Ihan oikeesti Mielipiteitä politiikan katsomosta käsin.

Vakaumus vai valta?

Ulkoministeri Timo Soinin luottamusäänestys saattaa kaataa hallituksen. Voimme olla siinä pisteessä, että hallitus pysyy pystyssä, oppositiosta kristillisiltä ja perussuomalaisilta tulevilla äänillä.

 

Vaikka epäluottamuslause koskee ulkoministerin virkatoimen hoitoa, monen mielestä kyse on maamme periaatteellisesta suhtautumisesta naisten oikeuteen päättää omasta ruumistaan. Abortista, jota ulkoministerimme vastustaa aktiivisesti osallistumalla sen vastaisiin tapahtumiin.

 

Ulkoministerille kysymys on hänen vakaumuksestaan, mutta vakaumuksesta on kyse myös niiden osalta, jotka kokevat, että ulkoministeri loukkaa käytöksellään arvoa, jonka Suomi on hyväksynyt ja jota sen tulisi edistää.

 

Nyt mitataan osittain sitä mikä on arvojen suhde politiikan tärkeimpään arvoon, valtaan. Ne hallitus puolueiden edustajat, lähinnä kokoomuslaiset, joille naisten tasa-arvoinen asema on tärkeä arvo, ovat huomion keskipisteinä. Keskustan naisille Soinin käytös tuskin on sellainen ongelma, jonka takia hinkki kaatuisi.

 

Tarvitaan, hallituspuolueiden edustajilta todellista, selkärankaa jäädä pois äänestyksestä, jossa hallitus saattaa kaatua. Demarien, vasemmistoliiton ja vihreiden äänet Soinia vastaan ovat itsestään selviä.

 

Perussuomaisilla on nyt mahdollisuus todella näyttävään ”isänmurhaan”, mutta toisaalta puolueen edustajissa lienee niitäkin, joiden aborttikäsitykset ovat lähellä Soinia ja katsovat, että kyse on mielipiteen vapaudesta.

 

Tässä äänestyksessä Hjallis Harkimolla voi ensimmäisen ja todennäköisesti viimeisen kerran olla todellista poliittista valtaa, jos äänestys menee tiukoille.

 

Uskon, että hallitus selviää. Vakaumus taipuu usein, kun kyse on myös vallasta. Jos Soin kaatuu edessä ovat aikaistetut eduskuntavaalit.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Asiaa hämmentää se, että siniset ovat julistaneet äänestyksen olevan äänestyksen hallituksen luottamuksesta vaikka se todellisuudessa on äänestys yhden ministerin luottamuksesta. Ministereitä vaihdellaan tiheään ilman, että hallitus siitä kaatuisi. Eli Soini voidaan kyllä vaihtaa toiseen siniseen ilman mitään ongelmia, ellei siniset sitten ole Soinin tukiryhmä joka tekee niin kuin Soini sanoo.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Siniset haluavat herättää huomiota ja sitä he totisesti tarvitsevat. Samalla kyse on aborttia vastustavien arvokonservatiivien äänistä. Tämä joukko on hiljainen ja saattaa tuntea Soinin edustajakseen.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Itse epäilen, että takana saattaa olla sekin, että Soinin osallistuminen eduskuntavaaleihin saattaa olla kriittinen asia sen suhteen saavatko siniset lainkaan kansanedustajia. Ja käsittääkseni Soini on pantannut päätöstään.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman Vastaus kommenttiin #3

Kyynikkona veikkaisin, että kaikki on kiinni siitä saako Soini tarpeeksi korkean paikan kultaisella tunkiolla. Eduskuntavaaliehdokkuus olisi vain sinisten tekohengitystä ja muiden kiusaamista.

Käyttäjän sarkijarvi kuva
Jouni Särkijärvi

Uskonto on eduskunnassa perinteisesti tulkittu omantunnon asiaksi, johon politiikkaa ei sekoiteta. Jos hyväksyy, että roomalaiskatolinen voi olla Suomessa ministeri, pitää hyväksyä, että hän toimii uskonsa mukaisesti.
Tilanteen voisi esittää myös toisin päin: jos protestantti toimisi katolilaisessa maassa oman uskonnollisen vakaumuksensa mukaisesti, olisiko oikein, jos häntä ei tämän vuoksi voitaisi valita vaikkapa ministeriksi?

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Tämä on mielenkiintoinen kysymys. Tuskinpa uskonnon pohjalta tehtyjä tekoja voidaan venyttää rajattomasti vaikka ministeriksi pääsylle uskonnollinen vakaumus ei ole este. Tuskinpa tuota rajaa uskon osalta nytkään vedettiin, mutta pohtia sitä kannattaisi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset