Ihan oikeesti Mielipiteitä politiikan katsomosta käsin.

Kisa kovenee

Taistelupareina. mutta toisistaan mittaa ottaen, Sdp ja Kokoomus sekä PS ja Kesk. https://www.hs.fi/politiikka/art-2000006063719.html

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000006063719.html

 

Vihreät näyttäisivät pudonneen, mutta vasemmistoliittoon on ehkä riittävä etumatka.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Huolimatta vaalipiirimuutoksista (kuten Savo-Karjala), kansanedustajien määrä reuna-alueilta on laskusuunnassa. Samanaikaisesti niitten kansanedustajien määrä Helsingissä ja Uudellamaalla, joilla ei ole enää yhteyksiä (vahvoja juuria) muihin maakuntiin kasvaa. Siihen vielä näkymät ikärakenteiden kehityksestä. Kuitenkin mm. vientiin liittyvät teollisuuden yritystoiminnot ovat pääosin pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Niitten elinvoimaisuuteen ja tuotteiden kehittämiseen liittyy olennaisesti koulutus ja opiskelijoitten saatavuus. On todella hälyttävää kuinka suuri kohtaanto-ongelma on jo nyt mm. Joensuun seudulla metalliteollisuudessa. Huolimatta siitä, että työttömiä piisaa. Riittääkö poliittisella päätöksentekoporukalla osaaminen ja kyky nähdä isoa kuvaa 10...30 vuotta eteenpäin? Valitettavasti tältä omaltakin alueelta mielestäni pätevää ministeriainesta on tarjolla niukkeneva määrä. Yhden-kahden asian "toitottajia" kyllä riittää. Sopivia puoluejohdon "määräämän" napin painamiseen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Riittääkö poliittisella päätöksentekoporukalla osaaminen ja kyky nähdä isoa kuvaa 10...30 vuotta eteenpäin?"

Tuo on hyvä kysymys, sillä vientiteollisuus ei pysty siirtymään pääkaupunkiseudulle monestakaan syystä. Se on aina keskittynyt ympäri maakuntia eri puolille Suomea. Ainoa vaihtoehto tekijöiden puuttuessa on sen näivettyminen.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Ilman työperäistä maahanmuuttoa ei tulla selviämään. Vaikka kilpailukyvyn parantamiseksi on kiitettävästi satsattu digitalisaatioon ja automaatioon, tarvitaan kapasitettin kasvaessa yhä enemmän osaajia logistiikan puolelle, työsolujen komentamiseen, suuunnitteluun, hankintatoimeen (ostaminen yhä enemmän kansainvälisistä verkostoista) ja tietenkin markkinointiin ja myyntiin.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Keskittämispolitiikan tulos ja kokoomus yksi suurimmista keskittämisen ajajista.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Kyllä se keskittyminen sai alkunsa jo 60-luvulla kun suuret ikäluokat marssivat työn perässä Helsingin liepeille ja Ruotsiin. Meistäkin yhdeksästä kaikki siirtyivät Helsingin alueelle hommiin ja koulun penkille. Osa kuten minä palasi siinä vaiheessa kun Neuvostoliitto alkoi sortua. Ja oliko se niin, että silloin alettiin pikkuhiljaa itärajan takaa hyväksyä myös Kokoomus hallitukseen???

Nyt sitten osa poliitikoista tuntuu pontevasti vastustavan jopa työperäistä maahan muuttoa, joka mm. Savo-Karjalan alueelle on elinvoimaisuuden ehto.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Seppo onnistui esittelemään ns. epämiellyttävän totuuden.

Tupani ikkunasta näkyy sekä Kaukopään tehtaan savupiippu että pari UPM-merkittyä pöllipinoa. Täkäläisille ihmisille on täysin selvää, mikä teollisuudenala kaakkoista Suomea elättää.

Tyttäreni kanssa oli aivan äskettäin puhetta väestökehityksestä. Oman ikäluokkani (s. 1960) lapsia oli n. 150, eikä määrä ollut paljon alentunut tytön (s. 1990) aloittaessa peruskoulun. Viime vuonna Ruokolahden syntyvyys oli 17 lasta - se porukka mahtuu kahteen pikkubussiin.

Mitähän tästä kaikesta oikein tulee juuri tuossa 10...30 vuoden aikahaarukassa?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset