Ihan oikeesti Mielipiteitä politiikan katsomosta käsin.

Iranista railo USA:n ja EU:n välille?

Yhdysvaltain vetäytyminen Iranin ydinsulkusopimuksesta aiheuttaa Euroopan unionille ongelman. On mielenkiintoista seurata mitä EU tekee, kun amerikkalaisten pakotteet alkavat. Unionimailla on isoja bisneksiä Iranissa, mutta USA on tärkeämpi kauppakumppani ja liittolainen.

 

Sopimuksista on pidettävä kiinni, on kaunis periaate, jotta suurvallat eivät aina noudata. Euroopan unioni on taloudellinen suurvalta ja sotilaallinen kääpiö, jonka yhteinen puolustus- ja ulkopolitiikka ottaa vasta haparoivia alkuaskeleitaan.

 

Jos Euroopan unioni pitää Iranin ydinsulkusopimuksesta kiinni tavalla joka haittaa amerikkalaisia vaikutukset voivat olla suuret. Ainakin unionin on syytä ryhtyä nopeasti luomaan puolustuskykyä, joka ei ole riippuvainen amerikkalaisista. Vaikka taipuminen Trumpin tahtoon onkin nöyryytys eurooppalaisille, niin sitä voisi kutsua reaalipolitiikaksi.  Arvelen tämän vaihtoehdon tulevan valituksia jonkun ajan kuluttua.

 

Toinen mahdollisuus on, että Trump palaa aiheeseen Natosta. Sillä voisi olla unionin syventämistä nopeuttava vaikutus. Siis nopeampi kuin tällä Iran päätöksellä.

 

Yhdysvallat, Ruotsi ja Suomi tekivät eilen aiesopimuksen, jonka merkitystä tulee sitäkin arvioida sen suhteen mitä erimielisyydestä Iranin ydinsulkusopimuksesta ja amerikkalaisten uusista pakotteista seuraa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Juha Hämäläinen

EU jauhautuu kolmen ison välissä pieneksi....Pelastaako Saksa itsensä tai halutaanko sitä pelastaa onkin toinen juttu.

EU unionina istuu kuolemaantuomittujen osastolla ja euro saa kadota maailmasta.

Näin ovat isot päättäneet.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Tähän mennessä unioni on vain kasvanut ja syventynyt. Siitä eroaminenkin näyttää oleva Britanniankin kokoiselle vaikeaa. Uskon,että samaan malliin mennään vielä pitkään, siihen neuvoo jo itsesuojeluvaistokin.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Jos mikä on ilmeistä Wilskman, niin ainakin se, että "samaan malliin" ei mennä pitkään.

Unionin rakentama pakkopaita jäsenilleen tekee Britannian EU-eron niin vaikeaksi kuin on nähty. Samaan aikaan jäsenvaltioiden alistaminen kansalaisten kantaa kysymättä liittovaltiokoneiston hallintoon etenee Ranskan ja Saksan sanelemaan tahtiin. Macron-Merkel vie - Sipilä &co vikisee.

Itsesuojeluvaiston pitäisi - jos sen mukaan suunnistettaisiin - ohjata läntistä Eurooppaa lujasti transatlanttisen yhteistyön suuntaan. "Unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja" Federica Mogherini kuulostaa lähinnä italialaiselta vitsiltä.

In brief; Euroopan omat marionetit ovat kevyttä kauraa itätuulen voimistuessa.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Juha Hämäläinen

Mihin se euro nyt katoaisi ? Euro on USA dollarin jälkeen maailman toiseksi vaihdetuin valuutta.

Kun ottaa huomioon aikaerot ympäri maailmaa, valuuttoja vaihdetaan 24 tuntia vuorokaudessa.

Valuuttavaihdon volyymiprosentti kaikkien valuuttojen osalta nousee 200 prosenttia, koska jokaisessa transaktiossa käsitellään aina kahta valuuttaa.

Jos laskee kymmenen eniten vaihdetun valuutan osuudet yhteen, niiden kumulatiivinen osuus on noin 181 prosenttia. Dollari on mukana lähes 85 prosentissa kaikista maailman valuuttavaihdoista.

Euro on noussut maailman toiseksi vaihdetuimmaksi ja sen osuus päivittäisistä vaihdoista on 39 prosenttia.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Tällaiset avaukset vain allekirjoittavat sen väitteen, että Eurooppa on Yhdysvaltojen suunnalta letkuruokinnassa. Ei tällaista kiukuttelua ilman riippuvuutta voi selittää.

Oikein on itsenäinen Euroopan Yhdysvallat. :D

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Mikään ei ole sen pysyvämpää kuin muutos. Jokainen synteettinen valtioliittouma on tähän asti syntynyt, kasvanut ja hajonnut. Ei EU sen kummempi tai pyhempi keinotekoinen kyhäelmä ole euroineen ja typerine keskushallintoineen, josta etäjohdetaan kiukuttelevia ja eripuraisia jäseniä.

Veikkaan muuten, että jos / kun Puola ja muut visegrad siirtyvät aikanaan saajan paikalta nettomaksajien pallille, niin EU n hajoamisen vaihe 2 on todellisuutta.

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Irania ei ole koskaan luettu terrorismia tukevien maiden joukkoon.

Ei yhteyksiä Al-quaidaan, ei yhteyttä 911-iskuun, ei Isisiin.

Miksi tätä maata USA ja Israel sitten vihaa? Luultavasti sen viattomuuden vuoksi ja ehkä miksi kun Iran on henkisesti erittäin vahva.

Netanyahu on kaiken Iran-vihan takana ja juutalaisten lobbaus on purrut Trumpin.

Käyttäjän AbdullahNassir kuva
Abdullah Nassir

Iranin keskuspankki on ehkä suurin yksittäinen syy vihamielisyyksiin. Maa ei hyväksy korkoa pankkilainoille eli läntiset pankit jäävät nuolemaan näppejään Iranin kohdalla. Keskuspankki luo oman rahansa jolla se rahoittaa valtion infraa.

Lisäksi Israel ei hyväksy ketään joka voi estää "Greater Israel"suunnitelmia. Israelilla ei ole määriteltyjä rajoja koska maan maan johto pyrkii kasvattamaan maan kokoa heti tilaisuuden tullen.

Trumpin päätöksen pitäisi herättää Pohjois-Korean johto siihen että USA pettää sopimusosapuolet heti kun sille sopii riippumatta siitä onko sopimuksen ehdot pidetty. USA:aan ei voi luottaa sopimusosapuolena.

Aiemmin Irakilla ja Libyalla oli riippumaton keskuspankki ja USA hyökkäsi maihin tuhoten ne täysin. Pohjois-Korealla on myös riippumaton keskuspankki!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset