Viron asia on meidän

Viron itsenäisyyspäivää juhlittaessa, voisi kaivella kansakuntamme muistia. Sellainenkin ajatus oli esillä, että Suomesta ja Virosta liittovaltio. Suomen puolelta ajatus tuli torjuttua viimeisen kerran toisen maailmansodan aikana. https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_ja_Viron_valtioliitto

 

Nythän tämä liittovaltio osittain on olemassa EU:n kautta. Suomalainen perustelu sille, ettei liitovaltiota Viron kanssa aikanaan synnytetty oli muun muassa se, että Suomen voimat eivät olisi Viron puolustamiseen riittäneet. Nyt Viro on omasta puolestaan hoitanut tuon voima – asian Naton kautta ja tuskinpa Suomikaan ihan välinpitämätön on sen suhteen mitä lahden eteläpuolella tapahtuu.

 

Vaikka Suomen päättäjät Venäjän pelossaan ovatkin olleet nihkeitä, niin kansalaisten keskuudesta löytyy toistakin näyttöä. Suomalaiset vapaaehtoiset osallistuivat merkittävällä tavalla Viron vapaussotaan, joukossa oli myös sukulaiseni. Suomen- pojat virolaiset vapaaehtoiset puolestaan taistelivat suomalaisten rinnalla jatkosodassa.

 

Suomen ja Viron historiaa kannattaa kaivella myös sen tuskallisempien vuosien osalta kansallisen puhdistautumisen takia. Viron suhde juuri ennen sen liittämistä Neuvostoliittoon on eräs kipupiste. Suomenkin puolelta niitä löytyy. Vaikkapa Viron historian tahallinen unohtaminen opetuksessamme vuosiksi tai vaikkapa V.J Sukselaisen hallitusuran päätös.  https://fi.wikipedia.org/wiki/V._J._Sukselainen

 

jaga
Kokoomus Järvenpää

Sosiaalista markkinataloutta ja natojäsenyyttä kannattava, maahanmuuttoon myönteisesti suhtautuva, maltillinen federalisti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu