Naton kaksi prosenttia BKT:stä

Lähestyvän natokokouksen kuumin aihe on puolustusbudjettien suuruus suhteessa bruttokansantuotteeseen. Naton jäsenmaissa sen tulisi olla kaksi prosenttia. Tätä Trump vaatii ja on jo ennalta lähettänyt asiaa koskevan kirjeen muille jäsenmaille.

 

Mitä nuo puolustusbudjettien luvut suhteessa bruttokansantuoteisiin olivat 2017 ilmenevä koko maailmanmitassa tästä https://data.worldbank.org/indicator/MS.MIL.XPND.GD.ZS

. Kannattaa muistaa, että maiden totuuskäsitykset poikkeavat toisistaan, ja sotilasmenoja piilotellaan usein muiden menojen joukkoon.

 

Naton jäsenmaista Yhdysvaltain lisäksi vaaditun satsauksen ylittävät Ranska, Kreikka ja Viro.

 

Kyseinen kaksi prosenttia ei tietenkään kuvaa sitä, miten tehokkaasti kukin maa on rahansa käyttänyt, luvun merkitys on toisaalla. Vertailemalla lukuja voi aina väittää, että jotkut jäsenmaat elävät siivellä. Tästä on nyt kysymys. Kahdenprosentin vaateen esillä pitäminen sopii korostetun hyvin Trumpin sisä- ja ulkopolitiikkaan.

 

Nykyisessä maailmatilanteessa varustautumista voidaan perustella, mutta se merkitsee aina voimavarojen siirtoa sektorilta toiselle ja on poliittisesti hankalaa.

 

Puolustusmenoja tullaan varmasti korottamaan, mutta vauhti ei varmasti tule Trumpia tyydyttämään. Jo nyt on ollut puhetta joukkojen vetämisestä Saksasta. Kyse lienee enemmän uhkailusta, kuin mistään muusta.

 

Suomi ei ole Naton jäsen. Tilaston mukaan meidän sotilasmenomme olivat 2017 1,4 prosenttia BKT:stä. Paineita korottamiseen on ja osana läntistä arvoyhteisöä kahden prosentin toive kohdistuu toki myös Naton kumppanimaihin. Suomen luku on myös alempi kuin EU:n keskimäärin, mutta selvästi suurempi kuin kumppanimme Ruotsin. Saattaa olla, että Yhdysvalloilla selkeitä on toiveita myös Suomen puolustuksen kehittämisen osalta. Trumpin ja Niinistön kahdenkeskeinen palaveri tarjoaa mahdollisuuden tähän.

jaga
Kokoomus Järvenpää

Sosiaalista markkinataloutta ja natojäsenyyttä kannattava, maahanmuuttoon myönteisesti suhtautuva, maltillinen federalisti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu