Ihan oikeesti Mielipiteitä politiikan katsomosta käsin.

Nordea kokeilee nöyryyttä

Nordea siirsi pääkonttorinsa Suomeen ja narahti lähes välittömästi rahanpesusta, eli laskunmaksaja on selvillä, jos Yhdysvaltain viranomaiset katsovat pankin toiminnan sen arvoiseksi. Ruotsi voi hengähtää helpotuksesta, sen ei tarvitse pankkia tukea, jos se joutuu maksumieheksi.

 

Ilmoitettu naiivius, joka tässä lienee pikemminkin ahneuden kuin lapsenuskoisuuden synonyymi, voi riittää Suomessa haiskahtaahan se nöyryydeltä, jota meillä arvostetaan. Saa nähdä ryhtyykö poliisi tutkimaan rahanpesua, sillä kynnys on korkea, kun kyseessä on pankki ja ehkä Putinin lähipiirin rahoja.

 

Toisaalta selvittelyyn saatetaan juuri edellä mainitusta syystä ryhtyäkin. Tuskinpa Suomi ja pankki haluaa jäädä Yhdysvaltain hampaisiin. Kunnon selvitys meidän viranomaistemme toimesta säästäisi ehkä poliittisen maineen lisäksi mahdollisesti veronmaksajien varoja.

 

Voimme lohduttautua sillä, sillä ettei Nordea ole pankeista ainoa langennut. Vastaavia maailmassa riittää. Toivotaan että Nordea osoittautuu tässä suhteessa pieneksi tekijäksi.

 

Päinvastoin kuin väitettään raha haisee ja kleptokratiaksi luonnehditusta maasta tulevavan suhteen kannattaa aina olla tarkkana. Siihen kun voi maineen menetyksen lisäksi sisältyä taloudellista riskiä ja pankin isäntämaalle myös poliittissävyinen ongelma. Nyt näyttäisi vain pankin maine ja sen osakkeen kurssi saaneen kolauksen.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Risto Salonen

Eilisessä motissa puhuttiin 700 miljoonasta ja 12 vuodesta eli noin 60 miljoonasta vuodessa.
Suhteutetaan vähän. Nordean tuotot ovat vajaa 10 miljardia vuodessa. 60 miljoonaa on siis noin 6 promilleä tuotoista.
Motin tekijä Yle polttaa tuon 60 miljoonaa reilussa kuukaudessa.
Suomalainen rehellinen veronmaksaja saattaa käydä rajan takana tankkaamassa 20 kertaa vuodessa ja ostaa samalla muutakin, kun halvalla saa. Tällöin menee helposti 6 prosenttia omista vuoden nettoansioista Venäjälle. Kenelle nämä nettoansiot Venäjällä menevät?

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Puheenvuorossa edellytetään yleensä kommentoijan kuvaa, mutta teen poikkeuksen, kun aihe kommentoijaa kiinnostaa.

Pankin tapauksessa kyse saattaa olla rikoksesta. Ylen ja bensanhamstraajan osalta näin ei ole. Siksi en pidä vertaamista ihan oikeutettuna.

Käyttäjän KariNikander kuva
Kari Nikander

Aika huvittavaa, että tämä kirjoitus pyörii karusellissa. Se on yhtä epäselvän suurpiirteinen kuin MOT:n eilinen jakso: ympäripyöreitä, harhaanjohtavia vihjauksia. Jos se on tutkivaa journalismia, niin YLE:n tutkivan journalismin yksikön joutaisi lopettaa.

Onko muuten kukaan tullut ajatelleeksi, että YLE on ostanut rikoksella hankittua aineistoa, verorahoillamme.

MOT:n toimittajien kohde on Nalle. Danske Bank pyöräytti noin tuhat kertaa isomman kuvion lyhyemmässä ajassa, ja se ei näitä MOTtipäitä kiinnosta pätkääkään.

Kuka alkaisi tutkia MOT:tä. Toimittajat reissaa henkilökohtaisten mieltymystensä perässä, rahaa kuluu ja objektiivinen tutkiva toimitustyö kirkuu poissaolollaan! Näin meillä Suomessa, eduskunnan valvomassa mediatalossa!

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Kari Nikander

Katselin myös mielenkiinnolla eiliset MOT ohjelman ja A-studion. Kyllä poikkesivat ohjelmat rajusti toisistaan. A-studiossa aihetta käsiteltiin asiallisesti ja alan asiantuntijat, finanssivalvonta, krp ja Nordean konsernijohtaja käsittelivät aihetta asiallisesti.

Panama Papers maailmanmatkaaja Minna Knus-Galan oli pistänyt koko raivonsa omassa MOT fantasiaohjelmassaan Nordean päälle. Itse asiassa puolen tunnin ohjelmasta heltisi vain rippeet Nordealla. Muu oli hirvittävää propaganda kiertomatkalta Baltiasta Azerbajzaniin ja Lontoon Cityyn. Rahat taisivat loppua, että Thaimaahan ei voitu mennä haastattelemaan kotiäitiä.

Tuli elävästi mieleen MOT Panama Paperit ohjelma jota Yle mainosti ahkerasti viikkoja ennen ohjelman ulosajoa. Puhuttiin useasta sadasta suomalaisesta veronkiertäjästä ja miljardien eurojen verotulojen menetyksestä.

Lopulta Ylen MOT:n ohjelmassa mainitaan vain pari suomalaista, joiden nimet syystä tai toisesta löytyivät vuotodokumenteista: formulalegenda Keijo ”Keke” Rosberg sekä sijoittaja Rauno Puolimatka.

Sitä, miksi heidät mainitiin, ei ohjelmassa tarkenneta. Esimerkiksi yhtiön perustaminen veroparatiisimaahan ei sinällään ole laitonta.

Nyt kun MOTn veroparatiisipaljastukset on nähty, niin saldo Suomen valtion vero menetyksistä on tähän mennessä NOLLA euroa. Mistähän ne miljardit eurot nyt sitten löytyvät, sillä väitteethän ovat olleet tätä luokkaa?

Enemmänkin näen tämän kovan rummuttelun Ylen ja Minnan Knus- Galanin valhepropagandaksi, josta ei löydy koskaan miljardeja saati miljoonaa avuksi Suomen valtion tulopuolelle.

Tämä nyt käsittelyssä oleva tapaus saa aikanaan sijansa ja mahdolliset syytteet nostetaan esitutkinnan perusteella. YLE on jo tuomionsa antanut.

Tämänkin vuodon takana on Venäjällä sormensa polttanut sijoittaja Hermitage-rahaston perustaja Bill Browder, joka teki viime vuonna ilmoituksen viranomaisille rahanpesuepäilyistä Nordeassa. Browder viittaa siihen, mitä hän on aiemmin sanonut Nordeasta.

Browder on itse siirtänyt satojen miljoonien eurojen rahastot pois Venäjältä vaikeuksien syntyessä. Mihin ja kenen välittämänä ne rahat ovat Venäjältä kulkeutuneet ja mistä ne ovat peräisin ?

Browder väittää olleensa tietoinen, että isoja summia hämärärahaa on virrannut Venäjältä Nordea-tilien kautta ja on ilmoittanut siitä poliisille Ruotsissa, Suomessa, Tanskassa ja Norjassa viime vuonna.

Ruotsissa talousrikoksia tutkiva Ekobrottsmyndigheten päätti joulukuussa, ettei se aloita tutkintaa Browderin väitteisiin liittyen.

Nordean yhtiökokouksessa valitaan uusi hallitus ja sitten nähdään riittääkö uuden hallituksen puhenjohtajan luotto Casper von Koskullin jatkoon. 50%/60% !

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Kun uutisoinnin mukaan mm. Luxenburgissa, Hollannissa ja Belgiassa puhumattakaan Maltasta tai Kyproksesta toimitaan pankkimaailmassa melko "vapaamielisesti" suhteessa paratiisisaarille tehtäviin sijoituksiin ja mahdollistetaan näin myös rahapesua.

Olisiko niin sitten, että meillä Pohjoismaissa ja Baltian maissa on pankkipuolella ajateltu, että jos noikin, niin miksei mekin. Onko touhusta kehittynyt vähitellen ns. EU:n "maan tapa" ? Sveitsihän on myös ollut tuossa touhussa mukan, mutta USA taisi panna jo Obaman aikana uhkauksillaan Sveitsin ruotuun.

Jukka Ryhänen

Niin mikä oli blogistin analyyttinen sanoma? Tuntui että oli jotain aivan tyhjänpäiväistä jorinaa. Sosialisti tai joku entinen kommunisti ilakoitsi että pykälät eivät ihan venyneet riittävästi Nallellekaan.

Naurettava kirjoitus. Ei mitään omia ajatuksia. Ihan täyttä roskaa.

Jos jokin tässä olisi pointti niin se on se että olemme Venäjän naapureita ja on itsestään selvää että käymme kauppaa ja teemme pankkisiirtoja naapurimme kanssa. Se pitäisi vanhan kommarin kyllä ymmärtää mutta ei.

Ja se että käytetään satoja yhtiöitä niin on itsestään selvää että mikään pankki ei pysy perässä mistä mikäkin raha on lähtöisin. Ja miksi edes pitäisi? Sehän on se kysymys. Mitä helvetin väliä sillä on että jostain vainoharhaisesta FBI:stä tai jostain USA:n virastosta vaaditaan jotain Suomea kyttäämään Venäjän rahan siirtoja. Miksi íhmeessä edes pitäisi?

Haloo.

Naurettava asia.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Björn Wahlroos toimiessaan Nordean johdossa toteutti omaa ideologiaansa täysimäärääräisesti.

"Kapitalistisella yrityksellä ei voi olla vallitsevia käsityksiä ja käyttäytymissääntöjä, jotka koskevat hyvää ja pahaa, oikeaa ja väärää, arvokasta ja arvotonta, hyväksymistä ja hylkäämistä.
Yritys on yhden asian liike.
Sen tehtävä on tuottaa mahdollisimman paljon varallisuutta omistajilleen."
https://fi.wikiquote.org/wiki/Bj%C3%B6rn_Wahlroos

Käyttäjän vinettoa kuva
Juhani Penttinen

Aikamoista klikkihuoraamista nuo MOT:n ohjelmat YLE:N taholta. Jos tuo tyyli sopii Iltalehdelle tai - sanomille niin verovaroin ylläpidetyltä Yleisradiolta tulee odottaa laadukkaampaa uutisointia.

Täysin savua ilman tulta jälleen. Ei mitään uutta asiaa mikä ei olisi jo tiedossa vaikka ohjelman mainosrummutus muuta väitti. Kun lisäksi uutistoimisto Bloomberg heti aamutuimaan siteerasi Yleä niin seurauksena oli se että yhtiön pörssikurssi lähti pudotukseen heti aamusta vastoin yleistä markkinasentimenttiä. Yhtiön markkina-arvosta katosi pari miljardia euroa. Myyjinä ulkomaalaiset jotka eivät aivan niin hyvin ole perillä Nordean nyansseista.

YLE:n toiminta vaikuttaa selvältä kurssimanipulaatiolta joka on rikollista toimintaa ja Finanssivalvonnan tulisikin tutkia osakeella tehdyt kaupat suurennuslasilla varsinkin ns. lyhyeksi myynnin osalta.

No, tavalliselle valveutuneelle piensijoittajallehan tämä toi selvää kotikenttäetua kun osaketta sai ostaa poikkeuksellisen edullisesti.Mutta aika paha maku tästä jäi suuhun. Ja ajan mittaan tälläinen rapauttaa pörssimme uskottavuutta. Ylen uskottavuushan on jo kuihtunut aikoja sitten.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset