Ihan oikeesti Mielipiteitä politiikan katsomosta käsin.

Populismin uhasta vasemmiston uhkaan

Vuoden 2015 eduskuntavaaleissa populistipuolue perussuomalaisten kannatus oli 17,7% äänestäneistä. Nyt perussuomalaisten ja heistä irronneiden sinisten yhteinen kannatus Ylen tämän päiväisessä mittauksessa oli 10,4%.

 

Politiikassa pyritään valtaan. Pienempien puolueiden mahdollisuudet riippuvat siitä tarvitaanko niitä hallitukseen tukipuolueiksi. Tukipuolueiden valinta tapahtuu ei pelkästään edustajamäärän, vaan myös puolueiden poliittisen laadun mukaan. Tämä on ongelma populisteille. On vaikeaa nähdä hallituspohjaa, johon populisteja tarvittaisiin. Siniset tuskin yltävät takiaisen asemaan määrällisesti ja perussuomalaisilla on myös laaturasite.

 

Populismi ei poliittisena ajatuksena ei kuole, mutta poliittisen puolueen aateperustana se voi Suomessa huonosti.

 

Populismi ei nyt poliittisia mannerlaattoja siirtele. Se mitä nyt kannattaa seurailla on vasemmiston uusiintuminen vihreiden nahanluonnin muodossa. Vihreistä on muodostumassa vasemmistopuolue feministisin sävytyksiin. Verrokkina historiasta voisi vetää Skdl:n sosialistit. Sdp:n ollessa keskustavasemmistolainen puolue, jossa sosialismia edustaa vain se yksi a, vihreät liukuvat siitä vasemmalle menettäen kannatustaan. Jo nyt vihreät ja vasemmistoliitto jakavat yhteistä äänestäjien kohderyhmää.

 

Viimeisin Ylen tiedustelu ei näyttää porvarihallituksen kannalta synkältä. Puhdas vasemmistohallitus ei sekään onnistu, mutta keskustan ja vasemmiston kylläkin. Miten olisi Sdp + keskusta + vihreät + vas. + Rkp?

 

Ehkä kannattaisi harkita kolmen suuren hallitusta.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Neljä vuotta sitten marraskuussa julkaistu YLEN gallup:
https://yle.fi/uutiset/3-7669296

Kepun kannatus tuli alas 5 %-yksikköä noista luvusta sitten vaaleissa.

Kokoomus on julkisuudessa tällä viikolla (Stubbin ehdokkuus),
kuukauden päästä EPP:n kokous Helsingissä ja sitten puolueen 100-vuotisjuhlat.

Epäilin tuossa aiemmin tällä viikolla blogissani, että seuraava hallitus
taitaa aloittaa vuoden 2020 budjetin valmistelun valmiiksi alijäämäisestä tilanteesta. Että passaa siinä vihervasemmiston puhua monen miljardin lisämenoista.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Hienoinen populismi menee hyvin herkästi demagogiaan. Sen pitääkin voida huonosti toimivassa demokratiassa.

Käyttäjän juliuslaurilehtinen kuva
Julius Lehtinen

Saas nähdä hylkääkö Keskusta suorilta hallitukseen menon jos tappio on tällainen. Yksi mahdollisuus toki taitaa olla, että laittavat yrityssiiven puoluejohdosta vaihtoon ja asettavat punamultahenkisempää tilalle. Näin pedattaisiin Demarien ja Keskustan ympärille rakentuvaa hallitusta.

Kokoomus on itsekin sanonut, että kausi oppositiossa tekisi hyvää. Johan ne on pääministeri- tai vvm-puolue olleet yhtäjaksoisesti vuodesta 1987 jos ei 2003-2007 -pätkää oteta huomioon.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Keskustassa on vahva punamultasiipi, joten se voi Sipilän vaalien jälkeen selättää. Uskon kuitenkin, että punamultasiiven ote heikkenee sen kärkinimien siirtyessä reserviin.

Käyttäjän juliuslaurilehtinen kuva
Julius Lehtinen

Tämä on erittäin hyvä näkökohta. Lukuisia ääniharavoita kaikkoamassa kauden jälkeen, jotka juurikin punamultasiipeen kuuluvat.

Mielenkiintoisia aikoja, saa nähdä miten elää.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Kysynpä, kun en muista, että mitä hyvää edellinen sekamelska hallitus sai aikaan? Ja mitä hyvää siltä on odotettavissa, jos sellainen vielä.palaa..? Jos, niin voi kauhistus sentään....

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

En tiiä mut 1% pistää kyllä jo nauruksi.

On siinä hallituspuolueella komea kannatus. :)

Käyttäjän OlliBackstrom kuva
Olli Bäckström

Tuo sinisten 1,1% kannatus on aika hämmentävä tulos. Timo Soinin luottamusäänestyshän vaikutti alkujaan sinisten imagovoitolta, mutta sen voitot keräsivätkin yllättäen perussuomalaiset, joilla ei ollut koko asian kanssa mitään tekemistä. Näemmä ne äänestäjät, jotka samaistuvat sinisten agendaan, eivät silti äänestä sinisiä vaan perussuomalaisia. Ja mitä kovempaa siniset melskaavat vihervasemmistosta, maahanmuutosta ja sen sellaisesta, sitä enemmän heidän kannatustaan siirtyy pois heiltä itseltään ja perussuomalaisille. Paradoksaalista.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman Vastaus kommenttiin #8

Sinisillä ei ole omaa profiilia. Perussuomalaisten profiililla he eivät pärjää.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #8

"Timo Soinin luottamusäänestyshän vaikutti alkujaan sinisten imagovoitolta"

%%%%%%%%%%%

Missä vaiheessa?
Sinisten pitäisi vähintään tuoda Jeesus takaisin että saisivat lisää kannatusta. Tosin Jeesus pistäisi globalistisen teokratian pystyyn (mikäli Raamattuun uskomme), joka ei taas välttämättä kaikille kävisi. Eli siihen meni sinisten viimeinenkin toivo.

Hallituksessa kok/kepu/sin äänestivät luottamusäänestyksessä miten äänestivät, koska lukivat sen äänestykseksi hallituksen luottamuksesta. Soinista niin väliä. Tyhjää äänestäneet taas eivät pitäneet Soinista, mutta eivät sen enempää vas/vih/demareiden/rkp:n vaalimanööveristä.

Kukaan ei sinällään jaksanut sinisistä välittää sen enempää kuin oli tarvis ( hallituksella oli tarvis pysyä pystyssä ja näyttää edes osin vahvalta ). Äänestystulos oli suht selvä.

-------------------------------------

En myöskään täysin käsitä miten perussuomalaiset keräsivät voiton tuosta - elleivät nyt saanut plus-pisteitä mm. sananvapauden kannattajilta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset