Ihan oikeesti Mielipiteitä politiikan katsomosta käsin.

Kaikesta ei varmaan kannata puhua

Presidenttimme matkustaa Kiinaan. Virallinen vierailu sinne on hyvä asia, mutta kieli keskellä suuta on syytä olla. Enkä tässä ajattele, vain kiinalaisia, vaan myös osaa suomalaisista, joille ”suomettuneen” diplomatian tavat ovat unohtuneet.  Varmaan myös liitolaismaissamme vierailu herättää kiinnostusta.

 

Vierailua ennen yrityksemme ovat saaneet luvan viedä äidinmaidonkorviketta ja särkisäilykkeiden kaltaisia kalatuotteita Kiinaan. Tästä voi kiitellä, kun kauppa on näin Kiinan vientimme osalta monipuolistunut. Se, että Kiinan valtion epäilyt toimet parantanevat huomattavasti Nokian asemaa G5-verkkoja markkinoitaessa, on tässä yhteydessä syytä unohtaa. Tosin Nokian hallituksen puheenjohtajan mukana olo matkalla saattaa myös ajattelemaan toisin. Hänen mukana olonsa seurueessa, Huawei-jupakan kiihtyessä, pistää silmään.

 

 Matkailun edistämiseen kannattaa keskittyä Kiinan presidentti on jo tavannut suomalaisen Joulupukin, toivoa sopii, että Kiinan keskiluokka seuraa tässä asiassa johtajaansa.

 

Sinkiangin leireistä, tai Tiibetin ihmisoikeustilanteesta selvitään yleisellä toteamuksella ihmisoikeuksien kunnioittamisen tärkeydestä. Ihmisoikeuksistahan suurvalloilla on aivan omia tulkintojaan. Ehkä tässä yhteydessä kannattaa ainakin kotiinpäin vaieta Suomen ja Kiinan yhteistyöstä Kiinan oikeuslaitoksen kehittämiseksi.

 

Tuskinpa Etelä-Kiinanmeren tilanne sekään nousee suuresti esille.  En ole huomannut, että Suomi olisi   siellä tapahtuneisiin aluelaajennuksiin ottanut sen enempää kantaa. Enemmän Presidenttiämme kiinnostaa varmasti arktinen alue sen luonto ja taloudellinen hyödyntäminen. Kiinalaiset ovat viime aikoina investoineet kovasti ulkomaille, ehkäpä sieltä löytyisi rahaa Jäämerenrataan ja rautatietunneliin Suomenlahden alitse.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän marttivartti3 kuva
Martti Nurmi

Kiinalaisten kanssa on syytä olla varovaisia. Olemme pieni kansa. Kiinan mittakaavaa on vaikeaa ymmärtää. Kiinalaisen filosofiaa, maailmankatsomusta voimme ymmärtää vain osin. Koko Kiinaa ei kannata kutsua kylään. Ihan vaan vähäinenkin on paljon meidän mitassamme. Uskon, että Sauli pärjää.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Näin varmaan kannattaa pienen maan suhtautua isoon Kiinaan.

Monet vaativat aina ottamaan esille ihmisoikeudet ym. Minusta on parempi olla varovainen, sillä pikkuhiljaa koko maailma on riippuvainen Kiinasta.

Kyllä Suoemn päättäjät osaavat ne ihmisoikeudetkin ottaa esille, mutta ei se saa olla pääasia.

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

Suomettumisen ajan mieheltä suomettunut blogi.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Nytpä sitten vaan kansanedustajalta ehdotukset, miten neuvottelut tulisi hoitaa. Ja mitä asioita pitäisi ottaa käsiteltäväksi.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Juu olisi hauska kuulla, miten nuo neuvottelut pitäisi hoitaa persujen mielestä. Huhtasaaren konsteinko?

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä Vastaus kommenttiin #5

Ritala, hanki jostain apua. Sinulla ei maailmassa olekaan muuta kuin persut :D

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

Samalla tavalla kuin muidenkin ihmisoikeusrikkureiden ja terroristivaltioiden kanssa.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen Vastaus kommenttiin #8

Antaisitko muutaman konkreettisen esimerkin vastaavista terroristivaltioista, jotka ovat mielestäsi Kiinan kanssa samalla viivalla.

Käyttäjän marttivartti3 kuva
Martti Nurmi

"Tuskinpa Etelä-Kiinanmeren tilanne sekään nousee suuresti esille."

Oletteko seuranneet tapahtumia? Vietnam ajaa reaalipolitiikkaa. Eniten yllätti Filippiinit. Jenkit kiehunee raivosta. Japanilaiset tietää, ettei kiinalaiset unohda, koskaan.
Kiinasta on helppo innostua. Toisaalta Tiibetissä tulee paha olo. Mellakkapampulla on pituutta. Älä kuvittele kuvaavasi poliisia.

Jos kiinalainen raha tulisi kylään, isosti, olisimme ns. kusessa. Jos tulee 3000 kiinalaista turistia, Lapissa ollaan vasta nesteessä ja hymyillään. Jos tulee 30000, ei siitä selvitä, hyvin. Sieltä voisi tulla 100000?!
Miksi piti antaa ajolupa kiinalaisella ajokortilla? Ihan kaikkea ei ehkä ole ihan funtsittu. Kiina kolahtaa osalle meistä. Ehkä juuri siksi, että siellä viimeistään ymmärtää, ettei ymmärrä.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Kiina tulee olemaan se toinen supervalta USA:n rinnalla. Jo nyt kannattaisi pohtia, mitä tulee tapahtumaan, kun Kiina alkaa näyttää mahtiaan.

Käyttäjän EeroSepp kuva
Eero Seppä

Ei varmaan kannata ottaa oppia Ruotsista tämän Kiinan vierailun yhteydessä, eikä sen jälkeenkään oikein missään muodossa. Uskoisin pikemminkin siihen, että niin pitkään kuin mahdollista pidättäydyttäisiin siellä enemmistä ohjeistuksista ja huomautuksista, ettei vain kävisi kuten Ruotsille, kaikesta huolimatta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset