Ihan oikeesti Mielipiteitä politiikan katsomosta käsin.

Vahvat siteet pitävät kasakan poissa

Kasakat vievät sen mikä ei ole lujasti kiinni. Presidentti Niinistö näyttää toistaneen kasakkavertauksensa tällä kertaa Yhdysvalloissa. Niinistön pitämässä puheessa käsiteltiin myös Yhdysvaltain ja Euroopan transatlanttista suhdetta ja sen tilaa.

 

Ensi kasakoista, joka lienee uusi versio ajatuksesta, ettei karhua saa sanoa karhuksi vaan vaikkapa mesikämmeneksi tai muuten se tulee. Kasakka lienee tarkoitettu samalla tavalla kotimaisen kulutukseen. Muualla vertaus lienee Venäjän suhteen tarpeeton.

 

Transatlanttisen yhteyden vaikeudet huolestuttavat. Samalla kuin Eurooppa pyrkii yhdistymään, Trumpin Yhdysvallat pyrkii sirpaleiseen maailmaan, jossa jokainen valtio pärjää omillaan ja jossa suojelusta joudutaan maksamaan. Voi kysyä onko nykyinen tilanne sitten toisenlainen, ehkä ei mutta on se hiukan säädyllisempi eikä niin paljas.

 

Miten sitten Suomi ja mihin se on sidottu, Euroopan unioniin ja moniin yhteistyösopimukseen läntisten valtojen kanssa.  Presidentti Niinistö on aiemmin todennut, että venäläiset näkevät nykyisin rajan takana suomalaisia, mutta jos kuuluisimme Natoon, he näkisivät vihollisia. Jos palataan kasakkavertaukseen, niin kysymys kuuluu, onko Suomi niin lujasti kiinni, ettei se ole kasakan vietävissä?

 

Pyrkimyksemme näyttää olevan lujittaa yhteyttämme länteen yhä useammilla solmuilla ja omalla toiminnallamme uskottavuuttamme lisäten. Voi olla, että olemme saaneet myös hiukan ystävällisiä tuuppauksia, jotta seisova vesi on saatu liikkeelle.

 

Kannatan vahvasti ajatusta, että vahva Euroopan unioni ja transatlanttinen suhde, joka ytimeltään on Nato, ovat se, joka saa kasakan katsomaan muualle.

 

Ovatko Venäjä ja Nato vihollisia ja mikä Suomi lopulta Venäjän silmissä on, riippuu sotilaiden näkemyksistä ja niiden ohjaamina poliitikkojen päätöksistä. Venäjän ja lännen suhteen kannalta on tärkeintä, että rajat pitävät ja imperiumin palauttamisyritykset lakkaavat sopimuksilla.

 

EU:n ja Naton suhteen määrittelemisessä on vielä paljon tekemistä. On aika vaikea nähdä kahta erilaista puolustuspolitiikkaa EU:lle ja Natolle, enkä usko vakavasti ottaen semmoiseen uskookaan. Tällä hetkellä EU:n, yhteinen puolustus tosin on vain pilke silmissä, mutta muualla voidaan jo nyt ajatella Suomen olevan ns. pikkuisen raskaana Natolle ja solmuin sidottu siihen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Presidentti johtaa suomalaisia omalla varovaisuudellaan ja epäluuloillaan ja lienee juuri siksi niin suosittu. Ja sitä mukaa suomalaiset sulkeutuvat kuoreensa kuin kansaa pelolla johdetaan,

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Elämme edelleen jälkikekkoslaista aikaa. Muutos tapahtuu hitaasti sitä mukaa kun äänestäjäkunta uusiutuu. Suurelle osalle nykyistä polvea pieni pelko lienee pienestä pitäen opittu olotila.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Niinistön viisaus lienee jotain metafyysistä korkeampaa. Aika moni eurooppalainen maa kuuluu Natoon mutta Venäjä tuskin näkee niissä vihollisia. Ja jos näkee, Suomen kannattaa liittyä Natoon. Venäjä nimittäin käy kaikkein kovinta kauppaa juuri vihollistensa kanssa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset