Ihan oikeesti Mielipiteitä politiikan katsomosta käsin.

Valaiseva karkotus

Venäjän diplomaatin karkotus Salisburyn myrkkyiskusta johtuen määrittää kiinnostavalla tavalla maamme ulkopoliittista linjaa. Ilmeisesti kaikki natomaatkaan eivät karkotuksiin osallistu. Naton ulkopuolisena maana meidän päätöstämme odotettiin varmasti kiinnostuneina.

 

Suomettumisesta ei nyt tule puhettakaan. Helppo päätös ei kuitenkaan varmaan ole ollut, sillä Venäjän ärsyttämistä on pyritty välttämään. Epäilen, että päätöstä helpotti puhelu Berliiniin, jonka kanssa meillä on Venäjän suhteen samankaltaisia etuja vaalittavana.

 

Täytyy toivoa, että tilanne rauhoittuu, vaikka suhteiden paraneminen ei liene aivan lähiaikoina odotettavissa. Parempi kuitenkin on jonkun asteinen sietäminen kuin suhteiden entisestään kärjistäminen.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Täytyy vain toivoa, ettei Venäjä pelaa energiakortillaan koko Eurooppaa hiljaiseksi:

"– NS2 on lippulaiva Venäjän hankkeessa, jonka tarkoituksena on pitää Eurooppa riippuvaisena venäläisestä kaasusta, lujittaa Venäjän vaikutusvaltaa EU:n ytimessä ja viedä Ukrainalta kaasutulot, joita se tarvitsee tullakseen eurooppalaiseksi valtioksi, Fogh Rasmussen kommentoi saksalaiselle Bild-lehdelle joulukuussa.

Kokoomuksen europarlamentaarikot ilmoittivat tammikuussa vastustavansa hanketta. Myös vihreiden europarlamentaarikko Heidi Hautala vastustaa hanketta."

https://www.msn.com/fi-fi/uutiset/ulkomaat/profess...

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Samalla se pelaisi itsensä todella hijaiseksi. EU:lle viety energia tuo Venäjälle suuren osan sen energian vientituloista. Muistaakseni noin 40%.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Kannattaisikohan Saksassa taas kerran miettiä kuinka järkevää on luopua päästöttömästä ydinsähkön tuotannosta. Pitäisikö Saksassa tehdä vielä kerran Energiewende ?

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Suomen kanta näytti tulleen hiukan jälkijunassa, mutta ei se sisältöä ja merkitystä muuta.

Kannattaa huomata, että mm. Itävalta ja Irlanti pidättäytyivät karkotuksista.

https://www.irishtimes.com/news/politics/ireland-n...

Käyttäjän KariKallio1 kuva
Kari Kallio

Kommentti muutaman vuoden takaa: "Eräs Venäjän poliittiseen eliittiin kuuluva muotoili sen yksityiskeskustelussa näin:

”Jos haluat tulla todelliseksi poliitikoksi nykypäivän Venäjällä, sinun pitää sisäistää kolme asiaa: sinut voidaan heittää vankilaan; sinun rakkaasi voivat päätyä vankilaan; ja lopulta, voit itse tulla tapetuksi”.

Aiheena oli - poliittinen murha oli palannut ns. kalupakkiin...

Käyttäjän IlkkaVuori kuva
Ilkka Vuori

Käsitykseni on että antiikin Rooman porukat hävisivät osittain Venäjän suuntaan ja perustivat sen joskus muinoin: Ainakin kansan luonteet vaikuttaisivat yhteneväisiltä.
Ihmishenki ei kummassakaan kansassa maksanut/maksa mitään.
Ja paljon muitakin yhteneväisyyksiä on.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Kokoomusta edustavat kaikki kolme europarlamentaarikkoa vastustavat Nord Stream 2 -kaasuputken rakentamista.

Pääministeri Juha Sipilän mukaan Suomi käsittelee asiaa puhtaasti ympäristökysymyksenä. Ympäristöluvan käsittely on toistaiseksi kesken.

-----
https://www.rt.com/business/421900-us-sanctions-no...

..että mitenkä käy kaasuputken?

https://www.unian.info/politics/10037915-parliamen...

Käyttäjän KariKallio1 kuva
Kari Kallio

#4 Se on vähän siitä kysymys, mitä kukin näkee Putki2:ssa "jotakin". Ympäristöonegelmana kaasuputki merenpohjassa tuskin on suurikaan uhka. Jos taas Putki2 nähdään kauppasotana jotakuta vastaan, asia muuttuu monitahoisemmaksi. S.o., Putki2:lla halutaan viedä Ukrainan putkelta ns. markkinat.
Kun kaasua voidaan jatkossa myydä häiriöttä suoraan Saksaan, Venäjä voi halutessaan jopa sulkea Ukrainan putken eli käyttää ns "kaasuasetta" omikseen katsomia lähimaita vastaan palauttaakseen ne ruotuun.
Ukraina ei ole EU:n jäsen, joten sillä ei ole puolustajia. Se on kuin Suomi talvisodan alla - yksin.
Ukraina on kuitenkin länsimielisempi kuin Puola, Tsekki, Slovakia ja Unkari. Joku esittikin jo, eikö siirretä ne idemmäksi ja otetaan Ukraina siihen väliin...se olisi ratkaisu EU:n moniin ongelmiin.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Diplomaattien karkottaminen on loppujen lopuksi merkitykseltään olematon teko. Ei Venäjän johto siitä mitenkään kärsi ja ei siksi sen vuoksi toimintaansa muuta.

Lännen pitäisi vihdoin tehdä jotain konkreettista.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Pala kerrallaan, kuten itänaapurikin on soveltanut perinteisesti strategiaansa. Toki tarkemmin sanoen itänaapuri on soveltanut strategiaa: "pieni maa kerrallaan".

Nyt tuo strategia saattaa hieman "tökkiä", kun monet noista pienistä naapurimaista kuuluvat joka tai ja Natoon sekä EU:hun. Tilanne on uusi ...

Käyttäjän KariKallio1 kuva
Kari Kallio

No tikusta on aina viisas tehdä asiaa, kun siihen tulee tilaisuus; nyt länsi voi passittaa pois maastaan takuuvarmat agentit, jotka majailevat Venäjän lähetystöissä. Tätä ne ovat odottaneet - tilaisuutta antaa menolippu käteen, joillekin tyypeille. Kansakuntien myyrille.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

On aivan selvää, että kyse ei tässä ole myrkkykaasusta lainkaan, vaan EU-"solidaarisuudesta", joka oikeammalta nimeltään on suomettumista. EU:sta irtautuvan Britannian annetaan estoitta määrätä kaapin paikka, vaikka siinä paikassa ei ole järjen hiventäkään. Britannian kannalta kyse on vain ja ainoastaan sen hallituksen rapautuneen kansansuosion nostamisesta.

Jos näet kyse olisi myrkkykaasuiskusta, kaikki nuo EU-maat (Suomi-puudeli mukaan luettuna) olisivat heittäneet kaikki EU:n perusarvot roskiin, mitä oikeusvaltioperiaatteisiin tulee.

Vai ovatko ne todellakin tehneet sen? Ampuneet omaan jalkaansa?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Suomettumisella tarkoitettiin Suomen yya-sopimuksen vääristämää "puolueettomuuspolitiikkaa". Nyt Suomi on oikeasti puolueeton ja itsenäinen.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #14

Kirjoitin kaksi lausetta. Kumpaa et ymmärtänyt?

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Näyttää siltä, että venäläisten diplomaattien karkotuksiin ryhtyneiden maiden määrä on lisääntymässä. Irlantikin näyttää eilisestä poiketen olevan mukana.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset