Ihan oikeesti Mielipiteitä politiikan katsomosta käsin.

Naton kaksi prosenttia BKT:stä

Lähestyvän natokokouksen kuumin aihe on puolustusbudjettien suuruus suhteessa bruttokansantuotteeseen. Naton jäsenmaissa sen tulisi olla kaksi prosenttia. Tätä Trump vaatii ja on jo ennalta lähettänyt asiaa koskevan kirjeen muille jäsenmaille.

 

Mitä nuo puolustusbudjettien luvut suhteessa bruttokansantuoteisiin olivat 2017 ilmenevä koko maailmanmitassa tästä https://data.worldbank.org/indicator/MS.MIL.XPND.GD.ZS

. Kannattaa muistaa, että maiden totuuskäsitykset poikkeavat toisistaan, ja sotilasmenoja piilotellaan usein muiden menojen joukkoon.

 

Naton jäsenmaista Yhdysvaltain lisäksi vaaditun satsauksen ylittävät Ranska, Kreikka ja Viro.

 

Kyseinen kaksi prosenttia ei tietenkään kuvaa sitä, miten tehokkaasti kukin maa on rahansa käyttänyt, luvun merkitys on toisaalla. Vertailemalla lukuja voi aina väittää, että jotkut jäsenmaat elävät siivellä. Tästä on nyt kysymys. Kahdenprosentin vaateen esillä pitäminen sopii korostetun hyvin Trumpin sisä- ja ulkopolitiikkaan.

 

Nykyisessä maailmatilanteessa varustautumista voidaan perustella, mutta se merkitsee aina voimavarojen siirtoa sektorilta toiselle ja on poliittisesti hankalaa.

 

Puolustusmenoja tullaan varmasti korottamaan, mutta vauhti ei varmasti tule Trumpia tyydyttämään. Jo nyt on ollut puhetta joukkojen vetämisestä Saksasta. Kyse lienee enemmän uhkailusta, kuin mistään muusta.

 

Suomi ei ole Naton jäsen. Tilaston mukaan meidän sotilasmenomme olivat 2017 1,4 prosenttia BKT:stä. Paineita korottamiseen on ja osana läntistä arvoyhteisöä kahden prosentin toive kohdistuu toki myös Naton kumppanimaihin. Suomen luku on myös alempi kuin EU:n keskimäärin, mutta selvästi suurempi kuin kumppanimme Ruotsin. Saattaa olla, että Yhdysvalloilla selkeitä on toiveita myös Suomen puolustuksen kehittämisen osalta. Trumpin ja Niinistön kahdenkeskeinen palaveri tarjoaa mahdollisuuden tähän.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Kyseinen kaksi prosenttia ei tietenkään kuvaa sitä, miten tehokkaasti kukin maa on rahansa käyttänyt"

Juuri tuo tässä vaateessa mättää. Tärkeintähän on se kuinka tehokkaasti puolustus on hoidettu. Trump hyväksyisi varmasti sen, että kaksi prosenttia tulisi täyteen sillä, että heiltä ostettavien aseiden tai hävittäjien hintoja korotettaisiin.

Käyttäjän Lauri-PekkaAlanko kuva
Lauri-Pekka Alanko

Suomen puolustusmenot olisivat luokkaa 2%, jos lasketaan mukaan varusmiepalveluna saatava ilmainen työvoima. Esimerkiksi USA puolustusmenoista suuri osa on sellaisia palkkamenoja, jotka Suomessa on korvattu varusmiesten ilmaistyövoimalla.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tuossa on jonkin verran perää, mutta ei se palkan maksaminen aivan riittäisi. Jos 20.000 varsumiehelle maksettaisiin vuodessa 20.000 euroa palkkaa sen sijaan, että he työskentelevät nyt käytännössä ruokapalkalla, niin siihen kuluisi vain 400 miljoonaa euroa. Suomen puolustusbudjetti on kuitenkin kolmen miljardin luokkaa.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Yhdysvaltain presidentit ovat sotateollisuuden myyntimiehiä.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Suomen %-luvusta puuttuu eläkkeellä köllöttävät ex-sotilaat, joiden eläkemenot tyypillisesti ovat mukana muiden valtioiden luvuissa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"joiden eläkemenot tyypillisesti ovat mukana muiden valtioiden luvuissa."

Tuolle olisi hyvä saada linkki, sillä useimpien maiden eläkejärjestelmä perustuu henkilökohtaiseen eläkesäästötiliin. Suomessa sen sijaan eläkemaksut ovat työeläkkeidenkin puolella tietyssä mielessä valtion kontrollissa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #7

Siinä mainitaan heti ensimmäiseksi:

"In view of differences between the definition of NATO defence expenditure and national
definitions, the figures shown in this report may diverge considerably from those which
are quoted by media, published by national authorities or given in national budgets."

Toisin sanoen, tässä linkkaamassasi esityksessä ovat nuo eläkemaksut mukana, mutta samalla huomautetaan, ettei näin ole välttämätttä asian laita maiden omien virallisten tilastojen kohdalla. Eli samassa rivissä ovat Suomen kanssa siten.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset