Ihan oikeesti Mielipiteitä politiikan katsomosta käsin.

Seuraava hallituspohja?

Yle julkaisi kesäkuun puoluekannatus mittauksen https://yle.fi/uutiset/3-10287615 . Kovin suuria yllätyksiä se ei sisällä. Kannatusprosentit eivät nekään kerro, vaalijärjestelmästämme johtuen, millaisen eduskunnan noilla tuloksilla tarkkaan ottaen saisi.  Mutta sen verran voi veikata, että seuraava hallitus muodostuu kahden suuren ja yhden keskisuuren varaan. Tilkkeitäkin saatetaan tarvita.

Yli 50 prosentin kannatukseen pääsevät vaihtoehdot sinipuna täydennettynä vihreillä, punamulta täydennettynä vihreillä, kokoomuksen ja keskustan porvarihallitus täydennettynä vihreillä.

Vasemmistohallitus ei 50 prosentin kannatukseen yltäisi vaikka vihreät päättäisivät olla vasemmistolaisia.

Perussuomalaiset lienevät ulkona kaikista vaihtoehdoista, joten tilkepuolueiksi jäisivät vasemmistoliitto, Kristillisdemokraatit ja RKP. Ainakin ennen vasemmistoliitto kelpasi demareille, nyt en olisi asiasta ihan varma. RKP kelpaisi oikeastaan kaikkiin kolmeen päävaihtoehtoon. Kristillisten mukaan tulo saattaisi karahtaa porvaripohjaisessa hallituksessa vihreiden kantaan tai sitten ei. Vihreät ovat nyt sen verran sekavan tuntuinen ryhmä, että sen suuntautumisesta eri hallitusvaihtoehtoihin on vaikea sanoa.

Parasta tietysti olisi, ettei tilkkeitä tarvittaisi seuraavaa hallitusta muodostettaessa. Niin heikkoa koostetta en haluaisi, että sitä täydennettäisiin 1,1 prosentin kannatuksen keräävällä puolueella. Enemmän pitäisi kannatusta olla.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Minun veikkaus seuraavaksi hallituspohjaksi on: SDP, Kok, Vihr. ja Vas.

Käyttäjän PerttiAaltonen kuva
Pertti Aaltonen

Kokoomus tuskin lähtee SDP:n ja Vasemmistoliiton kanssa mihinkään hallitukseen. Sen verran yhteistyökyvytön Rinne on.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Sipilä potkaisi pahan kerran Kepua ja itseään nilkkaan hallituksensa muodostuksessa antamalla 5 ministerin salkkua puolueelle, joka ei saanut vaaleissa ainoatakaan ääntä, ja sen nykykannatus on kyselyssä 1,1 %.
Vaalikarjan muisti on lyhyt, mutta ei sentään niin lyhyt, että Kepu istuisi seuraavassa hallituksessa.
Veikkaan, että seuraavissa vaaleissa Soini ei ole mukana pedattuaan ulkoministeriössä suurlähettilään pestin johonkin vinku-Intiaan, ja sinisien ainoa eduskuntaan menijä on Sampo Terho. Jos edes hänkään.
Seuraava hallitus on demarivetoinen, ja Kepu on oppositiossa.

Suomessa on keksitty ikiliikkuja, jonka avulla valtapuolueet vaihtelevat oppositio-hallitus-paikkoja keskenään vaaleista toiseen, ja Suomen alamäki jatkuu.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Soini on ehdolla ja ainoana sinisenä menee läpi. Ottaa suurlähettilään pestin heti vaalien jälkeen ja luopuu edustajan paikasta varamiehensä hyväksi.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Varsin uskottava skenaario, vaikka ei tietenkään ainoa mahdollisuus. Katsotaan vaalien jälkeen, josko Rautiaisen kristallipallo näytti oikein.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Se ajankohta loikalle pois politiikasta saattaisi näyttää ehkä nätimmältä.
Politiikan vanhan sotaratsun alati veivaama Vennamo-vetoinen retoriikka on imenyt mehut, ja ulkoministerin pesti sivussa päivänpolitiikasta on vain väliaikainen, jonka onnistui puristamaan Sipilältä.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Tuo kolmen "ikuinen" piirileikki on merkittävimpiä syitäni kannattaa Perussuomalaisia. Jos niistä edes yksi putoaisi alle 10%, niin sitten alkaisi uusi aika.

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

Nimenomaan! Tuo piirileikki pitäisi saada pysäytettyä hinnalla millä hyvänsä! Muuten maamme alamäki jatkuu ja jyrkkenee vuosi vuodelta!

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Piirileikin "ikuisuus" on syystäkin sitaateissa, koska Kekkosen kausilla (jotka kestivät 1980-luvulle asti) ei leikitty. Vaalien jälkeen ohjattiin ensin kokoomus jäähyaitioon, ja sitten alettiin muodostaa hallitusta.

Ja kyllähän ne olivat nimenomaan persut Soinin komennossa, jotka jopa jytkyn jälkeen luistivat hallitusvastuusta vuonna 2011. Niin sai piiri pyöriä edelleen, tosin aivan hemmetisti kitisten ja natisten, toisilleen täysin soveltumattomien hallituskumppanien projektina.

Parlamentaarinen demokratia on post-urkkilaisella kaudella paremmassa jamassa kuin Kekkosen aikana, mutta ei vieläkään hyvä. Äänestäjä voi vapaasti kannattaa mitä tahansa puoluetta, mutta vaalituloksesta muka-johdetun hallituspohjan kokoon tai näköön hän ei kykene vaikuttamaan. Siitä päätetään niissä useinmainituissa kabineteissa, joista kesän kynnyksellä kävelee ulos hölmistyneen näköisiä poliitikkoja kuka ministerinä, kuka riviedustajana.

Petri Hämäläinen Vastaus kommenttiin #9

Perussuomalaiset ja Sverigedemokraatit ovat samassa tilanteessa kuin Kekkosen ajan Kokoomus.

Kekkoslandiassa se oli epädemokraattista. Nyky-Suomessa tai Ruotsissa demokraattista?

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman Vastaus kommenttiin #11

Vertaus ontuu sillä ns. "yleiset syyt" ovat menneisyyttä.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

No nythän sulla on sitten hyvä syy kannattaa vihreitä. "Aallon valinnan jälkeen vihreiden kannatus nousi yli 17 prosenttiin, mutta on sittemmin pudonnut. Kesäkuun alussa puolueen kannatus oli Ylen kyselyn mukaan enää 14,4 prosenttia."

Ehkä olisi voinut todeta senkin tosiasian, että jo vuoden päivät neljä suurta puoluetta ovat olleet kokoomus, keskusta, sdp ja vihreät. Järjestys vähän vaihtelee välillä eikä vielä tiedä mikä se on seuraavissa vaaleissa, mutta muuten tämä on se uusi normaali.

https://yle.fi/uutiset/3-10259761…

Matti Kuosmanen

Ainakin tällä hetkellä näyttää siltä, että sdp:llä ja vihreillä olisi lähes mahdotonta sopia hallitusohjelmasta kokoomuksen ja keskustan kanssa. Silloin hallituksen voisivat muodostaa esim. kok, keskusta, rkp ja ps?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset