Ihan oikeesti Mielipiteitä politiikan katsomosta käsin.

YK:lle käy kuin Kansainliitolle?

Kansainliitto Yhdistyneiden kansakuntien tosiasiallinen edeltäjä lakkautettiin 1946. Se mitä YK:lle on käymässä muistuttaa kovasti, sitä miten Kansainliitolle kävi. Suurvallat vievät uskottavuuden ja merkityksen.

 

Viimeisin osoitus YK:n uskottavuuden rapautumisesta on öljynvienti Pohjois-Koreaan turvallisuusneuvoston yksimielisestä päätöksestä huolimatta ja kahden turvallisuusneuvoston jäsenmaan toimesta. Kiinan ja Venäjän laivojen on osoitettu siirtävän merellä polttoainetta Pohjois-Korealaisiin tankkereihin. Lisäksi ainakin yksi Panaman lipun alla kulkija on löydetty samoista puuhista.

 

Tuskin edes panamalaisen laivan taustalla on vain yksityinen yrittäjä. Sellaista kiinalaista tai venäläistä yritystä tuskin löytyy, joka uskaltaisi harjoittaa tällaista vientiä ilman hallitustensa lupaa.

 

YK:n kannalta tilanteen tekee hankalaksi se, että järjestö ei ole juuri Yhdysvaltain suosiossa. Ei ole mitenkään poissuljettua, että USA jättää turvallisuusneuvoston omaan rauhaansa ja tekee siitä välittämättä mitä tahtoo sille tärkeissä kysymyksissä. Pahimmassa tapauksessa jättää koko järjestön.

 

Jos niin käy, se merkitsee ”viidakonlakia” kansainvälisessä politiikassa, juuri sitä meidän kaikkien on syytä pelätä.

 

Kansainliitosta voi lukea täältä https://fi.wikipedia.org/wiki/Kansainliitto

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

YK on valitettavasti vajonnut jo aikaa sitten Kansainliiton tasolle. Jo veto-oikeudet ydinasevaltioille pohjustivat asiaa aikanaan... ja nyttemmin koko YK on vain todella surullinen ja huono vitsi.. ei todellakaan naurata moinen ellei omaa synkkää ja mustaa huumoria.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Yhdistyneet kansakunnat oli alun perin liittoutuneiden virallinen nimi, eikä mikään Kansainliiton seuraaja. Kun ryhmälle maailmansodan voittajia perustettiin organisaatio 24.10.1945, oli tietenkin selvää, että Yhdysvallat, Venäjä, Kiina, Britannia ja Ranska saavat Turvallisuusneuvoston päätöksiin veto-oikeuden. Asia ei liity ydinaseisiin sen kummemmin.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Kylmän sodan jälkeistä aikaa on haukuttu turhaan.

USAn dominanssin aika oli kuitenkin ainoa ajanjakso ihmiskunnan historiassa, jolloin maailmassa oli edes jonkin tasoista sääntöpohjaisuutta. Jopa ainoa supervalta USA noudatti mm. WTO:n päätöksiä.

Kiinan ja Venäjän revansistinen nousu vie loputkin vähät sääntöpohjaisesta maailmanjärjestyksestä ja tuo vahvemman oikeuden yhä keskeisemmäksi periaatteeksi kansojen välisissä suhteissa.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Suomen kannalta tämä on surullista. Olemmehan pitkään nojanneet YK:n rooliin eräänlaisena kv-turvallisuuden tuottajana.

"Viidakonlaki" tilanne pakottaa yhä tiiviimmin pohdiskelemaan turvallisuusratkaisu mahdollisuuksiamme tyylin, Ruotsi, EU vai Nato tai nämä kaikki.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Venäjä kiistää nämä maailmalla levinneet uutiset.

https://www.reuters.com/article/us-northkorea-miss...

P.s. Ja kaiken kukkuraksi Venäjä tarjoutuu sovittelijaksi P-Korean kiistassa.

---
YK:n turvaneuvoston "päätökset" ovat surkuhupaisia , kun yksi pysyvä jäsenmaa pystyy omassa asoiassaan veto-oikeudella estämään päätökset.

http://www.un.org/en/sc/

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Niinhän Suomessakin kieltolain aikaan,raha kelpaa.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Uskoisin, että ns. edistykselliset maat tulevat jossain vaiheessa ensin perustamaan oman fooruminsa, joka hiljalleen kehkeytyy korvikkeeksi YK:lle.

Jo muutama vuosi sitten muodostui YK:n sisälle asetelma, että enemmistön jäsenmaista muodostaa valtiot, joilla on länsimaisen mittapuun mukaan erinäisiä, vakaviakin ongelmia mm. ihmisoikeus- ja oikeusvaltiokysymysten suhteen.

Ollapa siinä sitten kyseisenlaisessa järjestössä vaikuttamassa.

Käyttäjän Ari-PekkaLeppnen kuva
Ari-Pekka Leppänen

En tiedä kuinka paljon rauhaa voidaan laskea YK:n ansioksi vai onko kyse ollut enemmän keskinäisistä riippuvuus suhteista ja kv-kaupan käynnistä. Huolimatta YK:sta Venäjä vei Krimin, USA hyökkäsi Irakiin ja Afganistaniin. USA esitteli vielä YK:lle "todisteita" Irakin joukkotuhoaseista.

Ehkä YK:n meriitit ovat enemmän UNESCO:n, WHO:n, WMO:n, FAO:n yms. Järjestöjen toiminnassa.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

YK:n rapautuminen näyttää alkavan juuri erityisjärjestöistä. Joidenkin rahoitusta on heikennetty. Unescosta USA ja Israel ovat lähdössä https://www.theguardian.com/world/2017/oct/12/us-w...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Neuvostoliiton erottaminen Kansainliitosta sen hyökättyä Suomeen talvisodan alussa oli alkusoitto liiton hajoamiselle. YK:sta ei niin vain voida erottaa. Taiwan sai lähteä, mutta vain siksi, etä se edusti koko Kiinaa ja kun mannerkiina hyväksyttiin jäseneksi, ei oikein muuta vaihtoehtoa ollut.

Mielenkiintoinen piirre YK:n historiassa muuten on se, että Neuvostoliitolla oli yleiskokouksessa kolme edustajaa: Neuvostoliiton edustaja, Ukrainan edustaja ja Valko-Venäjän edustaja.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Yk on ollut jo pitkään ns rampa ankka. Virat järjestössä ovat useimmin täytetty eläköityjen nomenklatuurasta. Eiköhan Mugabellekin löydy joku sopiva "päällikön" virka loppuvuosiksi. Hyvä järjestö on rapautunut aikojen saatossa ja arvo alkaa olla nolla. Aina voisi reaalipoliitikon Stalinin tavoin kysyä, kenen divisionat?
Hattuilu USA:lle on venäläistä rulettia ja maksun aika alkaa näkyä horisontissa. Perusopetus, maksavaa ja divisioonia omaavaa kättä ei pidä purra, vaikka kuinka paljon tuntisi olevan oikeassa milloin missäkin asiassa.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

YK on hampaaton seurustelukerho.
Turvallisuusneuvoston pysyväisjäsenien veto-oikeuden vuoksi se on tehtaillut täysin vesitettyjä päätöslauselmia kautta vuosikymmenien.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Muutaman valtion veto-oikeus turvallisuusneuvostossa murentaa YKn uskottavuutta.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Pax Americana perustuu toisen maailmansodan voittamiseen. Voittajilla on veto-oikeus. Suomi ja Itävalta pääsivät YK:n jäseniksi vuonna 1955, kun miehitysjoukot lähtivät; Bulgaria, Romania ja Unkari, kun liittyivät Varsovan liittoon.

2000-luvun maailmassa kaikki tuo on aika etäistä.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Raha=YK=Bryssät. Kaikkia näitä byrokratioita yhdistävä tekijä on raha. Vaurastuminen ilman ansaitsemista. Vaurastuminen ilman risiä. Joku muu maksaa. Se kaikki on tähän sisään kirjoitettu.

Olen kyllästynyt. Ei näillä systeemeillä ole mitään arvoa meille. Ehkä saksalaisille, sekä muutamille muille, mutta ei meille.

Hannu Töyri

Toivottavasti kaatuu nopeasti

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

YK:ta voi aatella sen talouenki kautta, sen kuusen lauluja laulat, jonka juurella majasi ja sillon on ittesthään selvää, että sotia ja tappeluita riittää, YK on höntitystä ja sotateollisuutta.

Jenni Martin

YK on täysin kyvytön, munaton, hampaaton ja läpeensä korruptoitunut keskustelukerjo, joka on kyvytön tekemään yhtään mitään kun joku valtio lähtee aggression ja seikkailupolitiikan tielle ja käy uhittelemaan toisille.

Venäjä on osoittanut kerta toisensa jälkeen olevansa täysin haluton sopeutumaan mihinkään inhimillisten hyvien tapojen mukaiseen kanssakäymiseen ja politiikkaan. Minulta meni kaikki usko sekä YK:hon että Venäjään Krimin seikkailun myötä. Venäjä käyttäytyy kuin psykopaatti, mistään säännöistä ja sopimuksista piittaamatta. Se kunnioittaa ainoastaan fyysistä väkivaltaa.

Venäjän reunavaltiot ovat vuosisatojen ajan saaneet kokea mitä tapahtuu, kun tämä pikkulapsen viisaudella ja järjestäytyneen rikollisuuden röyhkeydellä varustautunut valtio lähtee laajenemis- ja seikkailupolitiikan tielle. Siksi fiksuimmat niistä liittyivät NATO:on heti ensi tilaisuuden tullen ja hankkivat ydinasesateenvarjon.

Suomen tulisi ensi tilassa erota YK:sta ja hankkia oma ydinase. Riittävä sotilaallinen varustautuminen on ainoa tapa tässä maailmassa taata ova turvallisuus. Ydinase on signaali siitä, että jos käytte uhittelemaan meille, allekirjoitatte oman kuolemantuomionne. Se on myös merkki siitä, että me taistelemme lopulliseen tuhoon asti.

Israel on antanut riittävän voimakkaan signaalin sotilaallisesta vahvuudesta. Siksi se saa olla rauhassa, sille ei uhitella ja sitä kunnioitetaan. Riittävä väkivaltapotentiaali on kaiken rauhan ja turvallisuuden kivijalka.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

On murheellista ja pelottavaa, että YK tällä tavalla menettää merkitystään. Samalla suurvallat USA, Venäjä ja Kiina ryhtyvät määräämään maailman kurssia. EU olisi voimavarojensa perusteella mahdollinen "neljänneksi suureksi". Mutta sivistyneet demokratiat alkavat olla hankaluuksissa EU:ssa, jonka jäsenmaissa on liian monta itä- ja eteläeurooppalaista epä- tai puolidemokratiaa.

Presidentti Sauli Niinistö esitti uudenvuodenpuheessaan yleisluontoisen huolestuneisuutensa tästä asiasta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

YK:n merkitys on ollut ja tulee jatkossakin olemaan maailman ainoa forum, jossa KAIKKI istuvat samassa salissa. Mitä tahansa muuta YK onkaan saanut aikaiseksi tai yrittänyt saada, on sivuseikka tämän kokonaisvaltaisen merkityshahmottamisen rinnalla.

En toivo YK:n kaatuvan, koska mitä siitä tulisi, jos mitään globaalia yhteistä entiteettiä ei olisi olemassa, varsinkaan nykyään vallitsevan suurvaltojen sotilaspoliittisen dokktriinin uudelleen muotoilun aikana.

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

YK:n ongelma on järjestön muuttuminen arabimaiden äänitorveksi. Ääni per maa on periaate, joka ei käy yksiin realiteettien kanssa tässä maailmassa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Eipä maaimanjärjestölle oikein muutakaan voi tehtailla kuin ääni per maa -periaate. Sitä paitsi ottaen huomioon turvallisuusneuvoston suuren merkityksen YK:n päätöksenteossa, niin aika harvalla maalla sitä ääntä on.

En tiedä mistä tuo aramimaiden viittaus mieleesi tuli, ehkäpä Jerusalemin dilemmasta, mutta ei se kuitenkaan ole kovin relevantti juttu. Arabimaita on vain "kourallinen" ja maailmassa on kuitenkin parisensataa valtiota. Lisäksi arabimaat ovat keskenään eripuraisia ja usein sotajaloilla toisiaan vastaan.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

YK:ssa on 193 jäsenmaata. Moniko niistä on arabimaa? Jos keksit useampia kuin 20, kerro ihmeessä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset