Ihan oikeesti Mielipiteitä politiikan katsomosta käsin.

Onko meillä varaa Rinteeseen?

Nyt kun odottelemme taantumaa Yhdysvalloissa https://www.hs.fi/talous/art-2000006047066.html ja Brexitiä on aiheellista kysyä, onko meillä todella varaa Antti Rinteeseen tai oikeammin hänen edustamaansa puolueeseen maamme hallitusneuvotteluja vetämään?

 

Suomen eduskuntavaali keskustelu on siinä mielessä onnetonta, että sitä käydään kuin olisimme irti muusta maailmasta. Elämme globaalissa taloudessa, jossa lähes kaikki vaikuttaa kaikkeen. Huonot ajat maailmalla merkitsevät huonoja aikoja myös Suomessa.

 

Demarit eivät ole ainoa puolue, jonka tarjoukset ovat höttöisiä https://www.hs.fi/politiikka/art-2000006046750.html . Rinteen demarit ovat vain tällä kertaa mielipidetiedustelujen kärjessä ja lupaavat paljon ja kallista. Jos rahaa johonkin pitäisi panna, niin tutkimukseen, koulutukseen ja infrastruktuuriin.

 

Rahaa uudistuksiin ja vanhojen leikkausten perumisiin tarvitaan, mutta ei se raha pelkästään työllisyyttä parantamalla synny. Tärkeää on, että lisätään myös tuottavuutta ja vasta tuoton hedelmistä kannattaa jakaa oikeudenmukaisuutta. Pelkkä nollasumma peli kansalaisten ja yritysten rahoilla ei ole oikea vastaus.

 

Esimerkiksi Antti Rinteen uudelleen lämmitetty aloite pitkäaikaistyöttömien työllistämisestä vanhusten tueksi kävelyttämään tai vaikkapa kaupassakäyntiin tuntuu lämpöiseltä, mutta sen tuottavuus lienee matalaa. Positiivista toki on, että laskisi työttömyyskuluja. Kuitenkin samalla joku sen maksaisi, eli useimmassa tapauksessa kunta tai oikeastaan veronmaksaja. Kuntaverossa sen maksulta ei välttyisi oikeastaan kukaan, jos tuloja löytyy.

 

 Rinne esittää taluttajille työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Ei tule heti mieleen, minkä yleissitovan työehtosopimuksen piirissä taluttajat olisivat? Lieneekö sellaista sopimusta olemassakaan, jossa kyseiset tehtävät on hinnoiteltu.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Rinteen miljardien eurojen menolisäysten sijaan realismi on tämä: Standard & Poor's kertoi viime viikolla Suomen kestävyysvajeen olevan edelleen 8 miljardia euroa ja rakenneuudistuksien olevan vielä tekemättä.

Millä lailla Suomen luottoluokitukssen reagoidaan Rimteen noustua ykköspaikalle toteuttamaan jakovaraa ja lupaamiaan menolisäyksä ?

Vääjäämättä askel olisi Kreikan kohtalon suuntaan.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi
Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Kansa sen päättää, blogeissa saa toivoa ihan mitä vaan.

Aina se joulupukki ei kuitenkaan täytä kaikkia toivomuksia. :)

Demokratiassa on ihanaa, kun saamme juuri sen mitä haluamme.

Köyhällä ei sitten taas ole varaa enää toiseen oikeistohallitukseen, ja galluppien mukaan näyttääkin hyvältä.

Tää oli se mun toivomus, katotaan sitten vaalien jälkeen kummalle joulupukki toi paremman lahjan.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

"Ei tule heti mieleen, minkä yleissitovan työehtosopimuksen piirissä taluttajat olisivat?"

SAJ:ssa oli aikoinaan Yleis- ja erikoisalojen ammattiliitto. Voisiko sen perustaa uudestaan?

Käyttäjän mhatakka kuva
Markku Hatakka

Vain harva pienituloinen edes äänestää
”Kaikkien ääni ei kuulu vaaleissa – vuonna 2015 vain harva pienituloinen kävi äänestämässä”
https://yle.fi/uutiset/3-10704599

Joten eiköhän SDP mene heittämällä pääministeripuolueeksi, sillä demarien ammattissa oleviin äänestäjiiin korotukset eivät paljoa vaikuta, eri asia eläkeläisille ja työttömille, jotka eivät varmaan hyväksyisi korotuksia jos äänestäisivät ...

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

"Jos rahaa johonkin pitäisi panna, niin tutkimukseen, koulutukseen ja infrastruktuuriin."

Aiempien näyttöjen perusteella siis ainakin Sipilä, Orpo ja Soini joukkoineen pitäisi laittaa jäähypenkille?

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

LEW: "Esimerkiksi Antti Rinteen uudelleen lämmitetty aloite pitkäaikaistyöttömien työllistämisestä vanhusten tueksi kävelyttämään tai vaikkapa kaupassakäyntiin tuntuu lämpöiseltä, mutta sen tuottavuus lienee matalaa."

Tyypillistä henkilökohtaisen avustajan työtä. Sellaisesta maksetaan TES:n mukainen palkka ja tuo palkka alalla on kympin luokkaa tunti.

Ajatteletko, Lars-Erik, että työ tehtäisiin palkatta tai (lainvastaisesti, jos tekijä on työkykyinen mutta maan tavan mukaisesti) esimerkiksi kuntouttavana työtoimintana? Kuuluuko sinusta tekijälle palkka tehdystä työstä vai ei? Jos ei, miksi ei? Jos kyllä, pitääkö palkalla voida elää?

Odotan vastauksiasi. Niiden on syytä olla rehelliset, myös älyllisesti rehelliset ja siis läpinäkyvät.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Minkä liiton TES:ta noudatetaan?

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Henkilökohtaisten avustajien TES rajaa sen soveltamisalan vammaispalvelulain mukaista avustusta saaviin työnantajiin. Asiasta tehty TES ei löydy yleissitovien TES:ien luettelosta.
Sitä vastaan minulla ei ole mitään, että palkkaa maksettaisiin TES:in mukaan, jos sellainen löytyy joka soveltamisalaan työ kuuluu.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Tuohon poistettuun viitaten, pelikaudella 2015 -2019 Suomen julkiset menot kasvoivat n. 6 miljardilla eurolla leikkauksista huolimatta.

Käyttäjän Lauri-PekkaAlanko kuva
Lauri-Pekka Alanko

Miten Rinteen malli eroaa muista puolueista?

Ainakin täällä Tampereella Kokoomuslaiset pormestari Ikosen johdolla toteuttivat kaikki omat ja vihreiden unelmat rakentamalla kaupungistamme Pikku-Manhattania. Super-kela-automaatista nostettiin jatkuvasti 100.000.000 euron pikavippejä. Sama rouva myy juuri nyt 7 miljardin euron tunnin junaa. Samaan aikaan yleislääkärille on 69 päivän jonot.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala
Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Ehkäpä näitä ihmisiä voi käyttää siivoukseen ja muihin avustaviin tehtäviin. Sen verran hygienia-opettelua, jotta ymmäretään että ovien kahvat ja yleensäkin kaikki pinnat, joihin kosketellaan käsillä, on pidettävä erityisen puhtaina. Lattiat ovat vähemmän tärkeitä vaikka usein näkee että nimenomaan niitä jynssätään tarmokkaasti. Esimerkiksi kloriitti tappaa noro-virukset pinnoilta - Noro aiheuttaa pahaa mahatautia. Kun mieheni toi noron töistään kotiin, pyyhin heti kaikki kahvat, hanat ja tietsikan näppäimistöt kloriitilla. Meihin muihin tauti ei tarttunut :)

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen
Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Kuluvan vuoden valtion I lisätalousarvion jälkeen on merkitty n. 1,9 mrd:n lainanottovaltuus. Eli valtion talousarvio ei ole tasapianossa, vaikka viime vuonna kertaluontoisilla lisätuloilla saatiin se tasapainoon.

Helmikuussa julkistetussa valtiovarainministeriön virkamiespuheenvuorossa tulevan vaalikauden hallinto- ja talouspolitiikan lähtökohdista todetaan madonluvut sivulla 27:

“Julkinen talous on aiempaa heikommassa kunnossa kohtaamaan ikäviä yllätyksiä

“Julkisen talouden kestävyysongelmaa ei ole ratkaistu.”

--
Jos SDP:n ja vihervasemmiston vaalilupaukset lunastetaan, ollaan
heti valtion vuoden 2020 budjetin laadinnassa 4-5 mrd:n alijäämän edessä.
Se olisi hirveä aloitus uudelta hallitukselta. Työllisyysaste
ei nouse, vaan tulee laskemaan ja Suomen koko julkisen talouden rahoituspohja olisi vakavassa kriisissä. Ja talouden lama on nurkan takana odottamassa.

Airi Pulkkinen

Antti Rinne: Pakolais- ja turvapaikkapolitiikkaan halutaan lievennystä: pakolaiskiintiöitä on kasvatettava ja perheiden yhdistämistä on helpotettava. Talouselämä 3.4.2019

SDP:n ohjelmasta: Kehitysrahoitus on saatava nostettua 0,7 %:iin bkt:sta. Tälle vuodelle tähän on budjetoitu 989 miljoonaa euroa = 0,41 % bkt:sta, siis lisää n. 600 milj.eu.

Antti Rinne totesi 9.10.2016 turvapaikanhakijoiden kuluista, että olemme maailman rikkaimpia, eikä apu ole ongelma taloudellemme, eikä myöskään raha ole pois työttömiltä tai eläkeläisiltä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset