Ihan oikeesti Mielipiteitä politiikan katsomosta käsin.

Merkel selvitti tämänkin

Seehofer- kriisin väistyttyä Angela Merkel voi keskittyä Eurooppaan, jonka unioni yhtenäisyys ja kehittäminen näyttää olevan hänen politiikkansa keskeinen sisältö.

 

Ulkoapäin näyttäisi siltä, että Saksassa kyse ei ollut niinkään liittohallituksesta, vaan Seehoferin ja Baijerin CSU:n kasvojen pelastamisesta.

 

Suomen kannalta Merkel on takuu siitä, että unionin tiivistämisessä otetaan huomioon kunkin jäsenmaan kyky sopeutua yhteistoimintaan. Tässä mielessä Merkel lienee Macronia turvallisempi veturi pohjoisten jäsenmaiden kannalta.

 

Trumpin edessä oleva Euroopan vierailu saattaa tehdä selväksi, että eurooppalaisten tulee jatkossa luottaa ensi sijassa vain toisiinsa transatlanttisen yhteistyön sijaan, niin talouden kuin turvallisuus- ja puolustuspolitiikankin suhteen.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Saattaa vielä ongelmat Merkelin johtaman hallituksen sisällä jatkua, sillä myös SPD on saksalaisen uutisoinnin mukaan ryhtymässä tarkistamaan Eurooppa.neuvostossa sovittujen maihinnousukeskusten perustamista, jotka ovat olleet puolueen vastaista toimintaa maahanmuuttopolitiikassa. Myös nyt sisarpuolueiden kanssa solmittu "välirauha" on samaa tarkoitusta varten perustuvaa tointa, joten hyvinkin voi olla ettei SPD hallituskumppanina tulisikaan tätä "välirauhan" sopimusta hyväksymään.
https://www.zeit.de/politik/deutschland/2018-07/se...

Luulisi tuolla tehdyllä Saksan sisäisellä maahanmuuttoon liittyvällä uudella toimella olevan laajempaakin vaikutusta muissa jäsenmaissa, kuten myös Suomessa. Näin ainakin mitä tulee tapauksiin, joissa on jätetty jo jokonkin toiseen maahan hakemus ja yritettään tänne uutta hakemusta. Entäpä Ruotsista tulevat turvapaikanhakijat ja heihin kohdistetut toimenpiteet pikaiseen käsittelyyn ja palauttamiseen Ruotsiin (vrt Saksa vs Itävalta).

Itävalta tullee ilmeisesti myös aloittamaan samoin rajatarkastuksen, jolloin sinne ei voi tulla Saksan käännyttämiä siirtolaisia. Kierre taitaa syntyä maiden välille. Tämä kaikki vain sen vuoksi ettei unionissa noudatettu Dublin- ja Schengen-sopimuksia.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Saksan demareilla on toki sanottavansa, mutta tuskin heillä on halua liittohallituksen kaatoon.

Todennäköisesti me saamme takaisin melkoisen määrän niitä, jotka ovat tänne ensiksi rekisteröityneet. Uskoisin määrän olevan suurempi kuin uusien tänä vuonna rekisteröityvien määrä. Moni varmasti tänne ensimmäiseksi tullut koki tämän vain paikaksi rekisteröityä ja jatkaa sitten muualle unioniin.

Toivottavasti nyt ymmärretään, että kotouttaminen on otettava tosissaan ja palautussopimukset saadaan aikaan EU:n ja lähtömaiden kanssa.

Ruotsista ei tiettävästi turvapaikanhakijoita ole tullut ja Ruotsissa rekisteröityneiden siirtyminen Suomeen lienee vähäistä.

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen

Väitätkö ettei Ruotsin kautta ole tullut turvapaikanhakijoita?

Juha Hämäläinen

Merkelin lähtl olisi nimenomaan hyvä asia. Se vakauttaisi EUta, kun Merkelin päättömät agendat pyyhitään pois pöydältä. Tuo nainenhan on EUn täystuho pakkomielteidensä takia, joista massasiirtolaisuus on suorastaan edesvastuuton.

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Merkelillä on ikävät näytöt takanaan liiallisesta idealismista ja siitä, että nainen tuntuisi käyttävän härskisti hyväkseen Saksan päälle ilman aikarajaa sälytettyä sotasyyllisyyttä. Maa laitetaan jo ylisukupolvisesti kärsimään Natsi-Saksan synneistä. Berliinissä olevat II maailmansodan massiviset muistomerkkikompleksit tulisi jo pikku hiljaa hävittää pois näköpiiristä ja jatkaa elämää maassa normaaliin tapaan. Saksan syyllisyydentunnoista on saanut nyt koko Eurooppa kärsiä, kun se on pakolaisia auttamalla pyrkinyt sovittamaan syntejään ilman rajaa ja tolkkua.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

"Seehofer- kriisin väistyttyä Angela Merkel voi keskittyä Eurooppaan...."

Lars-Erik Wilskman osoittaa ihailtavan suurta lapsenuskoa Merkelin persoonaan ja hänen hallituskoalitionsa kestävyyteen. Baijerin tuhma Seehofer on nyt Muttin toimesta pantu ruotuun ja näinpä Merkel voi keskittyä taas rauhassa Euroopan asioiden kuntoon saattamiseen.

Kaunis ajatus ja toive - tietyllä tavalla. Ainakin yksi merkittävä ongelma Lars-Erikin unelmassa silti piilee: nimittäin kyseinen unelma on mitä suurimmalla todennäköisyydellä 'kaunista valhetta vainen'. Georg Malmsten kuvailee samansuuntaisia tunnelmia tutussa laulelmassa: https://www.youtube.com/watch?v=OQzHGVNkj_o

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Tiedän kyllä Seehoferin aiheuttaman kriisin ratkeamisen olleen osalle mediaa ja varsinkin populisteille pettymys. Merkel siirtyy varmaan sivuun muutaman vuoden päästä, mutta tilalle saattaa tulla esim. von der Leyen tai Kramp-Karrenbauer.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Tarkastelukulmasi on kovin suppea ja samalla pehmopopulistinen, parahin Wilskman.

Perspektiiviä kannattaa vähän laajentaa ja ottaa ainakin ripaus realismia mukaan. Suosittelen lämpimästi.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Mikähän se laajempi perspektiivinne olisi? Siitä voitaisiin hyvinkin keskustella.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Wilskmanin kysymys lienee pelkkä retorinen ele. Tunnemme takuulla kumpikin huomattavasti laajemman ja aikuisemman perspektiivin kuin tuon, minkä aloituksessasi tahallisen (?) 'lapsenomaisesti' toit esille.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman Vastaus kommenttiin #11

En todellakaan osaa arvata perspektiivinne sisältöä ja laajuutta? Ymmärrän toki, että tiettyjä piireissä Merkelin hallituksen pysytyssä pysyminen masentaa.

Mitä tulee aikuisuuteen tai lapsenomaisuuteen, siitä voi jokainen lukija tehdä oman arvionsa.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #12

Olisi mielenkiintoista saada Wilskmanin oma arvio seuraavasta referaatista:

https://hat4uk.wordpress.com/2012/01/30/revealed-a...

Lainasin tuon linkin omavaltaisesti Matti Virenin kriittisestä Angela-ketjusta.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman Vastaus kommenttiin #15

Juttu näyttää olevan vuodelta 2012 ja edustaa hyvin eräiden Yhdysvaltalaisten piirien ajattelua. Se on selvä peilikuva siitä mitä monet meillä ajattelevat Trumpista.

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen

Etuajassa kehutaan Merkelin ratkaisseen asian, kun mitään ei ole laitettu täytöntöön. Mitään ei tulla saamaan aikaiseksi ja Saksan hallituskriisi toistuu.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Niin mitäänhän ei ole oikeastaan ratkaistu vielä mutta jonkinlainen sopu on kuitenkin syntynyt. Osapuolet varmasti palavat asiaan kun on jotain esitettävää.

Positiivista kuitenkin että jotain vihdoin alkaa tapahtua. Merkelille tämä on tietysti vähän nöyryttävää mutta parempi huono sopu kuin hyvä riita.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Merkelin kovin haastaja ei ole Seehofer eikä tämän puolue, CSU. Kaukana siitä.

Hänen varsinainen koetinkivensä on maahanmuutto-ongelma kaikkinensa. Angelan takki on jo kääntynyt 180 astetta alkaen 'Willkommen Alle' ('Tervetuloa Kaikki') -linjasta 'Wir schaffen das' -uhoon ('Me selviämme tästä') ja nyt lopulta kääntyen kylmään TransitZentrum -pohjaiseen maahantulijoiden torjuntaan ja leirittämiseen.

Merkel&Seehoferin "kompromissi" on täysin testaamatta itä-Euroopan Visegrad-maiden taholta, samoin Italia-Itävalta-Slovenian etelän suunnalta. Koko asetelma on hauras toiveiden tynnyri, josta pohja puuttuu. Liittopäivillä Merkel saa heti vastaansa AfD:n kovan linjan ja hallitusrintamassa SPD:n pehmeät arvot.

Ja mitä tapahtuu seuraavan hallitsemattoman pakolaisaallon tulviessa pohjois-Afrikasta tai lähi-idästä Eurooppaan? Angela Merkel joutuu ottamaan sen äärimmäisen epämiellyttävän kurssin, jota hän on inhonnut - mikäli vielä on säilynyt liittokanslerin virassa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset