Ihan oikeesti Mielipiteitä politiikan katsomosta käsin.

Tuulahdus menneestä maailmasta

Maanantainen tapaaminen Helsingissä on kuin tuulahdus vanhoilta ajoilta, kaksinapaisesta maailmasta. Maailmasta, jossa tahdin määräsivät Yhdysvallat ja Neuvostoliitto. Neuvostoliiton tilalla on nyt sen seuraajavaltiona Venäjä, joka monessa suhteessa alkaa muistuttaa edeltäjäänsä.

 

Maailman kuvaaminen kaksinapaiseksi perustuu suurelta osin ydinaseisiin. Erityisesti Venäjän asema perustuu juuri niihin. Mutta kaksinapainen maailma ei ole enää todellisuutta, edes ydinaseitten osalta, Sellaisia löytyy pikkuvaltioiltakin kuten Pohjois-Korealta ja Israelilta. Kiinalla niitä saattaa olla jo samaan mittaan kuin Yhdysvalloilla ja Venäjällä.

 

Ovatko ydinaseet tärkeitä? Ne ovat ensi sijassa poliittisia aseita, joita ei ole tarkoitus koskaan käyttää. Suurin käytön uhka niiden osalta on taktisissa ydinaseissa. Ydinaseiden ja niihin liittyvän tekniikan kehittely asekilpailussa on kallista ja siksi tämä kysymys on Helsingissä esillä.

 

Jokapäiväiseen elämään ydinaseet eivät juuri liity. Sotilaallisen voiman sijasta talous on yhä selvimmin ykköskysymys. Etupiiri ristiriitoja toki on Lähi-idässä, Etelä-Kiinanmerellä, Venäjän rajoilla ja muuallakin, mutta talouteen liittyvät ne asiat, joiden mukaan maailman napojen määrä ja suhteet yhä selvemmin määräytyvät. Talouden osalta maailma jakautuu Yhdysvaltoihin, Kiinaan ja Euroopan unioniin.  Japani ja Intia, varsinkin edellinen, voi maailman globaalia taloutta heilutella.

 

Donald Trumpin politiikka todistaa parhaiten talouden nousseen ykköskysymykseksi ja ehkä uudeksi jakolinjaksi. Eurooppa on Trumpin aikana joutunut paineeseen, jonka lopputuloksena on unionin syveneminen, varmasti vaikeuksien kautta. Kauppasota, jota Trump on viritellyt saa todella syttyessään myös poliittisia seurauksia.

 

Euroopan sisällä suurin uhka ovat nationalistiset populistiliikkeet, joita ruokkivat unionimaiden sisäisten seikkojen lisäksi, myös erityisesti Trumpin Yhdysvallat ja Putinin Venäjä. Molempien etu olisi päästä neuvottelemaan kaikesta yksittäisten eurooppalaisten valtioiden kanssa unionin sijasta. Talouden osalta unionia ei voi pakottaa mihinkään. Unioni saadessaan pikku hiljaa hampaita asettuu varmasti USA:n ja Kiinan rinnalle kolmanneksi navaksi. Prosessi voi olla pitkä, mutta se on käynnissä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Maailma ei ole enää kaksinapainen. Niinpä pari suurvaltajohtajaa eivät voi päättää tai sopia muusta kuin asioista, jotka ovat kahdenvälisiä. Suuria vaikuttajia ovat Kiina, Japani ja Intiakin. On EU:llakin jotain omaa. Yritykset päättää asioista muiden puolesta ja heidät sivuuttaen heikentävät tällaisten maailman määrääjien asemaa. Mielenkiintoista nähdä, miten he tämän ottavat huomioon. Tulos olisi paras mahdollinen, jos pysyisivät tonteillaan. Vaikeaa se on molemmille, ehkä enemmän Trumpille.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Maailma on kahdenkymmenen vuoden yksinapaisen maailmanjärjestyksen (joka muuten oli ihmiskunnan kannalta sen historian parasta aikaa) jälkeen palannut perinteiseen suurvaltakilpailuun.

Suurvaltakilpailussa toki loppujen lopuksi taloudelliset resurssit pitkälti määrittävät nokkimajärjestyksen. Venäjä menetti NL:n ja itäblokin hajotessa suurimman osan resurssipohjastaan. Tätä pohjaa Venäjä nyt yrittää pakolla kursia uudelleen kasaan menestyäkseen kilpailussa. Siksi Venäjä varustautuu - voidakseen pakottaa.

Sama tavoite on myös Kiinan haluilla saada merialueet RESURSSEINEEN itsensä ja naapureidensa välissä omaan hallintaansa. Jos jollekin "9-dash line" on tuntematon, niin googlatkaa. Ko. tavoite kertoo miten Kiina haluaa meret haltuunsa erittäin kaukana omasta rantaviivastaan aina heikompien naapureidensa rantahietikoille saakka. Eikä Kiina lotkauta korvaansa kansainvälisen oikeuden antamista tuomioista.

"Moninapainen maailmanjärjestys" tarkoittaa vahvemman oikeuden palaamista sääntöpohjaisuuden tilalle määrittämään vahvempien ja heikompien kansojen välisiä suhteita.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Maailma on tosiaan siirtynyt taloussotaan ja siihen joukkoon ei kuulu Venäjä.
Venäjällä on vain passiiviset luonnonvarat ja niiden voimalla ei edes tavallisia sotia käydä.

Risto Koivula

Asiaa ei pidä käsittää noin.

Paavo Lipponen "perusteli" tuota YLEn haastattelussa näiden "ylivoimaisuudella mannerten- välisissä strategisissa ydinaseissa", jossa hän osoitti täydellistä tietämättömyyttä viimeisten 20 vuoden sotilasteknologisestakehityksestä.

Strategisten ydinaseiden merkitys on romahtanut, koska niiden ohjaussatelliitit voidaan ampua alas. Esimekiksi kun ne on ammuttu liikkeelle, ei ole varmaa, että menevät sinne, minne on tarkoitettu, koska ohjaus on sillä välin voitu poistaa pelistä vastapuolen toimesta. Kiina ja USA ovat ampuneet malliksi oman vanhentuneen ohjaussateliittinsa alas (ei tosin ole varmaa, että Kiinalla edes olisi mannertenvälisiä ydinohjuksia, niitä satelliitteja voidaan käyttää muuhunkin). Jokainen avaruusvaltio, joihin on liittymässä mm. Israelkin, voi ampua noita alas, mm. Kazah- stan, Japani, Ranska, Englanti, Intia. Ei tarvitse itse olla ydinasevaltio. Tämän takia Puola ja Tshekki ja Baltian maatkin otettiin NATOon - eiminkään todellisen niihin muka kohdistuvan "uhkan" takia.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Loppujen lopuksi, mitä pahaa on populismissa. Kautta aikain ja läpi historian kansat ovat eläneet... no ajatellaan mikä on vastakohta populismille. Periaatteessa se voisi olla populismi itse.

TrumppijaPuutin keskustelevat "asioista" hyvä näin. Tuskin siellä puhutaan siitä kummalla on isompi nappi. Kaksi pönttöpäätä juttelevat muuten mukavia ja antavat julkilausuman. Kivat sulle. Maailma jatkaa raha... eikun radallaan.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Äsken näytettiin France24-kanavalla kuvia Helsingistä ja kuvatekstin mukaan meneillään on jättimielenosoitus 'Trumpia vastaan' eikä Putinia mainittu, vaikka hän taitaa olla vielä toistaiseksi suurempi roisto ainakin mitä laittomiin miehityksiin ja pieniin vihresiin anschlusseihin tulee. Joenkin noloa, kun mielenilmaisun piti olla molempien populismipolitiikkaa vastaan...

Yhdysvaltain entinen Moskovan-suurlähettiläs Michael McFaul kysyy suoraan, miksi Trump itse ei ole edes myöntänyt Venäjän tehneen mm. presidentinvaalien manipulointiin tähdännyttä kyber/hybridihyökkäystä, puhumattakaan että olisi tehnyt jotain estääksesi uudet vastaavat tapahtumat. Hän puolustaa hyökkäys-sanan käyttöä sillä, että kyseessä on venäläisten sotilasvirkailijoiden toiminta, jonka tekivät venäläiset sotilasvirkailijat "Huomenna Trumpin on kohdeltava Putinia henkilönä, joka määräsi tämän hyökkäyksen". - Ex-suurlähettiläs: ”Putinia kohdeltava henkilönä, joka määräsi hyökkäyksen”
http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/258241-e...

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Toisen maailmansodan lopusta lähtien USA on rakentanut kansainvälistä strategiaansa ulkoisen pahan vihollisen varaan. Kun Neuvostoliitto ja itäblokki lakkasi olemasta 1991, USA:lta meni vihollinen. Sen jälkeen USA:n sotapolitiikka on levännyt haamujen varassa.

Ensinnäkin ne terroristitahot, joita USA aikanaan koulutti ja rahoitti sosialistihallituksia vastaan taistelemaan, ovat nyt karanneet käsistä ja alkaneet harjoittaa terrorismia muun muassa Euroopassa. Eikä pelkästään Euroopassa, vaan muun muassa WTC-iskut New Yorkissa olivat tällaista terrorismia. (Tulkitsen tässä asian USA-myönteisesti, enkä oleta, että WTC-iskut olivat nimenomaan USA:n valtatahojen suunnittelemia ja ohjaamia.)

Toisekseen Venäjää on alettu USA:n kirjoittamassa valtamediassa käsitellä kuin Neuvostoliitto ikään. Tämä on mielenkiintoista. Neuvostoliitto oli sosialistinen yhteiskunta ja Venäjä on kapitalistinen yhteiskunta. Miten valtamedian sumutus Neuvostoliiton ja Venäjän samastamisesta voi mennä läpi? Luultavasti se on mahdollista vain sen ansiosta, että suurella osalla yleisöä on rasistinen asenne venäläisiin á la "ryssä on ryssä vaikka voissa paistaisi".

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset