Ihan oikeesti Mielipiteitä politiikan katsomosta käsin.

Viron asia on meidän

Viron itsenäisyyspäivää juhlittaessa, voisi kaivella kansakuntamme muistia. Sellainenkin ajatus oli esillä, että Suomesta ja Virosta liittovaltio. Suomen puolelta ajatus tuli torjuttua viimeisen kerran toisen maailmansodan aikana. https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_ja_Viron_valtioliitto

 

Nythän tämä liittovaltio osittain on olemassa EU:n kautta. Suomalainen perustelu sille, ettei liitovaltiota Viron kanssa aikanaan synnytetty oli muun muassa se, että Suomen voimat eivät olisi Viron puolustamiseen riittäneet. Nyt Viro on omasta puolestaan hoitanut tuon voima - asian Naton kautta ja tuskinpa Suomikaan ihan välinpitämätön on sen suhteen mitä lahden eteläpuolella tapahtuu.

 

Vaikka Suomen päättäjät Venäjän pelossaan ovatkin olleet nihkeitä, niin kansalaisten keskuudesta löytyy toistakin näyttöä. Suomalaiset vapaaehtoiset osallistuivat merkittävällä tavalla Viron vapaussotaan, joukossa oli myös sukulaiseni. Suomen- pojat virolaiset vapaaehtoiset puolestaan taistelivat suomalaisten rinnalla jatkosodassa.

 

Suomen ja Viron historiaa kannattaa kaivella myös sen tuskallisempien vuosien osalta kansallisen puhdistautumisen takia. Viron suhde juuri ennen sen liittämistä Neuvostoliittoon on eräs kipupiste. Suomenkin puolelta niitä löytyy. Vaikkapa Viron historian tahallinen unohtaminen opetuksessamme vuosiksi tai vaikkapa V.J Sukselaisen hallitusuran päätös.  https://fi.wikipedia.org/wiki/V._J._Sukselainen

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Virosta ei kuulu kovin äänekästä EU-ja Nato -vastaista polemiikkia.

Päivän sotilasparaatissa nähtiin monta mielenkiintoista yksityiskohtaa.

https://etv.err.ee/v/paevakajasaated/ev100/saated/...

P.s. Ja mikä marssi soi taustallla (aukaise tv-kuvan linkki)

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Viro on kaikin tavoin bruttosaaja, niin eu:ssa kuin natossakin.

Me maksamme ja joudumme kilpailemaan halpatyön kanssa. Lisäksi verokertymäkin on näiden osalta pienempi, joten maksamme siitäkin.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Viron ja Suomen liittovaltio toteutuu EU:n kautta

Käyttäjän jussikeskinen kuva
Jussi Keskinen

On ollut todella terevttä Venäjän pelkoa, se on pitänyt tämän maan hengissä. Itseasiassa jo pelkkä Pietarin alue olisi jo hyvä kauppamme kannalta. Suur-Suomen havittelijoita riittää vaikka luulisi, että päät on murskattu jo riittävän monta kertaa Karjalan mäntyyn.

Meillä on kieltämättä pitkä raja naapurin kanssa ja se pitäisi kääntää voimavaraksi.

Tulette vielä näkemään ne seuraukset joita EU:n liittovaltiosta koituu, se ei ole mikään helppo pesti.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Taitaa vaan olla niin, että momentum liittovaltiolle on niin so last season, varsinkin Virolle. Virolle dynaamisena maana ei ole mitään hyötyä menneisyyteen jämähtäneestä, ylimielisestä naapurista eli Suomesta. Tämä dynaamisuus on seuraus Neuvostoliiton miehityksestä, patoutti vapaudenkaipuun, kurjisti elintarviketuotannon yms. Kun vapaus sitten koitti 90-luvun alussa, meno on ollut mielipuolista lähes kaikilla rintamilla. Natot, verotuspolitiikka, tietohallinnot, kädenkäänteessä kaikki ja vielä kustannustehokkaasti. Suomi sensijaan kontraa kaikkea vastaavasti henkisesti ylikylläisenä epä-älyllisesti suurta Mörköä peläten. Lähihistoriassa Suomen Nato-jäsenyys olisi vaatinut Viron tavoin sotien jälkeisen miehityksen kaikkine riesoineen, joita pikkuveljet kokivat. Me säästyimme siltä ja monet sotien aikaiset henkilöt välttivät Exoduksen Siperiaan tai Exitin muurin vierellä.

Yksinkertaisesti; Viro ei tarvitse degeneroitunutta Suomea mihinkään, sillä on loistava tulevaisuus muutenkin edessään.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset