Ihan oikeesti Mielipiteitä politiikan katsomosta käsin.

Tuskin italialaiset liiraa halajavat

 

Viimeksi kun eurokriisistä puhuttiin Kreikan yhteydessä. Moni, ehkä poliittisesta sinisilmäisyydestään uskoi euron tuolloin kaatuvan, tai ainakin Kreikan saavan lähtöpassit eurosta. Myös Portugalista, Espanjasta ja Irlannista on kirjoiteltu aikoinaan samaan tyyliin.

 

Euro on ensisijaisesti poliittinen raha, se on symboli. Italialaisten enemmistö tuskin haluaa eurosta ja vielä vähemmän Euroopan unionista irti. Sen sijaan Italian eliitistä moni haluaisi eroon.

 

Pohjoisten ja eteläisten unionimaiden kulttuureissa, myös taloutta koskevissa on eroja. Vaikkapa suhtautuminen verotukseen, arjen korruptioon ja valtiovaltaan ovat erilaisia. Kuri ja järjestys, jota pohjoisessa noudatetaan ja jota euroalue itse asiassa vaatii, poikkeaa siitä mihin on totuttu. Kurin vaatiminen koetaan loukkaukseksi kansallista identiteettiä kohtaan. Yhdistettynä kansallisiin ennakkoluuloihin, nyt Saksaa kohtaan, saadaan aikaan pölhönationalistinen keitos.

 

Italiaa odottaa vaalit, joiden tulos riippuu paljolti siitä miltä teemoilta vaalit käydään. Suurin virhe unionin taholta olisi puuttua italialaisten itsetutkiskeluun millään tavalla. Yksi komissaari on jo tähän sortunut. Toisia ei tarvita.

 

Euro ei katoa, vaikka Italia palaisi liiraan. Itse asiassa euro olisi silloin terveemmällä pohjalla. Euroahan on syytetty siitä, että sinä olevien taloudet eivät ole yhteensopivia. Silti Euroopan unionin ydin muodostuu euromaista. Italian mukana olo on erityisesti Ranskalle tärkeää. On selvää, että myös Suomen on syytä pohtia uudelleen näkemyksiään mahdollisesta yhteisvastuusta ja sen suhteesta kansalliseen vastuuseen. Tämä ei koske, vain taloutta ja rahaa, vaan myös siirtolaiskysymystä ja lopulta myös turvallisuus ja puolustuspolitiikkaa. Erillisiä asioita ei ole.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Tuskinpa vaan haluavat.

Mutta italialaisille ei kannata ruveta sanelemaan mitä he omassa maassaan tekevät - sieltä heilahtaa keskari. Kyllä he taipuvat kun hattu kädessä pyydetään ja maksetaan vähän voitelurahaa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Miten se nyt olikaan Kreikan kohdalla?
Suurin osa Kreikan lainoista oli saksalaisilta ja ranskalaisilta pankeilta.

Nyt sanotaan että suurin osa Italian valtion lanoista on peräisin italialaisilta ja italialaisilta pankeilta.

Jos Italian valtionvelkaa aletaan hoitamaan ensin muuttamalla valuutta liiraksi ja sitten laskemalla liiran kurssia, niin maksumiehiksi tulevat italialaiset.

Tämä on se realistinen näkemys asiasta. Italialaiset populistipuolueet lienevät maalanneet äänestäjilleen joitain satukuvia ja hankkineet sillä tavalla kansalaisten ääniä.

Tosipaikan tullen, luulenpa että Italialaiset eivät sittenkään halua eroon eurosta, mutta jos haluavat, niin omapahan on asiansa. Euro siitä vain valuuttana vahvistuu, mikä on hyvä asia euron käyttäjille, myös meille suomalaisille, mutta ei niinkään hyvä asia niille jotka harrastavat vientiä Italiaan ja muualle euroalueen ulkopuolelle.

Italialaisparoille liiraan paluu merkitsisi kaiken kallistumista ja säästöjen ostokyvyn menetystä, muulle Euroopalle se puolestaan merkitsisi halpoja Italialaistuotteita ja Italian lomamatkojen halpenemista.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"Two polls released on Wednesday night showed that between 60-72 percent of Italians want the country to remain part of the euro while 23-24 percent would choose to drop the common currency."

https://www.reuters.com/article/us-italy-politics/...

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Suurin osa italialaisista taitaa sittenkin onneksi ymmärtää jotain rahan päälle, vaikka ovatkin populismin houkutuksille kovin alttiita .... näköjään.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset