Ihan oikeesti Mielipiteitä politiikan katsomosta käsin.

Sinisten kohtalo kiinnostaa

Ylen viimeisin kannatusmittaus kertoo, että sinisten kannatus on edelleen matalalla https://yle.fi/uutiset/3-10136813

 

Kun eduskuntavaaleihin on aikaa vain vuosi, niin moni sininen kansanedustaja varmaan pohtii tulevaisuuttaan. Ehkä kansanedustajanpaikka olisi saavutettavissa, jossakin muussa puolueessa. Ihan mahdollistahan se on ainakin tunnetuimmille nimille. Muut puolueet varmaan ottaisivat siirtyjät mielellään vastaan.  Mutta mihin puolueisiin sinisistä tulijoita olisi?

 

Entä haluaisiko, joku puolueista pelastaa siniset vaaliliitolla. Vaaliliitothan ovat olleet usein esim. kristillisdemokraattien poliittinen pelastus. Mikä puolue valtakunnalliseen vaaliliittoon lähtisi ja kuka sellaista ensimmäisenä esittäisi?  Valtakunnallinen vaaliliitto lienee sinisille pelkkä unelma, mutta vaalipiirikohtaiset ovat toinen juttu.

 

Tällä kannatuksen tasolla tuskin edes Soini haluaa sinisten ehdokkaaksi. Entiselle ulkoministerille löytyy varmasti mukavampia hommia kuin napin painelu Arkadianmäellä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (118 kommenttia)

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Onhan loikkauksia kuntatasolla jo nähty mm. Keskustaan ja eikös poliisikansanedustaja loikannut Kokoomukseen? Kyllä ne loputkin häipyy maakuntavaalien jälkeen ja viimeistään ennen eduskuntavaaleja.

Käyttäjän JussiNummelin kuva
Jussi Nummelin

Kaikkien puolueiden kannatusvaihtelu menee helposti virhemarginaalii, joten voisi aika perustellusti väittää että kokoluokat on oikein.

Demukat ja kokkarit kärjessä, kepu jo selvästi jääneenä. Persutkin näyttää saaneen aika vakaan, vajaan 10% kannatuksen.

Sinisillä tosiaan on hädin tuskin marginaalikannatus. Käsi sydämellä, tunnetko ketään joka kertoisi olevansa Sinisten kannattaja, saati jäsen? Jääköön täällä puheenvuorossa olevat aktiivisiniset ja kansanedustajana olevat huomioimatta nyt.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Kyllä minä joitakin tiedän ja tunnen. Kyllä se siitä...

Käyttäjän JussiNummelin kuva
Jussi Nummelin

ai mikä mistä?

Tunnetko jonkun joka olisi ”alkanut” kannattamaan sinisiä joka ei ollut persu ennen?

Niinpä

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen Vastaus kommenttiin #4

Kyllä tiedän, kun minulle on suoraan mm facebookin kautta sanoneet..

Käyttäjän JussiNummelin kuva
Jussi Nummelin Vastaus kommenttiin #9

Eli et tunne ketään, sitähän minä kysyin. Sanot tietäväsi jotka ovat niin sinulle facessa kertoneet.

En usko että ”se siitä”

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Sinisiä näyttää uhkaavan entisen liberaalipuolueen kohtalo. Sinisten ministeriryhmähän on toiminut huomattavan asiallisesti jos Terhon Jussi-gaala-törmäily jätetään huomiotta. Suomen puoluekenttä on kuitenkin nykyisin niin kirjava, että tasaisen asialliselle yleispuolueelle ei tunnu tilaa löytyvän. Uusien yrittäjien täytyy perustaa kannatuksen hankkiminen jonkun erityisryhmän kosiskeluun, katteettomiin lupauksiin, populistiseen demagogiaan tai näiden yhdistelmään. Tämä tietysti hälyillä elävän median suosiollisella avustuksella.

Pekka Iiskonmaki

''Sinisten ministeriryhmähän on toiminut huomattavan asiallisesti jos Terhon Jussi-gaala-törmäily jätetään huomiotta.''

Se oli uskomatonta kohellusta. Edes Krista Kososen sekoilu ei sitä ylittänyt.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Tekisi mieleni olla vähän vahingoniloinen kun muistuu mieleen miten Soini suuruutensa päivinä nimitteli pieniä, oliko nyt tilke- ja takkiaspuolueita.
Jos koiranleuka olisi niin voisiko Soinin nykyistä puoluetta kutsua mikro- tai untuvapuolueeksi.

Mutta takinkääntö ei äänestäjien silmissä kovin paha rike ole, usein jopa aivan suotavaa jos on kuosi mennyt pois muodista niin että eiköhän Sinisten kellokkaille vihreitä oksia löydy, no vähemmän ehkä kuitenkin Vihreissä.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

No tätä voi lähestyä vaikka kahdella sanonnalla. Rotat jättävät uppoavan laivan ja mies kaatuu saappaat jalassa eli lähiaikoina nähdään rottien ja miesten ratio, suhde, kuka loikkaa hillotolppaan, Kanadaan (Jarppa) ja ketkä katsovat homman katkeraan loppuun asti, eduskuntavaalien 8 äänen toteamiseen.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Seuraavissa EK-vaaleissa onkin mielenkiintoista nähdä äänimäärät, viime kerralla kun sinisten kansanedustajien äänimäärä oli huomattavasti suurempi kuin perussuomalaisten.

Eduskuntavaalien 2015 tulokset perussuomalaisten ehdokkaiden osalta suuruusjärjestyksessä:

https://www.perussuomalaiset.fi/eduskuntavaalit-20...

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

On sitä ihan tutkittukin että ehdokas saa "omina" ääninään ek-vaaleissa vähemmistön ja enemmistön puolueääninä. Ilmeisesti siniset sortuivat ajattelemaan että ehdokkaiden oma kannatus seuraa mukana.

Jos vaikka mietiään maahanmuuttokriittisyyttä, niin Lindstömin (kouvola) sai politiikkaan Toni Halmeen esimerkki. Maria Lohela on aina ollut Halla-Ahon suositteleman ehdokas ja Sampo Terho on ollut Halla-Ahon oppipoikia.

Kyllä perussuomalaisten juuret ovat syvällä eu-kriittisyydessä ja hallitsemattoman siirtolaispolitiikan vastustamisessa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #37

Olihan SMP:läisiäkin, ainakin Kettunen, Joutsenlahti ja Mäkipää, joista enää Mäkipää on eduskunnassa.

Edit: Lea Mäkipää onkin siirtynyt sinisten eduskuntaryhmään, kaikissa ei pysynyt perässä.

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä Vastaus kommenttiin #37

Se mikä kannattaa huomata listassa, että edes 2015, ollessaan alkuperäisellä PS listalla, kukaan muu kuin Soini ei pystynyt saamaan äänimäärää, jolla olisi tienannut oman paikkansa ilman muiden vertauslukua. Hänkin tuli oleellisesti alas vuodesta 2011.

Loikkarien lähtö puolueesta ja oman puolueen perustaminen ison medianäkyvyyden ryydittämänä, ei ole johtanut perussuomalaisten kannatuksen laskuun hallitusvastuun aikaisesta romahduksesta - vaan jopa kasvuun. Siniset eivät ole lähteneet kasvamaan kaikesta media-ajastaan huolimatta.

Sitten kun huomioidaan että käytännössä kaikki myöhemmin loikanneet edustajat romahtivat kuntavaaleissa 2017 verrattuna 2012 äänimääriinsä, jokainen varmaan ymmärtää mistä on kysymys. He halusivat ja osasivat miellyttää kaikkia muita paitsi omia äänestäjiään.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen Vastaus kommenttiin #55

Ratkaisu tapahtuukin siellä vaalikentillä. Kun sinä ja ministeri Lindström olette torilla vierekkäisillä teltoilla, pyyhkii Lindström sinulla lattiaa mennen tullen.

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä Vastaus kommenttiin #58

Kun viimeiksi kävin Kouvolassa, ei kyllä tältä kuulostanut. Olivat Voikkaan miehen ymmärtäjät harvassa.

Jopa kotikaupungissa Lappeenrannassa on tullut moni sanomaan viimeiksi äänestäneensä Lindströmiä, kun oli niin duunarin oloinen kaveri ja vieläpä näkyvä varma läpimenijä. Nyt sitten olivat armottoman pettyneitä hänen loikkaukseensa ja ilmoittivat äänestävänsä minua ensi vaaleissa.

No, jos näin mennään, onhan siinä eräs runollinen oikeus. Nimittäin 2011 JL onnistui pääsemään minun ohitseni äänimäärässä ainoastaan myötävaikuttamalla kuvioon, jossa kannaltani epäedullista ehdokasasettelua veivattiin entisestäänkin epäedullisempaan suuntaan...

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen Vastaus kommenttiin #62

No, eihän sillä sinänsä väliä ole, kun kumpikaan teistä ei mene läpi.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko Vastaus kommenttiin #64

Onpa Velillä kannustavia sanoja kanssaihmiselle :D

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen Vastaus kommenttiin #66

En minä kannusta. Yritän vaan saada Janin (ehkä sinutkin) ymmärtämään, että työ ja raha seuraaviin vaaleihin menee hukkaan ja näin saada teidät säästämään molempia. Siis työtä ja rahaa. Ehkä myös Jania ja Mikkoa.

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä Vastaus kommenttiin #67

Sen suhteen mitä Lindström tekee, en ota mitään kantaa. Asia ei kuulu eikä kiinnostakaan minua.

Mutta ihan mielenkiinnosta, avaisitko hieman tätä logiikkaasi jonka perusteella koet minun putoavan eduskunnasta varmuudella, siinä tapauksessa että päättäisin pyrkiä jatkoon ja ehdokkaaksi otettaisiin.

Onko sinulla joku salattu gallup tiedossa, joka ei julkisuudessa ole liikkunutkaan?

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström Vastaus kommenttiin #62

#62 "Nyt sitten olivat armottoman pettyneitä hänen loikkaukseensa ja ilmoittivat äänestävänsä minua ensi vaaleissa."

No sehän on vallan upeaa- sinulle. Hienoa, eikä itse tarvitse tehdä muuta kun noukkia varmat äänet!

Käyttäjän JanTheon kuva
Jan Theon Vastaus kommenttiin #62

Kun viimeksi keskustelin Lappeenrannassa asuvien ihmisten kanssa, joista jotkin äänestävät persuja, he sanoivat, että Mäkelää he eivät äänestäisi missään olosuhteissa vaan vaihtavat mieluummin puoluetta. Kovin paljon en sinuna siis laskisi sen varaan, että olisit jotenkin varma läpimenijä. Olet kovin itsevarma, mutta ehkä jos katsotaan sitä että olet kunnan edustajissa sekä vielä toistaiseksi kansanedustaja, pyrit nyt jo kiireisenä maakuntahallintoon. Jotkin tehtävät jäävät hoitamatta ja kompetenssi toimia sote asioiden asiantuntijana maakuntahallinnossa on sinun kohdaltasi täysi vitsi.

Otettakoon esimerkkinä vaikka puheistasi se, että olet esittänyt olevasi pienituloisten puolella ja kuulema vaatinut hyvätuloisten osallistumista vapaaehtoisin lahjoituksin talkoisiin. Olet kuitenkin itse asuinalueellasi verotilastojen kärkitilastoissa yli 100000 euron tuloilla ja kysytäänpä nyt, että kuinka paljon teet lahjoituksia ja kuinka olet ajanut hyvätuloisten verotusta omalla äänestyskäyttäytymiselläsi?

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä Vastaus kommenttiin #93

Kommentoijan suureksi harmiksi täytyy taas vähän mennä tilastotietoihin. Vaaleissa 2015 sain Lappeenrannasta 3620 ääntä. Kuitenkin perussuomalaiset kaikkiaan saivat 6910 ääntä, joten 47,6% perussuomalaisia äänestäneistä äänesti muita ehdokkaita kuin minua. Kuntavaaleissa vielä useampi äänesti muuta ehdokasta kuin minua.

Tämähän taitaa olla ihan ideakin ehdokaslistassa, että puolue asettaa useita eri ehdokkaita, jolloin äänestäjä pystyy ottamaan kantaa kenet ehdokkaista mieluiten näkisi erilaisissa tehtävissä. Se on ihan OK, että jos tekemiseni tai naamani eivät miellytä, totta kai kansalainen voi äänestää jotain muuta listalla.

Sitten taas puoluetta valitettavasti vaihtoi kuntavaaleja kohti aika moni, pettyneenä hallituspolitiikkaan. Siihen on pettymyksensä ilmaissut moni äänestäjä, mikä lienee gallupien valossa selvä asia muutenkin. Omaan tekemiseeni pettymyksensä ilmaisseet ovat muistini mukaan laskettavissa yhden käden sormilla.

Se pitää paikkansa, että olen pienituloisten puolella, mutta en koe vaatineeni ketään lahjoittamaan vapaaehtoisesti jotain. Itse osallistuin puhemiehistön suosittamiin lahjoitustalkoisiin 2015. Olen äänestänut mm. varallisuusveron palauttamisen ja kansaneläkeindeksin jäädytysten poiston puolesta.

Verotilastoissa toki kansanedustajan palkkiolla ollaan siellä isompien kaupunkien tai yritysten keskijohdon tulotasoilla. Viime verovuoden tulopiikkini johtui entisten työsuhteiden erääntyneistä kertaeristä. Tämäkin on julkisesti saatavilla oleva tieto sidonnaisuusilmoituksista, joten sillä on ihan turha brassailla.

Kirjoittaja ei taida olla perillä muutenkaan osaamisestani. Olen toiminut vuodesta 2013 lähtien maakuntakeskuksen luottamushenkilöjohdossa kaupunginhallituksessa ja sen konsernijaoksessa, ohjaamassa mm. soten toimintaa ja taloutta omistajan näkökulmasta. Se kokemuksen taso riittää täydellisesti maakuntavaltuustoon.

Käyttäjän JanTheon kuva
Jan Theon Vastaus kommenttiin #95

Käytännön tietosi sotesta on siis tasan nolla. Sama kuin lääkäreillä, jotka ovat kuulemma asiantuntijoita Apotin suunnittelussa. Käyttäjinä ehkä, suunnittelijoina nollatasoa. Lääkärit kuitenkin johtaa ja vie, ei oman aöansa asiantuntijat.

Toimiminen soten parissa sivutoimisena ei tee kenestäkään asiantuntijaa. Maakuntahallinnossa pyöritetääm isoja rahoja suomalaisittain ja niihin pitäisi perehtyä lähes täysipäiväisesti. Kuitenkin haaveilet toimimisesta samaan aikaan kunnan elimissä sekä eduskunnassa.

Onko kyseessä ahneus vai välinpitämättömyydestä toisia tehtäviä kohtaan, jotka ovat varmasti erittäin aikaavieviä ja vaativia jo sellaisenaan?

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä Vastaus kommenttiin #97

Tämä juttusi alkaa nyt lentää sen verran korkealla tasolla, että tällaista yksinkertaisempaa käy huimaamaan.

Ehkä pääsisimme helpommalla, jos ihan selkeästi kertoisit, mikä on käsityksesi mukaan riittävä pätevyys maakuntavaltuutetulle?

Ja jos koet ettei kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu ehdi hoitaa tehtävää, kuka työssä (esim. reissuhommassa) käyvä ehtii?

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström Vastaus kommenttiin #55

"Sitten kun huomioidaan että käytännössä kaikki myöhemmin loikanneet edustajat romahtivat kuntavaaleissa 2017 verrattuna 2012 äänimääriinsä, jokainen varmaan ymmärtää mistä on kysymys."

Siitä oli kysymys, että meillä riitti kanttia puolustaa hallitusta kun taas teillä ei.Tehän(9 edustajaa) teitte oikein kunnon irtioton juuri ennen vaaleja ja kaikille teille tuli hyvä tulos, muiden kustannuksella. Tämä nyt muistutuksena siitä, mitä et Jani muista tuoda esille oman itsesi korostamisen lomassa.

On totta, että minullakin putosi äänimäärä 2012 vaaleista reilusta 1700 äänestä noin 1200 ääneen. Roima pudotus, jossa näkyi valtakunnan politiikka. Ja kuten olen tuossa moneen kertaan todennut, se näkyy jatkossakin. Ei siinä minulle ole mitään uutista.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko Vastaus kommenttiin #84

"Meillä riitti kanttia puollustaa hallitusta!"

Siis hallituksen toiminta on ollut oikeasti huonoa. Ei kelvannut sovitut siirtolaisuutta estävät klausuulit. Aktiivimalli piti saada voimaan ennen ohjeistusta.

Sinisten puheenjohtaja näyttää poistaneen kirjoitutuksensa kun hallituksessa pitää vahtia kaiken aikaa että sovitusta pidetään kiini ja mikään ei päde.

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä Vastaus kommenttiin #84

Noinkohan tuo aika tapahtumineen on sellainen asia, johon haluat Jari välttämättä palata? No, ehkä sinulla ei enää ole mitään menettämistä. Poliittinen pelisilmä on tunnetusti asia, jota voi joko hyödyntää tai sitten sen päällä voi istua.

Tuossa episodissahan kävi selväksi se, että Timo oli luvannut isoille pojille, ettei hallitusohjelman meille keskeisiä kohtia tulla noudattamaan. Ulostulo aiheutti hänessä hillittömän kilarin sen johdosta, että siinä kyseenalaistui, onko hänellä porukka näpeissään.

Nolo paikka Petterin ja Juhan edessä, joilla on avaimet pankkihommiin pääsyyn. Pystyykö hän hoitamaan soten kotiin ja kokoomuksen sidosryhmien miljardit taskuun. Hintansa se on hiilamollakin.

Siinä kun tätä selviteltiin kulisseissa, kuuleman mukaan Timon kitarisat tuulettuivat olan takaa. Itselleni ei katsonut asiakseen tulla meuhkaamaan, mikä on sinänsä harmillista koska minähän en huutoa pelkää. Se huutaa, joka pelkää.

Siksikin tähän kuvittelisi sinun olevan noloa palata, että tiedät yhtä hyvin kuin minäkin että Sampolla oli valmiina suunnitelma puhdistaa ei-toivotut ainekset ryhmästä pois, kun tulisi valituksi Timon perintöprinsessaksi.

Käyttäjän JussiHalla-aho kuva
Jussi Halla-aho Vastaus kommenttiin #37

Persuvihaajilla on luonnollisesti tarvetta toiveajatteluun, mutta äänimääriä laskeskeltaessa täytyy tosiaan ottaa huomioon kaksi seikkaa:

a) Ihmiset eivät äänestä ensisijaisesti ehdokasta vaan puoluetta. Toisin sanoen he valitsevat "oikean" listan ja etsivät sieltä itselleen sopivimman ehdokkaan. Lisäksi moni sinisiin loikannut, esim. Lohela, Saarakkala ja Elo, saivat äänensä nimenomaan "nuivalla" profiililla, eikä ole syytä odottaa, että ainakaan viimekertaiset äänestäjät äänestäisivät heitä toiste.

b) Vaalijärjestelmä on sellainen, että yksittäisen ehdokkaan äänimäärällä ei juurikaan ole väliä, paitsi listan sisäisessä kilvassa. Eduskuntavaaleissa 2011 vain kolme persua (39:stä) pääsi läpi omilla äänillään, vuonna 2015 yksi. Jokaiseen vaalipiiriin tarvittaisiin kokonaisuutena vahva ehdokaslista, mutta kuinka moni vahva ehdokas lähtee ehdokaslistalle, jonka menestymismahdollisuudet ovat hyvin vaatimattomat? Kylähullujahan ehdokkaaksi aina saa, mutta se on nähty, miten pitkälle sellaisilla päästään.

Jos nyt katsellaan viime vaalien tuloksia, Terho sai toki eniten ääniä Helsingin persujen listalta, 10 067. Tällä ei kuitenkaan mennä eduskuntaan ilman kunnollista vertailulukua.

Helsingin viimekertaiselta listalta Tom Packalén, Mika Raatikainen, Mari Rantanen, Nuutti Hyttinen, Antti Korhonen, Krista Juurikko, Pia Kopra, Aleksi Niskanen, Maria Landén, Markku Saarikangas, Marika Sorja, Marko Ekqvist, Antti Valpas ja Jarmo Keto saivat yhteensä 22 742 ääntä. Tällä luvulla saadaan edustajia läpi, ja nämä henkilöt ovat edelleen perussuomalaisissa.

Yksilösuoritukset eivät Suomessa riitä. Sinisten ongelma on, että he saivat mukaansa ainoastaan eturivin, eivät kenttää. Siksi heillä ei ole vaalityöntekijöitä eikä ehdokkaita.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen Vastaus kommenttiin #68

Mielenkiintoista vääristelyä puoluejohtajalta Laskelmasi perustuu viime vaalien äänimääriin. Miksi vertaat siihen?

Perussuomalaisten kannatus on puolittunut niistä ajoista ja puolella äänimäärällä tuskin läpi mennään.

Käyttäjän JussiHalla-aho kuva
Jussi Halla-aho Vastaus kommenttiin #69

No voi hyvänen aika... Tuossa ylempänähän Seija Nylund juuri viittaa viime vaalien tulokseen ja sinisiin loikanneiden saamiin äänimääriin. Tämä oli kommentti siihen keskusteluun.

"Perussuomalaisten kannatus on puolittunut niistä ajoista ja puolella äänimäärällä tuskin läpi mennään."

Oletko siis sitä mieltä, että n. 9% kannatuksella ei saa kansanedustajia?

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen Vastaus kommenttiin #70

Ei tainnut kannatuksenne olla kunnallisvaaleissa lähellekään 9 prosenttia Helsingissä.

On varmasti mukava puheenjohtajana lukea tämänkin blogin kuvattomia ja kiroileva persukommentteja.

Sellaisiahan kannattajasi ovat. Vaikka eivät nuo taida olla penaalisi terävimpiä kyniä.

Käyttäjän JussiHalla-aho kuva
Jussi Halla-aho Vastaus kommenttiin #72

No nyt viittasin valtakunnallisiin kannatuslukemiin. Ilmeisesti niihinkään ei saa viitata :)

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen Vastaus kommenttiin #74

Sinähän kehuit 22000 äänellä nimen omaan Helsingissä. Siellä kannatuksenne kunnallisvaaleissa oli 6,7 prosenttia.

Kyllähän silläkin edustajan saa - sinut. Eikä sinulle muulla olekaan väliä.

Käyttäjän JussiHalla-aho kuva
Jussi Halla-aho Vastaus kommenttiin #76

Oikeastaan keskustelua on käyty sinisiin loikanneiden ja perussuomalaisten keskinäisistä voimasuhteista viime vaalien tuloksista pääteltynä.

On harmillista, että et ymmärrä tätä.

Vai onko niin, että sinisiin loikanneet saavat seuraavissa vaaleissa saman äänimäärän kuin viime vaaleissa, mutta persuihin jääneiden kannatus romahtaa?

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen Vastaus kommenttiin #77

Ei, siniset saavat vielä paljon vähemmän kuin te.

Käyttäjän JussiHalla-aho kuva
Jussi Halla-aho Vastaus kommenttiin #79

Mutta olet siis sitä mieltä, että persut eivät (valtakunnallisesti) saa kansanedustajia läpi seuraavissa vaaleissa? Näin olin ymmärtävinäni.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen Vastaus kommenttiin #80

Et sinäkään näköjään kaikkea ymmärrä. Juurihan kirjoitin, että sinä menet Helsingissä läpi. Sehän on ainoa sinulle tärkeä asia politiikassa.

Käyttäjän JussiHalla-aho kuva
Jussi Halla-aho Vastaus kommenttiin #81

Eli persut saavat 9% kannatuksella yhden kansanedustajan?

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen Vastaus kommenttiin #83

Kyllä sinä teet itsestäsi nyt naurettavan. En minä missään ole väittänyt muuta kuin, ettei Jani Mäkelä pääse Kaakkois-Suomesta eduskuntaan.

Varmasti te saatte ainakin kolme paikkaa eli Helsingistä, Varsinais-Suomesta ja Satakunnasta.

Kerro nyt omat tavoitteesi. Minun näkökulmastani sinua kiinnostaa ainoastaan Jussi Halla-ahon ura politiikassa.

Kaikki se on hyvää, joka sataa omaan henkilökohtaiseen laariisi.

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä Vastaus kommenttiin #85

Tämähän äityy vallan mielenkiintoiseksi keskusteluksi.

Ihan itseäni huvittaakseni ja kenties vaivalla tienattua vaalirahaa säästääkseni, kuulisin erittäin mielelläni tämän Takasen teorian perusteet.

Mihin tällainen vakaumuksellinen usko mahdollisuuksieni vähäisyyteen perustuu, vai onko kyse enemmän jostain aiheuttamani antipatian luomasta toivetilasta?

Käyttäjän JanTheon kuva
Jan Theon Vastaus kommenttiin #87

Kun katsotaan vaalitapaa ja mitä ihmiset äänestävät sekä myös äänestäjien mielipidettä sinusta omalla alueellasi kuten jo aikaisemmin mainitsin, kannattaa ehkä niitä rahoja säästellä muualle. Jos edellisen vaalit tulokset laskettaisiin uudelleen sinisten ja persujen ollessa eri puolueita, olisit tainnut jo silloin jäädä rannalle ruikuttamaan.

Kun otetaan huomioon myös äänestäjien mielipiteet siltäkin osin, jotka eivät käy vaalitilaisuuksissasi, ainakin mielipiteet ovat selviä. Toki selkään taputtelijoita varmasti riittää omissa tilaisuuksissasi, mutta se ei edusta koko äänestyskenttää. Vain marginaalia siitä.

Ja mitäpä Mäkelä olisi saanut aikaiseksi? Kopra, Suna, Torniainen sun muut vievät kyllä paikat.

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä Vastaus kommenttiin #94

Kirjoittajalla taitaa nyt antipatia puhua vähän faktoja kovemmin. Jatka toki, tällä on viihdearvonsa :)

Ainakaan minulla ei ole sellaista tietoa, että Kopra, Kymäläinen tai Torniainen olisivat perussuomalaisten listalla ehdokkaina. Olen ymmärtänyt heidän olevan kokoomuksen, sosiaalidemokraattien ja keskustan listoilla.

Korjaa toki jos olen erehtynyt, mutta liitä toki lähdetieto mukaan.

Käyttäjän JanTheon kuva
Jan Theon Vastaus kommenttiin #96

Katsotaan kokonaisäänestäjien määrää sekä keitä menee läpi alueelta. Jos katson muita ehdokkaita ja muita puolueita sekä vielä puolueiden määrän lisääntymisen, on selvää että pienemmät puolueet kärsivät jos ei ole vaaliliittoa.

Tarvitaan siis entistä kovempia äänimääriä ja laajalla skaalalla hyviä ääniä kerääviä ehdokkaita eikä sekään ole aina riittänyt. Kaakosta kun pääsee rajattu määrä ehdokkaita jatkoon ja suhdeluvut eivät ole persujen ja sinisten puolella, erityisesti kun jostain syystä vasemmistokin on kirinyt, vihreistä puhumattakaan siinä.välissä edellisiin vaaleihin verrattuna.

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä Vastaus kommenttiin #98

Vaikka uskoisit esim. Ylen tuoreimman gallupin sellaisenaan ja olettaisit perussuomalaisten menettävän Kaakkois-Suomen piirissä vielä valtakunnallistakin enemmän, olisi puolue silti hyvin kiinni 2 paikassa vaalipiiristä.

Jos lasketaan edellisen listan ehdokkaista pois sinisiin ja kokoomukseen lähteneet ehdokkaat, olin vaalituloksessa aivan selvällä kakkossijalla - seuraavaan matkaa yli puolet äänistä.

Mennyt tulos ei ole tae tulevasta, mutta kyllä kaikki joka voisi ainakaan alentaa henkilökohtaista suosiotani oli jo tapahtunut kuntavaaleihin mennessä, eikä niissä tapahtunut mitään romahdusta.

Kaikki on tietysti aina mahdollista ja totta kai jostain voi nousta uusia kykyjä ohitseni - äänestäjät sen päättävät ja ovat aina oikeassa. Mutta arvelisin ettet sinä kuitenkaan ole perussuomalaisten äänestäjä.

Käyttäjän JanTheon kuva
Jan Theon Vastaus kommenttiin #99

Jos katsotaan edellisiä vaaleja ja valitaan nyt ihan mikä tahansa ennuste nykyisistä kannatuksista sekä suhteutetaan se edellisiin vaaleihin, saa PS ehkä yhden paikan. Sekin mennee Eerolalle. Väliin kun on tullut esim Vihreät (vasemmisto ei taida pärjätä Kaakossa, mutta on kannatuksessa sekin persujen edellä edellisiin vaaleihin verrattuna) joten tuo yksikin paikka on tosi tiukassa. Moni asia on toisin edellisiin vaaleihin nähden ja hyvin moni miettii sekä elää edelleen niiden tuloksien varassa. Suomen äänestystapa vaan ei suosi pienpuolueita ja sinne persut on tipahtanut kokonaiskannatuksessa. Se unohtuu kannattajilta ja näemmä monesti muös ehdokkailta. Pitää siitä tai ei ja kuten Halla-Ahokin sanoi, yksittäinen menestys ei riitä vaan vertailuluku merkitsee. Persut ei ole siinä vahvoilla muihin nähden. Loppujen lopuksi kyse on puoluevaaleista ja kaakossa Lindströmin siirtyminen toiseen puolueeseen tuntuu.

Siinä olet oikeassa, että en äänestä persuja. En kyllä äänestä sinisiäkään enkä muitakaan valtapuoleita. Äänestäisin mielelläni Espoossa asuvaa IT ihmistä, mutta en ole Espoossa oikeutettu äänestämään. Äänestäisin myös mielelleni Elinaa tai Jaanaa, mutta väärä puolue.

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä Vastaus kommenttiin #101

Lasket väärin. Jos PS saisi valtakunnallisesti 9,2% kannatuksen, siitä piirikohtaisesti korjattuna tulos Kaakossa olisi suuruusluokkaa 11%. Sillä tulisi selvät 2 paikkaa vaikka piirin paikkamäärä putoaisikin 17=>16. Lisäksi eduskuntavaalien tuloksessa on kahdesti ollut perussuomalaisilla ainakin parin prosentin piilokannatus, joten edes kolmesta paikasta kilpaileminen ei tästä lähtökohdasta ole poissuljettua.

Lindström ja Turunen eivät ratkaise kokonaisuudessa oikeastaan millään tapaa. Vaikka kaikki heidän äänensä olisivat henkilökohtaisia eikä yksikään seuraisi puoluetta (ja tyhmäkin ymmärtää ettei näin ole), puolue olisi ilman heitä piirissä 3 paikan tuloksessa ilman muita muuttujia. Kumpikaan ei vetänyt muita mukanaan eduskuntaan, vaan pääsivät muiden vertausluvulla läpi.

On yksi ainoa kohta jossa olet jutussasi oikeassa, eli vasemmistoliitto lienee edelleen vailla mahdollisuuksia paikkaan piiristä. Potkivat Tiusasen pois viimeiksi eikä tilalle ole noussut ketään uskottavaa ehdokasta. Vihreille yksi paikka jatkossa on selviö eikä toinenkaan poissuljettu, mutta se ei ole meidän murheemme. Lisäksi kepu karsiutuu kaksi paikkaa ja demarit kasvavat yhden.

Käyttäjän JanTheon kuva
Jan Theon Vastaus kommenttiin #102

Olet kovin varma, että persujen kannatus pysyisi kaakossa noin korkeana? Itse en olisi ihan noim varma, ottaen huomioon että persuillakin on taustalla hallitusvastuuta. Lisäksi ongelmana on monelle persujen äänestäjälle se, että kyseessä on yhden asian puolue.

Tietysti sopii kysyä, että minkälaista ehdokaslistaa puolueenne kasaa kun olet varma valinnastasi? Tietysti äänestäjät pitää vielä saada äänestämään maahanmuuttovastaisia, mutta sitähän sinisetkin taitaa tarjota - muillakin teemoilla ryyditettynä. Äänestäjät liikkuvat puolueiden välillä, haluatte sitä tai ei. Suoraan sanottuna en tiedä YHTÄÄN muuta persujen teemaa kuin maahanmuuttovastaisuus. Mitä se kertoo puolueesta ja sen viestinnästä sekä viestistä? ;)

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä Vastaus kommenttiin #107

Niin, kyse ei ole minun varmuudestani, vaan YLEn gallupista. Siihen nojaan ja sen luotettavuuteen uskon. Ehdokaslistalle tulee meille aivan varmasti 16 tai 17 hyvää ja monipuolista ehdokasta kautta piirin tasaisesti jakautuneena.

Taas kerran esität väitteen, joka ei pidä paikkaansa. Perussuomalaiset eivät ole yhden tai kahdenkaan asian puolue. Se jos et tiedä puolueen muista teemoista, ei osoita mitään muuta kuin omaa asenteellisuuttasi.

Lue vaikka tuorein vaihtoehtobudjetti läpi, niin tiedät millaisiin asioihin puolue panostaisi jos saisi päättää; https://www.perussuomalaiset.fi/news/perussuomalai...

Jos taas et omaa käsitystä millaisia asioita esimerkiksi itse puhun eduskunnasssa, se tilanne on helposti korjattavissa lukemalla puheeni eduskunnan sivuilta; https://www.eduskunta.fi/FI/kansanedustajat/Sivut/...

Käyttäjän JanTheon kuva
Jan Theon Vastaus kommenttiin #109

Yleisesti ottaen puolueet pitävät ääntä "kentällä" itselleen tärkeistä asioista. Persuille se on maahanmuutto. En ole persuja muissa yhteyksissä nähnyt jos puhutaan nyt vaan politiikasta eikä seksuaalisesta ahdistelusta, kännissä örveltämisestä tai vaikka erilaisista oikeustuomioista. Toki viestintää se on tuokin ja jos olisin kettumainen, onko persujen arvot ja viesti noita edellämainittuja? En väitä, kysyn vain.

Yleensä puolueet hoitavat viestintää, puhumattakaan että ehdokkaat toisivag asioita esille. Ihan ilman hampaita sanon vaan sen mitä pystyn näkemään ja lukemaan. Jokaisen puolueen kotisivuilta varmasti löytää ties mitä ihanteita, mutta nyt puhutaan todellisuudesta. Yksi puolue ei Suomessa voi päättää kaikesta, sen takia pitää osata neuvotella ja sopia muiden kanssa. Osaavatko persut tätä vai onko heidän vaihtoehdot kaikki tai oppositio (ei mitään)? Mitä todellisia muutoksia persut on OIKEASTI SAANUT AIKAAN? Mainitsepa niitä mikä on persujen ansiota?

Mitä tulee ehdokkaisiin, niin ottaako persut kaikki ehdokkaat listoilleen? Jos vaikka Jari Lindström haluaisi persuksi? Vai hallitseeko puoluejohto kenttää ja pitää langat tarkasti käsissään, että vsin "oikeat" ihmiset ovat kärkiehdokkaita ja muut marionetteja? Tätähän on muillakin puolueilla, mutta mitenkäs persut asiaa hoitavat?

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä Vastaus kommenttiin #110

Tuot esiin ihan hyvän pointin siitä, miten perussuomalaiset halutaan mediassa esittää. On aivan totta ja olemme itsekin huomanneet sen, ettei media halua päästää edustajiamme ääneen missään asiakysymyksissä, vaan mediatilaa alkaa tulla vasta siinä kohtaa kun on jotain negatiiviseksi koettua uutisoitavaa.

Syytä tähän kuitenkin kannattaa kysyä ennemmin juttujen aiheista, henkilöistä ja julkaisusta päättäviltä kuin minulta. Jos haluat minun näkemykseni asioihin, lue blogiani tai vaikka Facebook-sivuani. Jos haluat perussuomalaisten näkemyksen asioihin, lue vaikka Suomen Uutisia.

On melko suppea käsitys poliitiikasta, kuvitella että hallituksessa voi tehdä kaiken, mutta oppositiossa ei mitään. Jos näin olisi, miksi esimerkiksi sote olisi vaikeuksissa?

Puolueen ehdokkaat eduskuntavaaleihin päätetään sääntöjen mukaan, kuten muuallakin. Ensisijainen ehdoasettelija on piiriyhdistys, jolle paikallisyhdistykset tekevät esityksiä ehdokkaista. Ainakin osa listasta ratkaistaan tarvittaessa suoralla jäsenäänestyksellä. Puolueella on viimeinen sana ehdokasasetteluun.

Siihen voiko joku yksittäinen henkilö olla ehdokkaamme, ei ole minulla mandaattia vastata. Lähtökohtaisesti ehdokkaiden tulee olla puolueen jäseniä, joten tämä keskeisesti sulkee pois esim. mainitsemaasi henkilöä, joka ei enää tätä ehtoa täytä.

Käyttäjän JanTheon kuva
Jan Theon Vastaus kommenttiin #111

Jätit vastaamatta olennaiseen: mitä persut ovat saaneet aikaiseksi? Mikä tai mitä on luettavissa puolueen saavutukseksi?

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä Vastaus kommenttiin #112

Tästä esitettiin jo hallitusaikana mm. seuraava lista;

***
Takuueläke nousee.

Toimeentulotuella on indeksisidonnaisuus ja se siirtyy Kelan hoidettavaksi.

Omaishoidontukea nostetaan.

Peruspäivärahaa ei leikata työttömiltä.

Autoveroa alennetaan. Bensaveroa ei nosteta. Romutuspalkkiota jatketaan.

Arvonlisävero ei nouse, ruoka ja lääkkeet pysyvät alemmassa verokannassa.

Yle-vero poistetaan 300 000 pienituloiselta, Yle ei saa indeksitarkistuksia.

Paskalakia lievennetään huomattavasti.

Puolustusmenoja nostetaan.

Maahanmuuton kustannukset selvitetään ja etuisuuksien alentaminen on jo selvityksessä.

Perheenyhdistämistä tiukennetaan.

Puoluetukea leikataan, ministerien määrää vähennettiin, samaten avustajamäärää.

Työtulovähennyksellä huojennetaan pieni- ja keskituloisia palkansaajia 450 miljoonalla eurolla.

Yrittäjävähennys paranee.

Tuulivoiman tukia leikataan.

Solidaarisuusveroa kiristetään ja pääomaveroa korotetaan.

Tiemäärärahat nousevat huomattavasti.

Perhe saa itse päättää, kumpi vanhempi jää kotiin hoitamaan lastaan.

Kuntien viiden vuoden irtisanomissuoja poistuu.

Seteliselkärankaisten puoluetukilaki kumotaan.

Kehitysapumäärärahoja leikataan.

Ulkomaisen työvoiman tarveharkinta säilytetään.

Turhaa sääntelyä puretaan.

Ruotsin kielen vapaaehtoisuutta kokeillaan.

EU- ja ETA-alueen ulkopuolelta tuleville opiskelijoille tulee lukukausimaksut.

Maahanmuuttopoliittisen toimenpideohjelman luominen pääosin perussuomalaisten aloitteesta.
***

Käyttäjän JanTheon kuva
Jan Theon Vastaus kommenttiin #113

Nuo ovat siis persujen hallitusohjelmasta ja persujen saavutuksia eikä mukana ole esim nykyisiä sinisiä?

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä Vastaus kommenttiin #114

En oikein ymmärrä kysymystä. Ei ole mitään yhden puolueen hallitusohjelmaa, vaan nuo ovat esimerkkejä asioista, jotka löytyvät Sipilän hallituksen ohjelmasta tai muusta tekemisestä suurelta osin tai kokonaan perussuomalaisten ajamina. Muutakin on, mutta tuossa muutamia. Listaa ei ole päivitetty sen jälkeen kun siniset loikkasivat ulos puolueesta ja perussuomalaiset heitettiin hallituksesta.

Käyttäjän JanTheon kuva
Jan Theon Vastaus kommenttiin #115

Eli nykyiset siniset ministerit ovat pääosin ajaneet noita asioita ja nykyisillä persuilla on näyttöjä...nolla? Voihan oppositiossakin saada asioita aikaiseksi.

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä Vastaus kommenttiin #117

Huokaus. Taitaa sinun kanssa vänkätessä mennä ns. "oppineen aika hukkaan". Hyvää jatkoa, onnea ja menestystä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #68

Tuossa oli mukavasti vain Helsinki, mutta vaikka Kike Ekomaa loikkasi takaisin niin

Loikkareilla lähes puolet enemmän kannatusta vaaleissa – Uusi vaihtoehto jyrää Perussuomalaiset äänimäärässä

Alueellisia eroja löytyy
Vaalipiireittäin tarkasteltuna Uusi vaihtoehto -ryhmä on niskan päällä monessa piirissä Perussuomalaisiin verrattuna. Uusi vaihtoehto -ryhmän kansanedustajat ovat voitolla äänimäärissä esimerkiksi Uudenmaan, Helsingin, Varsinais-Suomen, Pirkanmaan, Lapin, Savo-Karjalan ja Vaasan vaalipiireissä.

Perussuomalaisilla on otetta puolestaan Keski-Suomen, Satakunnan ja Hämeen vaalipiireistä sekä niukasti Oulun piiristä.

https://www.aamulehti.fi/kotimaa/loikkareilla-lahe...

Käyttäjän JussiHalla-aho kuva
Jussi Halla-aho Vastaus kommenttiin #71

Et tainnut ollenkaan lukea, mitä kirjoitin. Yksilösuoritukset eivät kanna pitkälle, jos ei ole vahvan listan tuomaa vertailulukua.

Otetaan nyt vaikka Varsinais-Suomen lista viime vaaleista:

Eniten ääniä sai Kike Elomaa (9571) ja toiseksi eniten Ville Tavio (6847). Vasta kolmantena oli loikkari Maria Lohela (5583). Varalle valittiin Vilhelm Junnila (4769).

Miten ylläoleva osoittaa, että siniset ovat voitolla äänimäärissä Varsinais-Suomessa? Minun mielestäni persut johtavat varsinaisten edustajien osalta luvuin 16 418 - 5583.

Ja kun muuta ehdokaslistaa katsotaan, siellä on kaksi kokoomukseen loikannutta ja kaksi sinistynyttä. Muut ovat edelleen persuissa.

http://www.vaalikone.fi/eduskunta2015/tulos/ehdokkaat

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #73

Kirjoitin vain lainauksen AL:stä, mutta joka vaalissahan on ehdokkaansa ja nähtäväksi jää millaisen listan kumpikin puolue saa, miten kannattajat äänestyskopissa käyttäytyvät tai menevätkö ollenkaan - mikä toki pätee kaikkiin puolueisiin.

Vaaleissa sitten selviää sekin miten äänestäjät sisäistävät puoluejaon, mikä taitaa olla monelle politiikkaa vähän seuraavalle epäselvää.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #73

Tosia asia kaiketi on myös se, että suuri merkitys on loikkauksilla puolueesta toiseen, jota käytännössä edustaa sinisten toiminta. Muistelen erään PS:n kansanedustajan loikanneen kauden aikana keskustaan ja olleen seuraavissa ek-vaaleissa keskustan ehdokkaana, eikä tullut valituksi. Äänimääränsä kapeni huomattavasti. Samanmoisia havaintoja on muitakin. Näinpä voi hyvinkin ennustaa sinisten kansanedustajille/ministereillekin käyvän köpelösti, mikäli uudelleen pyrkivät parlamenttiin.

Käyttäjän JussiHalla-aho kuva
Jussi Halla-aho Vastaus kommenttiin #90

Laila Koskela tosiaan sai perussuomalaisissa 2011 Pirkanmaalla 9172 ääntä. Hän loikkasi arvopohjaongelmien vuoksi kepuun ja sai 2015 enää 2021 ääntä. PS-edustajien määrä Pirkanmaalla pysyi ennallaan.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Kyllähän se niin lienee, että ainakin puolustusministeri loikkaa kokoomukseen ja todennäköisesti saanee uudenkin ministeripestin, Soini saanee suojatyöpaikan, muut ministerit sitten häviävät mikä minnekkin, se siitä Sinisestä"tulevaisuudesta".

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Loikkaaminen näin myöhään ei ole enää helppoa ja eiköhän ne vaalinsa käy nyt omilla joukoilla. Siniset saivat kerättyä puoluerekisteriä varten kannattajakortteja kokoomuslaisilta kannattajilta ja kuten kuulin kokoomuslaisten piiristä, niin se tapahtui säälistä. Sääli on monien mielestä sairautta ja totean edelleen sen, minkä olen aikaisemminkin todennut, että moni hyvä poliitikon alku pilasi hölmöyksissään oman uransa ja kusi omille muroilleen. Onnea ja menestystä kuitenkin kaikille Sinisille valitsemallaan tiellä. Kovasti ovat jotkut Sinisistä yrittäneet, vaikka näyttää menevän jo kaikessa yrittämisessään nk. yltiöyrittämiseksi.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Pyydän jo etukäteen anteeksi jos vien tässä palstatilaa toisen henkilön blogissa.

Ei taaskaan tunnu aukeavan se juurisyy kovinkaan monelle niin kerrataanpa.

Siniset perustettiin tarpeeseen. Ei, ei "hillotolppailuun" eikä edes "tollohilppailuun. Suuri joukko perussuomalaisia pettyi viime kesäkuisena viikonloppuna siihen mitä puoluekokouksessa tapahtui. "Ai mitä? Sehän oli ”perin hyvähenkinen kokous". No ei ollut.

En ole koskaan osallistunut niin kahtiajakautuneeseen kokoukseen kuin mitä se oli. Enkä ollut sen tunteen kanssa yksin. Ilman muuta sen myönnän että osalle tämä oli unelmien täyttymys. Osa itki(mm.piirien puheenjohtajia) ja ihan muista syistä kuin ilosta. Kyllä, keskustelin todella monen sellaisen ihmisen kanssa.

Itse päätin heti ko.viikonlopun lauantaina että mitä itse tulen tekemään. Eli eroamaan sekä ryhmästä että samalla puolueesta. Olinhan itse yksi syypää PS:n alamäelle(kiistatta). Meille eli ns.puolue-eliitille haluttiin antaa opetus tehdystä politiikasta ja se tehtiin valitsemalla koko puoluejohto uusiksi.

En todellakaan halunnut, kaiken tämän jälkeen, jäädä PS:iin valittamaan (mm.tehtailemaan eriäviä/vastalauseita)niistä asioista joita olen itse ollut sopimassa. Niin, olin nimittäin tehtyjen valintojen jälkeen aivan varma mitä tapahtuu hallitusyhteistyölle. Ei, mitään etukäteistä tietoa tästä minullakaan ei ollut. Vain poliittinen hoksnokka.

Toiseksi, kun puolue lukitsee itsensä oppositioon ja on sieltä "vaikuttavinaan" Suomen politiikkaan, niin se on aivan höpönpöpöä. Jos ja kun kaikki politiiikka alistetaan yhdelle teemalle- maahanmuutto, ja vieläpä niin että mikään ei riitä, niin miten sellainen puolue voisi tehdä yhteistyötä kenenkään kanssa? Ei mitenkään. Juu, tiedän, hallitus on sopinut maahanmuuttopol.ohjelman. Sitä mukaa kun sen toimia on viety eteenpäin, sitä mukaa sai aina kuulla, että "ei riitä". Se oli kuulkaa kohtalaisen rasittavaa.

Kolmanneksi, työllisyystoimet tai työttömyystoimet. Niistä suurimman vastuun kantavat ja kantoivat PS:n ministerit. Samalla niiden, myös ikävien, asioiden edistäminen ei tietenkään satanut persujen laariin vaan ihan muualle.- jos tätä tarkastelee vain poliittisesti. Positiiviset asiat eivät nekään ole auttaneet pätkän vertaa poliittista kannatusta. Osa perussuomalaista kenttää ei kestänyt olla hallituksessa vaikka siellä kyselyjen mukaan haluttiin olla. Siellä tehtiin "väärää politiikkaa" perussuomalaisesta kulmasta katsottuna. Ja siihen syylliset löydettiin vaihtamalla koko puoluejohto. Ja vaikka en itse siihen johtoon kuulunutkaan niin osaan minä sen verran lukea saatua palautetta, että en ollut kaikkein vähäisin syy gallupkannatuksen laskulle. Ja sehän on politiikassa tärkeämpää kuin Suomen talouden laittaminen kuntoon(kärjistän tämän näin).

Valinnat puoluekokouksessa tehtiin muuten Demokraattisesti. Siitä en ole koskaan kitissyt.

Kun maanantaina sain puhelun, että "mitä ajattelit nyt tehdä?", niin vastasin juurikin noin. Että lähden puolueesta ja ryhmästä joka tapauksessa. Vaikka yksin. Mutta silloin minulle alkoi paljastumaan että meitä on monta samoin ajattelevaa. Tarve uuden ryhmän(ensin) ja sittemmin puolueen perustamiselle tuli aivan ilmeiseksi.

Sitten se varsinainen pointti omasta päätöksestäni: minä olen tehnyt valintani ihan itse, ilman kenenkään painostusta tai ohjausta. Ilman vähäisintäkään ajatusta ministeripestin jatkumiselle. Itse asiassa jokainen meistä lähteneistä otti henkilökohtaisesti valtavan riskin poliittisen uransa jatkumisesta lähtiessään pois ja perustaessaan uuden ryhmän. Kaikesta tästä huolimatta, en sitä päätöstä ole katunut. Kertokoon se, tai ainakin pyrkiköön se kertomaan siitä, kuinka mahdottomaksi tilanne meni tuona kesäkuisena viikonloppuna Jyväskylässä. Se jätti ikuiset arvet monen mieliin. Niitä en itsekään unohda koskaan.
Vaikka äänestäjät päättäisivät kohdaltani olla äänestämättä minua enää missään vaaleissa joissa ehdolla olen, niin sitten se on niin. Sen jälkeen olen taas yksityinen henkilö, tosin työtön sellainen, mutta sekin on oma asiani.

Hyvää Pääsiäistä kaikille.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Ministeri Lindströmin vilpittömyyttä tuskin kukaan epäilee. Ministeri kuuluu varmasti niihin sinisiin, jotka joutuvat houkuttelun kohteeksi.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Ihmisen perusluonteeseen kuuluu selitellä ratkaisunsa ja valintansa parhaiten päin. Itsekritiikki ei onnistu ihan kaikilta ja tällöinkin on eri asia siinä mitä miettii yksinään yön synkkinä tunteina ja siinä minkä julki tuo. Politiikko ei ole sentään addikti (Siltsu) joka selittää ihan mitä vain, mutta mutta silti usein narsisti ja parhaitenselittäjä vain aniharva jos kukaan uskaltaa edes haastaa konsensusvalheita (sote), tai jos haastaa silti äänestää konsensusvalheiden mukaan (Sirkka-Liisa Anttila) saati että suunsa oikeasti avaisi ja kaiken kertoisi. Eli kyllä aika moni epäilee Lindströmin vilpittömyyttä.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström Vastaus kommenttiin #13

#13 Eppäillä tuota soppii, mutta minulle riittää se, että itse tiedän kertoneeni asian suoraan ja vilpittömästi. Aina joku epäilee...

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren Vastaus kommenttiin #19

No tässä on kaksi seikkaa eli ensimmäiseksi on hirttäydytty, lyöty lukkoon, tämä kummallinen 'natsikaappaus ja ikuinen oppositio' - selitys ja vaihdettu se oppipoikiin ja lentoon eduskunnasta. Oppipojat eivät taida ainakaan parempi vaihtoehto olla ja eduskunnan ulkopuolelta on vielä vaikeampaa vaikuttaa kuin oppositiosta. Eli tilanne on kuin Kungfu elokuvasta jossa kaksi oppipoikaa (Elo, Terho) päättivät haastaa vanhan Mestarin. Eivät onnistuneet. He arvioivat väärin kurkipotkunsa tehon ja ennenkaikkea katsojat eli Suomen kansan. Perustelut siihen, että Lindströmkin seurasi oppipoikia ja erosi ei tarvitse edes käsitellä, ei niillä ole merkitystä, se ratkaiseva virhe eli toinen oli eroamisen lisäksi seurata oppipoikia johonkin Perussuomalaiset 2.0 fantasiaan josta nyt on jo liki mahdoton eroon päästä, huolisiko mikään muu puolue enää mukaansa, vain hillotolpan haave näkyy horisontissa. Mutta muuten ihan miehekästä mennä katkeraan loppuun asti, syteen tai saveen, ei siinä mitään.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#11 On jo joutunut, ennen ja jälkeen tapahtuneen.

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

Ministeri tulee tuossa päästäneeksi freudilaisen lipsahduksen; "En todellakaan halunnut, kaiken tämän jälkeen, jäädä PS:iin valittamaan (mm.tehtailemaan eriäviä/vastalauseita)niistä asioista joita olen itse ollut sopimassa.".

Eli hänen motiivinsa lähteä sinisiin, oli henkilökohtainen epämukavuus ja varmaan suoremmin sanottuna myös rahallinen menetys, jonka ministerin asemasta luopuminen olisi aiheuttanut.

Tällaisen samanlaisen totuudenhan lausui myös puheenjohtajavaalin hävinnyt ministeri Terho. Se tuli suorana televisiosta ja meni jotenkin niin, "ettei huvittanut alistua uudelle johdolle". Mitäpä sitä kaunistelemaan, prinsessan kengässä herne.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Hyvin puhuttu mutta ei sanakaan tuosta paljon hoetusta mutta sittenkin faktasta eli takkinkäännöstä hallituukseen menon yhteydessä. Hyvä tai huono juttu? Mielipiteiden muutokset sinänsä OK mutta uudet aatteet eivät sovi perussuomalaisuuteen, siitä Sinisten olematon suosio galluppeissa. Sinisten suuntaista ajattelua löytyy muista puollueista aivan kyllin, mihin Sinisiä tarvitaan?

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Perussuomalaisten suuri virhe oli mennä hallitukseen Soinin johdolla "äänettömäksi yhtiömieheksi". Jos tätä ei olisi tehty, kannatus olisi todennäköisesti aivan toisissa lukemissa kuin nyt, puoluejohdon vaihto olisi tehty maltillisesti eikä hajaannusta olisi tapahtunut. Mutta ehkä oli liian houkuttelevaa "päästä vaikuttamaan".

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#16 Raimo, päätöksen asiasta(hallitusohjelman hyväksymisestä ja hallitukseen menemisestä) teki puoluevaltuusto, puoluehallitus ja eduskuntaryhmä yhdessä. Siis yhdessä. Ei Soini. Vain yksi vastusti ja hän oli V-M Saarakkala. Hän perustelli tuolloin vastustamisensa erittäin hyvilllä argumenteilla. Ne argumentit olivat sellaisia joita sittemmin moni muu keksi tuoda esille kun oltiin jo hallituksessa.

Kale Bogdanoff

Perussuomalaisista lähti valehteleva takinkääntäjä porukka, ketkä osasivat vain ajaa omaa henkilökohtaista etuaan hillotolppineen. Ps näyttää nyt paljon luotettavammalta puolueelta, selkeä linjaiselta. Kannatus nousee jatkossa, koska kuulun itsekin niihin, jotka jättivät välissä äänestämättä, juuri sen takia, että Soini unohti äänestäjänsä.
Nyt on ns. paskat putsattu nurkista, edessä hyviä vaali menestyksiä. Sehän nähtiin jo pressan vaaleissa.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Terho on blogissaan useaan kertaan avautunut heikosta vaikutusmahdollisuudesta hallituksessa, joten ei taida nyt tilanne aivan olla sellainen sinisten osalta hallituksessa, kuin mitä Lindström antaa ymmärtää:

"Toiseksi, kun puolue lukitsee itsensä oppositioon ja on sieltä "vaikuttavinaan" Suomen politiikkaan, niin se on aivan höpönpöpöä."

Hallitus suoltaa ulos huonosti laadittuja korjauskunnossa olevia lakeja. Määrä korvaa laadun.

Sinisten kannatus on vakiintunut alle kahteen prosenttiin.

Sinisillä on nyt ollu useaan kertaan ainakin Kokoomuksen kanssa kähinää.

Jouni Ikonen

Vuoden päästä voit itse toteuttaa malliasi,elli ole valmista hillotolppaa.Hyi helvetti sun politiikkaa.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Kyllä sinä Jarppa tiesit mitä oli tulossa. Jussi Halla-Ahon ablodien määrä oli kaksinkertainen Soiniin verrattuna jo puoluekokouksessa turussa 2015.

Kentän tunnelma ei ollut yllätys kuin kuplaantuneille ministereille.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#39

Olenko Mikko jossain antanut sellaisen kuvan etten olisi tätä tiennyt? Olin paikalla myös 2015 ja istuin Jussin vieressä pitkään. Jo silloin keskustelimme hänen puheenjohtajuudestaan., koska moni kysyi hänen halukkuuttaan jo tuolloin. Jätän keskustelumme sisällön omaan tietooni.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Taisi selän taittaa kuitenkin vauhtisokeus, kun syrjäytitte johdosta puolueen toisen laidan.

Siinä syy hajaannukselle.

Käyttäjän PeterLindberg kuva
Peter Lindberg

Jaroslav Hašekin ”Kunnon sotamies Svejkiä” lukiessa mieli askartelee sen parissa, että onko tarinan keskushahmo nero vai toivottaman tyhmä ihminen. Lindströmin tekstiä ei ole tietenkään reilua verrata Hašekin aikaansaannokseen – ministerihän kirjoittaa tässä enemmänkin omaelämänkertaa tai muistelmia. Hämmentävää luettavaa Lindströmin turinat kyllä ovat.

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

Ohuet ovat Sinisten mahdollisuudet. Ainoa mahdollisuus on jokin jättipaukku, johon tuskin on muuta kuin yksi mahdollisuus: jos Siniset joukkona kaatavat sote-uudistuksen, kansansuosio on selvä.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Mitä järkeä siinä olisi? Ei mitään.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Ei Siniset kannatustaan nostaa sillä, että kaataisivat uudistukset, mutta voihan ne vielä kaatua muiden toimesta. Kova on vastustamiskampanja käynnissä suurissa etelän kaupungeissa, vaikka on sitä muuallakin maassa. Keskustassakin Sirkka-Liisa Anttila on alkanut epäröimään ja se saattaa saada vielä muitakin mukaan. Mikään ei ole tänäpäivänä niin varmaa kuin epävarma, mutta yksi on kuitenkin varmaa. Eduskunnassa se päätetään, meneekö sote- ja maakuntauudistukset eteenpäin vai ei. Eiköhän viimeistään heinäkuun 1. päivään mennessä olla me kaikki viisaampia. Jarille hyvät jatkot, kävi poliittisen uran sitten jatkossa miten tahansa. Politiikassahan ei kukaan voi olla varma omasta kannatuksesta ennen kuin viralliset vaalit on pidetty edellyttäen, että on vaaleissa mukana.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Oppositio haukkuu ennen vaaleja edellisen hallituksen ja herättää mielikuvan huomenna tulevasta muutoksesta. Ei se niin mene. Hallitusohjelmat ovat kompromissi. Tehdyt uudistukset purevat hitaasti. Seurauksena on liikoja odotelleiden kannattajien turhautuminen. Tässä lienee se sinisten ongelma. Puolue josta siniset irtautuivat koettiin kaunan kanavaksi ja sitä siniset eivät ole.

Perussuomalaisten äänestäjäkunta on varmasti pettynyt, mutta oppositiosta kyseinen puolue ei saa mitään aikaan. Olisin todella yllättynyt, jos perussuomalaiset yltäisivät näköpiirissä olevassa tulevaisuudessa hallitukseen.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Populistipuolueet yltävät hallitukseen ainoastaan kahdella tavalla, joko pettämällä äänestäjänsä, tai odottamalla pitkään hetkeä jolloin yhteiskunnan tilanne huononeen riittävästi ja avaa populistipuolueelle mahdollisuuden. Soini ei ollut aidosti populistipoliitikko, vaan käytti hyväksi mahdollisuutta ja populismi oli hänelle vain väline.

Jos yllättyy tilanteessa jossa Perussuomalaiset pääsisivät jatkossa hallitukseen, ei ymmärrä populismia.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Minä epäilin hajoamisen jälkeen PS:n kannatuksen jäävän kahteen prosenttiin, siinä suhteessa puolue on ollut yllätys. Vaikka jääkin oppositioon puolue on saamassa merkittävän määrän kansanedustajia.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Hallituksen kokoonjuoksu helpottuu kun tiedossa on valmiiksi tarpeeksi vahva oppositio. Kymmenisen prosenttia halla-aholaisuutta on riittävä opposition alku. Siihen rinnalle vielä Vasemmistoliitto niin oppositio lepää vankalla perustalla mutta erillisillä tuoleilla. Selkeyttää myös äänestäjien kykyä tehdä vertailua.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Ei näillä gallupeilla ole edes suuntaa antavaa merkitystä persujen ja sinisten äänimääristä seuraavissa vaaleissa.

Kentällä puolueet ovat tällä hetkellä suloisesti sekaisin. Edes heitä äänestäneet eivät tiedä kumpaan puolueeseen heidän ehdokkaansa nyt kuuluu.

Näyttää siltä, että siniset saavat kaikki hyvät "kenttämiehet" omiin joukkoihinsa. Se tietää, että sinisten jalkatyö seuraavissa vaaleissa tulee olemaan paljon voimakkaampaa ja parempaa kuin persujen.

Veikkaan, että äänet menevät seuraavissa eduskuntavaaleissa aika lähelle niin, että molemmat puolueet ovat noin 5 prosentin loppukannatuksessa. Se tietää muutamaa paikkaa molemmille puolueille.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Näin se menee. Se on myös huomioitava, joka demokraatissakin huomioitiin, että puolueen kannatus ei tässä tapauksessa ole se lopullinen kannatus.

Sinisillä on esim. Soini, Niinistö, Terho ja Lindström, jotka ovat varmoja ääniharavoita alueellaan, sama sitten pätee persuihin toisinpäin, eli heiltä lähti paljon nimekkäitä ehdokkaita, joiden menetystä on mahdoton paikata.

Joten kannatus voi olla joissain vaalipiirissä sinisillä selvästi korkeampaa kuin gallup-lukemat.

Niin ja sekin vielä, että harva edes ymmärtää, että Soini ei ole enää persu, siitä hän on myös kirjoittanut.

Mielestäni olisi uudelle puolueelle huipputulos, jos paikkoja tulisi 1-4, sehän olisi hyvä tulos.

Julkisuudessa koko ajan toitotetaan puolueen kuolemaa, mutta eihän uusi puolue koskaan pomppaa kärkeen.

Maltti on valttia, ja hyvähän se on, että äänestäjällä on vaihtoehtoja, kansa sitten päättää mihin on tarve.

Käyttäjän JussiHalla-aho kuva
Jussi Halla-aho

"Niin ja sekin vielä, että harva edes ymmärtää, että Soini ei ole enää persu, siitä hän on myös kirjoittanut."

Tämä on aivan totta, ja se luultavasti vetää persujen gallup-kannatusta alaspäin. Usein (ja edelleen) tulee postitse ja kasvotusten sellaista palautetta, että "heittäkää nyt se Soini pois puolueesta".

Ihmiset seuraavat huonosti politiikkaa, koska heillä on muutakin tekemistä.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen Vastaus kommenttiin #40

Juuri tuosta samasta syystä äänestäjät eivät myöskään tiedä, ettei Perussuomalaisissa ole enää ainoatakaan vakavasti otettavaa poliitikkoa. Kun se heille selviää, he kaikki siirtyvät sinisten äänestäjiksi.

Se, että niin suuri osa luulee Soinia persuksi, johtuu siitä, että sinä ja muu Perussuomalaisten johto olette kaikki näkymättömiä miehiä.

Käyttäjän JussiHalla-aho kuva
Jussi Halla-aho Vastaus kommenttiin #43

No ensimmäinen varapuheenjohtaja, puoluesihteeri ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja eivät ainakaan ole näkymättömiä miehiä.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen Vastaus kommenttiin #45

Ne onkin läpinäkymättömiä. Laura yrittää kovasti entistä lyhyemmillä puheenvuoroilla. Siinä kaikki.

Toisaalla Timo Soini on vakuuttavampi ulkoministeri kuin useimmat edeltäjänsä. Sampo Terho käyttää hyvin oikeistolaisia puheenvuoroja.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

"... että molemmat puolueet ovat noin 5 prosentin loppukannatuksessa. Se tietää muutamaa paikkaa molemmille puolueille."

Kuitenkin esim. RKP saa 4%:n kannatuksella yhdeksän paikkaa.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Johtuu siitä, että niiden äänet tulevat muutamassa vaalipiirissä.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

"Muut puolueet varmaan ottaisivat siirtyjät mielellään vastaan. Mutta mihin puolueisiin sinisistä tulijoita olisi?"

Terho ja Niinistö Kokoomukseen?

Elo Kristillisiin?

Soini loikkaa virkamieheksi ja takakonttimiehestä tulee hänen virkamiesavustaja.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Miksi puolueen pitäisi heti kuolla, jos ei heti saa kannatusta, tämän persuteella Suomessa ei olisi yhtään puoluetta.

Kaikilla on nykyään niin kiire ja media ja jotkut antavat heti tuomionsa, jollei heti saa 10% kannatusta.

Eipä olisi meillä persujakaan, jos Soini olisi heti lannistunut.

Kannattaa malttaa ja katsoa.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Kannatus on vakiintunut alle kahteen prosenttiin nimekkäistä ministerijäsenistä huolimatta, se kertoo tilanteen huonoudesta. Varsinainen ongelma on kohderyhmän / kohderyhmien puuttuminen äänestäjissä, juuri se näkyy kannatusprosentissa. Puolue kalastelee, Kokoomuksen ja Keskustan vesillä, sieltä on vaikeaa löytää äänestäjiä.

Tämän lisäksi vastaan tulee se pienpuolueiden yleinen ilmiö, jossa suurin osa pienpuolueista näivettyy ja kuihtuu pois. Pienpuolueita on ollut pitkään ja Vihreiden jälkeen yksikään ei ole kyennyt Perussuomalaisten lisäksi pääsemään eduskuntaan, tai istumaan siellä yhtä kautta pidempään.

Pienpuolueinen tyypillinen ongelma on, että ne näivttyvät sisäisiin riitoihin. Väyrysen puolueessa riitely alkoi julkisuudessa suht nopeasti.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Ja kun ministeri Lindsröm on nyt tänään aktiivinen täällä blogissa vaikka on lomalla, niin olisi ollut suotavaa hinautua eilen ylen astudioon puolustamaan sitä aktiivimallia eikä vältellä vastuuta.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#41. Kiitos Mikko huolenpidostasi

Aktiivisuuden(sori) voi siis osoittaa VAIN menemällä A-studioon? Ei riitä, että vastasin eilen useille eri tiedotusvälineille(YLE, MTV3, Talouselämä, AAMulehti) kysymyksiin aktiivimallista. Vastuuta vältellen olen ollut monissa eri ohjelmissa vastaamassa usein yksin "pahana" hyviä vastaan. Asetelma on, toki ymmärrettävästi, aina tuon kaltainen. Silti, olen keskusteluhin osallistunut.

En ala avaamaan tässä syitä miksi olin kotona eilen.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Hienosti olet Jari vastaillut, kiitos siitä. Aktiivimalli olisi ollut ihan okei, jos tuo 4,65 prossaa olisi ollut porkkanana eikä sanktiona, jos joku pystyy ehdot täyttämään.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala
Käyttäjän anitaorvokki kuva
Anita Koivu

Kalevi Salosen kommentissa on pointtia! Tässä sote-uudistuksessa ainoa todella vaarallinen kohta on mielestäni "valinnanvapaus". Sehän asettaa ihmiset täysin eriarvoiseen asemaan. Meillä on asemamme ja ikämme vuoksi täysin erilainen pätevyys valita itselle sopiva terveydenhoidon tuottaja.
Itse olen ollut työaikana työterveyspalvelujen piirissä. Niitä en ole koskaan tarvinnut. Ne kolme kertaa, jolloin työaikanani tarvitsin terveyspalveluja, olen ollut julkisella puolella. Hammashoidon olen hoitanut yksityisellä puolella. Vakuutuksia minulla ei ole. Nyt yli 70-kymppisenä hoitotarpeet lisääntyvät ja varmasti me kokemattomammat avun tarvitsijat hakeudumme tuttuun julkiseen palveluun.
Politiikassa on nykyään liikaa mediapeliä. Gallupeilla ohjaillaan ihmisten mielipiteitä ja niille, joilla on ainoa punainen lanka "härskiys"= oman edun tavoittelu pitäisi löytää menetelmä sen paljastamiseen samoin kuin nopeuksiakin valvotaan liikennekameroilla.

Pelle Granberg

Kyllä olisi ollut suoraselkäistä tosiaan olla vastaamassa kysymyksiin eilen a-studiossa. Taisi Pirkolla olla taas savusaunapäivä mutta ehkäpä Jarilla oli kuntosalilla tärkeämpää tekemistä eilen illalla. Itse olisin kyllä laittanut molempien asemassa vastuunkannon tv:ssä kaiken muun edelle, se olisi ollut reilua myös työttömiä kohtaan.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Kirjoittajan kuvaa kaivattaisiin.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Vaikea sanoa, ennen kuin on nähnyt sen :)

Käyttäjän anitaorvokki kuva
Anita Koivu

Twitteristä tuli itselleni tieto Anders Blomin väitöstutkimuksesta:Taloudellinen eliitti saa sisäpiiritietoa, lobbaa lait ja hallitsee Suomea.

Kunnallispolitiikassa valtuutetut pyrkivät mm. kauppaketjujen edustajistoon ja hallituksiin. Ovat luonnollisesti haluttuja sillä näin valtuustoissa on suopeat päättäjät mm. kaavoitusasioissa. Pienpuolueilla ei ole näitä vuosikymmenien ajan muodostuneita sidosvaikutuksia ja samalla myös välikäsien kautta syntyvää lobbausta. Oma lukunsa ovat tietysti myös vasemmiston hallitsemat ammattiliitot.

Mikäli Suomessa halutaan todellista demokratiaa niin äänestäjien pitäisi kohdistaa katseensa juuri niihin vielä ryvettymättömiin pienpuolueisiin.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Blomin tutkimus tuo julkiseen keskusteluun asian, josta oltu yleensä, ei aina, hiljaa. Pienpuolueet ovat osansa saaneet jos hyvä palkkaisia toimia tarkoitetaan. Yhteiskunnallisella kokemuksella on suuri painoarvo, kun etsitään henkilöä paikkaan jossa yhteyksillä on arvoa.

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

Noh, sinisiä ei olisi pitänyt olla. Siksi heitä ei pian ole. Kyllä kansa unohtaa!

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Jotenkin tuntuu, että m.m. Soinia ja Lindströmiä ei näy tulevien EK-vaalien minkään puolueen ehdokaslistoilla. He ovat työnsä tehneet ja unelmansa toteuttaneet. Palkkiovirat odottavat. Sen taannee "hyväveli" järjestelmämme.

Käyttäjän JarmoAhonen1 kuva
Jarmo Ahonen

Tulee tosiaan olemaan erittäin mielenkiintoista kuinka sinisten kannatus jaksaa seuraavissa vaaleissa. Vaikka yksittäisten henkilöiden kannatus oli edellisissä vaaleissa omassa vaalipiirissään aika vakuuttavaakin, niin vasta seuraavat vaalit kertovat onko kannatus säilynyt vai ei.

Itse pidän vertailua vanhaan äänisaaliseen aika vaikeana. Moni persuihin jäänyttä äänestänyt äänesti mielestään "Soinin miestä tai naista" ja vastaavasti moni sinisiin siirtynyttä äänestänyt äänesti mielestään Halla-ahon nuivaa listaa. Tuon takia tilanne on käsittääkseni aika lailla auki.

Kieltämättä samalla kertaa on tilanne, jossa joidenkin sinisten olisi (ainakin minun käsitykseni mukaan) luontevinta hypätä sovinnolla kokoomuksen jäseniksi. Saattaisi tulla valituksi jos pääsisi kokoomuksen ehdokaslistalle, sillä kokoomuksellahan on ollut vaikeuksia ehdokasasettelun perustumisessa jäsenten mielipiteisiin.
https://www.lansivayla.fi/artikkeli/618237-erityis...

Saman aikaisesti tässäkin blogissa hyvin ja asiallisesti kommentoinut Jari Lindström sopisi minusta aika helposti demareihin. Lindström on mielestäni sen verran positiivinen hahmo, että menestystä toivotan myös jatkossa.

Käyttäjän anitaorvokki kuva
Anita Koivu

Siunattua pääsiäisaikaa kaikille! Tässä muutama sananen ennen pääsiäiskirkkoon lähtöä.
Sinisillä voi olla tulevaisuutta nykyaikaisena ryvettymättömänä poliittisena vaikuttajana. Sampo Terhon kanta Jussi-gaalaan osoitti hyvin sen. Ministeri ja lainlaatija ei lähde osoittamaan omaa puoltaan vaan hoitaa asian valtiomiesmäisesti. Täysin päinvastaista käytöstä oli vihreitten ja SDP:n puheenjohtajilla, jotka lainlaatijoina osallistuivat mielenosoituksiin.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

"Ministeri ja lainlaatija ei lähde osoittamaan omaa puoltaan vaan hoitaa asian valtiomiesmäisesti", siis pelkurimaisesti.

Ei Terhon olisi tarvinnut itse Louhimiestä kehua. Traditio on, että kultturiministeri kansan edustajana jakaa palkinnon kansan mielestä parhaalle elokuvalle. Siihen ei Terhossa ollut miestä.

Käyttäjän PasiMattila kuva
Pasi Mattila

ikinä tuo vaalilain vastainen puolue ei tule minun ääntäni saamaan. yhdistys /puolue on oikeutettu eduskunnan jäsenyyteen jos se on saanut ääniä eduskuntavaaleissa ja rekisteröity ennen kyseisiä vaaleja. näin lukee virallisissa papereissa ja jos puolue ei saa kaksissa perääkkäisissä eduskuntavaaleissa ääniä se lakkaa olemasta jolloin sen täytyy kerätä uudet kannattaja kortit. mielestäni tämä säännös ylittää eduskunnan ja presidentin päätäntävallan. eli se päätös mikä silloin jatkosta tehtiin oli laiton. syynä tähän sääntöön on ollut se ettei eduskunnassa ollessaan tulisi sisäpiirin juttuja. mielstäni tämä tapaus osoittaa kuinka korruptoitunut valtakoneisto meillä on

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset