Ihan oikeesti Mielipiteitä politiikan katsomosta käsin.

Kolme suurta tarvitaan

Jos Suomessa halutaan tehdä suuria yhteiskunnallisia uudistuksia kuten esim. Sote, työmarkkinauudistus ja sosiaaliturvauudistus niin tarvitaan vankka eduskuntaenemmistö. Sellainen ei synny porvaripohjalta, sinipunan pohjalta, punamullan pohjalta eikä six packista sellaiseksi ole. Siksi kolmen suuren pohjalle rakentuva hallitus, jos ohjelmasta sovitaan, on oikea ratkaisu maan kannalta.

 

Nyt on käynyt ilmi, että demaritkin haluavat jonkinlaisen Soten. Työelämän muutokset ovat jo ohittamassa vanhat sopimismallit ja työlait ja sosiaaliturvan rämeikkö on kuivattava asiakaslähtöiseksi ja vastaamaan väestöllisiä muutoksia.

 

Ei kolmen suuren hallitus olisi mikään kriisiajan hallitus, mutta kriiseihin varautumisen kannalta se olisi paras vaihtoehto. Puolueita ei olisi liikaa, mutta niiden edustajilla olisi koeteltua kykyä tarvittaessa joustaa ja sopia.

 

Nykyisten kannatusmittausten pohjalta ajatellen ihan siedettävän kokoinen, tosin hajanainen, oppositio. Demokratia ei olisi mitenkään vaarassa. Ideologisia eroja hallituksen ja opposition välillä olisi niitäkin ihan riittävästi.

 

Kolmen suuren peruskannattajakunta näyttää kovin vakaalta.  Tämän pohjan lisäksi riittävän enemmistön syntyyn tarvittaisiin osa liikkuvista äänestäjistä. Tämä äänestäjäryhmä on kaikkein epävakain. Sen äänestyspäätösten tai äänestämättä jättämisen perusteet ovat vaikeasti ennakoitavissa. Siksipä vaalien alla pulpahtavat esiin kaiken maailman saunat, taksilaskut ja kotipaikkasotkut eli yksilön moraalin liittyvät tekijät. Puolueita ei niistä oikein voi syyttää ehdokasvalintoja lukuun ottamatta.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Itse näkisin, että Suomelle parasta olisi se, että niin kokoomus kuin keskusta siirtyisivät oppositioon sillä ajoin niin hölmöä ja yhteiskuntaa rikki repivää politiikkaa ne ovat ajaneet. Mutta tämä taitaa jäädä haaveeksi.

Demareilta olisi kuitenkin aikamoinen virhe jos he menisivät yksiin kokoomuksen ja keskustan kanssa seuraavassa hallituksessa, sillä tällä hetkellä jo muutenkin hiipuvan puolueen ainoa todellinen vahvuus on siinä, että se voi toimia johtavana vastavoimana varsin oikeistolaiselle politiikalle jota harjoitetaan, jos se hyppäisi tuohon mukaan, niin mitä demareille jäisi? Vaikka se saisikin tavallista enemmän linjauksiaan hallitusohjelmaan?

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Demarit toki tekevät omat valintansa, mutta mikä tuo "oikeistolaisen" politiikan vaihtoehto olisi. Nimenmuutos saattaisi olla suurin suunnanmuutos globaalin talouden olosuhteissa.

Sdp:n jäsenkunnan ikärakenne on hiipuvaan päin, mutta gallup-kannatusta tuntuu olevan. Kaikki puolueet haluavat hallita ja luulenpa, että tämä tarve on ratkaiseva. Suomen tilanteessa ei mikään puolue saa muuta kuin kulloisen osansa linjauksista hallitusohjelmaan.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Ymmärtääkseni kaikki puolueet ovat uuden soten kannalla. Kukaan ei tietysti voi sanoa varmasti, mutta jos hallitusohjelmaan kirjattu 3-portainen malli olisi viety eduskuntaan. Sote voisi olla jo pitkällä toteutusvaiheessa.

Mutta kun ei ja syyllistä ei tarvitse kaukaa hakea. Sote pitää toteuttaa yli puoluerajojen ja silloin on hallituksen neuvoteltava opposition kanssa oikean ratkaisun löytämiseksi. Täysin mahdollista.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Olen sitä mieltä, että sote on jo peruuttamaton, mutta pientä viimeistelyä vaille. Tehdäänkö se tällä hallituskaudella vai vasta seuraavalla on vielä avoinna.

Mielestäni soten valmistelu on kärsinyt hallituspohjan kapeudesta ja edunvalvojien runsaslukuisuudesta.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Kirjoitamme samasta asiasta eri kielellä. Valinnanvapaus on kookomukselle kynnyskysymys tai paremminkin isoille terveystaloille.ä Yhtä kaikki sama asia. Harmi, että juuri siinä perustuslakimme on eri mieltä.

Katsotaan nyt kun valiokunnat ovat työnsä tehneet ja iao sali odottaa. Itse kyllä eäilen. Liian paljon kareja.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

SOTE-ratkaisu pitää toki tehdä, mutta nyt esitetty malli on monessa suhteessa sekä kelvoton, kallis että liian massiivinen. Luulen, että seuraava hallitus joutuu hajoittamaan paketin ja tarkastelemaan, oliko siinä mitään käyttökelpoista. Ja sen jälkeen aloittaa uuden, vähemmän mahtipontisen uudistuksen valmistelu. Ja tosiaan valmisteluun pitää ottaa kaikki puolueet aidosti mukaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset