Ihan oikeesti Mielipiteitä politiikan katsomosta käsin.

Entä ensi vuosi?

Eroaako Donald Trump virastaan ensi vuonna? Toteutuuko brexit? Saadaanko vaalien jälkeen hallitus ilman persuja ja vihreitä, vasemmistoliitosta puhumattakaan? Kuinka käy eurovaaleissa, pitävätkö tolkun puolueet populistit kurissa? Kestääkö euro Italian? Entä Venäjän talous ja ulkopolitiikka?  Pystytäänkö unioniin kohdistuvan siirtolaispaineen löytämään ratkaisu, jolla paikataan sekä työvoimavajetta että estetään sosiaalikustannusten nousu? Tuleeko lama? Tässä muutama kysymys ja asia, joista 2019 joudutaan puhumaan ja joita aiheina voi pitää todennäköisenä.

 

Ensin Trump. Syytösten verkko hänen ympärillään kiristyy. Republikaanit tuskin riskeeraavat pitämällä kiinni Trumpista, jos talous taittuu. Epäilen, että hän itse painostettuna eroaa ja saa Penceltä armahduksen mahdollisista synneistään.

 

Epäilen, että brexit toteutuu muodossa, jossa Yhdistyneet Kuningaskunnat menettää nykymuotoisen sananvaltansa, Euroopan asioissa, mutta muuten kaikki jatkuu suurin piirtein kuin nytkin. Brexit on lähinnä suuruuden menettämisestä johtuvan kipuilun viimeinen piste.

 

Voi olla, että vaalien jälkeen on vaikeaa muodostaa hallitusta. Nykyisen kolmen suuren osalta se tuskin  esteitä asettaisi, mutta kolmen suuren hallitus vaatisi sellaista irtiottoa perinteistä, joka on monelle poliitikolle hankalaa. Vihreät olisi se todennäköisin neljäs pyörä, mutta ei se aiemmin kovin luotettavaksi ole osoittautunut. Lisäksi se on jo nyt tekemässä itsestään hallituskelvottomaksi, kaiken maailman 30 km nopeusrajoituksineen autoille vaan ei polkupyörille. Perussuomalaisten osalta heidän mukaan ottamisensa kaatuu, jos he eivät luovu keskeisistä teemoistaan EU-vastaisuudesta ja rasismia liippaavasta maahanmuuttovastaisuudestaan.

 

Eurovaaleissa on pitkälti kyse siitä säilyttävätkö ja millä tasolla EPP, S&D ja ALDE ehkä Greens/EFA lla täydennettynä asemansa vaalien jälkeen. Itse parlamentin koostumuksen lisäksi merkitystä on myös sillä, miten populistit menestyvät kussakin, varsinkin isommassa, jäsenmaassa.

 

Italian talous on heikoilla, mutta Italia on suurelta osin velkaa italialaisille, joten ei se ensiksi unionilta rahaa ole pyytämässä. Ehkäpä Italia onnistuu houkuttelemaan entistä enemmän kiinalaista rahaa. Kiinahan hamuaa otetta Euroopasta.

 

Öljyn hinta heittelee Venäjän taloutta. Tuskinpa tuotantomääristä Opecin kanssa tehty sopimuskaan juuri hintoja nostaa, Öljyä vuotaa aina jostain.  Pelkona on, että Putin paikkaa hallintonsa imagoa talousvaikeuksissa kansallistunnetta kohottavilla seikkailuilla, mutta ehkä uuden raketin ampuminen riittää.

 

Siirtolaispaineen hoitaminen on osoittautunut vaikeaksi, osittain myös Suomen luistelun takia unionin rajajoukkojen suhteen. Pääkysymys on, miten estetään hallitsematon muutos. Eurooppa tarvitsee koulutettua työvoima, mutta harvemmin sitä saadaan Välimerestä poimittavista siirtolaisveneistä. Tosin kouluttamatonta työvoimaakin tarvitaan tehtäviin, johon kantaeurooppalaiset eivät enää hakeudu. Pakolaisuus on toinen juttu. Oikein tai väärin, Turkin mallin mukainen maksaminen maille, jotka siihen suostuvat näyttää muodostuvan eurooppalaisen pakolaispolitiikan päämuodoksi.

 

Lama tulee, kun sen perään tarpeeksi huudellaan. Reaalitalouden osalta suurin uhka on paluu kauppasotien ja aikaan. Pörsseissä kaikki on sijoittajien päätöksistä kiinni. Sijoittajat käyttäytyvät usein kuin luonto-ohjelmissa nähtävät kalaparvet petojen uhatessa, joten ei ihan hyvältä näytä.

 

Hyvää Uutta Vuotta!

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän anakonna kuva
antti salmi

No kerro se Trumpin synti? Sekö että on demokraattisesti vaaleilla valittu Yhdysvaltain
pressaksi . Mä en nyt vaan tykkää siitä ukosta, niin sivistymätönki & joutaa männä.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Trumpin synti on se, että hänen politiikkansa uhkaa sotateollisuuden voittojen maksimointia.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Jos nyt ihan tässä faktojen maailmassa pysytään, niin Obama lopetti aseiden viennin Saudi-Arabiaan sen vuoksi, että saudiliitto teurastaa siviilejä Jemenissä, mutta Trump aloitti sen uudestaan maaliskuussa 2017.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Kyllähän noita tutkintoja Trumpin ympärillä riittää omasta säätiöstä alkaen ja venäläisavun epäilyyn asti. Jos jotain löytyy niin armahdus auttaa kuten Nixonin tapauksessa.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

"Vihreät olisi se todennäköisin neljäs pyörä.... Lisäksi se on jo nyt tekemässä itsestään hallituskelvottomaksi, kaiken maailman 30 km nopeusrajoituksineen autoille vaan ei polkupyörille"

Mistä oikein kirjoitat? Onko kyse jostain paikallispolitiikan kiemurasta? Sillä mikään yleispoliittinen linjaus tuo ei kyllä vihreilläkään ole.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

En nyt tiedä millaista arvovaltaa kuuden suurimman kaupungin vihreät valtuustoryhmät ja ajatuspaja nauttivat, mutta ei tuollaisilla ajatuksilla kannata hallitusneuvotteluihin mennä kts. https://www.verkkouutiset.fi/vihreat-haluavat-kaup...

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Kai ymmärrät mitä eroa visiolla ja poliittisella ohjelmalla on? Ja kai luit itse vision, että tuota hassunhauskaa puoluelehden toimituksellista tulkintaa siitä?

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Yleisesti:
- Trump, piru tietää mutta ei kerro. Herra on muodostunut rasitteeksi republikaaneille, mutta ylittääkö tulevana vuotena sen rajan, että asialle pitää tehdä jotain, aika mahdotonta sanoa.
- Brexit. Luulen, että mennään vaikeimman kautta, mutta lopulta jonkinasteinen sopu syntyy. Kiinnostavia kysymyksiä on, että mitä tekevät Skotlanti ja Pohjois-Irlanti. Eli hajoaako Iso-Britannia?
- Hallitus. Oma veikkaukseni on että joko vasemmistohallitus vihreillä täydennettynä tai vieläkin todennäköisemmin demarit+ kokoomus ja ehkä vihreät ja RKP.
- Europarlamentti. En odota isoja muutoksia.
- Italian kipuilu jatkuu, mutta on kiinnostavaa nähdä, että jos Italiassa saadaan kasvua aikaan, niin heikkeneekö Euroopassa laajemminkin tuo tarkan markan politiikka?
- Öljyn hinta tosiaan pysynee kohtuullisen alhaalla. Yhdysvaltojen liuskeöljy sekä vaihtoehtoisten polttoaineiden sekä sähköautojen esiinmarssi saattaa myös karsia korotushaluja.
- Niin pakolaisuuden kuin siirtolaisuuden suhteen paine jatkuu, vaikkakin yksittäisiä rauhallisempia vuosia saattaa esiintyä. Turkin malli luultavasti romahtaa.
- Laman sijaan ennustan hitaan kasvun jatkuvan. Kestävyysvaje sen sijaan pahenee.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Ainoa varma asia on se, että lama tulee. Myykää osakkeenne pois viimeistään helmikuun alussa.

Hallitusveikkaukseni jälleen kerran: Sixpack 2.0. Oppositiossa Persut ja Kepu. Siniset kuihtuvat tarpeettomina pois eduskunnasta. Hallituksen kokoonpanolla ei sinällään ole vaikutusta toteutettavan politiikan sisältöön. Sama politiikka jatkuu riippumatta siitä, mitkä puolueet hallituksen muodostavat.

Hyvää uutta vuotta kaikille!

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

Samaa mieltä kuin Janne Kejo. Nyt on vuorossa suurkurmuuttava lama. Yksikään puolue tuskin ottaa sitä puheeksi vaaliohjelmissaan (kuinka jaemme yhteistä hyvää tilanteessa, jossa hyvää on entistä vähemmän). Saatamme saada tyhjän päälle kurottavan hallituksen, samanlaisen kuin Vanhanen-Katainen 2007-2010, jonka hallitusohjelmassa ei ollut pienintäkään vaihtoehto B:tä, ja jota ei kaadettu, vaikka järkevää olisi ollut.

Käyttäjän hoikanpoika kuva
Ari Mikkola

Trump jatkaa ja tuhoaa Amerikan yhteistyökuviot ja liittolaiskuviot, kauppasuhteet vuosikymmeniksi, jopa ikuisesti. Republikaanit ei voi hylätä trumppaa koska kaaos puolueen sisällä jättäisi heidät ikuisesti oppositioon väestöpohjan muuttuessa demokraatteja suosivaksi ja heikkenevän talouden iskiessä pahiten juuri heidän vanheneviin kannattaviinsa. Trump menee rampana ankkana toiselle kaudelle ja kuivaa suon, ja usan talouden siinä rinnalla.
Brexit tulee ja tulee olemaan ylpeälle Britannialle myrkkyä mutta paluuta ei ole..
Suomen hallituksen muodostaa kolme suurta eli Keskusta, Kokoomus ja SDP. Järjestys vaihtelee vaalikaudeittain. Näin nuo kolme varmistavat ikuisen valtansa Suomessa. Muut pienpuolueet sulautuvat parissa vaalikaudessa joihinkin kolmesta suuresta tajutessaan hallitukseen pääsyn olevan tavoittamattomissa.
Europarlamentissa Britannia ollut suurin vastavoima ja sisäinen oppositio ja sen poistuessa sekä poliitikkosukupolven vaihtuessa odotan parlamentin alkavan toimivan ulkoisten ja sisäisten uhkien pakottamana paremmin. Ulkoiset uhat on Usan heikkeneminen, Kiina ja Venäjä sekä pakolaispaine. Sisäinen uhka on velkaantuminen, toivottomuus ja pakolaistilanteeseen kärjistyvä hajaannus.
Energian hinta nousee koska valtioiden on saatava energiasta huomattavat verotulot. Bensan kulutuksen vähetessä sen veroja korotetaan.
Talouden hidas kasvu jatkuu koska velkaiset valtiot ja keskus ja liikepankit eivät kestä uutta lamaa, eivät välttämättä edes taantumaa.

Hyvät elämän ja talouden ajat on saavutettu ja nyt toivotetaan hyvien aikojen jatkumista mahdollisimman monelle vuodelle 2019

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Muistelen presidentti Obaman aikaa, jolloin paljon keskusteltiin yhdysvaltojen suunnitelmista vetäytymisestä konflikteista ja globalismi ihanteesta. Trump tulee istumaan kautensa loppuun, häntä vastustavat oman puolueensa federialistit ja samoin Demokraatti puolueesta. Trump mainitsi vaalipuheissaan hänen em. vihollisensa.

Euroopan tilanne varmaan tulee olemaan mielenkiintoinen, saa nähdä mitä kaikkea sitä eteen tulee.

Nostaisin vielä Kiinan esille ja miten vuoden 2020 jälkeen Euroopassa suhtaudutaan Kiinaan ja mikä suhde tulee olemaan lähi-itään ja Venäjään. Ehkä silloin Eurooppa ja Yhdysvallat alkavat olla lähellä toisiaan suhtautumisessa Kiinaan.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Eivät maahanmuuttajat suomalaista kulttuuria uhkaa, vaan rikastavat sitä. Sama ilmiö on näkyvissä selkeimmin niissä maissa, joissa maahanmuutolla on pitemmät perinteet. Jos vaikka Iso-Britanniaa ajattelee, niin ilman maahanmuuttajien panosta se ainakin kirjallisuudessa olisi pelkkä Pikku-Britannia. Kolme viimeistä nobelin palkintoakin ovat menneet maahanmuuttajataustaisille briteille: Kazuo Ishiguro, Doris Lessing ja V.S. Naipaul. Saa nähdä onko Suomenkin ensimmäinen nobelisti Sillanpään jälkeen albaanitaustainen Pajtim Statovci.

Jos Trump lukisi muutakin kuin Aku Ankkaa ja omia twiittejään, hän ehkä huomaisi, että maahanmuuttajataustaisia, mustia tai juutalaisia, ovat kutakuinkin kaikki amerikkalaisen kulttuurin kärkininemt: Toni Morrison, Bob Dylan, James Baldwin, Amy Beach, Miles Davis, Ella Fitzgerald...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset