Tuulahdus menneestä maailmasta

Maanantainen tapaaminen Helsingissä on kuin tuulahdus vanhoilta ajoilta, kaksinapaisesta maailmasta. Maailmasta, jossa tahdin määräsivät Yhdysvallat ja Neuvostoliitto. Neuvostoliiton tilalla on nyt sen seuraajavaltiona Venäjä, joka monessa suhteessa alkaa muistuttaa edeltäjäänsä.

 

Maailman kuvaaminen kaksinapaiseksi perustuu suurelta osin ydinaseisiin. Erityisesti Venäjän asema perustuu juuri niihin. Mutta kaksinapainen maailma ei ole enää todellisuutta, edes ydinaseitten osalta, Sellaisia löytyy pikkuvaltioiltakin kuten Pohjois-Korealta ja Israelilta. Kiinalla niitä saattaa olla jo samaan mittaan kuin Yhdysvalloilla ja Venäjällä.

 

Ovatko ydinaseet tärkeitä? Ne ovat ensi sijassa poliittisia aseita, joita ei ole tarkoitus koskaan käyttää. Suurin käytön uhka niiden osalta on taktisissa ydinaseissa. Ydinaseiden ja niihin liittyvän tekniikan kehittely asekilpailussa on kallista ja siksi tämä kysymys on Helsingissä esillä.

 

Jokapäiväiseen elämään ydinaseet eivät juuri liity. Sotilaallisen voiman sijasta talous on yhä selvimmin ykköskysymys. Etupiiri ristiriitoja toki on Lähi-idässä, Etelä-Kiinanmerellä, Venäjän rajoilla ja muuallakin, mutta talouteen liittyvät ne asiat, joiden mukaan maailman napojen määrä ja suhteet yhä selvemmin määräytyvät. Talouden osalta maailma jakautuu Yhdysvaltoihin, Kiinaan ja Euroopan unioniin.  Japani ja Intia, varsinkin edellinen, voi maailman globaalia taloutta heilutella.

 

Donald Trumpin politiikka todistaa parhaiten talouden nousseen ykköskysymykseksi ja ehkä uudeksi jakolinjaksi. Eurooppa on Trumpin aikana joutunut paineeseen, jonka lopputuloksena on unionin syveneminen, varmasti vaikeuksien kautta. Kauppasota, jota Trump on viritellyt saa todella syttyessään myös poliittisia seurauksia.

 

Euroopan sisällä suurin uhka ovat nationalistiset populistiliikkeet, joita ruokkivat unionimaiden sisäisten seikkojen lisäksi, myös erityisesti Trumpin Yhdysvallat ja Putinin Venäjä. Molempien etu olisi päästä neuvottelemaan kaikesta yksittäisten eurooppalaisten valtioiden kanssa unionin sijasta. Talouden osalta unionia ei voi pakottaa mihinkään. Unioni saadessaan pikku hiljaa hampaita asettuu varmasti USA:n ja Kiinan rinnalle kolmanneksi navaksi. Prosessi voi olla pitkä, mutta se on käynnissä.

jaga
Kokoomus Järvenpää

Sosiaalista markkinataloutta ja natojäsenyyttä kannattava, maahanmuuttoon myönteisesti suhtautuva, maltillinen federalisti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu