Ihan oikeesti Mielipiteitä politiikan katsomosta käsin.

Meneekö viesti perille?

Yhdysvaltain, Yhdistyneiden Kuningaskuntien ja Ranskan ohjusiskujen tarkoituksena oli niiden oman ilmoituksen mukaan lähettää viesti, ettei kiellettyjä kaasuaseita tule käyttää. Mutta meneekö viesti perille?

 

Se että, isot länsimaat ovat valmiita tekemään jotain, kun kaasuhyökkäyksiä tehdään, on enemmänkin viesti niiden omalle yleisölle hallitusten päättäväisyydestä kuin mitään muuta.

 

Ohjusten käytöllä tarkoin rajattuihin kohteisiin viestiään, että tarkoissa aseissa löytyy. Pian kuulemme tuloksista.

 

Vaikutettiinko viestillä Assadin hallinnon, Venäjän tai Iranin toimiin Syyriassa, niin tuskin. Ohjusten uhreiksi joutuneet sotilaat ja materiaali ovat korvattavissa. Assad tuskin näistä tappioista välittää. Kaasun käytön rangaistus, tässä muodossa, on varmasti sen käyttäjälle siedettävissä.

 

Miten Venäjä reagoi? Puheissa on ollut yhdysvaltalaisten tuotteiden tuontikieltoja, ne voivat osua omaan nilkkaan, mutta todennäköisenpää on propaganda sodan kiihdyttäminen lännen vapaissa viestintä välineissä.

 

Mihin Syyriassa olla menossa? Maa todennäköisesti jakautuu tosiasiallisesti kahteen ehkä kolmeen osaan. Joilla jokaisella on omat taustatukijansa. Syntyy jälleen yksi uusi jäätynyt konflikti, jolle nykyisessä kansainvälisessä tilanteessa tuskin ratkaisua löytyy, kun isoimmat pelaajat eivät halua menettää kasvojaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Pari ohjusta olisi pitänyt osoittaa Assadin palatsiin, niin teho olisi ollut ihan toista luokkaa.

Toisaalta tärkeintä nyt oli se, että Länsi ei perääntynyt Venäjän uhittelun edessä vaan antoi ruudin palaa. Poliittinen pehmeys ja päättämättömyys on Lännen heikkous, jota Venäjä vuodesta toiseen käyttää hyväkseen.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Käytännössä Länsi tarkoittaa Yhdysvaltoja. Tässä tapauksessa Yhdistyneet Kuningaskunnat ja Ranska saivat vahvistettu transatlantista sidettä, joka ei sekään ole merkityksetöntä.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Entä jos Trump olisi perääntynyt ja jättänyt sotilaallisen iskun tekemättä? Mikä olisikaan USAn uskottavuus Lähi-Idässä ja yleisemmin maailmassa?

Isku oli loppujen lopuksi symbolinen näpäytys. Tärkeintä oli, että se tapahtui Venäjän etukäteisjulmisteluista huolimatta. Länsi katsoi Venäjän kortit.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Se ei kuulunut näytelmään jossa kohteet tiedoitettiin Syyrialle.
Vain kaksi haavoittunutta ilmoittaa Syyria joka oli siirtänyt ihmiset alueelta pois.
Olisi ollut noloa jos rajahteet laillisina olisivat olleet tappavampia.

Kyllä lännellä voimaa on kun on pistänyt matalaksi Irakin,Libyan ja Afganistanin josta tuskin koskaan nousevat eikä ole europan etu.
Toivottavasti ovat huomanneet ettei Saddamin poisto rauhaa tuonut päinvastoin pakolaisia meillekin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Miksi Uusi Suomi ei tiedä asiasta mitään?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Mainittakoon nyt tässä kellonajassa, että vielä yhdeksän jälkeen aamulla ei siis Uuden Suomen uutisosioissa ollut mitään mainintaa iskuista. Hiukan hidasta journalismia, kun pyritään ykkösnettilehdeksi.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Länsimaisen arvoyhteisön viesti on sama kuin Irakille ja Libyalle. Jos ei paikallisen diktaattorin toimet miellytä, pommitamme kivikaudelle ja ajamme maan anarkiaan. Tuskin USA:n pudottamat kymmenet tuhannet vuosittaiset pommit ovat yhtään harmittomampia viattomille siviileille kuin näiden "pahojen poikien" teot.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Tärkein kysymys on auttoiko isku Syyrian tilanteen ratkaisua? Tuskin. Pommitettujen ja kaasutettujen lisäksi sota on aiheuttanut syyrialaisten diasporan, sillä pakolaiset tuskin palaavat koteihinsa. Sotahan ei ollut ohjusten peruste, vaan kiellettyjen aineiden käyttö aseina.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Osaatko kertoa onko UsSA ratkaissut aseille yhtään tilannetta 40 vuoden aikana?

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman Vastaus kommenttiin #13
Käyttäjän JaakkoNiskasaari kuva
Jaakko Niskasaari

Todella tarpeetonta ja perinteistä länsimaiden kaksinaismoralismia viedä "demokratiapommeja" lähi-itään, eihän kaasuiskusta eikä varsinkaan sen tekijästä vielä ole mitään varmuutta. Jos muutama länsiliittouman presedentti näin sanoo se ei vielä todisteeksi kelpaa. Mikäli Assad olisi ollut iskun takana niin siinä tapauksessa jonkinlainen iskukin olisi voinut olla tarpeen mutta jälleen kerran ei ole nähtävissä mitään motivaatiota Assadin moista iskua suorittaa. Assad joka edelleen on Syyrian demokraattisesti valittu presidentti -vaikka kuinka siellä Yhdysvallat liittolaisineen tukevat eri terroristijärjestöjä kaataakseen laillisen ja harvinasaisen maallisen hallituksen ja ajaakseen maan täyden kaaoksen tilaan kuten Libya tai Irak.
Kuka siis hyötyy kaasuiskusta? Länsiliittouma sekä kapinalliset terroristi-ääri-islamistit joista suuri osa ei todellakaan ole edes Syyrian kansalaisia.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Assad on vallankaapanneen dynastian perillinen, eikä demokratian tuote. Tässä hiukan pitkähkö, mutta paljastava tuote seloste al-Assadin perheestä ja sen vallankäytöstä https://en.wikipedia.org/wiki/Hafez_al-Assad

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Jos sodasta, jossa tuhotaan kokonaisia valtioita ja suunnattomasti ympäristöä,
ajetaan puolet kansasta pakolaisiksi ja poltetaan biljoonia dollareita,
puhutaan täälläkin jonkinlaisena pelinä, jossa katsotaan kortteja
tai nokitteluna, jossa lähetetään viestejä ja pelastetaan kasvoja,

läntinen arvoyhteisö on arvoiltaan aika surkeassa jamassa.

Missä on laaja kansanliike tätä mentaliteettia vastaan?
Missä Vietnam - mielenosoitusten kaltaiset massat?
Verkossa pelaamassa sotapelejä?

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Helena Solin

Jospa kansanliikettä ei synny, koska länsimainen näkemys pitää aseellista iskua oikeutettuna muistutuksena lastenmurhaajan toimiin. Mielestäni länsimaisessa arvoyhteisössä on vielä "länsimaisia" arvoja jäljellä, vaikka niitä yritetään voimakkaalla vaikuttamisella tuhota. Onneksi on vielä reagointikykyä jäljellä !

Jos tarkkaan analysoit, niin ainoat maat mailmassa jotka ovat tuominneet iskun ovat Syyria, Venäjä ja Iran. Kertooko tämä jotain !!!!

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Etkö ymmärrä,että ne arvoyhteisön pommit ovat ja tulevat tappamaan aivan yhtälailla niitä lapsia? Nyt vain narratiivia suojellaan ettei siihen saa lisättyä sitä tosiasiaa eli..se arvoyhteisö mistä höpistään on todellisuuspakoinen.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #14

Eihän tuossa ohjusiskussa kuollut yhtään ihmistä.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Ainoakaan noista uhanalaisista lapsista ei Yhdysvaltain hallituksen mukaan ole oikeutettu turvapaikkaan.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Valitettavasti suurvallat ja sellaisiksi pyrkivät pelaavat kriisialueilla pelejään, joissa testataan vastapuolen kanttia ja todellisia pyrkimyksiä. Näin myös Syyriassa. Venäjällä ja Iranilla on se etu puolellaan, että heitä ei hetkauta ei-venäläisten tai ei-shiiojen kärsimys tai kuolema.

Näissä peleissä pitää kyetä näkemään sen ilmiselvän selityksen taakse, jotta tapahtumien todellinen luonne paljastuisi.

Ihminen on paha - erityisesti ei-demokraattinen ihminen.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Nyt, kun uutisointi on muuttunut pelispekulaatioista rauhoitteluksi tyyppiä
" nyt on näytetty ja tilanne vakaa" ,
tuli ihan mieleen II maailmansotaa edeltänyt tilanne .
Kansainvälisen yhteisön vakkuuttuneisuus, että tilanne on hoidettu, kun kaikki ovat lyöneet korttinsa pöytään ja saaneet näyttää voimansa ja kasvonsa pelastettua . Toisin kävi.

Jotenkin rauhoittelua ja ohjusiskun vähättelyä on nyt ilmassa liikaa.
Toivottavasti olen väärässä.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen Vastaus kommenttiin #17

Pesosen blogissa jo mainostin tätä kirjaa: https://www.amazon.com/Unquiet-Frontier-Rising-Vul...

Tuon kun lukee ja sisäistää, niin ymmärtää aivan eri tavalla mitä maailmassa on meneillään ja miksi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset