Ihan oikeesti Mielipiteitä politiikan katsomosta käsin.

Kumma notkahdus

Viimeisin Ylen julkaisema mielipidemittaus sisältää yllätyksen, kokoomuksen ja demareiden kannatusluvut ovat laskeneet.  https://yle.fi/uutiset/3-9996681

 

Kokoomuksen kannatuksen laskun takana voi olla montakin seikkaa virhemarginaali mukaan luettuna. Puolueiden kannatukseen vaikuttavat myös yksittäiset asiat alkoholilaki, vastikkeellinen työttömyysturva ja soten valinnanvapauden ympärillä käytävä keskustelu, ehkä myös presidentinvaaleissa käyty Nato- keskustelu. Kokoomuksen kannatus oli nyt 19.8.

 

Syyt demareiden laskuun saattavat liittyä osittain samoihin seikkoihin kuin kokoomuksenkin. Varsinkin puolueiden vakiintuneita kannattajia liukkaammin kantaansa muuttavat äänestäjät muodostat mielipiteitään myös yksittäiskysymysten ympärillä käytävien keskustelujen pohjalta. Sdp:n kannatus oli nyt 17,8.

 

Keskusta on nostanut kannatustaan. Mahtaisiko nousun taustalla olla Paavo Väyrynen? Ehkä monet eivät tunnista Väyrystä muuksi kuin keskustalaiseksi. Alkoholilaki uudistus voi sekin olla osaltaan keskustan kannatuksen nousun takana, ehkä kuivempi linja sopii keskustan kannattajille. Kannatus oli nyt 17,8.

 

Vihreiden 14,0 on pientä laskua, jota voi selittää se, että nyt ei juuri ole ollut esillä asioita, joissa vihreät olisivat profiloituneet.

 

Vasemmistoliitto on noussut. Mielelläni selittäisin vassareiden nousun vihreiden laskulla, mutta luvut eivät oikein siihen riitä. Ehkä Vasemmistoliitto on hyötynyt enemmän demareiden hampaattomuudesta työmarkkinoilla.  Arvelen monen vielä luulevan poliittisten puolueiden omaavan ratkaisevaa merkitystä työmarkkinaneuvotteluissa. Vasemmistoliiton kannatus oli 8,8.

 

Perussuomalaisten 8,6:ssa on pikaisen nousua. Onko tämä Huhtasaaren ansiota vai satunnaisvaihtelua, se jää nähtäväksi.

RKP:n kannatus on nyt 4,6. Saattaa hyvinkin olla Torvaldsin Nato-kannasta johtuvaa.

 

Kristillisdemokraatit saattoivat hekin hyötyä alkoholilain ympärillä käytävästä keskustelusta. Ehkäpä puolueen kannatusta nosti myös Jerusalem -tekijä. KD nyt 4,0.

 

Siniset varmasti riemuitsevat kannatuksen noususta. Se on nyt 2,3. Jos nousu jatkuu puolue saattaa säilyttää vaalien jälkeenkin paikkansa eduskuntapuolueiden joukossa, ehkä ilman Soiniakin.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Työttömien aktiivimalli tietysti tuo vasemmistolle kannattajia.
Haataisen älytön vastaus Putinukkoon saattoi kostautua koko puolueelle.
Soinin retoriikka lekoineen ja luumurskineen ei vielä ole ehtitinyt pelottamaan väkeä sinisistä.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Onko kannatusmittauksissa milloinkaan arvioitu äänestysvilkkautta? Avasin tällä kertaa tutkimusaineistoa Ylen linkin kautta sen verran, että löysin lukeman "kantansa ilmoittaneiden osuus", joka oli vieläpä ilmoitettu erikseen painotetun ja painottamattoman aineiston mukaan.

Nuo prosentit olivat 60:n ja 70:n välillä. Onko sillä ennustearvoa äänestysaktiivisuuden suhteen? Ns. nukkuvat on kuitenkin se varsinainen ääniaarre mille tahansa puolueelle; se pitäisi vain löytää ja hyödyntää.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Saattaa olla, että Sinisten luonne Kokoomuksen konservatiivisena ja kansallisena korvaajapuolueena on alkanut tulla esille.

Seuraavissa eduskuntavaaleissa nähdään, onko Sinisistä Kokoomuksen kannatusta nakertavaksi syömähampaaksi.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Saattaa tuo olla Sinisten toiveissa.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Tämä nähdään seuraavissa eduskuntavaaleissa!

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

MTV:n kysely kokoomusministereiden onnistumisesta antaa toisenlaisen kuvan kuin nyt tämä Ylen gallup.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Jännä nähdä mitä muut mielipidetutkimukset tulevat kertomaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset