*

Ihan oikeesti Mielipiteitä politiikan katsomosta käsin.

Aktiivimallista presidentinvaalien vedenjakaja?

Presidentti Niinistön kanta paljon keskustelua herättäneestä aktiivimallista kysyttäessä, voi osoittautua tulevien presidentinvaalien vedenjakajaksi ainakin kierrosten määrän suhteen. http://www.iltalehti.fi/politiikka/201801102200658128_pi.shtml

 

Se, että aktiivimallista päättäminen ei kuulu presidentille, on tässä sivuseikka. Monilla muillakaan asioilla, joista vaalien yhteydessä puhutaan ei ole suoranaista yhteyttä presidentin tehtävien kanssa.

 

Epäilen, että edessä on ideologisväritteinen mediamyrsky. Niinistö pehmensi periaatteessa myönteistä kantaansa aktiivimalliin muistuttamalla siitä, että sen korjauksiin ollaan varauduttu. Tämä tuskin riittänee niille, jotka katsovat sopivan työn järjestäminen on ensi sijassa yhteiskunnan tehtävä. Puhutaanhan perustuslainsäädännössäkin työn olevan valtiovallan erityisessä suojelussa.

 

Aktiivimalli, jonka Niinistökin hyväksyy, lähtee siitä presidentti Kennedyn tunnetusta kehotuksesta, joka kuului suurin piirtein näin:” Älä kysy mitä maasi voi tehdä hyväksesi, vaan mitä sinä voit tehdä maasi hyväksi.”

 

Aktiivimalli sinänsä vaatii varmasti korjauksia, sillä jokaisen työttömän tilanne on yksilöllinen ja karkeasti sovellettuna malli johtaa todennäköisesti epäoikeudenmukaisuuksiin.

 

Periaatetasolla kyse on siitä, hyväksymmekö sen, että yhteiskunnan varaan voi heittäytyä ilman omaa yritystä osansa parantamiseen.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Periaatetasolla on kyse siitä, hyväksytäänkö eräänlaisen uhkasakon lankeaminen työnhakijalle asiasta, johon hänellä ei ole vaikutusmahdollisuuksia (työllistyminen ei ole subjektiivinen oikeus).

Niinistö tuntuu tämän hyväksyvän ja siinä menikin sitten meikäläiseltä tarve äänestää.

Suosittelen kansalaisaloitteen allekirjoittamista.
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2730

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Eikö pitäisi nyt malttaa, koska työvoimahallinto joutuu määrittämään
selvän kannan, että onko jokaisella mahdollisuus täyttää aktiivisuusvelvoitteet. Jos työvoimahallinto nykypalveluillaan on este työttömän täyttää velvoite , silloin ei voi tulla etuuden leikkausta.

Tätä kai Sauli Niinistö korosti tänään.

Kansalaisaloitteet joutuvat mielestäni eduskunnan perustuslakivaliokunnassa pohditaan, ovatko ne alkuperäisen kansalaisaloitteen tarkoituksen mukaisia. Hetikö pannaan vastakansalaisaloite vireille, eduskunnan säätämän lain perusteella.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Siinäpä sitä onkin perustuslakivaliokunnalla miettimistä, koska tässä tapauksessa kysymys on myös huonosta lainsäädännöstä eikä puhtaasta vastakansalaisaloitteesta.
https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Lausunto/Documen...

Huonoa lainsäädäntöä saa tehdä, koska "on sovittu"?

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän TapioNippala kuva
Tapio Nippala

Niinistö näyttää tyhmyytensä , kertakaikkiaan. Kokoomuksella on kyllä menneet puurot ja vellit sekaisin.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

"Kokoomuksella on kyllä menneet puurot ja vellit sekaisin." Aktiivimalli oli hallituksen esitys ja ministerien toimialojen perusteella tuskin kokoomuslaisen valmistelema, joskin hallitusryhmä hyväksymä. Päätöksen teki eduskunta. Niinistö on valitsijayhdistyksen ehdokas.

Käyttäjän TapioNippala kuva
Tapio Nippala

Jossittelette ja luulette mutta ette tiedä mitään. Todella tökeröä vaittää ettei kokoomuksella olisi ollut mitään osuutta aktviivimallin tulossa eduskuntaan..heh...sourastaan naurtattaa tyhmyytenne.
Joskus tyhmyyen sankka sumuverho on niin sakeaa että ei voi tietää mitä te tarkoitatte.
Enemmän kyse näyttää olevan siitä miten esiintyy ja mihin uskoo. Tietämisen kanssa tälläisellä esiintymisellä ei ole paljonkaan tekemistä eikö kukaan voi olla aina oikomassa teidän harhaisia käsytyksiänne.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Työttömyyskorvauksen ehdot ovat muutettavissa, en näe tässä tuota uhkasakon omaisuutta.
Näytät reagoineen äänestyspäätöksen osalta tavalla, jolla yleistyessään voi olla vaikutusta äänestysprosenttiin ja vaalikierroksiin, mutta usko silti Niinistön tulevan valituksi.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Onhan se selvä uhkasakko, jos korvaus alenee ellet tee määrättyä määrää työtä määrätun ajanjakson aikana.

Miten luulet työttömän löytävän pätkätöitä esimerkiksi Kainuussa tai miten Helsingissä. Varmasti ihan tasapuolisesti.

Perustuslakivaliokunta kiinnitti huomiota siihen, ettei esitys kohtele kansalaisia tasapuolisesti. Tämän hyvin tietäen Niinistö kuitenkin allekirjoitti lain. Kyllä hän on siitä osavastuussa.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

En muista tapausta, saattaa sellainen Kekkosen ajalta löytyä, jolloin presidentti olisi kieltäytynyt allekirjoittamasta eduskunnan hyväksymää lakia. Silti osavastuun voinee langettaa.

Käyttäjän TapioNippala kuva
Tapio Nippala

Kyse ei ole pelkästään työttömistä joiden kimpuun näyttää toistaiseksi olevan helppo hyökätä. Sen sijaan rikkaista näissä " yhteiskuntapalveluissa" ei puhuta mitään. Ei mitään raporttia rikkaiden ja köyhien suhteesta tässä kansankodissa muista maista puhumattakaan.

Vielä harhaisempi Niinistön suhde on Suomen presidenttitteen kun väitätte että Suomi olisi itsenäinen valtio ja Niinistö sitten Suomen presidentti. Edustuksellisuuden suhteen se pitää paikkaansa mutta muuten ei. Sen verran harhainen itsenäisyyskäsityksenne on.

Tässä on syntynyt todella outo tilanne perustuslain näkökulmasta katsottuna jossa sitä kunnioitetaan tai ei kunnioiteta sen mukaan mikä merkitys sillä on EU:iin. Pahin munaus on euron osuus koko sopassa.

Ongelma on siis se että kun hallituksessa ja eduskunnassa ei ole riittävää eurokriittistä poliittista voimaa voidaan lakeja tulkita sen mukaan ketkä ovat vallassa.

Englanti on hyvä esimerkki siitä mitä mieltä kansa voi olla itsenäisyyden suhteen vaikka sitä on yritetty nujertaa median kautta
monin tavoin. Samaa vaalimatematiikkaa harrastavat myös amerikkalaiset nykyään jossa enemmistön ääni ei ratkaise kun vaalisysteemi on se mikä se on.
Raha ja talous on vienyt demokraateilta päätösvaltaa joka on vääristänyt koko poliittisen elämän.

Kun Suomi on vajonut taloutensa suhteen sadan miljarsin euron velkaansa eikä merkittävää nousukautta tule voidaan ajatella niin että kun eurosta eroaminen EU:Sta puhumattakaan näyttää vaikealle tai mahdottomalle olisi viisasta yrittää sopetua siihen.
Tässä suhteessa Suomessa ei ole kovin terve tai normaali tila vaan kaikki erimielisyydet on ajettu ammattiyhdistysliikeen puolustuskantaan jossa sopimisen sijaan on jouduttu työtaisteluihin siten että edunvalvonnasta on tullut valtakunnan ykkösaihe muiden asioiden kustannuksella.

Jatkossa suurin kysymys lienee se mikä palkansaajien ja työttömien suhde hallitukseen tulee olemaan. Sipilän johtama hallitus ei kyllä parhaalla tahdollakaan ole ollut rakentamassa mitään yhteisöllisyyttä vaan hajoittaa sopimukselliuutta sen minkä kerkiää sinisten toimiessa työrukkasena, keskustan ollessa jäävi ja kokoomuksen antaessa siunauksensa tällä toiminalle jossa ei ole ollut kyllä päätä eikä häntää.
Sitäkin enemmän selittelyä ja vakuuttelua uskottavuuden suhteen joka Niinistön kohdalla on mennyt överiksi.
Hänellä on oma kannattajakuntantasa joka tietää mitä haluaa mutta koko kansan presidentti hän ei kyllä ole.

Kuulin sattumalta radiosta Paavo Väyrysen kommentit vaalipudjetin suhteen jossa hän väitti että Niinistön kassassa olisi pari miljoona euroa kun Värynen on saanut haalittua kasaan 20.000 euroa mukeja myymällä. Muiden vaalibudjeteista en tiedä.
Koko toiminta tätä taustaa vasten näyttää sitten enemmän sille kuka tai ketä ylipäänsä ovat esillä tai sanomassa mitään . Pelkällä hengellä ja mielipiteillä ei nykyään enää tahdo pärjätä vaaleissa.

Uuden Suomen mielipiteissä kyseltiin toimittajien ajantasaisuudesta yms. josta olen pannut merkille että ongelma ei ole pelkästään siinä osaako toimittajat työnsä vaan siinä kuinka yksipuolistunut koko keskustelukulttuuri on jos sitä voi sellaiseksi kutsua.
Nykyään on tavallista että on yksi mies ja haastattelija periaatteella tapahtuvia tilaisuuksia josta puuttuu vastapuoi kokonaan !
Tiedä sitten kuinka kehittävää on " keskustella" sitten että kukin laukoo tahollaan omia kommenttejaan kuulematta mitä mieltä toiset ovat.

https://www.youtube.com/watch?v=QYhetCCKZkM

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset