Ihan oikeesti Mielipiteitä politiikan katsomosta käsin.

Hyvästi Sipilä

Keskustan kannatus on viimevaaleista laskenut 6.7 prosenttia, jos vertaa Ylen viimeistä kannatusmittausta viime eduskuntavaaleihin. Voi odottaa puoluejohtajakilpailun olevan Keskustalla edessä. Ehkä ilmoitus luopumisesta jo tässä vaiheessa voisi auttaa Juha Sipilä voisi ottaa mallia Theresa Maystä.

 

Todellinen menestyjä näyttäisi olevan Vihreä liitto. Samalla tavalla mitattuna kasvua olisi 4,47 %. Tosin kasvun toteutuminen on vihreiden osalta aina epävarmaa, mutta ehkä kuitenkin hiukan.

 

Perussuomalaisten menestys Ylen mittauksessa näyttää olevan päivän uutinen. Kuitenkin kannatus on laskenut viime vaaleista 2,55 prosenttia.

 

Kokoomuksen luku on sekin laskenut viime vaaleihin verrattua 2.4 %. Puolue on saanut valtionhoitajan leiman, joka ei näytä lupaavan muuta kuin varautumista tummenevaan tulevaisuuteen. Kokoomuksella on kuitenkin kä kova ydin ja moniin kilpailijohin verrattuna tehokas vaalikone.

 

Aivan toisenlaisella otteella valeihin on lähdössä Sdp, jonka kannatus viime valeihin verrattuna on noussut 3,51 %. Puolue ei maalaa synkkyyttä, vaan lupaa kaikkea hyvää miljardien edestä, jos kasvu jatkuu. Voittoa uhkaa vain se, että yt-neuvottelujen aika tuntuu jo alkaneen ja se nakertaa lupausten uskottavuutta.

 

Vasemmistoliitto on sekin kasvattanut kannatustaan viime vaaleihin verrattuna 2,67 prosentilla, jota jos yksinkertaistetaan voi pitää puheenjohtajan ansiona. Politiikka näyttäytyy kovin henkilöityneeltä puolueiden johtohenkilöihin ja heidän imagonsa on usein valintojen perusta politiikan sisällön sijasta. Syy ei ole poliitikkojen vaan median.

 

Rkp:n ja KD: n kannatukset ovat suurin piirtein ennallaan. Nämä puolueet elävät omissa kuplissaan, joista ei tunnu olevan ulospääsyä.

 

Millainen eduskunta sitten tulee, riippuu siitä, millainen kunkin puolueen kannatus on kussakin vaalipiirissä. Viimeksi Kokoomus sai vähemmän paikkoja kuin Perussuomalaiset vaikka sillä oli suurempi valtakunnallinen kannatus.

 

Näissä vaaleissa puolueiden suuruus järjestykseen voivat vaikuttaa myös muutan emäpuolueestaan irtautuneen julkispoliitikon omat vaaliliitot.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (56 kommenttia)

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Luin tänään Essayan haastattelun Hesarista. Kristillisdemokraattien puheenjohtaja on järkevä, osaava ja asioihin perehtyvä ihminen. Elina Lepomäen kaltainen järki-ihminen. KD,n ihmiskääsitys (ihmisen arvokkuus) on myös kohdallaan, muistuttaa entisajan Kokoomusta mielestäni.

Essaya on myös perehtynyt puolustuspolitiikkaan ja osasi perustella hävittäjien määrää, miksi juuri on päädytty 64 koneeseen. Kannattaa lukea!

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000006051572.html

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Varmaan Essaya menee läpi, mutta silti hän ei jaksa nostaa puoluettaan menestykseen. Puolueella on yhden asian liikkeen leima, josta se ei pääse irti.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Toisaalta muualla Euroopassa KD on yleispuolue ja tähän suuntaan Essaya pyrkii. Mutta totta kun sanot että luultavasti suomalaiset eivät äänestä puoluetta, jotta se siitä nousisi. Valitettavasti :( Jo sanana kristillisyys on milteipä kirosana Suomessa.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi Vastaus kommenttiin #12

@12. KD ei ole sanonut sanaakaan eikä myöskään kiistänyt kytköksensä Agenda for Europeen. Ihmiset eivät halua äänestää sellaista puoluetta:

http://vmlouek.puheenvuoro.uusisuomi.fi/261613-kri...

Tämän takia ihmiset eivät halua, että puolue voisi rauhassa loukata muiden vähemmistöjen oikeuksia.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Näyttää nyt siltä, että tulossa on Kataisen sateenkaarihallituksen toisinto sillä erotuksella, että pääministerin paikka on SDP:n Rinteen ja valtiovaraiministerin pysti Kokoomuksen Orpolla.

Ajattelin äänestää aiemmin vielä Kokoomusta, mutta nyt täytyy puntaroida PS:n ja Keskustan välillä, sillä Sateenkaari II:lle en ääntäni varmasti ikinä anna muistaen hyvin toheloinnin v. 2011 -2015.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Omapa on valintasi, vaikken ymmärrä arvoisan kommentoijjan loogisuuta ja puhetta toisaalla mm. talousasioista ym. Tosin sama on tilanne täällä eräiden Nato -melskaajien kohdalla, jotka hyökkäävät , kuten eilen - Nato jäsenyyttä kannattavia tahoja vastaan.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Oma talousajatteluni ei käsitä Kataisen sateenkaarihallituksen tekemisiä v. 2011 - 2015 millään muotoa. Jos nyt on edes pieni riski palata tuohon kokoonpanoon, mieluumin äänestän silloin mitä hyvänsä muuta vaihtoehtoa.

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

"Perussuomalaisten menestys Ylen mittauksessa näyttää olevan päivän uutinen. Kuitenkin kannatus on laskenut viime vaaleista 2,55 prosenttia"

On älyllisesti epärehellistä tehdä tällaista vertailua, kun ottaa huomioon, mitä puolueessa on tapahtunut viimeisten parin vuoden aikana. Nyt vaaleissa oleva Perussuomalaiset on aivan eri puolue kuin Soinin aikana.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Puolueen ja siitä irtautuneiden yhteenlaskettu kannatusprosentti ei sekään vastaa eduskuntavaaleissa perussuomalaisten saamaa.

Se, että puolue on eri, mielestäni vain osittain, on totta. Se on yhä enemmän äärioikeassa laidassa.

Käyttäjän VilleKauppinen kuva
Ville Kauppinen

Missä ihmeen äärioikeassa, mamu-kysymyskö se nykyään kertoo tämän akselin sijannin? Ja edes asiantuntijoiden työperäiseen maahanmuuttoon heillä ei ole vastustusta.

Objektiivisesti linjauksia arvioimalla persut ovat monissa kysymyksissä keskilinjalla tai jopa sen vasemmalla puolella, erityisesti jos verrataan muiden EU-maiden puolueiden linjauksiin - jopa mamutuksen osalta.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Ihan oikeasti Wilksman. Voitko ystävällisesti perustella. Mistä ilmenee, että PS on styyrpuurin laidalla?

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman Vastaus kommenttiin #9

Puolue on olemukseltaan etnonationalistinen, maahanmuuttovastainen, osittain ehkä jopa rasistinen, EU-vastainen ja arvokonservatiivinen. Se on lievennetty versio Salvinin Legasta.Eli Putinin palvelija äärioikealta.

Toki linjassa on vaihtelua henkilöstä riippuen, mutta tällaisena näen koko paketin.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi Vastaus kommenttiin #13

Etnonationalisuutta, rasismia löytyy myös muiden puolueiden kannattajista. Se ei ole PS:n yksinoikeus. Toisaalta kuten muutkin PS on irtisanoutunut moisesta.

Kokoomus on myös konsevatiivinen puolue vaikka arvot lienee uhrattu aikoja sitten.

EU-kriittisyys ei tarkoita EU-vastaisuutta. EU:n palauttamista juurilleen ja liittovaltiokehityksen torppaamisesta on kysymys. Toisaalta mitä tekemistä tällä on äärioikeistolaisuuden kanssa.

Maahanmuuttokriittinen PS toki on. Toisaalta sekään ei ole PS:n yksinoikeus ja näin ollen vaikea kytkeä sitäkään laitaoikeistolaisuuteen.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi Vastaus kommenttiin #13

Hemmetti luulin vastauksen jo hävinneen bittitaivaaseen. Poistetaan nyt tämä jälkimmäinen.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Ihmettelen dramatiikkaa keskustan ja Sipilän osalta. Sipilä on tehnyt keskustalle paluun juurille siinä mielessä, että lähes kaikki toimivat yhdessä. Häneen ollaan tyytyväisiä tuloksesta riippumatta. Hän on tehnyt sen, mitä lupasi. Hallitus on palauttanut Suomen talouden nousuun, osaksi hyvien olosuhteiden, osaksi johdonmukaisen määrätietoisuuden ansiosta.
Olen sanonut jo monta vuotta, että Sipilä luopuu 2020 tai 2022. Ennusteet vaalituloksesta viittaavat siihen, että 2020 Vantaan kokouksessa. Ei siksi, että häneen oltaisiin tyytymättömiä, vaan siksi, että 8 vuotta on ihan sopiva aika puheenjohtajana ja nyt on aika seuraavan astua johtoon. Ilman mitään dramatiikkaa.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Olen tosi yllättynyt, jos keskustalaiset eivät mitenkään reagoi puolueen kannatuksen laskuun. Tavallisesti tällaisessa tilanteessa uhrataan joku, oli sitten syyllinen tai ei.

Voi olla, että Keskustan negatiivinen kehitys on enemmän sidoksissa väestörakenteen muutokseen. Keskusta on pitkälti pitänyt valtaa nyt taantuvilla alueilla.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Minun mielestäni on idioottimaista uhrata joku siksi, että joku pitää uhrata. Olen ollut ja olen edelleen sitä mieltä, että puolueen ainoa tarkoitus ei voi olla iso. Tärkeämpää on se, tekeekö puolue jäsenistönsä mukaista politiikkaa. Ei edes äänestäjiensä vaan nimenomaan jäsenistönsä. Siksi tietenkin pitää olla rehellinen myös äänestäjiin päin ja pyrkiä kertomaan se, millä perusteilla ja miten on tarkoitus toimia. Sillä politiikalla saadaan sitten se kannatus, mitä saadaan. Ja sen perusteella joko pystytään osallistumaan päätöksentekoon tai sitten ei.

Sipilä palautti keskustan takaisin yhtenäisyyteen. Samalla hän palautti keskustan nopeasti ja yllättävän korkealle päätöksentekoon. Siitä saadaan nyt ehkä rekyyli takaisin. Mutta kuten toteat, tämänhetkinen negatiivinen kehitys on sidoksissa myös väestörakenteen muutokseen. Lisäksi se on sidoksissa perussuomalaisten nousuun. Näköjään maakunnissa jotkut uskovat, että perussuomalaiset olisivat pelastus.

Toinen syy on tietenkin se, että kaupunkeihin keskustan on vaikea tulla. Vaikka todellisuudessa keskusta ajaa myös sellaisia arvoja, joiden uskoisi sopivan monelle kaupunkilaiselle. Tasapainoista kehitystä, yrittäjyyttä, ympäristön huomioimista monipuolisesti, erilaisten näkemysten yhteensovittamista. Enkä sano, ettei muillakin puolueilla olisi samoja tavoitteita.

Siitä syystä pitäisin hyvänä, että keskusta tuo myös uuden käytännön tuolta osin. Ei etsitä yhtä syyllistä kannatuksen laskuun vaan otetaan yhteinen vastuu ja haetaan yhteistä nousua. Siksi vaihdon paikka on luultavasti Vantaan puoluekokouksessa. Vaalien jälkeen on aika alkaa keskustelu Sipilän seuraajasta. Ei siksi, että halutaan Sipilä pois. Vaan siksi, että on sopiva aika vaihtaa vetäjää. Toivottavasti varteenotettavia ehdokkaita on monta.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

En löytänyt lähihistoriasta yhtään hallitusta joka olisi menettänyt luottamuksensa kansan keskuudessa niin pahasti kuin Sipilän hallitukseen kuuluneet puolueet. Uusimman mielipidemittauksen 31 prosenttia hallituspuolueille ei todellakaan mairittele.

Sipilän taktinen tulos tai ulos ei näytä purreen, eikä pitänytkään. Jos hallitus olisi kaadettu silloin kun pakkoyksityistäminen sotessa karahti perustuslakiin, niin tilanne olisi aivan toinen. Sipilä sai pääministerikaudestaan kerättyä muistoja eikä hänelle taida enää politiikalla muuta merkitystä ollakaan.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman Vastaus kommenttiin #16

Hiukan tuo pakkoyksityistäminen ihmetyttää. Ei kai kukaan tosissaan usko, että palvelutarjonnan ulkoistaminen loppuu. Päinvastoin nyt se, että sote kaatui lisää ulkoistamisia ainakin sosiaalipuolella jo ikääntyvän väestön paineesta johtuen.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #17

On aina eroa sillä että pakotetaanko suoraan ylhäältäpäin, vai tehdäänkö asioita vapaaehtoisesti omassa tahdissa paikallisten olosuhteiden mukaan. Tämän pitäisi olla täysin selvä asia niin poliitikoille kuin politiikkaa seuraaville.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman Vastaus kommenttiin #19

En ole havainnut, että olisi haluttu pakottaa. Maakuntahan, julkinen homma, olisi palvelut hankkinut, joko hallussaan olevilta tai yksityisiltä. Vapaehtoisuutta minäkin kannatan ja lisäksi valinnanvapautta.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #23

Eikö kuntien ja kuntainliittojen omistamien kiinteistöjen ja palveluiden yhtiöittäminen lailla olisi ollut pakottamista?

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman Vastaus kommenttiin #29

Ne yhtiöthän olisivat maakunnan, eli julkisessa, omistuksessa. Kunnat olisivat riemuissaan siirtäneet ne yhtiöön rasittamasta itseään.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #33

Ei vaan uudistusta varten luotiin lafka nimeltä Maakuntien tilakeskus (tai joku sellainen), vastaa senaatti-kiinteistöjä sillä on valtiollinen toimija. Eli tilat olisivat siirtyneet kunnilta pohjimmiltaan valtiolle. Merkittävä kunnallista itsehallintoa rapauttava yksipuolinen ratkaisu.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman Vastaus kommenttiin #34

Siis sosialismin muodosta toiseen ei se yksityistämistä olisi ollut.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #35

Ei ihan. Vaikutus olisi ollut laajempi, ainakin jos senaattikiinteistön toimintaa oltaisiin toistettu. Se olisi tarkoittanut tilakustannusten nousua (näin kävi mm Helsingin yliopiston omistamien tilojen siirron jälkeen), sitä että osa tiloista oltaisiin myyty pois ja sitä, että paikallinen toiminta olisi ollut helppo jyrätä ja jättää markkinat vaikkapa yksityiselle yritykselle. Eli tuo olisi helpottanut nyt julkisen sektorin hoitamien palveluiden alasajoa ja korvaamista yksityisillä jos poliittinen paine siihen suuntaan olisi ohjannut.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #37

Yhtiöitetty omaisuus on aina helpompi myydä vaikka ylikansallisille toimijoille.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Tämä Ylen paikkajakoennuste ei taida olla kohdallaan (ks. linkin keskivaiheilta)

https://yle.fi/uutiset/3-10509309

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Hiukan kummastuttaa, mutta hyvä näin, jos noin on. En pysty tarkastamaan.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Esko Ahon hallitus nosti Suomen jaloilleen 1991-95 kun olimme menossa IMF kurimukseen. Nyttemmin Juha Sipilän hallitus teki samoin nosti Suomen jaloilleen.

Historia toistaa itseään jatko tuli SDP, KOK, VIHR, VAS, RKP tällä epäpyhällä alliansilla saatiin enemmistöhallitus käykö nyt samoin saa nähdä.

Punavihervasemmisto vapaavuorelaisuus ihannoi isojen kaupunkien valta keskittymiä noin 2,5 miljoisine ykkös luokan asukkaineen. Jäljelle jää maaseudun 3 milj. ihmistä jotka saavat sitten toisenluokan palvelut valtiolta ja kunnilta kuten terveydenhoito.

Maaseudun ihmisen turvaksi jää perustuslaki, mahdollisuus on vielä estää vaaliuurnilla tämä kehitys.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Yleensä puolueet pyrkivät hallitukseen. Keskustan väestä moni kokee demarit läheisiksi joten kansanrintama on ihan mahdollinen Sdp, Keskusta, Vihreät, Vasemmistoliitto ja Rkp. Tosin Keskusta asema olisi tuossa kokoonpanossa mopen osa.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Tai sitten hyvin vahva, koska tuosta kokoonpanosta ei synny enemmistöhallitusta ilman keskustaa. Silloinhan keskusta pääsee aika pitkälle sanomaan, mitä hallitusohjelmaan otetaan ja mitä ei oteta.

Mikään pakko ei ole lähteä mukaan mopen osaan.

Sama tietenkin pätee, jos keskustan paikalle sijoittaa kokoomuksen tai perussuomalaiset. Enemmistöhallituksen muodostamiseksi SDP joutuu ottamaan aika pitkälle huomioon sen osapuolen, joka ratkaisee, syntyykö enemmistöä vai ei. Voi laskea, että SDP, vihreät ja vasemmistoliitto pääsevät helposti yhteisymmärrykseen mutta siinä on koossa vasta korkeintaan 40%.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #25

Huomioi kuitenkin, että noissa kaikissa vaihtoehdoissa vaa'ankielen asemassa on useampia puolueita, ei vain keskusta.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #28

Huomioin. Mutta minusta Wilskmanin oletus oli, että muut ovat yksimielisiä ja keskustalle jätetään kannattajan osa.
Tietenkin, jos keskusta vetää neuvottelut liian tiukalle, vaa'ankieleksi voikin tulla joku toinen.
Ei Rinteellä mitään helppoa nakkia ole, koska täydennykseksi täytyy hakea joku kolmikosta keskusta-kokoomus-PS. Joko vihreät ovat valmiit, että Halla-aho pistää rajat kiinni ja Huhtasaari tuo kreationismin kouluun vaihtoehtoisena luonnontieteenä?
Neuvottelussa paras asema on sillä, jota tarvitaan eniten. Pistäpäs vihreiden näkökulmasta nuo kolme paremmuusjärjestykseen. Ihan fiiliksellä.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula

Huomautuksena tekstissä toistuvaan epätarkkuuteen. Kannatusmuutokset ovat muotoa x prosenttiyksikköä, ei x prosenttia. Jos puhut muutoksista prosentteina, laske ne.

Esim. keskustan kannatus on 2015 eduskuntavaaleista laskenut 6,7 prosenttiyksikköä, ei 6,7 prosenttia.

Esim. keskustan kannatus 2015 eduskuntavaaleissa oli 21,1 prosenttia ja nyt 14,4 prosenttia, eli kannatuksen muutos prosentteina on -31,8 prosenttia.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Varmasti Sipilä sai aikaan puolueensa yhtenäisyyden, mutta se poliittinen linja josta alkiolaisuus, köyhän asialla oleminen puuttui kokonaan ja varmasti tämä näkyy kannatuksen murenemisessa. Keskusta jätti myös polittisen keskustan ja hurautti Kokoomuksesta oikealta ohi ja uskoisin, että monet maaseudun vähävaraiset, jotka eivät periaatteellisista syystä vasemmistopuolueita äänestä, aikoo antaa äänensä Perussuomalaisille.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Gallup/vaalit välinen heittely:
Keskusta, peruskannattajien aktiivisuus yleensä hivenen nostaa lukuja gallupsuosioista, mutta nosto on maltillinen.
Vihreät: Niin viimeisissä eduskuntavaaleissa kuin kuntavaaleissa gallupit ja lopulliset tulokset ovat vastanneet aika hyvin toisiaan, eli näyttäisi siltä, että tämä notkahdus on nykyään jo korjattu korjauskertoimilla ennen galluppien julkaisua. Eli luku lienee varsin lähellä todellista.
Perussuomalaiset: Ovat yleensä onnistuneet saaman ennakoitua enemmän ääniä, mutta varmasti galluppien korjauskertoimia on pyritty korjaamaan niin, ettei samanlaista virhettä esiinny. Veikkaisin, että saattavat silti ylittää galluptuloksensa.
Kokoomus: Yltää yleensä galluptulosta parempaan tulokseen, mutta tässäkin puhutaan kymmenyksistä, eli ei yksi riitä suurimmaksi puolueeksi nousuun.
Demarit: äänestäjäkunta on vanhaa ja väsynyttä, usein saa galluppeja huonomman tuloksen, luultavasti tälläkin kertaa. Mutta heitto tuskin on prosenttiyksikköä enempää.
Vasemmistoliitto: Tämän suhteen galluppien ja kokonaistuloksen välinen suhde on itselleni epäselvä, eli en käy arvailemaan.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Ylen ja Hesarin galluppien erot ovat tosiaan aika mielenkiintoisia. Ovat poikenneet toisistaan jo vähän kauemmin joten saattaa olla, että jommassa kummassa on joku mahdollisesti korjauskertoimiin liittyvä merkittävä virhe tai metodologinen ongelma.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Kivelä, kiitos vaan, kun morkkaat meitä suuria ikäluokkia "vanhoiksi ja väsyneiksi" Jos vaihtoehtoina olisi kenelle antaisin mandaatin edustaa itseäni, punaposkiselle kolmekymppiselle jalat irti maasta elävälle, omassa pienessä kuplassaan elävälle city-vihreälle, jolta mm. kokemus työelämästä puuttuu kokonaan tai kuusikymppiselle, elämää nähdelle "vanhukselle" valitsen jälkimmäisen. Jälkikasvuni totesi opiskeluaikoinaan, että kun hän halusi saada perspektiiviä asioihin hän soitti tai lähti käymään lähes kahdeksankymppisen aikaansa tiivisti seuranneelle isäni luokse.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

En sinällään mitenkään tahdo morkata demareita, mutta tosiasia on, että heidän kannattajansa ovat selvästi ikähaitarin vanhemmasta päästä ja se näkyy monessa asiassa. Eikä aina positiivisessa mielessä.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund Vastaus kommenttiin #45

En minäkään vihreitä halua mollata, mutta jos vihreiden ohjelmaa alettaisiin Suomessa toteuttamaan saisimme heittää hyvästit hyvinvointi-Suomelle siksi tyhjän päälle, vailla realismia se on rakennettu. Vihreiltä puuttuu kokonaan ymmärrys siitä millaisessa puristuksessa suomalainen vientiteollisuus joutuu päivittäin taistelemaan saadakseen osuuden maailmantaloudesta ja ne rasitteet joita vihreät haluavat vientiteollisuutemme hartioiden kannattavaksi laittaa eivät ole tästä maailmasta. On aivan turhaa puhua koulutusmäärärahojen kasvattamisesta jos vientimme sakkaa, viennillä kun tämä hyvinvointimme viimekädessä rahoitetaan, luulisi sen vihreidenkin ymmärtävän, mutta näköjään ei.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #47

Tiestitkö, että jo viime vuonna suomen tietoteknisten palveluiden vienti oli yhtä suurta kuin paperi ja selluteollisuuden yhteensä, ja että palveluviennistä jää kotimaahan suhteellisesti paljon suurempi osa kuin tavaraviennistä? Ja että palveluvienti on koko ajan kasvamassa? Käytännössä demareiden ongelma on siinä, että te näette globaalisti taantuvien alojen viennin, mutta ette näe kasvualoja, ette niiden merkitystä ja ette summaa mitä tämän pitäisi merkitä politiikalle. Eli jos realismi puuttuu, puuttuu se kokolailla muualta kuin vihreiltä.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Näin ja Espoolaisena kysynkin Markolta miten Vihreät on päätyneet asemmoitua tuonne SDP - VAS leiriin jos nyt oikein muistan ei tätä Vihreiden historia tunne. Eikös muuten Pekka Haavisto hieman hiljaa puhunut muutoksesta mutta hiljennettiin perin nopeasti.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Johtunee siitä, että varsinkin iltapäivälehtien (ja aika monen muunkin lehden) politiikasta uutisoivat toimittajat ovat lähes kaikki konservatiivisia oikealle kallellaan olevia vanhempia miehiä. Tästä vinkkelistä vihreätkin näyttävät vasemmistolta.

Toki vihreissä on vahva pidetään heikoimmastakin huolta -ajatus mukana, mutta toisaalta vihreiden näkemys yksityisomistukseen ja yrittäjyyteen on lähinnä talouspoliittista keskustaa.

Ja sitten tulee alueelliset erot, esimerkiksi Helsingin vaalipiirin vihreät ovat jonkin verran enemmän vasemmalla kuin mitä me Uudellamaalla olemme. Tuohon on sekä historiallisia että paikallisia poliittisia syitä.

Vihreitä siis yhdistää vasemmistoon eräänlainen usko yhteiseen vastuuseen, mutta keinot tähän pääsemiseen eroavat ajoittain aika selkeästikin. Yksi esimerkki on suhde ammattiyhdistysliikkeisiin. Tätä eroa setätoimittajat eivät tunnu hahmottavan ;)

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Ihmetyttää, kuinka arveluttavilla meriiteillä Sipilä ylipäätään pääsi pääministeriksi?

Kuinka ollakaan, ammoin Rautaruukin hallituksessa istuivat Paavo Väyrynen ja Seppo Kääriäinen, kun valtionyhtiö myönsi yksityishenkilö Sipilälle 30 miljoonan markan lainan hänen omaan sijoitukseensa. Sijoituskohteena olleen yrityksen hän myi pikaisesti ulkomaalaisille huippuvoitolla hintaan 100 miljoonaa markkaa.

"Juha Sipilästä tuli miljonääri valtiota rahastamalla"
https://www.kauppalehti.fi/uutiset/seura-juha-sipi...

"Juha Sipilästä tuli miljonääri valtion tuella ja härskeillä tutunkaupoilla"
https://seura.fi/asiat/ajankohtaista/seuran-selvit...

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen
    "Kuitenkin [PS:n] kannatus on laskenut viime vaaleista 2,55 prosenttia."

Vielä vaalivalvojaisissakin jaksetaan riemuita, jos Halla-ahon PS:n kannatus jää muutaman kymmenyksen alle Soinin PS:n 2011 jytkyn (19%).

Käyttäjän JarmoHenttonen kuva
Jarmo Henttonen

Typerä kommentti, nyky persuilla ei ole mitäänmuuta yhteistä Soinin persuihin kuin nimi.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

ja 80-90% kannattajista... Näkyy myös täällä olevien perussuomalaisten kommentoijien toimissa.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Blogitekstissä puhutaan puolueiden kannatusmuutoksien yhteydessä prosenteista, vaikka pitäisi puhua prosenttiyksiköistä. Jos Keskustan kannatus on pudonnut vuoden 2015 vaaleista 6,7 prosenttiyksikköä, se on pudonnut kerrassaan 30 prosenttia. Muutokset ovat siis paljon suurempia kuin tekstistä käy ilmi.

Suomen äänestäjät ovat lopen kyllästyneitä puolueisiin, jotka eivät ennen vaaleja ole valmiita kertomaan, minkä toisten puolueiden kanssa ne ovat valmiita muodostamaan hallituskoalition. Vaalien jälkeen syntyy sitten sellaisia rumiluksia kuin Katainen-Stubbin "sekametelisoppahallitus" ja Sipilän pölkkypäinen SOS-hallitus, jossa lopulta istui viidellä ministerillä olemattomasta kansankannatuksesta huolimatta puoluekyhäelmä Siniset.

Käyttäjän NiiloMkel kuva
Niilo Mäkelä

Maahanmuutosta ei hyvää seuraa vert ruotsin tilanne.
Sipilä ajoi itsensä ideoineen umpikujaan.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Hallituskoalitiossa tulleet patoutumat näyttää purkautuvan Kokoomusta liputtavalta Lars-Erik Wilskmannilta, jotenkin muistelen että taanoin profiili kuvauksessa oli Kokoomus.

Jotenkin on tuo otsikko tuntuu "hyvästi Sipilä" Sipilä niin lopun ajan toivotukselta se että hyvästi on lopullista se että olisi voinut olettaa että näkemiin ja nähdään Sipilä olisi ehkä ollut fiksumpaa.

On turha itkeä enää kaatunutta maitoa tai haukuttua lehmäkauppaa hallitusyhteistyöstä, katsotaan mille kantille aurinko laskee laskeeko se enää ollenkaan länteen vai jääkö se punavihreävasemmistolaiseen vapaavuorelais itäselle taivaalle.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Olen ollut 50-vuotta Kokoomuksen jäsen ja olen yhä jos joku sillä tiedolla jotain tekee. Olen kuitenkin vain politiikan seurailija.

Mitä Sipilään tulee, niin varmaan jatkaa jossakin muussa tehtävässä kuin nykyisessä ja ei ole enää niin keskeinen hahmo politiikassamme, että näkemiin olisi parempi ilmaus kuin hyvästi

Käyttäjän bionavigaattori kuva
Veikko Hintsanen

Tai sitten siirtyy Bernerin tavoin takaisin business maailmaan .... https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005040776.html

Käyttäjän kariku kuva
Kari Kulju

Seuraavassa puheenvuorossa sitten vain erotetaan prosentti ja prosenttiyksikkö, kun tarkastellaan kannatusmuutoksia.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Ettei totuus unohtuisi.
Siis siitä kristitystä perheestä.

Onko Juha Sipilä suoraan valehdellut kun väittää että tarkoitus oli ottaa joku kristitty perhe?

Iltalehti 5.9.2025:

https://www.iltalehti.fi/uutiset/a/201509052030113...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset