Ihan oikeesti Mielipiteitä politiikan katsomosta käsin.

Pormestarista tuli ongelma

Kuka olisi arvannut, että Helsingin pormestarivalinnasta, tulisi valtakunnantasoinen ongelma. Se siitä kuitenkin tuli, kun Helsingin pormestari Jan Vapaavuori asettui sote- ja maakuntauudistusta vastaan. Poliittinen pormestari Helsingissä on jotain sellaista, jonka poliittiset vaikutukset koko maassa tuntuvat.

 

Vapaavuori henkilönä ei ole ongelma, vaan poliittinen pormestari maan pääkaupungissa, jonka taloudellinen merkitys on erittäin suuri, saattaa aiheuttaa nyt syntyneen kaltaisen tilanteen, jossa paikallisten ja valtakunnallisten päättäjien edut joutuvat hakaukseen.

 

Sote- ja maakuntauudistus toteutuessaan heikentää kuntien poliittisten päättäjien asemaa. Valta kapenee ja siitä tässä rumimmillaan on kysymys.

 

Sote- lainsäädännön kaato ja siihen poliittisena kompromissina liitetty maakuntahallinto korkeintaan hidasta sosiaali- ja terveysalan uudistumista, joka erilaisten kokeilujen ja yhteistyörakenteiden muodossa on jo menossa.  Rahaa säästyy ja palvelujen valinnanvapaus lisääntyy, sitä mukaa kun ennakoidessaan oletettua lainsäädäntöä ajavat itseään asemiin.  Tämä ollaan käsittääkseni jo saavutettavissa.

 

Puoluepoliittinen asia tässä on, kokoomuksen kannalta on hiukan karkeasti sanoen se, että pitääkö Helsingin takia luopua hallitusvastuusta, ehkä pitemmäksikin aikaa. Tämä riski otetaan, jos sote- ja maakuntauudistus kokoomuksen toimesta kaadetaan. Soteen- ja maakuntauudistukseen joudutaan varmasti palaamaan vielä monta monituista kertaa.

 

Huvittavin käydyssä keskustelussa on ulkoministerimme, joka on huolissaan omasta paikastaan. Sehän on kaikella todennäköisyydellä mennyttä, jos hallitus kaatuu ja sitä seuraavat uudet vaalit.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

"Huvittavin käydyssä keskustelussa on ulkoministerimme, joka on huolissaan omasta paikastaan. Sehän on kaikella todennäköisyydellä mennyttä, jos hallitus kaatuu ja sitä seuraavat uudet vaalit."

-----
Timo Soinin jos kenen pitäisi pitää pienempää ääntä. Hän on menettänyt perustamansa puolueen ja miksi. Välilä voisi pelin edessä T Soini kysyä .

Mitä tulee maakuntauudistukseen, sitä on liian vähän avattu julkisessa keskustelussa. Pääosan on vienyt sote ja valinnanvapaus.

Minusta maakuntauudistusta tulisi pikemmiten avata julkisessa keskustelussa,
mitä vaikuttaa kuntahallaintoon ja -talouteen, miten verotus tasataan valtion ja kuntien välillä uudistuksessa, mitkä ovat 18 maakunnan edut ja haitat, jos olisi esitetyn sijaan esitetty 9-12 maakuntaa. Miten maakunnan liikelaitos saadaan kannattavaksi jne.

Samoin pitäisi nostaa pramille, voiko sama henkilö olla yhtäaikaa kunnanvaltuutettuna, maakuntavaltuutettuna, kansanedustajana ja kenties vielä ministerinä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Viimeksi mainittuun on otettu kantaa syystä että käsitellään myös valtiontukia, ratkaisuehdotuksena että ministerinä olon ajan tehtävää hoitaisi varavaltuutettu.

Ministeri mukana maakunnan hallinnossa? Professori: "Istuminen monella tuolilla voi olla ongelmallista"

https://yle.fi/uutiset/3-10105226

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Oikeastaan maakuntien merkitys riippuu tasan tarkkaan siitä, kuinka tiukassa säännöstöllisessä ja taloudellisessa valtion viranomaisohjauksessa ne ovat. Nyt kun niille ei näytä tulevan verotusoikeutta, ne jäänevät monen tehtäviinsä kuuluvan asian osalta korkeintaan hiukan leimasimia merkittävämmiksi elimiksi.

Siinä olen samaa mieltä, että vähemmät maakunnat riittäisivät, mutta kepusta joudutaan aina maksamaan.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Kuka olisi arvannut, että Helsingin korttelipoliitikot valitsivat änkyräpormestarin koko Suomelle? Ainakin huuto on kuin diktaattorilla.

Suomen Trump, jota jopa Timo Soinikin kadehtii.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Uskopa, että tämä on uuden poliittisen ajan alku. Isommat kaupungit poliittisine pormestareineen alkavat vaikuttaa pysyvästi valtakunnanpolitiikkaan.

Jos leikkiä lasketaan Vapaavuori on enemmänkin Boris Johnson kuin Trump. Helsingin pormestarin paikka on toki kadehdittavampi vallataan kuin ulkoministerin.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Maassamme ylintä valtaa käyttävät vaaleissa valittu eduskunta ja sen valitsema hallitus ja tätä demokraattista päätöksentekoa olisi myös pormestarin syytä kunnioittaa. Tietysti jos hallitus on heikko ja siinä on mukana kuuliaisia kätyreitä, niin valta valuu entistä enemmän muualle.

Ylikansalliset pääomat ja yrityslobbarit ohjaavat jo nyt merkittävästi päätöksentekoa. Jos vielä käy niin, että Helsingin pormestari saa määrittää sen miten esimerkiksi Lapin sosiaali- ja terveysasioita tulee hoitaa - maakuntahallinnosta puhumattakaan - niin vain helsinkiläisten äänillä on vaaleissa merkitystä.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman Vastaus kommenttiin #6

Olen periaatteessa samaa mieltä, mutta saattaa olla, että itse elämä tulee meille toista opettamaan.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #6

Juu, on se parempi että lappalaiset saavat itse päättää kuinka monta kepulaista suojatyöpaikkaa tarvitaan järjestämään sote-asioita kunhan voivat lähettää laskun helsinkiläisille niin kuin tähänkin saakka.

Wilskmanille taas riittänee se, että helsinkiläisten rahat kiertävät lappalaisten käsien kautta Pörriäiselle.

Kenkkumainen tuo Vapaavuori, kun kehtaa vastustaa loistavaa viritystä.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman Vastaus kommenttiin #8

Minä luulen, että Vapaavuori suhtautuu pörriäisiin, kuten minäkin. Ne ovat osa tervettä terveydenhuoltoa. Pakottavat julkisen sektorin laatukilpailuun.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #9

Niin, täällä Puheenvuorossa on viime aikoina käytetty kahta termiä erottamaan suhtautumiset toisistaan. "Pro market" ja "pro business". Saattaa jopa olla, että Vapaavuori on Lepomäen tapaan "Pro market", kun taas...

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #8

Nyt puhut asiaa! Helsinki itsenäiseksi valtioksi tai liittykää vaikka Viroon, niin tulee Nato-asia hoidettua saman tien. Onnistuu tietysti vain jos virolaiset huolisivat teidät. Täällä ei luopumisen tuskaa tunneta.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Vapaavuori moilottaa liian suureen ääneen. Ikäänkuin kokoomuksen pääkaupungin valtuutetut maakuntauudistuksen kaataisivat. Hallitus tarvitsee enemmistön eduskunnasta, ei kokoomuksesta.

Onko maakuntien oppositiopoliitikot mieluummin uskollisia puolueelleen, kuin omille äänestäjilleen ja oman alueensa edulle. Paljonko siitä iloa syntyy, jos hallitus saadaan vuosi ennen vaaleja kaadettua, mutta 100 vuoden ajaksi voimaan jäävä maakuntahallinto tulee kaatumaan. Sitä kannattaa pohtia itse kunkin kansanedustajan, oli oppositiossa tai ei.

Ollako valtiomies vai kakkosluokan puhdasverinen puoluepukari. Toinen käyttää saamaansa valtaa ja toinen on omaa tahtoa noudattamaton napinpainelija sisäpiirille, mihin ei itse kuulu. Sitä kannattaa oppositiossa pohtia.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Näyttäisi siltä, että lokalismi ei oikein sytyttänyt kokoomuksen helsinkiläisiä kansanedustajia. https://yle.fi/uutiset/3-10106585

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset