Ihan oikeesti Mielipiteitä politiikan katsomosta käsin.

Huomenna on se päivä

Jolloin saamme tietää työttömien määrän. Valistunut arvaus ehkä olisi, että työttömyys on kasvanut, mutta sen kasvuvauhti on hidastunut. Jatkossa nähdään rikkoutuuko kesälle neljätoista prosentin työttömyysraja. Mahdollista se on kun opiskelijat tulevat työmarkkinoille. Opiskelijathan ovat nykyistä halpaa kausityövoimaa, josta ei edes työurien pidentämiseksikään haluta luopua edes nyt. Kolmas lukukausi olisi tehokas työttömyyden kausihuippujen tasaaja, tietysti riittävällä opintotuella maustettuna.

Työttömyyteen liittyy myös ajankohtainen eläkeriita. Köyhyyden ja syrjäytymisen vastaisen vuoden päätökseksi olisi traagista, jos eläkeongelma ratkaistaisiin heikossa asemassa olevien kustannuksella.

Eläkekeskustelua leimaa näkemys, että maailma on pysähtynyt lukuun ottamatta eläkeläisten määrän lisääntymistä. Taitaa olla niin, että on tahallaan unohdettu teknologian kehittymisen olevan paljon tärkeämpi tuottavuuden lisääjä kuin sinänsä työvoiman määrä. Eläkekiistassa on kysymys jakamisesta, ei muusta.

On ymmärrettävää, että yrityksissä pelätään niiden maksuosuuden kasvavan eliniän pidetessä. Tätä taitaa olla aika vaikea välttää. Kate odotukset pitäisi mitoittaa poliittisia realiteetteja ymmärtäen.

Työmarkkinaneuvottelut ovat nyt pääsemässä todelliseen vauhtiin, tunnelmissa jotka panevat ajattelemaan jäätilannetta. Sehän on monta kertaa lopulta ratkaisut monetkin neuvottelut.

Kataisen ehdotus palkkaverotuksen jäädyttämisestä neuvottelujen helpottamiseksi tyrmättiin heti Keskustan taholta. Keskusta pelkää veropohjan laajentamisen tapahtuvan sen äänestäjien laareista. Tämä on sinänsä merkillistä kun tiettävästi keskustan äänestäjistä vain vähemmistö on maatalouden harjoittajia tai edes muita yrittäjiä.

Nuorille tarjottu työttömyysseteli tuli tyrmätyksi. Nuorisojärjestöjen nokkaihmiset näyttävät tuntevan työelämää paremmin kuin pääministeri. Ihan oikeasti siihen ei kovin pitkää kokemusta tarvitakkaan.

Kun nyt työttömyysluvut huomenna ilmestyvät niin käykääpä asiasta kiinnostuneet entisten TE-keskusten nykyisten ELY:jen sivuilla, niiltä löytyy paikkakuntakohtaisten tietojen lisäksi myös tietoa siitä mille aloille ja mihin ikäryhmiin työttömyys on iskenyt. Luvut voivat antaa aihetta kirjoituksiin ikäsyrjinnästä ja työttömyysputken sulkemisen mahdollisista vaikutuksista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän harmaasusi kuva
Harmaasusi ™

"...Keskusta pelkää veropohjan laajentamisen tapahtuvan
sen äänestäjien laareista. Tämä on sinänsä merkillistä kun
tiettävästi keskustan äänestäjistä vain vähemmistö on
maatalouden harjoittajia tai edes muita yrittäjiä..."

Normaalisti yleensä luotettavina pidettävien tietolähteitten
mukaan Kokomustalla ja Kepuleilla on kuukausipalkkaisten
äänestäjien määrä nykyisin suurin piirtein fifty-sixty.

Harmaasusi

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

1# Kepulla on enemmän osa-aika viljelijöitä. Palkansaajat ovat ainakin kokoomuksessa ja tietääkseni myös kepussa suurin ryhmä.

mallakulta (nimimerkki)

Huomenna on myös se päivä, jolloin taas (6:s kerta) alkaa ultrakommunistien vallankumous.

Jäämme innolla odottamaan.

Gagarin (nimimerkki)

Vaikeita aikoja elellään, mutta tuskinpa työttömyys samoihin 18 prosentin lukemiin nousee kuin vuosina 1992-1993.

Seppo Hildén

gagarin,

taitaa tuo nuorisotyöttömyys olla jo korkeammalla kun silloin...

Käyttäjän harmaasusi kuva
Harmaasusi ™

Kommendaattori № 5. Toveri Gagarin

Älä ole noin pessimistinen, minusta hallitus yrittää
ihan vilpittömästi tehdä kaikkensa että me pääsi-
simme vähintäänkin samaan kuin kuin nuina mainit-
tuina vuosina.

RED BUTTON Harmaasusi™

Gagarin (nimimerkki)

#6: "taitaa tuo nuorisotyöttömyys olla jo korkeammalla kun silloin… "

Ei ole! Tämän aamun Hesarissa on aika hyvät diagrammit. Työttömyys on edelleen Suomessa niin kaiken kaikkiaan kuin nuorisonkin osalta paljon paremmalla tolalla kuin 1992-1995.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset