Sote on jo täällä

Sote on prosessi, jota ei voi enää peruttaa ja palauttaa sosiaali- ja terveydenhoidon rakenteita entiselleen. Muutosta on jo tapahtunut. Esim. eilen Järvenpään valtuusto päätti, ilman sen kummempaa kinastelua, siirtää sotensa kuntayhtymän hoidettavaksi. Kuntayhtymässä https://fi.wikipedia.org/wiki/Kuntayhtymä kunnat, ainakin teoriassa määräävät, joten yksityistämistä pelkäävät saattavat ne hyväksyä. Tosiasiassa kuntayhtymät saattavat elellä ihan omaa elämäänsä kaukanakin peruskuntien poliittisesta päätöksenteosta. Saattaa myös olla kuntayhtymät joudutaan, jossain vaiheessa yhtiöittämään.

 

Valinnanvapaus kokeilujakin on menossa myös Keski-Uudellamaalla. Sivusta seuranneena en ole kuulut valituksia palveluista. Tarjonnan vähäisyys on ollut esillä. Yksityiset palvelut houkuttavat ainakin niitä, joiden työterveyspalvelun tarjoaa sama palvelujentarjoaja.

 

Jos ja kun sote saadaan eduskunnassa hyväksytyksi, sen hiominen jatkuu vielä pitkään. Sillä uudistus on, kuten kaikki suuret uudistukset, herättänyt siinä määrin muutosvastarintaa, että perästäkin päin joudutaan korjauksia tekemään niiltä osin kuin tarpeelliseksi havaitaan.

 

Paljon puhutaan säästöistä. Todelliset säästöt syntyvät, vain siten, että väestö kokonaishyvinvointi paranee uudistuksen takia. Se voidaan taasen arvioida vasta pitemmän ajan kuluttua. Aluksi syntyy varmasti kustannuksia eri käytäntöjen, järjestelmien ja palkkausten yhteensovittamisesta.

 

Alussa mainitsemani kuntayhtymän synty on osa soteen valmistumista, mutta tuskin puhtaaseen kunnan hoitamaan sosiaali- ja terveydenhuollon palvellun palataan kävi eduskunnassa, miten vain. Moni kunta voisi soten kaaduttua tilanteeseen, jossa ainoa todellisuudessa olisi kaiken mahdollisen alan palvelun ulkoistaminen yksityisille yrityksille. Se lienee nyt eduskunnassa käsiteltävää vaihtoehtoa enemmän taloudellista riskiä sisältävä vaihtoehto.

 

 

 

jaga
Kokoomus Järvenpää

Sosiaalista markkinataloutta ja natojäsenyyttä kannattava, maahanmuuttoon myönteisesti suhtautuva, maltillinen federalisti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu