Ihan oikeesti Mielipiteitä politiikan katsomosta käsin.

Pitäisikö olla huolissaan?

Pienten työpaikkojen irtisanomissuojan heikentäminen on saanut aikaan levottomuutta työmarkkinoilla. Sopii toivoa, että tilanne rauhoittuu ennen kuin vahinkoa syntyy kolmansille osapuolille, jotka tässä tapauksessa ovat yritykset ja tavalliset kansalaiset.

 

Konfliktin syntyminen olisi riski sen molemmille osapuolille. Hallituksen osalta kyseessä on poliittinen riski ja erityisesti SAK:n kannalta uskottavuusriski.

 

SAK:n hallitus jätti liittojen päätettäväksi mitä irtisanomissuojan heikennysten torjumiseksi tulisi tehdä, niin kuin kuuluukin. Riski on siinä, ettei kenttä ei innostu varsinkaan niillä aloilla, joiden toimet vaikuttavat nopeasti kansalaisten jokapäiväiseen elämään. Vientiyritysten kuljetukset lienevät enemmän vaarassa. Vuosikymmen sitten yleislakon uhka olisi jo ilmassa. Ei enää.

 

OAJ ja Tehy ovat nekin puhuneet toimenpiteistä. Nämä kaksi ovat järjestöjä, joiden jäsenten työ koskettaa monia tavallisia kansalaisia, mutta kuinka innokkaita ne ja niiden jäsenistö ovat pienissä työpaikoissa kuten yksityisissä hoivakodeissa ja päiväkodeissa työskentelevien irtisanomisaikaa puolustamaan. Edellä mainituilla aloilla taitavat olla nytkin työntekijöistä akuuttia pulaa.

 

Siihen en ota kantaa parantaisi irtisanomisajan lyhentäminen työllisyyttä, koska niin hyvä en ole arvaamaan. Irtisanomista se varmasti helpottaisi varsinkin, kun useiden pienten työpaikkojen väki on järjestäytymätöntä, niin ettei työnantajalla olisi uhkaa käräjätuvasta. Tämän takia ei kuitenkaan kannata jakaa yritystä osiin, vaikka konsultit sitä suosittelisivatkin.

 

Jos irtisanomisajan lyhennys menee läpi, se on ennen kaikkea osoitus marssijärjestyksen muuttumisesta työlainsäädännön osalta. Hallitus ja eduskunta ovat ottaneet keulapaikan ja ay-liikkeen ote höllenee. EK:n kannalta kyse lienee asiasta, jolla on merkitystä vain, jos siitä on pitempää haittaa sen jäsenyrityksille.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Ehkä tuo osiin jakaminen on tarpeen, sillä nimenomaan pienille yrityksille epäonnistunut rekry on varsin suuri riski jopa yritystoiminnan olemassaololle. Jos tätä riskiä voidaan helpottaa ilman että yleinen irtisanomisalttius lisääntyisi olisi ratkaisu jopa hyvä. Sitä en osaa sanoa, että olisiko tähän riskin vähentämiseen parempia keinoja kuin irtisanomissuojan heikentäminen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset