Ihan oikeesti Mielipiteitä politiikan katsomosta käsin.

Virkamiesten 2 miljardia pois, mistä?

Virkamiehet katsovat, että valtion menoihin tulisi saada lähes 2 miljardin leikkaus, jotta olisimme jotenkin kuivilla seuraavan laman sattuessa.

Esitän yksinkertaisen mallin, miten tuohon summaan päästäisiin.  Suorista yrittäjätuista luopuminen ja maatalouden kansallisista tuista luopuminen toisi leikkausta jo yli 1,7 miljardia. Vaalilupaukset unohtamalla hoituisi mahdollisesti puuttuva osa. Sen verran kasvuun uskallan luottaa

Nämä leikkaukset eivät suinkaan poistaisi kaikkea, edes valtaosaa, maataloudelle ja yrityksille suunnattua tukea, yrityksille jäisi verotukia ja maataloudelle EU--tukia.

Asiasta kannattaisi avata keskustelu, sillä nämä tuet ovat sellaisia, joihin puuttumalla voitaisiin säästöjen lisäksi vaikuttaa elinkeinorakenteisiin, karsimalla kannattamatonta ainesta. Missä tahdissa tämän tyyppisiin karsintoihin lähdettäisiin, on mietittävä asia. Tukien karsimisilla on aina kansalaisia koskettavia sivuvaikutuksia, joka on syytä huomioida.

Minä olisin tämäntapaisiin leikkauksiin valmis, mutta en usko, että puoluekenttämme on. Puolueiden avauksista päätellen kestävyysvajetta ei saada seuraavassakaan hallituksessa korjattua, pikemminkin päinvastoin.

Näin vaalien alla olisi mukava kuulla tällaisia karsintatavotteita, jos niitä löytyisi.

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005988407.html

https://mmm.fi/artikkeli/-/asset_publisher/hallitus-vahvisti-vuoden-2019...

https://mmm.fi/eu-n-suorat-tuet

https://yle.fi/uutiset/3-10597377

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän Kirsiomp kuva

On tehtävä vakavia arvovalintoja: hoidammeko vanhuksemme hyvin vai hoidammeko turvapaikanhakijat hyvin? Ja se, joka sanoo, että hoidetaan molemmat hyvin, kertokoon, miten sen tapahtuu. Ja mistä rahat otetaan?

Mutta, jospa me mitoitetaan Suomen hyvinvointivaltio nykyistä pienemmälle porukalle alenevan syntyvyyden tahdissa, niin rahat riittävät.

Nyt me ahnehdimme Suomeen turvapaikahakijoita perheenyhdistämisineen ja meidän hyvinvointivaltio ei sitä kestä: suu säppiä myöten - kuuluu vanha hyvä sanonta.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Pieniä ovat silakat joulukaloiksi, mutta kyllähän maahanmuuttokin maksaa http://budjetti.vm.fi/indox/sisalto.jsp?year=2019&...

Sillä ei kuitenkaan vajetta täytetä, eikä senkään määrärahojen poistaminen taida mennä läpi hallitusta kasattaessa.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Italialainen ystäväni, fysiikan professori, totesi viime kesänä oman maansa ongelmista turvapaikanhaun olevan hänestä noin sijalla 25. Kuten, Kirsi, tiedät, turvapaikanhakijoita Italiassa on eri kertaluokkaa kuin Suomessa. Tietyt kansainväliset sopimukset velvoittavat Suomea. PS/Siniset-ideologia sitten erikseen.

Turvapaikanhakijat ovat pääosin nuoria/nuorehkoja, joten he pieneltä osaltaan paikkaavat matalaa syntyvyyttämme ja nuorten ikäluokkien aliedustusta väestöstämme. Nämä nuoret/nuorehkot ihmiset, varattomia pääosin, omalta osaltaan panevat tulonsa suoraan kiertoon, ja juuri tätä kansantalous kaipaa. Vaikka järjestelmä maksoi/maksaa, sen mitä se maksaa, suuri osa sijoitetusta menee suoraan kiertoon. Vastaanottoyksiköiden henkilökunta, pääosin vähävaraisia, pienipalkkaisia ihmisiä (minäkin työskentelin vajaan vuoden sellaisessa ja saavutin sujuvan suullisen persian taidon), käytetyt elintarvikekaupan, vaatekaupan, terveyskeskuksen, poliisin ulkomaalaisyksiköiden palvelut työllistivät/työllistävät. Käytetystä rahasta melkoinen osa palaa takaisin kiertoon, ja se on syytä ottaa huomioon. Pidemmällä aikavälillä maahamme asettuneista tulee omalta osaltaan veronmaksajia ja vanhempia - tämä taas ei liene erityisen kielteistä myöskään kansantaloudellisessa katsannossa.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

"Italialainen ystäväni, fysiikan professori, totesi viime kesänä oman maansa ongelmista turvapaikanhaun olevan hänestä noin sijalla 25."

Millä sijalla kuvittelisit turvapaikanhaun olevan Matteo Salvinin listalla?

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu Vastaus kommenttiin #6

Valitsin tähän esimerkiksi sivistyneen, asioita seuraavan ja suhteellisuudentajua omaavan henkilön, joka on asunut useissa maissa.

Matteo Salvinin listalla turvapaikanhaku lienee samoilla lukemilla kuin Suomessa Jussi Halla-aholla tai Sampo Terholla.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Jouni, yli puolet kaikista maailman pakolaisista on lapsia.

- - "Yli puolet maailman pakolaisista on lapsia. Turvapaikanhakijoiden joukossa on myös yksin, ilman huoltajaa liikkuvia lapsia. Suomeen heitä on 2010-luvulla saapunut vuosittain 150–3 000." - -

https://www.pakolaisneuvonta.fi/asiantuntijajarjes...

"Oleskelu­lupa perhe­siteen perusteella"

https://www.pakolaisneuvonta.fi/asiantuntijajarjes...

----

Siis yksi pakolaislapsi voi "synnyttää" hetkessä koko pakolaisperheen Suomeen.

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

Esittämäsi työllistämisväite on yleisesti käytetty, mutta täysin harhainen. Nimittäin vain sellainen työ, joka luo jotain uutta on periaatteessa kannattavaa. Kaikki muu on resursseja kuluttavaa. Vaikka jopa edellinen pääministerimmekin oli sitä mieltä, että maahanmuuttoaalto 2015 on meille mahdollisuus, se oli pelkkää tehdyn virheen puolustelua. Ymmärrät varmaan, että jos meille olisikin tullut kymmenen kertaa enemmän maahanmuuttajia, emme todellakaan olisi nyt kymmentä kertaa nykyistä onnellisemmassa asemassa.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu Vastaus kommenttiin #12

KS: "Esittämäsi työllistämisväite..."

Niin, sanoinko, että tästä jäätäisiin kokonaisuutena plussalle, vai en. Mielestäni en. Kommentit venyisivät vielä pidemmiksi, jos kaikki mahdolliset näkökulmat ja vastuuvapauslausekkeet lisättäisiin mahdollisiin ja mahdottomiin paikkoihin. Olen varsin tietoinen työllistämisväitteen, kuten sanoit, harhaisuudesta. Tarkoitukseni oli ja on korostaa sitä, että kaikki ei ole pelkkää miinusta vaan että jotakin jostakin tulee takaisin lyhyemmällä tai pidemmällä aikavälillä. ja edelleen: kansainväliset sopimukset joko pidetään tai ei pidetä. Pitämättä jättämisellä on oma hintansa. Ja, olipa tp-hakijoita tämä tai kymmenkertainen määrä, se maksaa sen minkä maksaa.

KS: "Ymmärrät varmaan, että jos meille olisikin tullut kymmenen kertaa enemmän maahanmuuttajia, emme todellakaan olisi nyt kymmentä kertaa nykyistä onnellisemmassa asemassa."

Ks. yllä. Vaan saitpa sanottua.

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

Valintoja on todellakin tehtävä. Vanhusten ja lasten hoito, koulutus ja terveydenhuolto ovat ehdottomasti ensisijaisia eikä niistä saa missään tapauksessa leikata - päinvastoin. Maahanmuuttajat ovatkin sitten vaikeampi kysymys, sillä siinä on tehtävä valinta kahdesta vaihtoehdosta: maahanmuuttajavirta tyrehdytetään tai sitten veroja korotetaan niin paljon, että rahat riittävät. Kun kunnallis- ja valtionverot ovat yhteensä noin 25 mrd €/v, noin miljardin vuosimenoilla 30000 maahanmuuttajaa kohden syntyvä verojen korotus olisi noin 4 %. Pitäisi siis päättää kuinka monia kymmeniä tuhansia maahanmuuttajia kansalaiset haluavat rahoittaa.

Tänä päivänä tuntuisi olevan yleinen käsitys, etteivät maahanmuuttajat vaikuta meidän tuloihimme millään tavalla. Sehän on tietenkin väärä käsitys, mutta siksi asia pitäisi jollakin tavalla konkretisoida. Mitäpä, jos verotuksessa näkyisi summa, jonka itse kukin joutuu maahanmuutosta maksamaan.

Ainakin vanhusten- ja terveydenhuolto pystyttäisiin mainiosti saattamaan kuntoon 2-3 miljardin euron vuosittaisella lisäpanostuksella. Varat siihen saataisiin toteuttamalla hallituksen sote-uudistuksen sijaan pelkistetty sote (https://sites.google.com/view/pelkistetty-sote/), jossa terveydenhuollon laskutus- ja korvausbyrokratiat olisi poistettu, lääkejakelu olisi oikaistu ja terveydenhuollon hallinto olisi keskitetty Terveyshallitukseen (ilman maakuntia).

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

"suu säppiä myöten - kuuluu vanha hyvä sanonta."

Kirsi, olen kuullut tuon sanonnan 'suu säkkiä myöten', mutta sama idea.

Näyttää pahasti siltä, että moka tehtiin v. 2015, josta aiheutui kestämättömät kulut valtion budjettiin.

On tahdonasia, miten valtion verovaroja jaetaan.

Nyt, jos koskaan, niin nykyinen kuin aiemmat, kokoomusjohtoiset hallitukset, saavat hävetä, ikä-ihmisten ala-arvoisesta kohtelusta.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Edellisen kerran ministeriöiden kansliapäälliköt olivat äänessä ja tekemässä politiikkaa. Nyt toinen kierros. On muistettava, että Martti Hetemäki on libertaarin oloinen ajatuksiltaan ja se heijastuu tekstiin, jossa hän on mukana. Edelleen on niin, että uusi poliittinen johto tekee päätökset, A:sta Ö:hön, ei Hetemäki tai kukaan muukaan virkamies. Vakaus- ja kasvusopimuksen puitteissa uudella johdolla on mahdollisuus sijoittaa pelimerkit hyvinkin eri tavalla nykyiseen kahtiajakoa ja eriarvoistamista korostavaan linjaan nähden.

Blogistin kanssa olen samaa mieltä siitä, että pääosin muutenkin haitallisista, tehottomista ja kilpailua vääristävistä yritystuista riittää poistettavaa. Paljon enemmänkin kuin vain 1,7 miljardia. Jäljelle jättäisin niin suorista kuin verohelpotuksen luonteisista ainoastaan maan huoltovarmuuden kannalta elintärkeiden toimintojen tuet ja sellaisen, joka kiistatta ja kokonaan suuntautuu suoraan kuluttajan hyväksi.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Kova on myös tavoite 100.000 uudesta yksityisrahoitteisesta työpaikasta seuraavan vaalikauden aikana.

Kauppatase pitäisi myös saada nousemaan v. 2018 yli kahden miljardin euron pakkaselta plussalle.

OP-ryhmähän ennusti taantuman alkavan Suomessa jo ehkäpä tämän vuoden aikana, eikä maailmantalouskaan nyt kovin kehuttavalla mallilla ole, joten kyllä nämä valtiovarainministeriön kaavailut ovat todellisuudessa melkoisia madonlukuja.

Käytännössä uusi hallitus joutuu käsittelemään leikkauksia jo hallitusohjelmassaan, joka on ainakin demareille vastenmielistä tervanjuontia.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Poliisin toimintamenoista voi säästää helposti 50-100 miljoonaa.

Mitä tulee itse otsikkoon: "Virkamiesten 2 miljardia pois, mistä."

Pitäisi kysyä mihin!

HX-hanke tulee maksamaan valtiolle kymmeniä miljardeja!

Mehän olemme kohta kuin banaanivaltio. Kansa laittaa suun säkkiä myöten, jotta kaikki liikenevät varat voidaan käyttää aseisiin.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

JPK: "Poliisin toimintamenoista voi säästää helposti 50-100 miljoonaa."

Jo EU-15:n aikana Suomen poliisitiheys oli verrokkimaiden selkeästi alhaisin ja tämän jälkeen Unioniin on liittynyt lähinnä entisiä poliisivaltioita. Lisätään tähän, että maassamme on perin vähän edes kohtuukokoisia asutuskeskuksia (joissa oli/on poliisiasemia) sekä keskinäiset etäisyydet keskimäärin varsin pitkiä. Viime vuosina poliisien määrä on vähentynyt, samalla kun yksityisten vartiointipalveluiden rooli on kasvanut, koska sitä on kasvatettu. Poliisien, sekä kenttätyötä, partiointia ja toisaalla talousrikollisuutta tutkivan yksikön voimavaroja on syytä lisätä.

JPK: "Pitäisi kysyä mihin!"

Tämän pelikauden aluksi koulutuksesta (alkaen päiväkodeista yliopistoihin asti) niistettiin miljardi. Se on palautettava, ei vain kokonaan vaan yli summan. Koulutus on valtakunnan tulevaisuuden ydintekijöitä ja itse asiassa yritystukea parhaimmillaan.

Valtatie 9 (VT9) tarvitsee osalle matkaa nelikaistaistamista ja ohituskaistoja. VT9 on maamme tärkein poikittaisväylä, mutta koska täällä ei sijaitse pk-seutu, rahaa ei ole. Valtatie 3 (VT3) yhdistää Suomen Ruotsiin Vaasan kohdalla ja on erittäin liikennöity, myös raskaan liikenteen, yhdistää lähinnä kasvavan, asutun Suomen keskuksia, mutta rahaa tännekään ei juuri ole, koska pk-seutu sijaitsee toisaalla.

Suomen (enkä nyt siis puhu turhahkoista Pisara-radoista) rataverkko, nimenomaan asutun Suomen osalta tarvitsee paljon rahaa: väli Tampereelta Ouluun toisen raiteen nyt viimein tällä vuosituhannella ja sama pätee Tampereelta minimissään Jyväskylään. Maan kakkos- ja kolmoskeskuksen väli eli Turku - Tampere samoin viimein se toinen raide.

Tampereen ja Turun lentoasemien kehittäminen, ettei kaikkea lykätä vain syrjäiselle Helsinki-Vantaalle. Suurten keskusten omien, suorien ulkomaanyhteyksien kehittäminen, lentoasemainfra kuntoon edellytyksenä, tuottaa taloudellista lisäarvoa näille keskuksille (joita ei pidä alistaa Helsinki-Vantaan äänivallattomiksi asiakkaiksi), tuottaa alueiden liike-elämälle ja samalla yliopistoille kansainvälistymistä, mahdollisia pääkonttoreita, jotka muuten valutetaan vain Helsingin seudulle vääristämään Helsingin seudun tilastoitua merkitystä maamme oletettuna veturina.

Jo tähän kaikkeen uutta tuottavaan investointiin menee pitkä penni.

JPK: "HX-hanke tulee maksamaan valtiolle kymmeniä miljardeja!"

Palovakuutus maksaa aina. Ei ole pakko hankkia toiminnaltaan epävarmaa, tietyllä tapaa keskeneräistä ja suunnattoman kallista F-35:a. Esimerkiksi käytännöllinen, taisteluissa koeteltu ja asekuormaltaan ylivoimainen Dassault Rafale kykenee nousemaan ja laskeutumaan perin lyhyiltä maantietukikohtien kiitoradoilta, joita on siellä täällä varalaskukenttinä.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen

Yleisradiosta voi leikata monta sataa miljoonaa, samoin kehitysavusta. AY-liikkeen veroedut voi purkaa jne.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"AY-liikkeen veroedut voi purkaa jne."

Kaikki säätiöt verolle verohelpotuksia voi jakaa todellisen hyväntekeväisyyden nimissä.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Säätiöt ovatkin veronkierron ruhtinaita.

Selvitys pikimmiten, miten säätiöiden rahaliikenne toimii.

Kuka/ketkä hyötyvät?

Tapani Mutanen

Osa tuista rahoitetaan niin että jos Suomi laittaa euron niin unioni laittaa toisen. Jos Suomi lopettaa maksamasta oman osansa niin myös unioni lopettaa. Se taas on hölmöä koska sijoitettu euro tuottaa tässä kuviossa kohtuullisen hyvin. Ainakin jäsenmaksu unioniin pitäisi neuvotella uusiksi koska muuten olisimme yhä enemmän nettomaksajia. Toisaalta maataloustuki on pienentynyt ainakin tilatasolla jatkuvasti vuodesta 1995 koska mitään indeksikorotusta ei ole ts. inflaatio on syönyt tukieuron ostovoimaa rajusti alaspäin, vai kuka muu saa samaa etuutta tai korvausta tehdystä palvelusta kuin sai melkein 25 vuotta sitten?

Risto Eloranta

Jouni Suonsivua muistuttaisin siitä, että Italian maksamat etuudet turvapaikanhakijoille ovat vain murto-osa siitä mitä Suomessa maksetaan. Ei siis ole ihme, että turvapaikkakysymys ei Italiassa ole kovin korkealla .

Käyttäjän ErkkiAho kuva
Erkki Aho

Minun ohjelmaesitykseni on tämä:
1.Valtion on lopetettava yritystuet ja poistetaan ne sitä mukaan kuin se on mahdollista. Yritystukiin uppoaa jopa 8–9 miljardia vuodessa. Analyysi: Valtio syytää miljoonia risteilyihin ja tuulimyllyihin – 8 syytä, miksi poliitikot eivät uskalla kajota yritystukiin
https://yle.fi/uutiset/3-10049067
Järkevöitetään Eu-tukien käyttö ja hankerahojen käyttö tai poistetaan ne kokonaan. Virkamiehiä on kymmmeniätuhansia liikaa. Siksi valtion ja kuntien hallinnon rationalisointi on välttämätöntä.

2. Maahanmuuton kustannukset alas. Kaikki maahantunketujat , jotka ovat syyllistynnet rikoksiin laitetaan Venäjältä vuokrattaviin vankiloihin kärsimään rangaistusta eikä heillä ole sen jälkeen paluumahdollisuutta Suomeen. Palautetaan kaikki maahantunkeutujat joilla ei ole työtä eivätkä he pysty elättämään itseään ja perhettään EU-tuomioistuimen päätöksen mukaisesti ensimmäiseen EU-maahan. Siis sosiaaliavun turvin elävät maahantunketujat poistetaan Suomesta. Näin pakolaiskulut vähenevät merkittävästi.Professorilta tyly reaktio maahanmuuttoraporttiin: ”Tyhmintä, mitä valtionhallinto voi alamaisilleen kertoa”
https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/237720-professori...

3.Suoritetaan oikeushallinnon uudistus. Perustetaan perustuslakituomioistuin. Kaikissa muiissa maissa on perustuslakituomioistuin, mutta ei Suomessa. Perustuslakituomioistuin https://fi.wikipedia.org/wiki/Perustuslakituomiois... . Lakkautetaan laillisuusvalvonta, hallinto-oikeudet ja korkein oikeus. Jäljellä jäisi kihlakunnan oikeus, hovioikeus ja perustuslakituomiostuin. Uudistetaan poliisihallinto ja lakkautetaan poliisihallitus ja yhdisstetään ministeriön kanssa. Lisätään poliisivirkoja 900 vuoteen 2022 mennessä.

Lakkautetaan väliportaan hallinto eli aluehallintovirastot ja maakuntahallinnot. Perustetaan kuntien välisiä toimialakohtaisia yhteishallintoalueita. Lopetetaan SOTE-sekoilua ja palkataan terveyskeskuksiin valtion tuella 1000 uutta lääkärinvirkaa.

Nostetaan pienempien eläkkeensaajien eläkkeitä vähintääkin sadalla eurolla kuukaudessa. Nostetaan ulosoton suojarajaa 100 eurolla ja lopetaan yksityinen perintätoiminta ja pikapankkitoiminta. Hoitajamitoituksessa otetaan tarkat määräykset käyttöön ja varmistetaan vanhusten tehokas hoito. Vanhusten huoltoa ja lastenhuoltoa ei saa yksityistää, sillä vanhukset ja lapset eivät saa olla rahastuksen kohteena.

Yritystoiminnan rahoitusta helpotetaan valtion takauksilla.

Elintärkeän valtion omaisuuden myynti estetään.

Maanmyynti ulkomaisille estetään jos maanmyynnin katsotaan uhkaavan Suomen ja suomalaisten turvallisuutta.
Panostetaan kansalaisten liikuntaharrastukseen ja ympärivuotisiin urheilukouluihin. Panostetaan tervellisiin elintapoihin ja terveelliseen ruokaan. Terve ihminen on tuottava ja tehokas. Sosiaalikulut säästyy kun ihmiset elävät terveellisesti.

Suomen valtio korvaa 1990-luvun pankkikriisin uhreille ja heidän omaisilleen aiheuttamansa taloudelliset vahingot ja henkiset kärsimykset. Suomen valtio asettaa pankkikriisin aiheuttajat ja valtiopetokseen syyllistyneet oikeudelliseen ja taloudelliseen vastuuseen teoistaan.

Matti Simonaho

Verotuloja voi nostaa poistamalla elinympäristöstä ja yhteiskunnasta kaiken sellaisen missä verovaroja todistettavasti käytetään väärin. Niitä on paljon ja kokonaisuudessaan puhutaan miljardeista.

Käyttäjän eskotnurminen kuva
Esko Nurminen

Säästökohteita:
1) yritystuet
2) kehitysapu
3) Veikkauksen voittovarojen harkitumpi käyttö
4) kuntien valtionosuudet (niitähän on aina jouduttu leikkaamaan, kun säästötarvetta on)
5) ynnä muuta, lue:

http://eskotnurminen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2496...

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Tukihässäköitä vähemmäksi ja veroja alas on oma reseptini.

--

Pitää myös muistaa, että EKP:n rahapoliittinen elvytysvara on jo käytetty: ohjauskorkoa ei ole normalisoitu eikä LTRO-valtionvelkakirjojen tukiohjelmaa ehditty purkaa, vaikka suhdannehuippu meni jo ohitse. EKP on jo ostanut n. 25% euroalueen valtionveloista.

Jokatap valtionvelan korot normalisoituvat jossain vaiheessa markkinavoimien toimesta, mistä aiheutuu iso menolovi budjettiin: 2-5 mrd/v

--

Itse tosin uskon euron purkaantuvan edessä olevassa lamassa/taantumassa.

Käyttäjän TaryaKorhonen kuva
Tarya Korhonen

Nuo miljardithan on helppo poistaa, itse politiikan kentältä. Puoluetuet ovat minusta liian kova rasite meille, julkistalouden lisäksi. Mitä ihmettä VM VIRKAMIEHET ??? Eikös tilanteemme Suomessa olekkaan enää, että eduskunta edustaa kansaa ja johtaa julkistalouden virkamiehiä? johtaako vai juokseeko perässä, minusta alkaa näyttää tämä viimeinen vaihtoehto mahdolliselta? Kysynkin, miten on tultu tähän.
Olen pitkään ollut sitä mieltä, että meillä on liian paljon verorahoista elätettäviä julkistalouden virkamiehiä, jotka mielellään käyttää valtaansa pienen ihmisen yli ja häntä vastaan. Eiköhän tähän asiaan olisi kannattavaa tehdä muutos ja vähentää vaikka heitä syömästä julkistalouden varoja enempää.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset