Siirtolaiset eivät jätä Sipilää rauhaan

EU:n 16 maan johtajat keskustelevlat tänään epävirallisessa kokouksessaan maahanmuutosta. Suomi näyttää haluavan keskustella kiintiöpakolaisista. Italia Välimeren ylittävistä laittomista taloudellisista siirtolaisista ja Saksa Dublin – sopimuksen seurauksena syntyneestä vaeltelusta hakea turvapaikkaa useasta maasta vuorotellen.

Turvapaikkaa tarvitsevien ja siirtolaisten erotteleminen toisistaan on pulmallista. Jos kaavailtu pakolaiserotus tapahtuisi EU:n ulkopuolisissa leireissä niitä tulisi olla aika monta pitkin Sahelia ja Levanttia.

Suomen ajatus siitä, että pakolaiset valittaisiin jo olemassa olevilta varsinaisilta pakolaisleireiltä ei ratkaisisi siirtolaisongelmaa. Muuten idea on hyvä ja kynnys sen hyväksymiseen olisi varmasti matala, kunhan maakohtaisista kiintiöistä ja rangaistusmaksuista/ tukiaisten supistuksista pakolaisista kieltäytyville EU-maille sovitaan.

Siirtolaisia tarvitsemme, mutta kyse on laadusta. Aivovuoto tännepäin kelpaa, mutta kelpaako kansainvaellus? Valitettavasti Välimerellä tuntuu olevan kysymys alkavasta kansainvaelluksesta. Tarvitsevatko unionimaat kouluttamatonta joustotyövoimaa, kun niillä on sitä omastakin takaa ja ongelmana on lähinnä se, etteivät työ ja työtön oikein kohtaa?

Saksan ongelmaan syyllinen on Saksa itse. Se on maa johon kannattaa pyrkiä ja vaikka kadota, jos on saanut esim. pakit hakiessa turvapaikkaa vaikkapa Suomesta. Näille tällaisille Dublin-kiertolaisille, joita ei saada unionista karkotettua omaan kotimaahansa on heillekin esitetty leiriä. Esillä ovat olleet leiripaikkoina mm. Albania ja Montenegro. Nämä ovat sellaisia maita, jotka hakevat EU:n jäsenyyttä. Toivottavasti jäsenyysehtoihin ei lisätä leirejä. Se tuntuisi kiristykseltä. Eri asia on, jos vapaaehtoisia maita löytyy. Lasku lankeaisi luonnollisesti unionimaille.

Rajavartioinnin tehostaminen saanee yleisen hyväksynnän kaikissa EU-maissa ja pakolaisten ja siirtolaisten erotteluun jo unionin ulkopuolella saatetaan siihenkin ryhtyä, mutta tuskin se muuta kuin ehkä hillitsee kansainvaellusta.

Mitään nopeaa ratkaisua ei ole.  Konfliktit tarvitsevat sammutusapua eli Macronin mukaan sotilaita. Siirtolaisten lähtömaat tarvitsevat työllistäviä investointeja, joihin Suomestakin voitaisiin osallistua. Kehitysapu esim. koulutuksen tukemisen muodossa ei sekään ole huonoajatus.

Meidän Sipilämme kannalta siirtolaiskysymyksen suurin ongelma on siinä, että laskua meillekin tulee, vaikka kansainvaellus tyrehtyisikin Itämeren eteläpuolelle. Kiintiöpakolaisten määrä voi olla toinen kysymys, josta voidaan joutua debattia käymään. Sisäministeri Mykkäsen ajatukset kiintiöpakolaisten määrästä ovat sopivaa vaalikeskustelun aihetta nekin.

Tänä viikonloppuna ei vielä ratkaisuja tehdä, mutta seuraava viikonloppu on sitäkin tärkeämpi, kun päämiesten kokous on virallinen ja nekin, jotka eivät pakolaisia huolisi ovat hekin paikalla. Voi olla, että jako unionin ytimeen ja mukana roikkuviin saa lisä potkua.

jaga
Kokoomus Järvenpää

Sosiaalista markkinataloutta ja natojäsenyyttä kannattava, maahanmuuttoon myönteisesti suhtautuva, maltillinen federalisti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu