Ihan oikeesti Mielipiteitä politiikan katsomosta käsin.

Siirtolaisia "perslävestä"?

Presidentti Trump ottaisi mieluimmin siirtolaisia Norjasta kuin Afrikasta tai Haitista https://yle.fi/uutiset/3-10018850.  Nyt olisi mielenkiintoista kuulla presidenttiehdokkaidemme mielipiteitä siitä millaista siirtolaispolitiikkaa, jos minkäänlaista, Suomen tulisi harjoittaa? Onko Trumpin ajatuksille kannatusta. Lähinnä tulee mieleen ehdokas Huhtasaari ja hänen kannattajansa. Huhtasaaren kampanjassahan maahanmuutolla on ollut merkittävä rooli.

 

Vaikka siirtolaisuus ei presidentin valtaoikeuksiin liity, niin arvojohtajan presidentillä on merkitystä. Välimeren eteläpuolella on miljoonia, maissa joita Trump lienee tarkoittanut, odottamassa pääsyä EU:n alueelle luomaan itselleen uudenlaista tulevaisuutta. Siirtolaisuuspaine on merkittävä poliittinen kysymys, johon on löydyttävä poliittisesti tyydyttävä vastaus.

 

Maanosa kohtainen tai rodullinen profilointi ja karsinta, vaikkapa uskontoon perustuva siirtolaisten suhteen saattaa hyvinkin kiehtoa osaa suomalaisista, mutta minua ei. Itse uskoisin työvoimantarpeeseen perustuvaan ja väestörakenteen korjaamiseen tähtäävään EU:n yhteiseen siirtolaispolitiikkaan. Sen puuttuessa Suomen oman sellaisen synnyttämiseen.

 

Presidenttiehdokkaat joutuvat tänään vastaamaan kysymykseen, mitä mieltä he Trumpin lausahduksesta ovat.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (43 kommenttia)

Toni Rintala

Kun ei kaikkia voi ottaa, niin jonkinlaista valintaa on käytettävä. Koulutukseen on usein pääsykoe ja joskus jopa soveltuvuustestit. Ei kaikki pääse lääkikseen vaikka haluaisivat.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Valintakriteereistä tuli lopultakin uskaltaa tehdä päätöksiä ja samoin määristä.

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Suomi on määritellyt valintakriteerinsä jo vuosikymmeniä sitten. Tänne on pyritty ottamaan pakolaisleireiltä etupäässä "haavoittuvimmassa asemassa" olevia, ts. sellaisia moniongelmaisia, joiden sopeutumisennuste on heikko, ja jotka eivät muualle kelpaa.

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen Vastaus kommenttiin #22

Vaikka oikeasti tämä "haavoittuvimmassa asemassa" olevat pitäisi olla naiset ja lapset, eikö?

Hannu Töyri

Olen tästäkin asiasta Trumpin kanssa samaa mieltä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Välimeren eteläpuolella on miljoonia"

Ennemmin pitäisi keskustella miten nämä saataisiin käyttämään ehkäisyä. Väestöräjähdys on ollut täysin tietoinen valinta eurooppalaisille valtionpäämiehille, eikä vieläkään näy halua ongelmanratkaisuun, miksi näin?

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Eikö "työperäisen maahanmuuton" suunta pitäisi kääntää, jotta näistä "perslävistä" tulisi asumiskelpoisia?

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

"Eikö "työperäisen maahanmuuton" suunta pitäisi kääntää, jotta näistä "perslävistä" tulisi asumiskelpoisia?"

Se miten se rahoitettaisiin, taitaa olla yhtä, jos ei vielä vaikeampi kysymys kuin siirtolaisten vastaanottaminen. Ajatus sinänsä on minusta oikea.

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Kehitysapurahoja käytetään paljon turhan byrokratian, korruption ja aseostojen pyörittämiseen. Kyllä niitä varmaan liikenisi myös paikallisten ihmisten palkkaamiseen asiantuntijoiden pyörittämiin yrityksiin. Nyt nämä työt menevät vielä Itä-Aasiaan, joka on kuitenkin jo noussut elintasossa pois aivan pohjalta.

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Jokaisella maalla on oikeus valikoida sinne saapuvat. Jos/kun afrikan väestöräjähdykselle ei tehdä mitään rynnii laittomia siirtolaisia kasvavalla vauhdilla Eurooppaan.

Mitä tulee Trumpin puheisiin hän sanoi vain ääneen minkä kaikki ovat aina tienneet. Yhdysvalloilla on Green Card systeemi ja ei työlupaa ole tähänkään asti saanut jos henkilöstä ei ole hyötyä USA:n kansantaloudelle.

Ei potentiaalinen tukien nauttija saa pysyvää oleskelulupaa muuta kuin länsieurooppalaisiin valtioihin.

Yhdysvallat on muuten yksin suurin hyötyjä aivotuonnista (piilaakson työntekijät, yliopistojen proffat yms. ovat pitkälti aivotuontia Israelista, aasiasta ja euroopasta). Hyvä edut ja palkat houkuttavat.

Suomen pitäisi päästä samaan, mutta kun katsoo tuota punavihreiden politiikkojen hölmöilyä niin olen täysin epäuskoinen minkälaista porukkaa tänne oikein haalitaan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Trump ilmoitti jo kampanjansa aikana, ettei hänellä ole aikaa tai halua olla "poliittisesti korrekti". Täytyy myöntää, että hän on kiitettävästi pitänyt sanansa. Voi hyvinkin tehota osaan amerikkalaisista tuo "shithole countries" -ilmaisu. Persoonallisuushäiriöinenkin voi olla älykäs, mutta hyödyntää älyään varsin omaperäisellä tavalla.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Ylipäätään oikeistopopulistien alapääviehtymys mietityttää. Esim Suomessa rakastavat julkaisua nimeltä Mitä Vittua.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Vakaan neron kertoman mukaan Trump on vakaa nero, vai mitenkä?

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Googlen kääntäjällä aasikolo = ass hole. Shithole ei käänny sillä, mutta voinee olla myös kakkaläävä, vaikka HS suomentaakin sen otsikon mukaisesti.

Olisi varmaan eettisesti korkeatasoista ja ehkä myös kestävän kiertotalouden mukaista ottaa kaikki Trumpin hylkimät Suomeen. Silloinhan mm. minä muuttaisin täältä pois.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Ei ole kakkalääväkään kovin presidentillinen ilmaisu. Mihin sitten muuttaisit?

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

"Mihin sitten muuttaisit?"
Uusi-Seelanti voisi olla riittävän kaukana.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #14

20% uusiseelantilaisista on tummapintaisia alkuasukkaita.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä Vastaus kommenttiin #15

Ja loput eri polvien maahanmuuttajia.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #15

Yritätkö Juha rasistisesti vihjailla jotain shitholeen päin?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #28

Niin, ajattele nyt kun 20%:n maoriväestö edustaa vankiloiden vangeista 80%:a. Eikö silloin pitäisi tehdä johtopäätös, että heidät kaikki pitäisi karkottaa pois maasta? Mitä he siellä tekevät häiritsemässä uusien maahantunkeilijoiden arkea?

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Donald Trump on huomioinut pienen Suomen presidentinvaalit ja tarjoaa vetoapua yhdelle ehdokkaista.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Voisi kyllä kyseinen ehdokas pärjätä paremmin ilman moista vetoapua.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Aktiivimallin kohteeksi joutuneet työttömät suomalaiset ovat valmiit luokittelemaan Suomen shithole country- kategoriaan.

P.S. Oppositiojohtajan mukaan täällä Suomessa käytetään maan omien työttömien kansalaisten vähentämiseksi niskalaukausta.

Retoriikka Suomessa ja USA:ssa on aivan samalla tasolla. Turha kauhistella USA:n presidentin puheita.

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

"P.S. Oppositiojohtajan mukaan täällä Suomessa käytetään maan omien työttömien kansalaisten vähentämiseksi niskalaukausta."

Olisiko byrokratian hirttosilmukka kauniimpi ilmaisu?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Retoriikka Suomessa ja USA:ssa on aivan samalla tasolla."

Ehkä olet eri mieltä, mutta en osaa kuvitella Saulia Uuden Vuoden puheessaan päivittelevän kakkareijästä tulevia mamuja.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

En tiennyt shithole country-ilmaisun liittyneen Trumpin pitämään uudenvuoden puheeseen. Pitikö hän edes sellaista ?

P,S, Toisaalta en minä ainakaan tiedä mitä Niinistö on kabineteissa lukittujen ovien takana puhunut.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

shithole
NOUN
vulgar slang
An extremely dirty, shabby, or otherwise unpleasant place.

‘this place is a shithole, I hope you know that’

Tietysti tämäkin presidentin värikäs ilmaisu ymmärrettiin väärin ja saadaan jopa koomisiin rodullisiin tulkintoihin.

Black Caucus

@OfficialCBC
CBC Chairman @RepRichmond: "@realDonaldTrump's 'shithole' comments are further proof that his Make America Great Again agenda is really a Make America White Again agenda."

1:17 AM - Jan 12, 2018

Oli miten oli Seppo Rätyhän sanoi Saksan olevan paska maa jolla ilmeisesti toivoi maahan yhä enemmän diversiteettiä? Kanada, Australia, Japani sun muut valitsevat pitkälti työperäiset maahanmuuttajansa, ne, jotka parantavat vaikka Suomessakin tapelilla ollutta taloudellista huoltosuhdetta. Amerikoilla nyt ei ole mitään tekemistä Suomen kanssa, siellä on jo pistetty maahanmuuttajat tekemään kaikki työt jota kanta-amerikkalaiset, eli ne valkoiset, eivät suostu tekemään (mikä ei tietysti pidä paikkaansa) ja ollaan siinä pisteessä ettei tälläkään argumentilla haluta lisää maahanmuuttoa matalapalkka-aloille vaan käydä kisaa niistä 'osaajista' kuten norjalaisista. Trumphan perui näistä syistä mm. 60 000 haitilaisen oleskeluluvat joka nyt on se pointti tässä ja on 100% eri mitä Suomessa, eu:ssa, Euroopassa tehdään

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Käännös oli kieltämällä outo.

Päätelmästäsi olen kuitenkin vahvasti eri mieltä. Uskoisin pahastusta herättäneen maan perusteella luokittelu. Työluvan saantihan on ollut korkean kynnyksen takana vaikka kuinka kauan.

Mikä saa Trumpin tai sinut kuvittelemaan että Norja lähettäisi Yhdysvaltoihin parhaimmistonsa? ("When Mexico sends it's people, they're not sending their best.") Miten muuten Norjan kansalaisuus tekee kenestäkään osaajan?

Käyttäjän TimoHietanen kuva
Timo Hietanen

Trump esittää asiat heittoina todella usein alatyyliin ja karkeina mutta..
on tässä siirtolaisasiassa kyllä lähtökohtaisesti aivan oikeassa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kommunikaatiokulttuurista tuli mieleeni eräs luento, jossa olin kuulijana. Siinä käsiteltiin kulttuurieroja ja myös kommunikaatiotapoja. Eräänä esimerkkinä kulttuurieroista kerrottiin kuinka erimielisyys ilmaistaan:

Saksalainen sanoo: I disagree

Englantilainen sanoo: I see your point but there might be certain controversary aspects here.

Ruotsalainen sanoo: Let´s make a working group to discuss this matter further.

Japanilainen sanoo: Yes, I agree.

Suomalainen pysyy vaiti.

Amerikkalainen sanoo: THAT´S BULLSHIT!

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Asia tuli selväksi ja mielipide ymmärretyksi, mutta tarvitsiko Amerikan Tommin kuitenkaan käyttää noin voimakasta ilmaisua ? Ei vaikuta sivistyneen ihmisen lausumalta.

Maahanmuuton valikointiako ja tulijoiden pisteytystökö Trump tässä haluaa kotostaa Kanadan, Australian ja Britannian tapaan ?

Käyttäjän AleksiSaarinen kuva
Aleksi Saarinen

Toisaalta Tommi on kyllä ollut hyvin johdonmukainen tuon retoriikkansa ja voimakkaiden ilmaisujen suhteen alusta alkaen.

Minua ihmetyttää se, että kun Tommi jatkaa ties monettako vuotta tällä samalla linjalla, niin aina ollaan yhtä muka tyrmistyneitä, kun uutta twiittiä pukkaa.

Varmaan tuo on häneltä ihan harkittu linja ja haluaa tuoda sillä esille, että hän edustaa poliittisen korrektiuden toista ääripäätä.

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

Se eurooppalaisella uudella ajalla vaikuttanut ajattelu, jonka ansiota niin individualismi, yksilöoikeudet ja -vapaudet, sekä erityiseen "edustuksellisuuden" kognitioon perustuva demokratia ovat, tuotti myös empirismin, luonnontieteet, tekniikan ja teollisen hyvinvoinnin. Näiden kognitiivisten tekijöiden vaikutus on kahden viime vuosisadan aikana ollut valtava. Maailma ja ihmisen elinehdot ovat muuttuneet tuhansia kertoja enemmän kuin mitä ne muuttuivat ihmisen kehityshistorian aiemman miljoonan vuoden aikana yhteensä.

Individualismi tekee meistä kuitenkin sokeita nimenomaan oman kulttuurikognitiivisen erityislaatumme suhteen. Sokea individualisti todellakin voi kuvitella, että kaikki maapallon ihmiset omaavat samat edellytykset ja ehdot, jotka ihmislajin historiassa vain eurooppalainen uusi aika on omannut. Tämänkin blogin lähtökohta-asetukset ovat totaalisen sokeat -- mietitään ihan tosissaan sellaista vaihtoehtoa, että eurooppalaisen väestön ikääntyessä ja vähentyessä syntyvät (näennäiset) aukot voitaisiin (tai edes pitäisi) korvata jostain muualta Eurooppaan vaeltavalla tai valittavalla väöestöllä.

Se on täydellisesti ja pohjiaan myöten lähtökohdiltaan aivan todellisuudentajutonta ja kulttuurikognitiivisista ehdoista mitään tietämätöntä ajattelua. Se, että tietämättömyys on meille ominaista ja niin valtavan laajaa, ei muuta itse tosiasiaa miksikään: se eurooppalainen ajattelu, joka maailman on muuttanut, on historiallisesti aivan ainutlaatuista, eikä sitä suinkaan voida "korvata" millään ei-eurooppalaisella historiattomalla kognitiolla.

Talousajattelu, joka muuttaa todelliset sisällöt laaduttomiksi numeroiksi, on omassa ajatteluperinteessämme harhaisin ajattelulaatu, ja mammuttiluokan lähtökohtavirhe toistuu aina kun kuvitellaan että maailmaa voidaan korjata päättelemällä numeroista todellisiin sisältöihin päin.

Eurooppalaisten huolenaiheena pitäisi olla esimerkiksi Flynnin efektin viimeaikainen katoaminen -- mikä voi johtua sekä eurooppalaisen kognition sisäisestä murenemisesta kirjallisen sivistyksen rappeutuessa että tänne jo vaeltaneiden ei-eurooppalaisten kulttuurien vahvasti hajottavasta vaikutuksesta. Se on asia, jota viisaiden pitäisi pohtia ja josta meidän kansalaiskeskustelujoiden pitäisi ihan päällimmäisenä huolenaiheena puhua.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Britithän protestoivat melkein tuoreeltaan Mayn Trumpille esittämää vierailukutsua tyyliin tuollaistako kuningattaren pitäisi kätellä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Kommentti numero 1 ja 30 käyttävät kohua samalla tavalla.
Oikeistopopulistit ja uusnatsit mielellään käyttävät kohuja juuri näin, muka-asiallisten argumenttialustojen avaajana. Ykköskommentaattori heti paikalla pistämässä avattuun aukkoon (....) vakifraasin kun taas kommentissa 30 aukkoon tehdään röyhelömansetti.

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Nyt se rasismi, jota USA:ssa vuosikymmenten ajan yritetty lakaista maton alle, räjähtää kaikkien silmille.

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Sitä ei ole koskaan saatu kitkettyä. Käytännössä Obaman kaudella ei tullut minkäänlaista parannusta asiaan. Poliisi pamputti ja ampui mustia nuoria miehiä

Mika Sarivaara-Satta

Mustat tappavat tuplasti enemmän valkoisia, kuin valkoiset mustia.
White lives matter.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

Onko kenellekään tullut mieleen, että ehkäpä Trump ei olekaan sanonut siten miten hänen on väitetty?
Ymmärtääkseni ainakin syytetty itse sitä mieltä..toki varmasti nämä nimettömät lähteet tietävät asioista paremmin.

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

Onhan tuo aika vulgääristi sanottu, mutta kuka teistä haluaisi aloittaa elämänsä joissain noista maissa? Lapsesta asti, mitkä olisi teidän tulevaisuuden näkymät?

Kuka edes haluaisi aikuisiällä muuttaa noiden maiden asukkaiksi, ilman mukaan otettavaa pääomaa tai tietotaitoa?

Mika Sarivaara-Satta

Shithole-maista tulee vain hienoja ihmisiä, joten mien nämä maat voivat kuitenkin olla niin kaameita.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset