Ihan oikeesti Mielipiteitä politiikan katsomosta käsin.

Sillä aikaa toisaalla

Eilinen Yhdysvaltain ja Venäjän kohtaaminen näyttää välittömästi johtaneen Yhdysvaltain sisäpoliittisen tilanteen kiristymiseen. Oletan tilanteen Yhdysvalloissa säilyvän kireänä koko Trumpin valtakauden ajan. Se merkitsee sitä, että Trump ei saa läpi kaikkea mitä haluaa, kuten eivät Yhdysvaltain presidentit yleensäkään.

 

Presidenttien tiedotustilaisuudessa mainitsemista asioista lähinnä Syyrian tilanne lienee se, johon tapaamisella on välitöntä vaikutusta. Venäjän tukema Assad säilyy vallassa ja Israelin turvallisuus Syyrian suunnalta varmistetaan ja pakolaisongelma jää krooniseksi. Muu Yhdysvaltain ja Venäjän välillä onkin sitten pitkässä juoksussa.

 

Se mikä nyt kannattaisi panna merkille on EU:n ja Japanin vapaakauppasopimus https://yle.fi/uutiset/3-10308186

 Sopimus on osa uutta globaalia maailman talousjärjestystä, joka ei riipu ydinaseiden määrästä. Neuvostoliittokin katui aikanaan rahan eikä aseiden puutteeseen.  Oma mielenkiintonsa on silläkin, onko EU:n ja Japanin sopimuksella seurauksia brexitiin liittyen.

 

Japani on jo aiemmin solminut sopimukset Tyynenmeren vapaakauppasopimus, josta Trumpin Yhdysvallat jättäytyivät ulkopuolelle.

 

Euroopan unionilla on käynnissä vapaakauppaneuvottelut Myös Intian kanssa.

 

Kauppapolitiikkaan kannattaa kiinnittää huomiota, sillä se vaikuttaa tavallisen kansalaisen elämään paljon suoremmin esim. työllisyyden muodossa, kuin monet muut politiikan sektorit.

 

Seuraava suurempi vääntö syntyy Yhdysvaltain kanssa, sen uhatessa tulleilla unionia. On selvää, että tulleihin vastataan tulleilla ja heikonmassa tapauksessa transatlanttisen suhteen rispautuminen vain kiihtyy. Paljon on pelissä komission puheenjohtaja Junckerin tulevalla neuvottelumatkalla Yhdysvaltoihin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Lars-Erik Wilskman: "Paljon on pelissä komission puheenjohtaja Junckerin tulevalla neuvottelumatkalla Yhdysvaltoihin." Tällä karnevalistisen politiikan aikakaudella on vaikea ottaa kovin vakavasti tuollaisia neuvottelumatkoja.

Positiivisiin yllätyksiin on hyvä varautua, tottakai. Mutta realismin nimissä paljoa ei ole odotettavissa. Junkkerin Kallen poliittinen ja moraalinen uskottavuus on vajonnut kapakkapellen tasolle - tosi murheellista.

Kommentaattorien mukaan myös Trumpin painoarvo valtiomiehenä hipoisi jo pohjimmaisia lukemia. 'Paljon on pelissä', kyllä kai. Jospa ainakin toinen herroista pysyisi pystyssä. Trumpilla raittiina miehenä on parempi lähtöasema.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Suurempi kansainvälinen vaikutus tulee ajan oloon olemaan siinä, että Trumpin politiikka syö USA:n taloudellista voimaa.

Se taas heikentää USA:n sotilaallis-poliittista voimaa, ja sitä kautta USA:n liittolaisten kokemaa turvaa nousevia paikkallissuurvaltoja vastaan.

USA:n haastajat eivät jätä käyttämättä tilaisuutta hyväksi.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Vapaakauppasopimus syntyi runsas vuosi sitten EU:n ja Kanadan välillä. Miten käynee Australian kanssa kts. linkki alla

http://ec.europa.eu/trade/policy/in-focus/eu-austr...

Nyt Japani ja edessä Intia. Kyllähän se EU osto- ja investointivoimaltaan - maailman suurimpana talousliittymänä kiinnostaa. Vielä Brexitin jälkeenkin 450 miljoonaa asukasta ja bruttokansantuote on noin 25 000€/nuppi.

On selvää että nämä jo tehdyt ja meneillään olevat sopimukset vaikuttavat mm. Brexit neuvotteluihin. Muuttaako Japani (Japanin teollisuus ja palvelut) investoinnin painopisteitä euroalueelle? Enemmän kuin todennäköistä.

Eteläinen EU saa hyvää vetoapua maataloustuotteille (ml. viini). Siitä hyötyy kaikki.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset