Ihan oikeesti Mielipiteitä politiikan katsomosta käsin.

Nukkuvat "nationalistit" muutosvoima?

Äänioikeutettuja, jotka eivät käytä äänioikeuttaan oli viime eduskuntavaaleissa hiukan yli 33 prosenttia kaikista.  On ilmiselvää, että jos tämä äänestämästä pidättäytynyt joukko lähtisi uurnille eduskunnan kokoonpano saattaisi muuttua.

 

Millaisia ajatuksia vaienneilla äänestäjillä oikein on Taloustutkimuksen tutkimuksen https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005662871.html äänestysprosentin nousu johtaisi konservatiivisempaan ja nationalistisempaan suuntaan.

 

Aikaisemiin on kiven kovaan väitetty, että alhainen äänestysprosentti suosisi porvareita, joissa noita ”konservatiiveja” ja ”nationalisteja” löytyy.

 

Perhearvot ja nihkeä suhtautuminen kehitysapuun ja maahanmuuttoon ovat asioita, joihin uskovia löytyy lähes jokaisesta puolueesta, joten tuskin niillä vaaleja ratkaistaan.

 

Poliittisista tarjokkaista Harkimo, Jungner, Enbuske poppoo vaikuttaisi vähän samalaiselta, mitä Naomi Klein kuvaa kirjoittaessaan brändin merkityksestä kirjassaan ”Kun ei ei riitä”. Tosin vielä on vaikeaa sanoa mitä sisältöä tuo joukko politiikkaan tarjoaa. Ehkäpä kaikkea kaikille ja kaikkia vastaan.

 

Väyrynenkin saattaa tähän mainitussa tutkimuksessa mainittuun konservatiivisen nationalismin oljenkorteen tarttua. Tosin hän varmaan kutsuisi sitä alkiolaisuudeksi.

 

Perussuomalaiset tuskin tuosta tutkimuksessa mainitusta ”konservatiivi- nationalisti” ryhmästä kovin paljon hyötyisivät, Perussuomalaisilla on liikaa sellaista äärirasitetta, jota konservatiivit usein vierovat.

 

Eduskuntavaaleissa kovin kamppailu käydään puolueiden sisällä ehdokkaiden välillä. En yhtään ihmettelisi, että jotkut ehdokkaat pyrkisivät markkinoimaan itseään erityisesti näiden äänestämästä pidättäytyneiden suuntaan tutkimuksessa kuvatuilla ”konservatiivis- nationalistisilla” arvoilla. Epäilen kuitenkin, ettei niillä kovin näyttäviin poliittisiin asemiin päästä, eduskuntaan ehkä.

 

Konservatiivisuus, nationalistisuus, liberaalisuus, fasistisuus, äärioikeistolaisuus jne. ovat kaikki määritelmiä joiden sisältö riippuu pitkälti määritelmän käyttäjän tietoisesta tai tiedostamattomasta asenteesta.

 

Kannattaa panna merkille, ettei kyseinen tutkimus koskee arvoja. Raadollisessa maailmassa äänestetään paljon myös hyödyn vuoksi. Siksi on huolestuttavinta julkaistussa jutussa, on se, että osa äänioikeutetuista tuntuu luovuttaneen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Ennen kuin kukaan määrittelee mitä nukkuvien puolue edustaa me teimme sen jo itse!

www.nukkuvat.fi

Sanoisinko, että olemme markkinaliberaali puolue. Ensimmäisenä lopettamassa yritystukiaiset ja vaatimassa työntekijälle itselleen valtaa määritellä työehtoja vs. ay monopoli jne, mutta sopivasti sellaisella konservatiivisella suomalaisella karheudella kuorrutettu.

Perustuu omaan kokemukseen.

Hieman meissä on myös hyvää sosialismia - oma kansalaispalkkamalli. Perustuu omaan kokemukseen.

Agendalta on tarkoituksella jätetty kaikki sisäisestä muutoksesta syrjään vievä juttu pois - meillä ei siis ole mitään yhtäläisyyttä perussuomalaisten tai vasemmiston tavassa haastaa nyky systeemiä.

Nukkuvat - reilun pelin herätyspuolue!

https://m.iltalehti.fi/politiikka/2018031222008058...

Oleellista on se että meihin voi samaistua hyvin suuri joukko suomalaisia - äänestämättäjättäneet sekä liikkuvat.

Oleellista on se että Nukkuvat on oikeasti uudenlainen puolue - puolue joka haastaa politiikan itsensä, koko nykyisen pelin.

Käyttäjän miesenergiaa kuva
Mikki Nieminen

Nukkuvat näyttävät herättäneen tunnetun ja median parrasvaloissa viihtyvän perussuomalaisten Arto Luukkasen kytkeytymään nukkuvien jäsenhankintaan. Vielä muutama kuukausi sitten perussuomalaiset siivosivat muita viitteellisestikin tukevat puolueen jäsenet pois riveistään.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Se oli kylläkin "presidenttiehdokas Hirvimäki" siinä haastattelussa (Nukkuvien etusivulla linkki) Ja Unitas kansanliikkeen aikana...

Tosin Nukkuvien pohjat on tehty syksyn 2014 Unitas agendassa. Siitä on fokusta vielä tiukennettu ja siitä tullut nykyinen ohjelma. Nukkuvat on syntynyt vuonna 2017.

Ovat sanoneet muutkin että se on kova sana nykyisessä puoluekentässä, meidän ohjelma. Siinä on myös nykyisen valtamedian haastaminen oleellista olemaan aidosti sitoutumatonta - ehkä pitäisi opettaa myös Googlettamista? ;-)

Anyway nukkuvien puolue mainittu.

http://www.iltalehti.fi/politiikka/201805012200914...

Käyttäjän miesenergiaa kuva
Mikki Nieminen Vastaus kommenttiin #3

Ihan sama. Se hoikkapoika on ihan outo, nevö höö and see ja se toinen on perussuomalainen mannekiini tukemassa nukkuvien puolueen pyrkimyksiä. Näin aika muuttuu persuissakin.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Hiukan oudoksun tulkintaa konservatiivien olevan ainoana nukkuvissa. Itse olen seurannut Suomen äänestyksiä mm. tv ja lehdistön kuvista että liberaalit nuoret puuttuvat kuvasta tyystin. Jos nuoria näkyy, niin väittäisin niiden olevan vihreiden ja vasemmiston äänestäjäkuntaa.

Varsin hyvän kuvan antoi Brittien brexit äänestys, jossa suurten kaupunkien nuoret Liberaalit eivät äänestäneet ja tästä sitten loukkantuivat, kun heidän puolestaan päätettiin erota EUsta. Nii i tyhmästä päästä kärsii ja miksi et äänestänyt.

Tähän on looginen selitys, koska nuoria ei kiinnosta liian vakavat yhteiskunnaliset asiat se on EVVK, vaan bilettäminen, harrastukset, matkustelu ja kilpaillu sosiaalisessa mediassa "tsikatkaa frendit mitä me nyt tehdään", milloin ollaan frendien tai surustelukaverin kanssa hienossa ravintolassa viinilasin ja ruuan äärellä, milloin ollaan rantsulomalla ja kulttuuria, milloin esitellään puolialastonta kroppaa ja vaatteita, että esineitä mitä ollaan hankittu, kyllä se fakta on vaan sellainen että niiden energia menee tälläisiin asioihin:D.

Tosin olen monelta kysynyt, kävitkö äänestämästä ja vastaus on yleensä: Suomessa ei ole sellaista puoluetta joka on minun arvomaailmaani.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Hesarin juttu maalaa nukkuvista kuvan, joka ei kohtaa Hirvimäen käsitystä nukkuvista.

Hesarin nukkuvat ovat niitä, jotka uskovat olevansa ilman naista (tai ainakin ilman Amanda Harkimoa) siksi, että partasuulapset tulivat ja veivät Suomen naiset. Nukkuvat ovat työttömiä siksi, että nuo samaiset partasuulapset veivät työpaikat. He eivät usko siihen, että oma tilanne johtuisi siitä, että Teboilin takanurkan pöytään eivät naiset juuri kurkistele eivätkä sinne myöskään työnantajat rynnistele työntekijöille kaavakkeitaan jakamaan.

Hirvimäen markkinaliberalismi "höystettynä höllällä maahanmuuttokriittisellä karheudella" ei kolahda Hesarin kuvaan nukkuvasta.

Jussi Halla-aholla ja populisteilla yleensä on kyllä ollut markkinarakoa jo pitkään. Takanurkkapöydän pojille on voinut hyvin jakaa vastuunkantajaolettamaa. Eihän toki takanurkkaan istahtavien syrjäytyminen ole ollut syrjäytyneen vika. Yhtä vähän toki sen partasuulapsenkaan, mutteihän politiikan ole koskaan tarvinnut olla kovin rehellistä.

Ongelma on siinä, että tuo takanurkkapöydän porukka ymmärtää, ettei Jussi voi heille antaa mitään, ei työtä eikä varsinkaan Harkimoa. Eihän yhdestä Amandasta ei riittäisi puolisoksi koko porukalle. Tappeluhan siitä tulisi ja siksi viitsi kaveruutta riskeerata: "Otetaan olut ja annetaan noitten muitten äänestellä."

Toivottavasti te antaumuksella politiikkaan suhtautuvat tunnistatte karikatyyrin, ettekä ala minua moittimaan solvaamisesta tai muustakaan.

33 % on iso joukko. Sekaan mahtuu maahanmuuttokriittisiä, työttömiä, syrjäytyneitä ja syrjäytymisriskissä olevia, mutta myös työntekijöitä, johtajia, opiskelijoita, aviopuolisoita. Mukaan mahtuu myös ihmisiä, joita politiikka ei vaan jaksa kiinnostaa. Niitä Hirvimäen markkinaliberaalejakin mahtunee jokunen joukkoon. Kaikki maahanmuuttokriittiset eivät ole nukkuvia eivätkä kaikki nukkuvat ole maahanmuuttokriittisiä, vaikka Hesari ja Wilskman näyttävät niin tulkitsevankin.

Hankalaahan tuo äänestäminen loppujen lopuksi on. Ovathan kaikki puolueet kovin samanlaisia. Eikä kenenkään elämänlaatu lopulta ole - ainakaan - omasta äänestämisestään kiinni.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Kiitos Kai - analyysisi oli alussa jonkin verran pielessä, keskellä aivan pielessä, mutta yllättäen loppua kohti parani! ;-)

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Yritin käyttää huumoria ja saada tuon Hesarin jutun luoman kuvan piirrettyä sanoin. Minulla on kyllä kokemusta siitä, millaisia ihmisiä nukkuu. Maahanmuuttokriittisiä tuntemistani ei tietääkseni ole kuin muutama ja muutenkaan tuohon kuvaukseen sopivia en tunne kuin yhden. Hänen tiedän nauraa rätkättävän kuvaukselleni.

Tekstin loppuun yleensä tiivistetään sanottava. Kiva että pidit siitä! :)

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Kai Niemeläinen:

"Hesarin nukkuvat ovat niitä, jotka uskovat olevansa ilman naista (tai ainakin ilman Amanda Harkimoa) siksi, että partasuulapset tulivat ja veivät Suomen naiset. Nukkuvat ovat työttömiä siksi, että nuo samaiset partasuulapset veivät työpaikat. He eivät usko siihen, että oma tilanne johtuisi siitä, että Teboilin takanurkan pöytään eivät naiset juuri kurkistele eivätkä sinne myöskään työnantajat rynnistele työntekijöille kaavakkeitaan jakamaan."

Mielummin ilman jakorasiaa, kun mahdollisuus saada ihan oikea vaimokin.

Mitä noihin partalapsiin tulee, niitähän jahtaa sellaiset naiset jotka ovat kotimaisen parisuhde markkinoiden ulkopuolella ja sitten sellaiset naiset joiden sokat lähtevät polvista Pata konsertaviisen patriarkaalisen / väkivaltaisen yhteiskunnan tuotoksen edessä.

Itse asun maalla, siis sinun "inhokkisi". Tosin sillä erolla että asun vitun halvalla maaseudulla järvenrannalla ja työnantajat ovat Hesasta saakka soitelleet, tuletko töihin. Pystyn kilpailemaan tuollaisen trendipellen kanssa Palkasta, siis teen halvemalla. Eilenkin yksi yritys kyseli, olenko vapailla markkinoilla.

Naiset sanovat yleensä, ettei he kaipaa hienoja autoja, kalliita koruja ja jotain urpoo diivaa, vaan vahvan itsetunnon ja huomavaisen miehen.

Joten tuosta vuodatuksestasi tulee lähinnä mieleen miesten keskinäisestä kilpailusta: Et sä luuseri mitään naista saa, kato mua..mä saan ketä vaan.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Kirjoitin myös: "Toivottavasti te antaumuksella politiikkaan suhtautuvat tunnistatte karikatyyrin, ettekä ala minua moittimaan solvaamisesta tai muustakaan."

Tarkoitin tuolla juuri sitä, että vaikka Hesari ja Wilskman pyrkivät luomaan nukkuvista kuvaa maahanmuuttokriittisinä luusereina, se ei ole nukkuvien koko kuva. Nukkuvien joukkoon mahtuu paljon muitakin.

Laine, pyydän anteeksi, että loukkasin karikatyyrikuvauksellani. Se ei ollut missään vaiheessa tarkoituksena.

Maalla asuva ei ole missään mielessä inhokki. Olen itse maalaispoika sydänjuuriani myöten. Mie ja sie taipuu miun suuhun parhaiten ja koko ajan. Vuoksenniskan Teboilin baarin nurkkapöydässä olen vuosien saatossa monet kahvit juonut ja maailman moneen kertaan parantanut. Ikkunapöytä ja hyvää seuraa, mitäs sitä mies muuta.

Mutta toistan anteeksipyyntöni, tarkoitukseni ei ollut loukata. Anteeksi!

Itse asiasta olen kanssasi täysin samaa mieltä. Kirjoitit edeltävän kommenttisi eri sanoin kuin oman kommenttini kaksi viimeistä kappaletta. Lukisitko ne vielä uudelleen, niin ymmärtänet, ettemme arvioissamme ole kovinkaan kaukana toisistamme. Loppuunhan pyrin tiivistämään mitä itselläni asiasta oli sanottavaa.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Luusereista ei ollut puhetta ja jos lehden juttu tuli luettua niin siinä kerrottiin että nukkuvia löytyy eri tavoin ajattelevista ihmisistä. "Konservatiiviset nationalistit" olivat vain pistäneet tutkijoiden silmään sellaisina joissa on potentiaalista muutosvoimaa. Itse en semmoisen toteutumiseen usko.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Äänestämättömyys ja passiivisuus politiikassa tai yhteiskunnassa yleensä eivät ole enää kovin tiukasti sidoksissa toisiinsa.
On kyllä ilmeistä, että löysin sidos on joissain "uusissa" konservatiiveina itseään pitävissä ryhmissä, jotka todellisuudessa ovat niin radikaaleja etteivät parlamenttiin mahtuisi.
Eivätkä siellä pystyisi toimimaan.
Eivätkä sinne halua.
Koska eivät parlamenttiin usko.

He ovat uskovinaan " suoraan demokratiaan" jonkinlaisena " kansan" valtana.
Mutta tosiasiassa uskovat vain omaan valtaansa tai Johtajan valtaan.

Kun tätä visiota kehitellään kyllin pitkälle, saadaan aikaan tunne, että äänestämättömyys on suurinta vastuullisuutta ja aktiivisuutta.
Ja tunne, että on ihan ok kehitellä toimintatapoja, jotka heidän mielestään ovat "ulkoparlamentaarisia", mutta muista lähinnä väkivalta - ja sankaruusfantasioita.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset