Ihan oikeesti Mielipiteitä politiikan katsomosta käsin.

Työttömyydestä puhuttaessa

Työttömyys on varmasti maamme ykkösongelma ja siitä puhutaan paljon ja lukuja esitellään. Joskus minua epäilyttää, että keskustelut ovat hiukan harhaisia kun ei tunneta mitä eri tilasto on tosiasiassa syönyt.

Keskustelun helpottamiseksi olen kerännyt tämän kertaiseen blogiini joukon Tilastokeskuksen käyttämiä käsitemääritelmiä. Lista ei ole täydellinen. Toivottavasti siitä kuitenkin on hyötyä keskustelijoille, kommentaattoreille, opiskelijoille ja poliitikoille. Tilastokeskuksen nettisivuston osioon käsitteet ja määritelmät kannattaa muutenkin tutustua, niin tietää mistä kirjoittaa ja puhuu vedotessaan tilastoihin.

Tilastokäsitteitä:

Työikäinen
Työikäiseen väestöön kuuluvat kaikki 15-74 -vuotiaat henkilöt.

Tätä määritelmää käytetään työssäkäyntitilastossa

Työllinen
Työlliseen työvoimaan luetaan kaikki 18-74 -vuotiaat henkilöt, jotka vuoden viimeisellä viikolla olivat ansiotyössä eivätkä olleet työttömänä työnhakijana työvoimatoimistossa tai suorittamassa varusmies- tai siviilipalvelua. Tieto työllisyydestä perustuu työeläke- ja veroviranomaisten tietoihin.

Tätä määritelmää käytetään lukuisissa tilastoissa, joista tässä yhteydessä tärkein lienee työssäkäyntitilasto.

Työvoimatilastoissa käsitteen määritelmä on seuraava:

Työllinen on henkilö, joka on tutkimusviikolla tehnyt ansiotyötä vähintään tunnin rahapalkkaa tai luontaisetua vastaan tai voittoa saadakseen, tai on ollut tilapäisesti poissa työstä. Tutkimusviikolla työstä pois ollut henkilö lasketaan työlliseksi, jos poissaolon syy on äitiys- tai isyysvapaa tai oma sairaus, tai jos poissaolo on kestänyt alle 3 kuukautta, tai jos hänelle maksetaan palkkaa tai ansiosidonnaista korvausta vähintään puolet normaalista palkasta. Työlliset voivat olla palkansaajia, yrittäjiä tai perheenjäsenen yrityksessä palkatta avustavia.

Työllisyys
Työllisyyden käsite kattaa kaikki ne henkilöt (sekä palkansaajat että itsenäiset yrittäjät), jotka toimivat jollain järjestelmän tuotantorajojen sisään kuuluvalla tuotantotoimialalla.

Lukuisia eri käyttötarkoituksia, ehkä mielenkiintoisin se on aluetalouden indikaattorina.

Työllisyysaste
Työllisten prosenttiosuus väestöstä. Virallinen työllisyysaste lasketaan 15-64-vuotiaiden työllisten prosenttiosuutena samanikäisestä väestöstä.

Käytössä työssäkäyntitilastossa ja työvoimatutkimuksessa

Työttömyysaste
Työttömyysaste on työttömien prosenttiosuus saman ikäisestä työvoimasta. Virallinen työttömyysaste lasketaan 15-74-vuotiaiden työttömien prosenttiosuutena saman ikäisestä työvoimasta.

Käytössä työssäkäyntitilastossa ja työvoimatutkimuksessa.

Työtön
Tulonjakotilastossa työttömäksi luokitellaan henkilö, joka on ollut vuoden aikana vähintään 6 kuukautta työttömänä. Työttömyyskuukaudet kysytään henkilöltä haastattelussa. Haastattelukuukaudet tarkistetaan ja korjataan tarvittaessa rekisteritietojen perusteella (Kelan rekisterin tiedot työttömyyspäivärahoista ja saantiajoista, verorekisterin työttömyyspäivärahat).

Tämä on tulonjakotilastossa käytetty määritelmä.

Toinen määritelmä on:

Työttömään työvoimaan luetaan vuoden viimeisenä työpäivänä työttömänä olleet 15-74 -vuotiaat henkilöt. Tieto työttömyydestä on saatu työministeriön työnhakijarekisteristä.

Tätä määritelmää käytetään lukuisissa tilastoissa, joista työssäkäyntitilasto on yksi.

Vielä löytyy kolmaskin määritelmä:

Työtön on henkilö, joka tutkimusviikolla on työtä vailla, on etsinyt työtä aktiivisesti viimeisen neljän viikon aikana palkansaajana tai yrittäjänä ja voisi vastaanottaa työtä kahden viikon kuluessa. Myös henkilö, joka on työtä vailla ja odottaa sovitun työn alkamista kolmen kuukauden kuluessa, luetaan työttömäksi, jos hän voisi aloittaa työn kahden viikon sisällä. Työttömäksi luetaan myös työpaikastaan toistaiseksi lomautettu, joka täyttää em. työnhaku- ja työn vastaanottokriteerit.

Tätä määritelmää käytetään työvoimatutkimuksessa.

Työvoima
Työvoimaan kuuluvat kaikki ne 15-74-vuotiaat henkilöt, jotka tutkimusviikolla olivat työllisiä tai työttömiä.

Käytössä työvoimatutkimuksessa.

Työssäkäyntitilastossa käsite on seuraava:

Työvoimaan luetaan kaikki 15-74 -vuotiaat henkilöt, jotka vuoden viimeisellä viikolla olivat työllisiä tai työttömiä. Työvoimaan kuuluvuus on ratkaistu eri rekistereistä saatujen tietojen perusteella.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

jaripi (nimimerkki)

maailman helpoin asia-työttömyys poistuu luomalla uusia työpaikkoja !

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Jaripi on oikeassa, uusia työpaikkoja tarvitaan työttömyyden poistamisessa, mutta yleensä ministerit hoitavat vain työttömyyttä. Mihinkä se perustuu, että työtöntä kyllä hyysätään, mutta keinot työllistämiseen ontuvat pahasti. Yrityksiin tilauksia ja työttömyys poistuu.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset