Ihan oikeesti Mielipiteitä politiikan katsomosta käsin.

Puolueet hylänneet miljoona äänestäjää?

Olen kovasti yllättynyt. Muutama päivä sitten uutisoitiin noin miljoonan kansalaisen olevan ilman yhteiskunnassa toimimisen perustaitoja, toimintakykyä digitalisoituneessa yhteiskunnassa. Poliitikot ovat hiljaa tai puhuvat lillukanvarsista. Kuitenkin on noin miljoonan äänestäjän joka päivistä elämää koskettava ongelma. Ovatko puolueiden strategit sokeita?

 

Miljoonan ihmisen kyvyttömyys käyttää digitaalisia palveluja merkitsee miljoonaa syrjäytynyttä. Kansantaloudelle se merkitsee hidastetta, joka on vaikeasti mitattavissa, mutta suuri se joka tapauksessa on.

 

Digitaidon opettamiseksi niille, joilta se puuttuu, tarvitaan valtiojohteista suunnitelmaa ja rahoitusta. Pelkästään nojaaminen vapaaehtoisiin ei ole riittävää. Koko aikuiskoulutus ja vapaa sivistystoiminta olisi saattava suunnitelmallisesti mukaan.

 

Kaikki eivät digiyhteiskuntaan opi. Tarvitaan valtuutettuja digiosaajia, jotka kykenevät auttamaan kansalaisia, joilta taidot puuttuvat.

 

Digipalvelujen suunnittelussa ja palvelutoimittajien valinnassa tulisi käyttäjäystävällisyydellä olla todella suuri paino.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

"Digitaidon opettamiseksi niille, joilta se puuttuu, tarvitaan valtiojohteista suunnitelmaa ja rahoitusta."
Miksi veronmaksajien pitäisi kustantaa, mikseivät digiyritykset voisi olla epäinhimillisten palvelujen käyttöopastuksen maksajina?

Enemmin näkisin verovarojen suuntausta inhimillisiin palveluihin, niin että ne miljoona digikuplan ulkopuolista ihmistä tulisivat palveltua hyvin ja ymmärrettävästi.

Eräs vaihtoehto: käytönopetus perittäisiin digiyrityksiltä korotettuina veroina.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Koulutus ja inhimilliset palvelut eivät ole vaihtoehtoja, vaan molempiin tulisi kiinnittää huomiota.

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

Minä olen ideologisesti digipalvelujen ulkopuolella nettiä lukuun ottamatta. Syy on se, että kun päivä päivältä enenevästi, yhteiskunta edellyttää palvelujen käyttöä ja hoitamista verkossa, mutta ei anna siihen tunnistautumiskorttia tai -koodia tms. välineitä! Kaikissa muissa maissa ne ovat jo käytössä, mutta meillä ne ovat pankkien varassa ja maksullisia.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #7

Tuossahan olisi jo jotain järkeä, että jos viranomaiset siirtyvät digipalveluihin, kelvollinen tunnistautumismenetelmä annettaisiin kansalaisille.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Uskoisin että eivät ole puolueet hylänneet vaan luottavat siihen että tuo miljoona äänestää kuten aina ennenkin eli puoluetta, henkilöä tai jonkun satunnaisen omaa napaa lähellä olevan detaljin mukaan.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Saatat olla oikeilla jäljillä. Poliittinen suunnittelu taitaa tapahtua melkoisissa kuplissa. Yhteyttä pidetään tuttuun lobbaustoimistoon ja mielipidetutkimusfirmaan.

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

byrokratian purkutalkootkin panostavat digitalisaatioon sillä tavoin, että jos johonkin lisätään, niin sama otetaan muualta pois.

käytännössä tämä tapahtuu siten, että kun tähän asti asioita on pitänyt hoitaa myös paperilla, niin nyt tämä mahdollisuus otetaan pois.

todellisuudessa byrokratia ei näillä keinoin vähene, vaan kansalaisten vaihtoehdot asioidensa hoitamiseen vähenevät.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Yhteiskuntaa suunnitellaan nyt liikaa koulutetun työikäisen väestön ehdoilla. Vanhempi väestö, puhumattakaan erityisryhmistä, on jäämässä lasten ja lastenlasten tarjoaman syytingin varaan digitaalisessa asioinnissa.

Kyse on julkisten palvelujen osalta kansalaisten yhdenvertaisuudesta. Yksityissektorin osalta kyse on siitä rajataanko tieten tahtoen osa asiakaskunnasta palvelujen ulkopuolelle.

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

Viro oli vielä 90- luvun alussa helmitaulukaudessa Neukkulan jäljiltä ja nyt sen on meitä valovuosia edellä, vaikka me olemme investoineet digitalisaatioon ainakin sata ellei tuhat kertaisesti!

Mistähän johtunee? Kysyy epätietoinen metsuri Pohjois- Savosta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset