Merkelin jälkeen Niinistö

Presidenttimme tapaa 22.8 presidentti Putinin Sotshissa. Tänään Putin tapaa liittokansleri Merkelin Berliinin lähellä. Kyseessä on kahden venäjänpolitiikaltaan varsin samankaltaisen maan ja Venäjän kohtaaminen. Tosin Saksa on sen verran merkittävämpi, että jännittävintä on miten paljon tapaamisista ulospäin annettava kuva poikkeaa toisistaan. Niinistön ja Putin tapaamiset ovat vuosittaista rutiinia.

 

Merkelin ja Putinin listalla ovat ainakin Ukraina, Syyria ja NordStream2. Ukrainan osalta on ollut puhetta rauhanturvaajista. Syyrian osalta jälleenrakentaminen ja pakolaisten mahdollinen kotiuttaminen saattavat nousta esille. NordStream2 taas liittyy Trumpiin.

 

On varsin epätodennäköistä, että Ukrainan osalta päästäisiin eteenpäin esim. rauhanturvajoukkoihin. Syyrian jälleenrakennukseen ainakin Saksaa ja Suomeakin varmaan tarvitaan ja niiden kannattaa siihen osallistua.  NordStream2 taasen riippuu pitkälti siitä asettaako Trump siihen liittyviä pakotteita.

 

Luultavasti presidenttimme saa informaation Merkelin ja Putinin keskusteluista. Enkä yhtään ihmettelisi, jos Suomen ja Saksan linjat olisivat yhtenevät, kuten unionimaiden linjojen tulisikin olla suhteessa ulkopuolisiin.

 

Unionimaiden Venäjä suhde tulee varmasti esille myös presidentti Macronin tulevan vierailun yhteydessä, Hänkin tapasi äskettäin Putinin. Voisi rohkeasti spekuloida sillä missä määrin Putinin aktiivisuus eurooppalaisiin päin johtuu siitä, että Trump on osoittautumassa huonoksi sijoitukseksi Venäjältä.

 

Suomen ja Venäjän välillä tuskin suurempia ongelmia syntyy, Venäjälle ja Putinille on tärkeää, ettei Suomi kuulu muodollisesti Natoon, vaikka sen ja Naton suhde olisikin käytännössä tiivis.

 

Kotimaisessa keskustelussa on nousut esiin mahdollisuus, että Venäjän raja alkaisi vuotaa maahanmuuttajia suuressa määrin. Viimeksi tällainen vuoto loppui äkkiä, kun alettiin tuumailla, pitäisikö pyytää Brysseliä apuun. Yhteiskunnallinen tilanne itse Venäjällä aiheuttaa pientä pakolaisten puroa, mutta se ei kumpaakaan rajanaapuria suuremmin haittaa,

jaga
Kokoomus Järvenpää

Sosiaalista markkinataloutta ja natojäsenyyttä kannattava, maahanmuuttoon myönteisesti suhtautuva, maltillinen federalisti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu