Ihan oikeesti Mielipiteitä politiikan katsomosta käsin.

Aktiivimallista presidentinvaalien vedenjakaja?

Presidentti Niinistön kanta paljon keskustelua herättäneestä aktiivimallista kysyttäessä, voi osoittautua tulevien presidentinvaalien vedenjakajaksi ainakin kierrosten määrän suhteen. http://www.iltalehti.fi/politiikka/201801102200658128_pi.shtml

 

Se, että aktiivimallista päättäminen ei kuulu presidentille, on tässä sivuseikka. Monilla muillakaan asioilla, joista vaalien yhteydessä puhutaan ei ole suoranaista yhteyttä presidentin tehtävien kanssa.

 

Epäilen, että edessä on ideologisväritteinen mediamyrsky. Niinistö pehmensi periaatteessa myönteistä kantaansa aktiivimalliin muistuttamalla siitä, että sen korjauksiin ollaan varauduttu. Tämä tuskin riittänee niille, jotka katsovat sopivan työn järjestäminen on ensi sijassa yhteiskunnan tehtävä. Puhutaanhan perustuslainsäädännössäkin työn olevan valtiovallan erityisessä suojelussa.

 

Aktiivimalli, jonka Niinistökin hyväksyy, lähtee siitä presidentti Kennedyn tunnetusta kehotuksesta, joka kuului suurin piirtein näin:” Älä kysy mitä maasi voi tehdä hyväksesi, vaan mitä sinä voit tehdä maasi hyväksi.”

 

Aktiivimalli sinänsä vaatii varmasti korjauksia, sillä jokaisen työttömän tilanne on yksilöllinen ja karkeasti sovellettuna malli johtaa todennäköisesti epäoikeudenmukaisuuksiin.

 

Periaatetasolla kyse on siitä, hyväksymmekö sen, että yhteiskunnan varaan voi heittäytyä ilman omaa yritystä osansa parantamiseen.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Periaatetasolla on kyse siitä, hyväksytäänkö eräänlaisen uhkasakon lankeaminen työnhakijalle asiasta, johon hänellä ei ole vaikutusmahdollisuuksia (työllistyminen ei ole subjektiivinen oikeus).

Niinistö tuntuu tämän hyväksyvän ja siinä menikin sitten meikäläiseltä tarve äänestää.

Suosittelen kansalaisaloitteen allekirjoittamista.
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2730

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Eikö pitäisi nyt malttaa, koska työvoimahallinto joutuu määrittämään
selvän kannan, että onko jokaisella mahdollisuus täyttää aktiivisuusvelvoitteet. Jos työvoimahallinto nykypalveluillaan on este työttömän täyttää velvoite , silloin ei voi tulla etuuden leikkausta.

Tätä kai Sauli Niinistö korosti tänään.

Kansalaisaloitteet joutuvat mielestäni eduskunnan perustuslakivaliokunnassa pohditaan, ovatko ne alkuperäisen kansalaisaloitteen tarkoituksen mukaisia. Hetikö pannaan vastakansalaisaloite vireille, eduskunnan säätämän lain perusteella.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Siinäpä sitä onkin perustuslakivaliokunnalla miettimistä, koska tässä tapauksessa kysymys on myös huonosta lainsäädännöstä eikä puhtaasta vastakansalaisaloitteesta.
https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Lausunto/Documen...

Huonoa lainsäädäntöä saa tehdä, koska "on sovittu"?

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Työttömyyskorvauksen ehdot ovat muutettavissa, en näe tässä tuota uhkasakon omaisuutta.
Näytät reagoineen äänestyspäätöksen osalta tavalla, jolla yleistyessään voi olla vaikutusta äänestysprosenttiin ja vaalikierroksiin, mutta usko silti Niinistön tulevan valituksi.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Onhan se selvä uhkasakko, jos korvaus alenee ellet tee määrättyä määrää työtä määrätun ajanjakson aikana.

Miten luulet työttömän löytävän pätkätöitä esimerkiksi Kainuussa tai miten Helsingissä. Varmasti ihan tasapuolisesti.

Perustuslakivaliokunta kiinnitti huomiota siihen, ettei esitys kohtele kansalaisia tasapuolisesti. Tämän hyvin tietäen Niinistö kuitenkin allekirjoitti lain. Kyllä hän on siitä osavastuussa.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

En muista tapausta, saattaa sellainen Kekkosen ajalta löytyä, jolloin presidentti olisi kieltäytynyt allekirjoittamasta eduskunnan hyväksymää lakia. Silti osavastuun voinee langettaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset