Ihan oikeesti Mielipiteitä politiikan katsomosta käsin.

Kaikesta ei varmaan kannata puhua

Presidenttimme matkustaa Kiinaan. Virallinen vierailu sinne on hyvä asia, mutta kieli keskellä suuta on syytä olla. Enkä tässä ajattele, vain kiinalaisia, vaan myös osaa suomalaisista, joille ”suomettuneen” diplomatian tavat ovat unohtuneet.  Varmaan myös liitolaismaissamme vierailu herättää kiinnostusta.

 

Vierailua ennen yrityksemme ovat saaneet luvan viedä äidinmaidonkorviketta ja särkisäilykkeiden kaltaisia kalatuotteita Kiinaan. Tästä voi kiitellä, kun kauppa on näin Kiinan vientimme osalta monipuolistunut. Se, että Kiinan valtion epäilyt toimet parantanevat huomattavasti Nokian asemaa G5-verkkoja markkinoitaessa, on tässä yhteydessä syytä unohtaa. Tosin Nokian hallituksen puheenjohtajan mukana olo matkalla saattaa myös ajattelemaan toisin. Hänen mukana olonsa seurueessa, Huawei-jupakan kiihtyessä, pistää silmään.

 

 Matkailun edistämiseen kannattaa keskittyä Kiinan presidentti on jo tavannut suomalaisen Joulupukin, toivoa sopii, että Kiinan keskiluokka seuraa tässä asiassa johtajaansa.

 

Sinkiangin leireistä, tai Tiibetin ihmisoikeustilanteesta selvitään yleisellä toteamuksella ihmisoikeuksien kunnioittamisen tärkeydestä. Ihmisoikeuksistahan suurvalloilla on aivan omia tulkintojaan. Ehkä tässä yhteydessä kannattaa ainakin kotiinpäin vaieta Suomen ja Kiinan yhteistyöstä Kiinan oikeuslaitoksen kehittämiseksi.

 

Tuskinpa Etelä-Kiinanmeren tilanne sekään nousee suuresti esille.  En ole huomannut, että Suomi olisi   siellä tapahtuneisiin aluelaajennuksiin ottanut sen enempää kantaa. Enemmän Presidenttiämme kiinnostaa varmasti arktinen alue sen luonto ja taloudellinen hyödyntäminen. Kiinalaiset ovat viime aikoina investoineet kovasti ulkomaille, ehkäpä sieltä löytyisi rahaa Jäämerenrataan ja rautatietunneliin Suomenlahden alitse.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

Suomettumisen ajan mieheltä suomettunut blogi.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Nytpä sitten vaan kansanedustajalta ehdotukset, miten neuvottelut tulisi hoitaa. Ja mitä asioita pitäisi ottaa käsiteltäväksi.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Juu olisi hauska kuulla, miten nuo neuvottelut pitäisi hoitaa persujen mielestä. Huhtasaaren konsteinko?

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä Vastaus kommenttiin #5

Ritala, hanki jostain apua. Sinulla ei maailmassa olekaan muuta kuin persut :D

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

Samalla tavalla kuin muidenkin ihmisoikeusrikkureiden ja terroristivaltioiden kanssa.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen Vastaus kommenttiin #8

Antaisitko muutaman konkreettisen esimerkin vastaavista terroristivaltioista, jotka ovat mielestäsi Kiinan kanssa samalla viivalla.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Kiina tulee olemaan se toinen supervalta USA:n rinnalla. Jo nyt kannattaisi pohtia, mitä tulee tapahtumaan, kun Kiina alkaa näyttää mahtiaan.

Käyttäjän EeroSepp kuva
Eero Seppä

Ei varmaan kannata ottaa oppia Ruotsista tämän Kiinan vierailun yhteydessä, eikä sen jälkeenkään oikein missään muodossa. Uskoisin pikemminkin siihen, että niin pitkään kuin mahdollista pidättäydyttäisiin siellä enemmistä ohjeistuksista ja huomautuksista, ettei vain kävisi kuten Ruotsille, kaikesta huolimatta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset