Ihan oikeesti Mielipiteitä politiikan katsomosta käsin.

Yle ja helle avittivat Kepua?

Keskustan nousu Ylen viimeisessä mielipidetutkimuksessa hiukan ihmetyttää. Selityksenä on tarjottu vanhemman väen lisääntynyttä kannatusta. Tässä voi olla perääkin. Yle julkaisi ”koko Suomi asuttuna”- tutkimuksensa mittausten aikana auringon polttaessa satoa pilalle.  Maalta muuttanut vanhempi väki osoitti solidaarisuutta. Muuta syytä Keskustan nousuun on vaikea löytää, ehkä Väyrysen puolue sekoilut olisivat osa kannatuksen paluuta.

 

Toisen perinteisen punamultapuolueen demareiden kannatuksen kasvu lienee osittain muiden ansiota. Vihreät ja Vasemmistoliitto vaikuttavat hampaattomilta samoin perussuomalaiset.

 

Sdp:n kannatuksen kasvua selitetään duunareiden paluulla. Paluu on ollut helppo, kun persut ovat hampaattomia ja johtavat toverit pitävät suut soukalla semmoisissa asennekysymyksissä kuin maahanmuutto, joka muutenkin on tällä hetkellä marginaalissa.

 

Ainoa poliittinen avaus, jolla on saattanut olla merkitystä, on tuo Antti Rinteen eläkelupaus, jotta on yleisesti pidetty hölmöläisten hommana.  Näin siksi, että muita avauksia ei juuri ole ollut ja kannatuksen hankinta lupauksilla puree aina osaan porukkaa.

 

Keskustan ja Sdp:n kannatuksen kasvu saattaa ennustaa tulevalla vaalikaudella ”sulle mulle ”-politiikan paluuta. Sellainen politiikka on tie velkaantumiseen. Jos maakuntauudistus jää toteutumatta on jännä nähdä kumpaa kepu syyttää demareita vai kokoomusta. Pelissä voi olla valinnanvapauden lisäksi myös seuraava hallituspohja.

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Eikös koko Suomen asuttuna pitämisen esiin ottamisen pitäis heikentää keskustan kannatusta, muistuttaa kansalaisia tekojen ja puheiden ristiriidasta?

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Ajan sanotaan kultaavan muistot, ehkä siitä on kysymys.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Minulla on kysymys sekä Niemiselle että Wilskmanille. Miten Keskusta on ollut tukemassa kaupungistumiskehitystä ja maaseudun autioitumista?

Varsinaisen massiivisen maaltamuuttoaallon aikaan 60-luvulla ja 70-luvun alussa olin niin pieni poikanen, etten tiedä, miten se syntyi. Pienviljelijäpolitiikkaa 50- ja 60-luvuilta en tunne ollenkaan. Kuitenkin Kekkonen tuntui häärivän tuolloin sekä sisä- että ulkopolitiikan ohjajana.

Kun väestö muutti pois ja infraa jouduttiin siirtämään sinne, missä kansalaiset ovat. Ja kun muunmuassa maatilojen tilakoko paisuu koko ajan, kehitys jatkuu samanlaisena edelleen. Maaseudulle ei työpaikkoja voi viedä. Virastoja on yritetty siirtää maakuntakeskuksiin. Ei niitäkään voi pelloille sijoittaa. Koko maan asuttuna pitäminen vaikuttaa tekohengittämiseltä.

Mutta kertokaa te, kun tunnutte tämän historian tuntevan, millä tavoin Keskusta on muuttoliikkeen takana.

Antti Harkila

En tiedä vielä mikä puolue saa ääneni koska Suomessa äänestetään henkilöä eikä puoluetta kuten esim. Ruotsissa! En edes tiedä ketkä ovat ehdolla!

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Viljakasvien kato tuotti ja tuottaa kepulle lisäkannatusta. Puolueen kansanedustajat ja sellaisiksi aikovat kirjoittelevat yleisönosastoihin sydäntäriipaisevia kirjoituksia puoluenäkökulmasta.

Kato ei ole keksitty vaan todellinen ja viljelijöiden kannalta vakava asia, joka tuli kuin tilattuna perinteisen maaseutupuolueen puoluekannatuksen apuvälineeksi. Kyllä luojan teot hallituksen tekojen vaikutukset aina voittavat.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Keskustalla on viime vaalien kannatukseen yhä matkaa. Kasvupotentiaalia on siis reilusti jäljellä. Maanviljelijäväestön hätä toimeentulostaan ja keskustalaispoliitikkojen lupaukset tuesta otetaan toki ministeri- ja eduskuntaryhmässä ja puoluetoimistolla tosissaan. Vaalibudjetin ei tarvitse olla ihan niin suuri, kunhan tämän pelaavat kunnolla.

Tuo katoa koskeva puheenvuoro tuli oikeaan aikaan ja oikeasta suunnasta. Pääministerin viesti tuki heti maa- ja metsätalousministerin ulostuloa. Taisi olla suunniteltu kuvio. Odotettiin vain oikeaa hetkeä ja tilanteen varmistumista: sitä, etteivät sateet sattuisi sotkemaan suunnitelmaa.

Muiden puolueiden maanviljelijöitä tukevat viestit ovat vaikuttaneet vain perässäluistelulta. Keskusta vie tuon potin.

Maakuntahallintohätiköinti voi ainoastaan pilata Keskustalta sen nousun kahdenkympin kerhoon, toiseksi tai kolmanneksi.

Kokoomus on ainoa puolue, jolla on mahdollisuus napata ykköspaikka ja pääministeriys Antti Rinteeltä. Antilla on tikkari jo napakasti hampaissa, sen pois saaminen vaatii häneltä kompastelua. Eikä Antti tikkaristaan helpolla luovu, saattaa muutama etuhammas lähteä mukana, jos kiskomalla yrittävät.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Mitähän uusia hampaita demareille on kasvanut. Muuta kuin haukkua nykyhallitusta ja lupauksia jakaa julkista rahaa eli lisätä velkaa.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Media on varsin varauksetta tukenut hallituksen merkittävimmäksi saavutukseksi rummuttamaa työllisyysasteen nostoa. Vaikka suurin osa ekonomisteista ja analyytikoista kertovat kuinka tapahtunut kehitys on pääosin taloussuhdanteiden ansiota, niin tätä on kesällä tuettu lukemattomilla uutisilla varsin kritiikittömästi. Toki hallituksen kunniaksi on laskettava, ettei se ole ainakaan onnistunut muutosta estämään ja lienee toki myös edesauttanut kehitystä jollakin tasolla.

Kokonaan vaille huomiota on jäänyt se, että hallitus ja Keskusta on epäonnistunut toisissa keskeisissä tavoitteissaan eli rakenteellisten uudistusten tekemisessä sekä julkisten kustannusten vähentämisessä.

Valtiontalouden tarkastusviraston raportti marraskuussa 2017 oli karua luettavaa ja laittoi hallituksen väitteet Suomen laittamisesta kuntoon sekä rakenteellisten uudistusten tekemisestä erikoiseen valoon. Raportin mukaan julkisen talouden ja finanssipolitiikan osalta ollaan suurelta osin epäonnistuttu ja erityistä kritiikkiä annetaan epärealistisille odotuksille Soten säästöistä. Lisäksi VTV:n arvion mukaan julkisyhteisöjen rahoitusasema ei parane hallituksen tavoitteiden mukaisesti kuluvalla vaalikaudella. Kun suhdanteesta riippuva osuus putsataan pois, valtion ja kuntien rahatilanne heikkenee vuosina 2017 ja 2018.

Tämä jäi aikanaan muutaman maininnan tasolle uutisissa.

Nyt kun Sotella on suuri mahdollisuus kaatua tuntuu media pyrkivän korostamaan hallituksen muita saavutuksia, jottei hallitus kaatuisi. Hallitushan on nimittäin myös ojentanut kätensä suomalaiselle medialle käynnistettyään yhtäkkiä ylimääräisenä mediapoliittisen ohjelman.

Hallituksen päivitetyssä toimintaohjelmassa kerrotaan sivulla 57:
"Valmistellaan mediapoliittinen ohjelma "Suomalaisen median monimuotoisuuden varmistaminen", joka sisältää selvityksen sekä muita suomalaisen median toimintaedellytyksiä parantavia lyhyemmän aikavälin toimia. Aloitetaan selvitys ja toimet 6/2017, toteutetaan ohjelma 2018 syksyyn mennessä."

Valtioneuvoston hankkeen sivuilla kerrotaan tavoitteeksi:
"Hankkeen avulla haetaan keinoja suomalaisen median monimuotoisuuden ja toimintaedellytysten turvaamiseen. Hankkeessa luodaan säännöllinen tapa seurata suomalaisen median tilaa."

Mm STT ja MTV3 on saanut jo tukea valtiolta ja kenties lisää on luvassa kunhan käyttäytyvät kunnolla. Median intresseissä lienee, että hallitus ei kaadu ja odotettavissa olevat tukitoimenpiteet toteutuvat.

Kaupallisen median omistajille nykyhallituksen oikeistolaispolitiikka sopii mainiosti.

Sullemulle-politiikan paluun ennustamista en ihan sisäistänyt. Eihän se missään kadoksissa ole ollut nytkään. Mitä muuta on maakunnat kepulle, valinnavapaus Kokoomukselle jne?

Risto Koivula

YLEn killupeilla ja kallupeilla ei juurikan kannta päätään vaivata...

Käyttäjän JussiNummelin kuva
Jussi Nummelin

...paitsi silloin kun persujen kannatusmittauksessa "mittavirhe" ylöspäin.... silloin persulit ja persumieliset uhoavat kolmannella jytkyllä ja maailman valloituksella.

Kuten kävi kuukausi sitten, kyllä nyt jytkyttää

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Voi voi. Galluptolpat ehtivät vielä nousta ja laskea moneen kertaan. Demaria äänestävänä toivon, että ihan vaalien alla "demaritolppa" nousisi kaikkein korkeimmalle. Ja tietysti, että se pysyisi myös vaalitulosten jälkeenkin.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Sotkamon puheenjohtajavaalit olivat myös hyvää mainosta Suomen Keskustalle.
Vaalit olivat lailliset ja demokraattiset ja vaalitulosta kunnioitetaan toisin kuin kesällä 2017 perussuomalaisten puoluekokouksessa. Kyllä kansa arvostaa tällaista.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Paljon ehtii vielä tapahtua niin galluptuloksissa kuin oikeassakin kannatuksessa ennen kuin seuraavaa hallitusta aletaan muodostaa.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Sinisten kannatus ei kuitenkaan vain nouse.

Käyttäjän JussiNummelin kuva
Jussi Nummelin

Ei nouse, näyttää siltä että pikemminkin laskee.

Siltikin, pitää muistaa se ettei Sinisten kannatusta ole mitattu missään vaaleissa, pressan vaalit jättivät väliin. Katsotaan nyt millaiseksi kannatus muodostuu eduskuntavaaleissa.

Henkilökohtaisesti uskon 1-2% kannatukseen, joka perustunee joihinkin alueellisiin ääniharaviin. 1-2 edustajaa, jotka sulautunevat seuraavalla kaudella muihin puolueisiin (J Niinistö kok)

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #16

J. Niinistö taisi jossain kohtaa haikailla, että riidat unohdettaisiin ja siniset palaisivat perussuomalaisten kanssa takaisin yhteen. Myönsi kyllä, ettei se ihan hetkessä tapahdu. Sen verran taitaa olla syvä kuilu, että tuskinpa onnistuu.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Itse odotan puolueilta selkeää kantaa Suomen turvallisuuspoliittisiin linjauksiin ml. Nato-jäsenyys. Kokoomuksen kanta jo tiedetään, mutta mikä on muiden puolueiden selkeä kanta puolustus- ja turvallisuupolitiikkaamme ?. Siis selkeää konkreettista kannanottoa perusteluineen, ei kiitos enää niitä kuluneita mielikuviin, mutu:hin ja idealismeihin perustuvia fraaseja.

Perussuomalaisilta odotan myös selkeää kantaa Fixitiin ? Vieläkö perussuomalaiset haluavat ajaa Suomea pois EU:n yhteisöstä ? PS-puolueen johdossa näyttää keksityn ihan oma kiertotermi Fixitille: "Etäsiyyden ottaminen EU:sta". Eli PS-puolue: juu vai ei Fixitille ?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Totesin keskustan puheenjohtajavaaleissa pitämässäni puheessa, että Suomen tie on sotilaallinen liittoutumattomuus ja hyvät yhteistyökumppanit yhdistettynä omaan uskottavaan puolustukseen, jossa myös naisilla on yhtäläinen oikeus puolustaa maataan. En sulje pois Suomen Natoon liittymistä, jos Suomen kansallinen etu ja turvallisuus niin vaatii. Tämä voisi olla myös keskustan linja.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset