Huono ilmapiiri ja tympeät ihmiset

Työperäisen maahanmuuton avaaminen on ajankohtainen aihe. Se toteutunee ensi vaalikaudella. Jotkut ovat asiasta huolestuneet, mutta ehkäpä sittenkin suotta.

Suomalaisissa korkeakouluissa opiskelevista vain murto-osa on jäämässä Suomeen. Ulkomailla opiskelevista kantasuomalaisista vähemmistö haluaa palata. Merkittävänä syynä pidetään maamme yleistä ilmapiiriä sosiaalisen kansakäymisen rajoittuneisuutta.

Työperäinen maahanmuutto on unionimaiden ja Eta-maiden kansalaisille ollut jo pitkään sallittua. Mahdollisuutta Suomen osalta ovat käyttäneet lähinnä virolaiset eivät juuri muut.

Aikanaan haaveiltiin ruotsinsuomalaisten paluumuutosta, eipä sitä paljonkaan tapahtunut.

Opiskelijoiden mielipiteet vihjaavat, että jotain on pahasti pielessä suomalaisen yhteiskunnan ilmapiirisissä ja siinä millaisiksi meidät on kasvatettu. Maa ei kerta kaikkiaan houkuttele paitsi ehkä virolaisia joiden synnyinmaa on helposti tavoitettavissa, jos haluaa tilapäistä irtiottoa suomalaisesta todellisuudesta.

Kieli on tietysti ongelma, mutta englantia osaavat lähes kaikki ja se kielihän on levittäytynyt bisneksestä jo pitkälle arkeen.

Voisin kuvitella, että työperäisen maahanmuuton avaaminen johtaisi Suomeen muuttoon lähinnä Venäjältä, Valko-Venäjältä ja Ukrainasta. Tätäkin muuttoa hillitsisi se, että englanninkielen hallinta ei näissä maissa ole koulutetunkaan väestön keskuudessa yhtä yleistä kuin meillä. Suomi sinänsä omaa juuri näiden maiden kohdalla vetovoimatekijöitä yhteiskuntamme tarjoamien palvelujen lisäksi. Yhteisiä kulttuurin piirteitä löytyy sienien syönnistä mollivoittoiseen musiikkiin.

Jos ja kun työmarkkinat avataan maahanmuutolle.  Olisi toivottavaa, että valmiudet olisivat vastaanottaa myös työntekijöiden perheet.  ”Pakkoenglanti”, joka meidän kouluisamme on jo todellisuudessa käytössä tulisi laajentaa kaikkeen yhteiskunnan palveluntarjontaan.

Työperäinen maahanmuutto on eri asia kuin pakolaisuus, josta olemme oman typeryytemme ansiosta tehneet säilömisongelman työvoimaresurssin sijasta.  Omien kansalaisten työllistyminen on poliitikoille luonnollisesti etusijalla, mutta kannattaisi miettiä missä määrin yhteiskunnanilmapiiri ja syvään juuttuneet asenteet estävät esim. uudelleen kouluttautumista, alanvaihtoa tai työnperässä muuttamista.

 

 

jaga
Kokoomus Järvenpää

Sosiaalista markkinataloutta ja natojäsenyyttä kannattava, maahanmuuttoon myönteisesti suhtautuva, maltillinen federalisti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu