Ihan oikeesti Mielipiteitä politiikan katsomosta käsin.

Hallitus lyömässä ay-liikkeeltä hampaat kurkkuun

Sipilän hallitus näyttää keksineen keinon, jolla se lyö hampaat kurkkuun ay-liikkeeltä ehkä pitkäksikin aikaa. Sipilän tiedonannossa, jossa kysellään halua käsitellä hallituksen kaavailema muutos irtisanomisaikoja koskeva muutos. on itseään suurempi.

 

Pitkään on ollut niin, että kolmikannassa saneluvaltaa ovat käyttäneet työmarkkinajärjestöt. Kolmikannan päätöksiä ei eduskunnassa ole muuteltu, ei aina kertoman mukaan kirjoitusvirheitäkään.

 

Nyt hallituksen tiedonanon avulla, eduskunta joutuu päättämään, onko se työlainsäädännönkin muutosten osalta se, joka lopulta säädösten sisällöstä päättää. Puhumattakaan siitä onko ay-liikkeellä veto-oikeus siihen millaisia esityksiä hallitus eduskunnalle antaa.

 

Kolmikannasta tuskin luovutaan, mutta se ei, jos hallitus onnistuu, ole enää muuta kuin suosituksia antava elin. Askel päättäjästä lobbariksi on tapahtumassa.

 

Varsinaisiin sopimusasioihin muutoksella ei ole vaikutusta, ne tehdään jatkossakin sopijaosapuolten välillä. Yleissitovuus on sellainen seikka, joka varmasti joutuu käsittelyyn. Kartelleja ei ehkä pitkään sallita työmarkkinoillakaan, mutta ennen sitä koemme varmasti sarjan viimeisiä taistoja. Ne me joudumme maksamaan.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (33 kommenttia)

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Olitkin jo samalla asialla liikkeellä.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Tämä lienee tämän hallituksen historiaan jäävä teko. Jatkossa tulevilla hallituksilla tulee olemaan helpompaa, mutta veikkaan kikyjä tai tupoja nähdään jatkossa vain poikkeusaikoina.

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila

Veikkaan ettei niitä nähdä tämän j'lkeen ollenkaan. Eikä keväisiä säälittäviä palkkaprosentteja. Huonompi työsuhdeturva vaatii korkeammat (runsaasti korkeammat) palkat, puhutaan jo kaksinumeroisista kuoppakorotuksista.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Voimme olla varmoja, että seuraavassa gallupissa demarit ovat harpanneet edelleen ylöspäin ja hallituspuolueet laskevat jyrkästi.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Tuskinpa vain. Kyse on pitkälti ylätasonkiistasta politiikan ja työmarkkinoiden eliittien välillä. Suuret puolueet pysyvät suurina ja pienet pieninä.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

"...onko ay-liikkeellä veto-oikeus siihen millaisia esityksiä hallitus eduskunnalle antaa." Kysymys on vallasta.

Hallitus ja eduskunta ovat kansan demokraattisilla vaaalella valitsemat elimet, mutta AY-pomot eivat ole. Piste.

Liitot ovat erittäin epädemokraattisia. Esim. satamajätkiä (ahtaajia) on koko maassa vain muutama sata ja tämä pikkuruinen porukka voi halutessaan pysäyttää koko maan talouden. Muutama poropeukalo, jolle ei voi antaa kenkää, saatta viedä koko yhtion konkurssiin. Onkos tässä mitään järkeä?

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Taitaa olla kysymys hieman pitkäjännitteisemmästä asiasta kuin jonkin gallupin heilahtelusta.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Niin, yhtä lailla kuin hallitus teki Soinin epäluottamuslauseäänestyksestä juuri tovi sitten äänestyksen koko hallituksen luottamuksesta, niin oppositiokin voi mainiosti tehdä tästä äänestyksestä mitä haluaa.

Ei pitäisi olla hallituksella nokan koputtamista, kun toimitaan täysin samalla tavalla.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Ettei vain kävisi niin, että myöhemmin mietitään miksi piti voittaa yksi taistelu ja siksi hävitä sota.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Mitä tämä nyt sitten muuttaa? Lopettaako ay-liike jarruttamisensa, jos hallitus saa luottamuksen. Pitäisihän hallituksen asema olla selvä kysymättäkin. Ja miksi sitä tarvitsee kysyä joka kuukausi joko ministerin toikkaroinnin tai kehnojen lakiesitysten vuoksi. Ei taida ay-liikkeen poski edes punottaa, hampaista nyt puhumattakaan. Rinne tästä laakerit kerää.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Luultavasti laakereiden kerääjiä on useampia puolin ja toisin. Sdp joutuu pohtimaan onko se yhä lujemmin ay-liikkeen jatke poliittisena ei-liikkeenä. Sellainen varmaan palkitaan, mutta kestävää se ei ole.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Miksi luottamusäänestys ay-liikettä heilauttaisi? Sama ay-vihamielinen oikeisto siellä eduskunnassa istuu äänestettiin hallituksen luottamuksesta tai pelkästä irtisanomislaista.

Pääministeri Sipilällä on nyt kovat piipussa, mutta ay-liike on vain tekosyy ja väline taktisille puoluetavoitteille. Ihmetyttää miten pihalla aiheesta blogeja kirjoittaneet ja kommentoijat ovat siitä kokonaisuudesta mitä ollaan hakemassa.

Minulla on omat lähteeni ja täytyy sanoa että nyt hymyilyttää. Hallitus teki sellaisen mediapuhalluksen ettei paremmasta väliä. Ja jatkoa on tulossa. Hampaiden lyömisestä kurkkuun voi aina puhua, mutta tuollaiset uhoamiset saattavat aiheuttaa vielä pahemman luokan krapulan.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

En yhtään ihmettele, jos nyt uhkailtaisiin yleislakolla. Kuinka laaja siitä sitten tulisi on eri juttu. Minua lähteeni sanovat, että tässä vassarit vetävät demareiden vaalivankkureita.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

En ota kantaa hyvään enkä pahaan, mutta kyseessä on poliittinen manooveri.

Jos ja kun eduskunta antaa tuen hallituksen suunnitelmille, niin ay-liike joutuu vastustamaan eduskunnan arvovaltaa hallituksen arvovallan sijaan. On huomattavasti raskaampaa vaatia eduskuntaa vetämään esitys pois ja vaihtaa linjaa kuin pelkkää hallitusta.

Politiikan toimittaja iltasanomista kirjoitti että arvoton näytelmä.
https://www.is.fi/politiikka/art-2000005860723.htm...

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Jos hallitus saa luottamuksen tällaisella pellehyppytiedonannolla, elämme demokratian (tämän hallituksen) kannalta syvissä vesissä. Mutta ei se mitään, Suomi saa mitä tilaa.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Jos hallitus ei saa omien kansanedustajien tukea niin mikä hallitus se on :D :D

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Lyhyesti: RRYhmäkurihallitus. Viittaan siihen, että marginaalit ovat pienet. Kun marginaalit ovat pienet, et nimenomaan saa olla muuta mieltä. Tilataksissa tiedetään mielipiteesi. Varo!

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #14

Jos olisi suoraan äänestetty pelkästä irtisanomislaista eduskunta olisi voinut kaataa sen. Soini-äänestys puoluekuriäänestyksineen antoi idean tehdä sama uudelleen työllisyyspolitiikan kohdalla. Onnistuneen luottamusäänestyksen jälkeen irtisanomislaki menee tietysti läpi,koska eivät kansanedustajat tässä välissä ilkeä kääntää takkia luottamuksen suhteen.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä Vastaus kommenttiin #16

Juuri näin. En sano enempää.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko Vastaus kommenttiin #16

Joo ei hallitus tähän kaadu. Mutta vie lakkoilijoiden suusta aseen syyttää hallitusta, jos eduskunnan enemmistö on tälle tielle antanut luottamuksen. Kuten tietenkin antaa.

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen

Hyvä hallitus - nyt jokaisen luulisi ymmärtävän, mistä tässä oikeasti on kyse: päättääkö tämän maan asioista vaaleilla valittu eduskunta vai ay-liike.

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila

Tästä päättää tyhnäkuri joka on muuten jopa perustuslain vastainen. Se siitä teidän demokratiasta. Säälittävää löpinää niinkauan kun kansanedustajia kiristetään sanktioilla jos äänestää hallituksen esitystä vastaan.

Ryhmäkuriasian voisi viedä eu-tuomioistuimeen ja sitä ennen oikeuskanslerille.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Kokoomuksen naisetkin pysyvät nyt varmaan ruodussa kun ei ole kyse vain naisten kehosta.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Eikös se sama tyhmäkuri koske (viher:-)vasemmistoakin. Jos joku heidän edustajistaan olisikin sitä mieltä, että irtisanomista koskevia säädöksiä voi muuttaa, niin kyllä hänestäkin taitaisi hylkiö tulla…

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Ei ay-liikkeen hampaat sentään niin löysässä ole, että Sipilän naurettava sipaisu niitä irrottelisi. Hallituksia tulee ja menee, mutta ay-liike pysyy.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Kuten otsikossakin kerrotaan, irtisanomissuojan heikennyksessä ei ole kysymys pienyrittäjien työvoimariskin pienentämisestä eikä työllisyyden paraantamisesta vaan pääasiallinen tavoite on ollut alun perinkin saada kunnon rähinä aikaan Ay-liikkeen kanssa. Turhaa on hurskastella lakkopäivien kustannuksilla.

Käyttäjän HannuPeltola kuva
Hannu Peltola

vain duunarit näköjään ymmärtää että teitä pienyrittäjiä kustaan tässä eniten silmään, mitäpä veikkaat hakeutuvatko ne todelliset ammattimiehet joita tarvitaan, pieniin yrityksiin ikuiselle koeajalle vai hakeutuv at suurempiin yrityksiin joissa turvallinen työsuhde ja turvallisempi työskennellä, ihan vaan kompana, miten luulet että suuryritysten puolueet pelaa, lopputoloshan on se, että ne suur yritykset saa sen osaavan työvoiman, en ite koskaan tule hakeutumaan ikuiselle koeajalle

Käyttäjän vasenkoukku kuva
Pasi Laakso

Seuraava veto palkansaajilla voisi olla Suomen Yrittäjien jäsenyritysten asettaminen boikottiin, kunnes puheenjohtaja on vaihdettu.

Käyttäjän HannuPeltola kuva
Hannu Peltola

äsitänkö oikein, jos ek ja hallitus tekee lakeja työmarkkinoille nyt, siihen ennakkotapaukseen nojaten lienee sitten kun demarit on pommin varmasti tämän fiaskon jälkeen ylivoimanen pääministeri puolue, voihan lienee sitten sdp ja ammattiliitot ulosmitata ton lain omilla lakiuudistuksillaan korkojen kera, harmi kun sipilällä ei ole pelisilmää, jätti nyt ilmaan todella ison kosto elementin mikä takuulla kuitataan, nyt jos koskaan kansa heräsi ja huomasi että on muitakin työväenpuolueita klun kokoomus ja keskusta, jopa nuoret heräsi nyt ja hyvä niin

Käyttäjän TinoVlkki kuva
Tino Välkki

Jos irtisanomislaki menee läpi, voi pienet yritykset heittää hyvästit hyville työntekijöille. Innovaattorit hakeutuvat jatkossa isompiin yrityksiin töihin, joissa työsuhdeturva on parempi. Pienet yitykset kusevat siis omille nilkoilleen.

Käyttäjän MKujala kuva
Markus Kujala

Taitaa mennä toiste päin.
Pien yrityksissä tuottavuus ja palkat nousee, kun laiskottelijat pistetään pihalle. Ja nämä laiskemman ja omasta suorituskyvyltään epävarmat työntekijät siirtyy isompiin yrityksiin missä sulautuvat paremmin massaan.

Ite pian 20 vuotta yrittäjänä tehnyt lähinnä aliurakointia.
”Irtisanomissuoja” on lähellä nollaa, mutta ei kyllä töistä ollut pulaa ja ansiot huomattavasti paremmat, samat duunit irtisanomisuojalla.

Käyttäjän jonirikkola kuva
Joni Rikkola

Vapakauppasoipimus ja sijoittajan suoja. Jos lakeja rukataantaisinpäin ja se aiheuttaa kuluja tai voittotappioita 'kanadaliselle sijoittalle, valtio joutuu maksamaan ne tuhatvuotisesti.
Eli kaikki mitä päätetään, sitä ei voi päättää enää paremmaksi myöhemmin. Kotimaisektin sijoittajat omistavat kohta kaiken hallintarekisterin salassa Kanadan kautta.

Yleislakko, kolmikanta ovat pikkupaha siitä mitä tapahtuu jos AY liikken valta on poistettu. Paikallinen sopiminen kuten Intiassakin juuri äsken paikallisessa sopimiseessa hirtettiin omistaja tehtaan porttiin on se toinen vaihtoehto. Sivistymätön työnantaja saa sivistymättömän kohtelun. Silloin katsotaan kenellä se valta oikeasti on. Näin ollut läpi historian Rooman tuhosta lähtien ja eliitti se vaan ei viisastu.

Jos AY-liikkeen valtaa ei tunnusteta, miksi sitten EK tai suomen yrittäjien. Sama kohtelu tulee näille ensi vaalikaudella.
Vaihtoehtona on äänestää työmarkkinaparlamentti ja senhän tietää kaikki kuka on oppositiossa. Joten yrittäjien nillittäminen vallasta on yhtä tyhjän kanssa. Meillä on kansanvalta, ja pääoma on issänmaatonta, joten heille ei kuulu siivuakaanvallasta.
Eliitti ei enäätajua että Soisaaliturva ja AYliike ovat sen ainoa henkivakuutus, ei ahneus ja vallanhimo.
Jos SDP vasemmisto jne ovat fiksuja ne muuttavat Suomen hallintotavan ''kahden puolueen järjestelmksi'' heti kun mahdollisuus. Stten onvaen ja oikea vastakkain. Voidaan alkaa puhumaan demokraattisesti päätettyistä työlaeista.

Käyttäjän tapiomakelainen kuva
Tapio Mäkeläinen

Aika mitätön asia kolmikantaa hautaamaan mutta johan muutos alkoi kun EK kuohi itsensä sopimuksia tekemättömäksi.
Varmaan mennään kohti Ruotsin mallia mutta suomalaiseen tyyliin kovalla metelillä ja uhkailulla.
Minua ärsyttää SAK ja SDP paita&perse yhteys. Sttk ja Akava saisivat nostaa kierroksia koska SAK on todellisuudessa n 600000 oikean duunarin liittymä eikä miljoonainen kuten unenpöpperössä muistelevat.
Sitten vaan jäädään odottamaan SY seuraava valitusvirttä. Laskeeko joku montako kymmentä duunipaikkaa nämä koeaika yms heikennykset tuovat? Surkeita ovat bisnesplanit jos kymmeniä tuhansia duuneja makaa tuon irtisanomiskynnyksen takana.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset