Ihan oikeesti Mielipiteitä politiikan katsomosta käsin.

Viime vaaleihin verraten

Uusin mielipidetiedustelu sisältää aikaisempiin verrattuna isohkoja muutoksia, mutta jos vertaamme edellisessä eduskuntavaaleissa puolueiden saamia kannatusprosentteja niin mahdolliset voittajat ovat SDP, Vihreät ja Kokoomus, Vasemmistoliitto ja KD. Tappio olisi odotetavissa Perussuomalaisille + Sinisille, Keskustalle ja RKP:lle. https://fi.wikipedia.org/wiki/Eduskuntavaalit_2015 , https://www.verkkouutiset.fi/hs-gallup-sdp-20-8-kok-18-6-kesk-14-7-vihr-13-6/.

 

Pari muutosta näyttää merkittävältä. Ne ovat keskustan ja oikeistopopulistien alamäki.

 

Näistä Keskustan alamäki on merkittävämpi, jos se jatkuu Ja viimekertainen Sipilä-ilmiö osoittautuu poikkeukseksi pitkässä juoksussa.  Oikeistopopulistien roolina suomalaisessa politiikassa on toimia eräänlaisena yhteiskunnallisen pahoinvoinnin kerääjinä, Tärkeä rooli sekin.

 

Vasemmistoliitto näyttää nostaneen kannatustaan viime vaaleista. Houkuttaisi kutsua sitä vasemmistopopulistiseksi puolueeksi. Vielä sitä ei valtamedian keskustelussa ole koettu sellaiseksi, mutta   määritelmä saattaisi sittenkin olla oikea, kun sosialismi on hylätty.

 

Pienempien puolueiden kehityksestä on vaikea sanoa mitään. Ainakaan mitään radikaalia ei ole tapahtunut. RKP ja KD ovat edelleen kiinni vanhassa kannatuspohjassaan.

 

Entä sitten ryhmä muut, siinähän on runsaasti tarjontaa, Eniten huomiota ovat saaneet harkimolaiset ja väyrysläiset.  Tämän ryhmän kannatus näyttäisi sekin olevan kasvussa mielipidetiedustelussa se oli 2,9% ja edellisissä eduskuntavaaleissa 2,5%. Todennäköisesti tämän ryhmien merkitys on lähinnä, että ne heikentävät kellokkaittensa entisten puolueiden asemaa, ei muuta.  

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Ryhmä muut, johon sisältyy Harkimot, Väyryset sun, saanee muutaman kansanedustajan. Uudellamaalla voi kokoomuksen tilannetta helpottaa persujen hajoaminen, Bernerin poisjäänti ym. Harkimo sai kyseenalaista kunniaa tässä Irakin
takaisinmuuttaja-asiassa, eikä jääkiekkoseura Jokerien kaikkia talousasioita ole vielä käsittääkseni läpivalaistu.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Uskon, että Harkimo kilpailee lähinnä liikkuvista äänestäjistä ei kokoomuksen peruskannattajista. Väyrysen tilanne kepulaisten suhteen voi olla toinen. Kilpailu siitä kuka on alkiolaisin tullee kuitenkin olemaan kireää. Useimmat ehdokkaathan tähtäävät peruskannattajiin puolueessa kuin puolueessa.

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Ryhmä muut (2,9%) koostuu lähes 10 eri porukasta, osa puolueita, osa liikkeitä. Äänikynnys on tuota luokkaa vain Uudellamaalla. Juuri siellä lienevät kaikki mahdolliset aatesuunnat ja henkilön taakse rakennetut vaalikombinaatiot vaaleissa mukana. Muissa vaalipiireissä kynnys on korkeaampi, joissakin jopa yli 10%:n.

Johtopäätös on se, että kynnys ei ylity yhdelläkään eikä myöskään 1%:n gallupkannatuksen saaneen puolueen osalta.

Mutta vaalit ratkaisevat. Gallupit osoittavat vain suunnan, joka kansan keskuudessa muhii. Siinä Ps näyttää olevan voimakkaimmassa nousussa ja ehtii ylittämään 15% huhtikuun 14. päivään mennessä.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

"Gallupit osoittavat vain suunnan, joka kansan keskuudessa muhii. Siinä Ps näyttää olevan voimakkaimmassa nousussa ja ehtii ylittämään 15% huhtikuun 14. päivään mennessä." Perussuomalaisten menestys saattaa olla kiinni Oulun kaltaisten tapahtumien kaltaisissa kohuissa. Uskon muutenkin, että se mikä kohu vaalien alla on menneillään mediassa, some mukaan luettuna, ratkaisee vaalit. Liikkuvia äänestäjiä, puhumattakaan mahdollisesti nukkumaan jäävistä, on paljon.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Käsittävätkö "oikeistopopulistit" asemoituneensa oikeistoon? Oikeistosta löytyy käsittääkseni vain yhden ryhmän populisteja sekä vihapuhujia (katsokaa Ben-TV:tä).
Onko rasismi oikeistolaista? Vaikeaa on asemoida fasismiakaan vasen-oikea-akselille.
Mutta kalluppeihin: Jos Kokoomus meinaa olla hallituksenmuodostajana vaalien jälkeen, niin pahalta näyttää, että silloin mukaan on otettava nämä populistitkin.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Nämä janat oikeisto ja vasemmisto ovat melko vakiintuneita. Ovatko ne oikeita on toinen juttu, mutta yleisessä käytössä ne ovat.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Ja ens vaaleissa, taas kerran SDP saa ison tappion, ja kokkareet menevät johtoon +25%.. Ja taas sama homma... Ollaan me Suomalaiset ihmeellistä porukkaa..

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset