Venäjä tuskin perääntyy

Münchenin turvallisuustapaamisen aiheista suomalaisia eniten kiinnostaa Ukraina ja Andreas Fogh Rasmussenin ajatus rauhanturvajoukoista jotka koostuisivat kolmesta Natoon kuulumattomasta länsimaasta ja kolmesta poliittisesti enemmän lähellä Venäjää olevasta maasta. Suomi kuuluisi Ruotsin ja Itävallan lisäksi tähän rauhanturvaajien läntiseen puoliskoon.

Presidentti Niinistö näyttää antavan operaatiolle YK:n hyväksymänä oman tukensa. Venäjäkään ei rauhanturvaamista sinänsä vastusta. Se kokee itse olevansa jo nyt olevansa rauhanturvaaja Donetskissa. YK:n valtuutus siltä toki puuttuu.

Ennen kuin innostutaan kannattaa miettiä, onko tuolle Andreas Fogh Rasmussenin ajatukselle onnistumisen edellytyksiä. Kaikki riippuu Venäjästä ja miltä meidänkin poikiemme ilmestyminen rauhaa turvaamaan Minskin sopimuksen mukaisella tavalla Venäjän rajalle tuntuisi. Se saattaisi tuntua Venäjän tappiolta ja jos näin on, koko juttu voidaan tässä vaiheessa unohtaa. Venäjä ja ainakaan sen johto eivät kestä tappioita.

Saksan väistyvän hallituksen ulkoministeri Sigmar Gabriel on tosin heittänyt Venäjälle täkynä ajatuksen pakotteiden vähittäisestä purkamisesta.  Tässä suhteessa tuskin liikettä tapahtuu ilman läntisten maiden yksimielisyyttä, joka on niille tärkeämpi asia kuin Venäjän kauppa. Lisäksi vaikka Donetskin osalta edistyttäisiin, niin Krim ja sen miehityksen vastaiset pakoteet ovat eri asia. Krimiltä Venäjä ei noilla houkutuksilla vetäydy. Eikä länsi ilman Ukrainan hyväksyntää Krimin Venäjään liitämistä hyväksy.

.Kaikki ratkaisun avaimet ovat presidentti Putinilla. Liikahdusta eteenpäin tuskin tapahtuu ennen hänen uudelleen valintaansa ja hänen sen jälkeistä linjavalintaansa.

 

jaga
Kokoomus Järvenpää

Sosiaalista markkinataloutta ja natojäsenyyttä kannattava, maahanmuuttoon myönteisesti suhtautuva, maltillinen federalisti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu