Ihan oikeesti Mielipiteitä politiikan katsomosta käsin.

Häpeällistä

Varapuhemies Pekkarisen yritystukien karsimistyöryhmän tulos on häpeällinen. Se on myös opettavainen, se kertoo, kuinka vaikea on tehdä uudistusta yhteiskunnassa, jota korporaatiot ja ”hyvä veli”- järjestelmä taustalla hallitsee. Mukana ovat niin elinkeinojen edunvalvojat, työmarkkinajärjestöt kuin yksittäiset yrityksetkin. Olen täsmälleen samaa mieltä kansanedustaja Juhana Vartiaisen kanssa leikkaustarpeesta ja siitä, että toteuttaa voisi, jos uskallusta riittäisi https://www.verkkouutiset.fi/juhana-vartiainen-mina-leikkaisin-yritystukia-nelja-miljardia-euroa/

 

Leikataan mistä tahansa se tuntuu aina kipeältä. Yleensä leikataan sieltä mistä se tuntuu helpommalta ja sellaisesta, jonka leikkaamisen vaikutukset eivät tule heti päättäjiä vastaan. Vartiainen mainitsee hyvän esimerkin, niitä toki löytyy myös sosiaalipolitiikan puolelta.

 

Yritystukien lakkauttaminen pakottaisi yritykset joko tehostamaan toimintaansa ja parhaassa tapauksessa tukien varassa kitkuttelevan tuottamattoman yritystoiminnan kuolemaan. Antamaan tilaa uudelle.

 

Toteutuuko yritystukien lakkauttaminen, on hyvin epätodennäköistä. Monen päättäjän itsenäisyys on näissä asioissa täysin näennäistä. Vaalit maksavat, erilaiset palkkiona saadut luottamustoimet houkuttavat ja kun kansanedustajien sopeutumiseläke loppuu sekin, niin moni kansanedustaja ajattelee varmaan tulevaisuuttaan. Ihmisiä ne kansanedustajatkin ovat.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Mikä on yritystukien vaikutus työllisyyteen ?

Ilmatieteenlaitoksenkin saamilla yritystuilla työllistetään kymmeniä sääprofeettoja omille jakkaroilleen ennustajaeukoiksi verorahoin.

Kilpailevalla yksityisellä Forecalla ei taida olla tällaisia etuja, vaan on tyydyttävä sääennusteisiin reaalipohjalta.

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Niin sanotussa korruptiovapaassa maassamme etujärjestöjen lobbaus on ollut tehokkain este yritystukien karsimiselle...taas kerran.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Etujärjestöjen vahvuus tai eduskunnan heikkous, revi Ilmari siitä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

- Jaskari ja Suutari huomauttavat, ettei edes räikeimmistä kilpailua vääristävistä tuista päästy työryhmässä yksimielisyyteen. (Harri Jaskarin blogi)

http://harrijaskari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/25335...

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Puolueiden vaalirahat vaarassa jos yritystukiin koskee. Sulle-mulle jako elää ja voi hyvin. Veronmaksajien tappioksi.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Viking Line lähes sadan miljoonan tuilla ja perässä tulevat ympäristön sotkemisiin valjastettujen tuet pitäisi lopettaa ja säästyneillä edistää uusiutuvien ja ympäristöystävällisten yritysten tukia..

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Puolen vuoden vatvomisen jälkeen saatiin sitten lopulta se tulos mitä Sipilä halusikin. Pekkarinen ei leikkaa tuulen tukea pois, se on hänen erikoisosaamista, "nerokas tariffi", veronmaksajien tuella pidetään itsessään kannattamatonta toimintaa pystyssä, ja aiheutetaan ympäristö- ja terveyshaitat laajoille alueille länsirannikolla. Puolen vuoden ajalta tukea maksetaan yli sata miljoonaa euroa, aika on rahaa, näin nämä herrat asiaa ajattelevat.
http://tuulivahinko.fi/

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

6. Olet varmaan hyvin tutkinut tukien saajat ja niiden tuet.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Lainaus Kauppalehden uutisesta:
Taaleri mukaan USA:n tuulivoimabisnekseen: "Olemme seuranneet USA:n politiikkaa, mutta juna ei pysähdy":

"Aurinko- ja tuulienergian rakentaminen ei Fareedin mukaan ole tukijärjestelmien varassa."

Lähde: https://www.kauppalehti.fi/uutiset/taaleri-mukaan-...

Kun kerran näin on, niin miksi ihmeessä Suomessa pitää vielä tukea tulevina vuosina tuulivoimaa 300 miljoonalla / vuosi ?

Ja miksi TEM:ssä ollaan ministereiden Lintilä ja Tiilikainen johdolla kehittelemässä Pekkarisen luoman Tuulimyllytukiaiset I:n rinnalle Tuulimyllytukiaiset II:sta.

Eikö Pekkarisen työryhmä olisi voinut esittää tuulimyllytukiaisten ( syöttötariffi ) reipasta leikkaamista. Sehän ei olisi suomalaista yhteiskuntaa heilauttanut vähääkään. Vai olisiko siinä mennyt Pekkarisen uskottavuus tuulisähköfirmojen ja heille maata vuokraavien maanomistajien silmissä ?

Liittyisiköhän asia siis Fareedinkin em. KL:n jutussa esiin nostamaan maanvuokrakysymykseen ?

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Jos tukiin todella haluttaisiin puuttua, mutta leikkausveistä ei haluta käyttää, niin käytetään poliitikoille tuttua työvälinettä, juustohöylää, Välinettä voisi käyttää tasapuolisesti, joka yritystuesta vuosittain esim. 20 prosenttia pois. Yrityksille jäisi aikaa sopeutua, jos kykyä siihen riittää.

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Tämä lienee paras toimenpide. Ehkä liian fiksu ehdotus päättäjille?

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Edes virkamiestyöryhmän suuntaviivat eivät kelvanneet.

http://tem.fi/julkaisu?pubid=URN:ISBN:978-952-327-...

Ensi viikon kehysriihessä on asiassa tehtävä päätös- monella sadoilla miljoonilla, ellei miljardiluokassa.

P.s. M Pekkarinen kehtasi kehua työryhmänsä työtä - silla lailla !
Mitäpä sitä äänestämään --> ei ehdoteta sitten mitään , Pekkarinen kehui!

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Ei Pekkarinen toiminut uuden lain mukaan: "Yritystuen käsite uudistui ja laajeni kansallisessa lainsäädännössä, kun laki taloudelliseen toimintaan myönnettävän tuen yleisistä edellytyksistä (429/2016) tuli voimaan 1.7.2016. Se korvasi lain yritystuen yleisistä edellytyksistä (786/1997).

Tuulivoimatuki ei täytä asetettuja ehtoja, - "Edellytykset kannattavaan toimintaan" puuttuu, - "Vaikuttavuuden arviointi", ei ole tehty.
- "Kilpailua vääristävien vaikutusten oltava mahdollisimman vähäiset" - tuki tuulisähkölle pilaa jokaisen uuden omillaan toimeentulevan sähköntuotantolaitoksen näkymät.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Yritystukiautomaatin ympärillä pyörii "sulle mulle"-piiri.
Veronmaksajilta pakko-otettua "ei kenenkään"-rahaa on helppo jakaa ja tuloksena on kilpailun vääristäminen.
Viite:
https://yle.fi/uutiset/3-10049067

Käyttäjän anitaorvokki kuva
Anita Koivu

Tuulivoimamies Pekkarisen asettaminen koko ryhmän vetäjäksi oli fiasko. Mikäli todellisia tuloksia olisi edes osittain saatu aikaan vetäjällä ei järkeni mukaan pitäisi olla mitään kytköksiä aiheeseen.

Matti Mustonen

Täällä tuista vinkuu porukka joka ei ole koskaan nettoveroja maksanut.
Todettakoon etten ole tukia saanut.
Mutta jos tuet lopetetaan menevät säästyneet rahat jonkun turhan joukon elättämiseen tai muuhun turhaan julkiseen kulutukseen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset