mieltä, eikä se maailman talouden kehitys auvoiselta näytä.

Seuraavaan hallituksen ohjenuoraksi sopii jo ennakkoon Jaakko Tepon sanat "työttömän laulusta":
....työttömänä - ministerit neuvvon minä teitä, elekkeepä tehä mittää - niin ei tuu virkavirheitä"

Kuten muutama viikko sitten jossain kommentissa totesin - ministeriöitten virkahenkilöiden valta tulee kasvamaan. Ja se voi olla kyllä tässä tapauksessa ihan hyvä juttu.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

"Kuten muutama viikko sitten jossain kommentissa totesin - ministeriöitten virkahenkilöiden valta tulee kasvamaan. Ja se voi olla kyllä tässä tapauksessa ihan hyvä juttu." Sillä lailla tässä taitaa käydä. Ensimmäinen vuosi mennään paikkansa jättävän hallituksen talousnuottien mukaan ja osittain EU:n pj tehtäviä hoitaen. Sitten voisi saada aikaan jotain omaperäistä, mutta todennäköisempää on pelkkä hallinnointi.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Nythän sitä vasta alkaakin uudistukset, kun pistetään heti aluksi sote kuntoon.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Totta. Edelliseltä hallitukselta jäänyt sotesotku on syytä saattaa järkevään päätökseen. Myös sosiaaliturvan uudistamisen valmistelutyöt on käynnistettävä. Aktiivimallin päivärahaleikkauksen poisto toteutunee hallituksen kokoonpanosta riippumatta, on se niin täysi susi.

Kyllä tulevalla hallituksella riittää työsarkaa aivan tavallisia ihmisiä koskevissa asioissa.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Sehän hoituu itsestään. Euro neuvoo kuntainliittoihin ja asiakasseteleihin. Yksityispuoli ostelee köyhemmiltä kunnilta liian kalliiksi käyvät tilat.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset