Ihan oikeesti Mielipiteitä politiikan katsomosta käsin.

Venäjä tuskin perääntyy

Münchenin turvallisuustapaamisen aiheista suomalaisia eniten kiinnostaa Ukraina ja Andreas Fogh Rasmussenin ajatus rauhanturvajoukoista jotka koostuisivat kolmesta Natoon kuulumattomasta länsimaasta ja kolmesta poliittisesti enemmän lähellä Venäjää olevasta maasta. Suomi kuuluisi Ruotsin ja Itävallan lisäksi tähän rauhanturvaajien läntiseen puoliskoon.

Presidentti Niinistö näyttää antavan operaatiolle YK:n hyväksymänä oman tukensa. Venäjäkään ei rauhanturvaamista sinänsä vastusta. Se kokee itse olevansa jo nyt olevansa rauhanturvaaja Donetskissa. YK:n valtuutus siltä toki puuttuu.

Ennen kuin innostutaan kannattaa miettiä, onko tuolle Andreas Fogh Rasmussenin ajatukselle onnistumisen edellytyksiä. Kaikki riippuu Venäjästä ja miltä meidänkin poikiemme ilmestyminen rauhaa turvaamaan Minskin sopimuksen mukaisella tavalla Venäjän rajalle tuntuisi. Se saattaisi tuntua Venäjän tappiolta ja jos näin on, koko juttu voidaan tässä vaiheessa unohtaa. Venäjä ja ainakaan sen johto eivät kestä tappioita.

Saksan väistyvän hallituksen ulkoministeri Sigmar Gabriel on tosin heittänyt Venäjälle täkynä ajatuksen pakotteiden vähittäisestä purkamisesta.  Tässä suhteessa tuskin liikettä tapahtuu ilman läntisten maiden yksimielisyyttä, joka on niille tärkeämpi asia kuin Venäjän kauppa. Lisäksi vaikka Donetskin osalta edistyttäisiin, niin Krim ja sen miehityksen vastaiset pakoteet ovat eri asia. Krimiltä Venäjä ei noilla houkutuksilla vetäydy. Eikä länsi ilman Ukrainan hyväksyntää Krimin Venäjään liitämistä hyväksy.

.Kaikki ratkaisun avaimet ovat presidentti Putinilla. Liikahdusta eteenpäin tuskin tapahtuu ennen hänen uudelleen valintaansa ja hänen sen jälkeistä linjavalintaansa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Pitkälti näin.
Taisi käydä kuin, että presidentti Niinistön sukkuladiplomatia ei miellyttänyt Fog Rasmussenia ja hänen hengenheimolaisiaan, ja vanhan pelikirjan mukaisesti he pyrkivät torppaamaan tällaisen step by step - diplomatian lyömällä näennäisesti samanhenkisen, mutta kaiken niinistöläisen etenemismallin torppaavan "pitkän syötön".
Fog Rasmussen muistetaan bushilaisena haukkana, jonka vastuu arabimaiden hallintojärjestelmien murtamisessa on summaamatta.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Mikään maa ei ole yhtä haltiotunut omasta menneisyydestään kuin Venäjä. Se ei hyvää tiedä. Tänä vuonna luetaan Venäjän madonluvut, siinä ei yksi Ukrainakaan taida paljon painaa. https://www.verkkouutiset.fi/murska-arvio-vladimir...

Pekka Iiskonmaki

''Mikään maa ei ole yhtä haltiotunut omasta menneisyydestään kuin Venäjä.''

Ainakin Suomi on niin paljon, että väärentää urakalla historiaa.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Sinulla olikin samasta aiheesta blogi, jonka kirjotiin tässä olympiakisoja seuratessa.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Olympiakisoista tuli mieleen oma blogini 24.1.2014 kisojen alla http://jaga.puheenvuoro.uusisuomi.fi/159098-olympi... Toivottavasti näiden kisojen jälkeen ei nähdä vastaavaa.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Tuo vanha blogikirjoitus olikin huomattavan visionäärisesti kirjoitettu, ja sen profetia toteutui hämmästyttävän tarkasti. Saas nähdä mitä kesän jalkapallokisojen jälkeen on tapahtumassa...

Pari kommenttia vanhaan kirjoitukseen:

- maanmiesten "suojelu" omien rajojen ulkopuolella on pelkkä veruke kanonisoida Venäjän voimankäyttöä tai sillä uhkaamista
- Ukrainassa tai muissakaan valtioissa asuvat venäjänkieliset eivät suurimmalta osin ole Venäjä-mielisiä ja siis kannata Venäjään liittymistä

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #5

#5
Ukrainassa tai muissakaan valtioissa asuvat venäjänkieliset eivät suurimmalta osin ole Venäjä-mielisiä ja siis kannata Venäjään liittymistä.''

Kyllä heistä valtaosa oli ennen Moskovan aggressioita lojaaleja Moskovalle.

He katselivat Moskovan TV:n lähetyksiä, koska Ukraina siirtyi liian nopeasti kielireformiin.

Nyt on lojaalisuus kadonnut Moskovaan ja Kiovaan luoteta.

Pekka Iiskonmaki

Ukraina on läpeensä korruptoitunut valtio.

Ukraina sai Krimin vasta vuonna 1954. Krimin historia on ollut hyvin vaihteleva.

On ihan sama maailmalle kenen lippu siellä liehuu. Mustameri ei ole valtameri.

Venäjän brexit toteutui jo vuonna 1917. Nyt on menossa pitkä jälkihoito.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Entäs jos Venäjä ottaa seuraavaksi Ahvenanmaan?

Pekka Iiskonmaki

#9
Sen voisi vaihtaa Karjalaan ja Petsamoon.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Ei kait kukaan kuvittele, että Putin suostuu leikkimään muutaman takiaisvaltion kera rauhanturvaamista, huolimatta YK:n mandaatista. Itävalta ei kuulune tällaiseen joukkoon. Suomi ja Ruotskin menettelevät. EU:sta pitää saada joukkoon valtio, jota herra Puti kunnioittaa.oliskohan joku kolmesta: Britit (vaikka brexit), Sakut, tai vaikkapa Ranska. Kaikkein tärkein rauhanturvaajavaltio kuitenkin puuttuu listalta, nimittäin Venäjä. Venäjä kyllä lähtee mukaan, kun sille annetaan tarjous, josta ei voi kieltäytyä.

Koko rauhanturva plutoonalle samat asepuvut ja muu ulkoinen habitus. Osallistujavaltioiden sotilaat valitsevat keskuudestaan joukkojen komentajan. Esikuntaan alemmas valitaan tasapäisesti muiden edustajien kenraaleita ym. esikuntahenkilöitä. Puhtaita kansallisosastoja ei ole, vaan rakennetaan "sekajoukkueita". Näin vältetään klikkiytyminen ja saadaan tietynlainen "ihmiskilpi" aikaiseksi.

Mikäli tämä onnistuisi, niin ratkaisumallia olisi syytä mietiskellä käytettäväksi muissakin kansaivälisissä kriiseissä.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Jos Venäjä antaisi periksi Itä-Ukrainassa ja Krimillä tai edes toisessa, se heittäisi samalla romukoppaan Putinin strategisen tavoitteen palauttaa Venäjälle NL:n aikaiset etupiirit Euroopassa. Siihen tuskin Venäjän nykyhallinto suostuu. Nyt sitten vaan katsotaan kenen kantti kestää.

Venäjällä on perinteisesti totuttu tulemaan toimeen vähällä. On myös totuttu, että valtakunnan vähät resurssit laitetaan painopisteisesti asevoimien ylläpitoon ja uudistamiseen kaiken muun kustannuksella. Toisaalta Venäjän keskiluokka on nykyjään tietoinen maailmasta Venäjän ulkopuolella, eikä lännen edistystä voi enää perinteisesti leimata länsimaiseksi propagandaksi, kuten Neuvostoliiton aikana.

Putinin hallinnon onkin kehitettävä uusia keinoja, jolla se saa kansalaiset pysymään ruodussa. Eräs keino näyttää olevan mittava panostus venäläisen yltiöisänmaallisuuden hehkuttamiseen. Siinä vain tulee vastaan se, että yltiöisänmaallinen venäläinen uho vieraannuttaa entisestää länttä ja sen kansalaisia Venäjästä. Jossain siinäkin tulee raja vastaan. Venäjän nykyhallinnon uho on omiaan vain tiivistämään rivejä niin EU:ssa, kuin myös laajemmin lännessä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tuskinpa kukaan oikein pystyy ennustamaan mitä Venäjällä tulee seuraavan kymmenen vuoden sisällä tapahtumaan. Tai tietysti kun ennustuksia tehdään paljon, niin joku niistä sattumalta voi osua oikeaan.

Olisiko mahdollista, että Venäjä pysyisi nykyisenlaisena puolidiktatuurisena "wannabe imperiastimaana" pieniä "valloituksia" räpeltäen vaihtelevalla menestyksellä silloin tällöin?

Olisiko mahdollista, että se alkaisi todellisuudessa demokratisoitumaan ja liittyisi eurooppalaiseen yhteistyöhön tasavertaisesti ja avoimesti hyötyen kaupankäynnistä ja jakaen omien luonnonvarojensa tuottoja tasavertaisesti todellisen markkinatalouden kautta omille kansalaisilleen samalla luopuen kaikesta valtapolitiikastaan kansainvälisellä areenalla?

Olisiko mahdollista, että diktatuuri siellä voimistuisi ja kaikki oppositio tukahdutettaisiin avoimen väkivaltaisesti, rajat suljettaisiin ja kansalaisilta kiellettäisiin yhteydenpito ulkomaailmaan, jonka jälkeen se alkaisi seurauksista piittaamatta toteuttaa unelmaansa "omien" alueidensa takaisin valloittamiseksi, näin aluksi?

Minä en tässä vaiheessa osaa kuvitella mikä noista skenaarioista toteutuu, mutta tilanteen seuraaminen on todella mielenkiintoista.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Uskoisin, että herra Putin tajuaa sen, että mitä useampia pieniä "persläpi" valtioita se ottaa natohaavinsa sisälle, niin sitä massiivisemmin sen vaikeudet kasvavat. Mistä se kaikki mammona tehdään, jolla ylläpidetään voiman ylivalta ja muut orjan asemassa. En usko ainakaan Putinin apinoivan Pohjoikorean tyyppistä valtakuntaa.

Käyttäjän jonirikkola kuva
Joni Rikkola

Venäjää eivät pakotteet hetkauta vaan se on alkanut kaveeraamaan Kiinan, Pohjoiskorean ja Turkin kanssa.
Tämä näkyy meilläkin mm öljyn laadussa. Priima menee nykyisin Kiinaan ja tänne tulee sitten huonompi tavara. Venäjä ei ole riippuvainen euroopasta, eurooppa on Venäjästä. Ja varsinkin energian osalta. Suomi kunnostautuu riippuvuudessa kunnolla rakentamalla venäläisten kanssa ydinvoimaa.
Sen jälkeen sähkönhinta nousee kohisten sillä venäläisillä omistajilla on mafiaotteet ja suomalainen taipuu helposti taalan kuvat silmissä ja viimeistään piippu ohimolla mihin vain.
Päästämme kirjaimellisesti Venäjän mafian sähkömarkkinoille. Suomipoliitikot ovat pikkupoikia ja käy kuin Ugandassa kun alkavat leikkimään isojen poikien kanssa maailmalla. Mutta eihän suomalasella poliitkolla ole älliä enempää kuin venäliessä kumisaappasssa. Olis kannattanut pitää Suomi vaan lintukotona.

Siellä ei kohta kuskata auton takakontissa Sipilän kavereita, vaan Sipilää bisneskavereineen. Kuskina Putin.
Sen sijaa, että estäisimme mafian yms rantautumisen, kutsumme sen kylään ja annamme sille Infran.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset