Ihan oikeesti Mielipiteitä politiikan katsomosta käsin.

Trump, Jerusalem ja Puola

Saa nähdä miten Suomen kantti kestää parissa periaatteellisessa kiistassa. Toinen on ajankohtainen jo tänään, Jerusalem.  YK:n yleiskokous äänestää Trumpin Jerusalem päätöksen vastaisesta julkilausumasta. Trump on antanut ymmärtää, että avustusrahaa ei niille heru, jotka äänestävät Yhdysvaltain kantaa vastaan. Saa nähdä äänestääkö Suomi Trumpin puolesta vai pidättäytyykö äänestyksestä.  Jos, noudatamme ulkopolitiikkamme sodanjälkeisiä perinteitä, taidamme pidättyä äänestyksestä. Trumpin puolesta äänestämisessä tai häntä vastaan äänestämisessä on riskinsä. Sellaisella voi olla ”Jerusalem- vaikutus” myös presidentinvaali keskusteluun.

 

Toinen tällainen kysymys on EU:n rankaisutoimet Puolan suhteen. Mikä mahtaa olla Suomen kanta. Kysymys lienee vaikea lähinnä ulkoministeri Soinille, jonka aatemaailma ainakin vielä äskettäin on ollut sukua Puolan hallitukselle. Jos kannatat EU:n rankaisu toimia tulet kannattaneeksi sellaista, joka voidaan tulkita federalismiksi. Ehkä päädymme siihen, että yritämme jollakin konstilla leikata Puolan huikeita avustuksia. Sellainen ratkaisu olisi ehkä Soinillekin helpoin mahdollinen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Kaj Granlund

Mikä on totuus Puolan tapauksessa? Epävirallinen media kertoo, että Puolan oikeuslaitoksen tuomarit valitsevat nykylain mukaan itse itsensä ja hyvät kaverinsa näihin tehtäviin ja tämä on se asia, jota vastaan Puolan hallitus taistelee.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Puolan mukaan kyseessä on tavoite purkaa vihdoinkin kommunistiset rakenteet oikeuslaitoksesta, mutta sama asia on EU:n näkökulmasta "täysin Euroopan unionin arvojen vastaista", kuten asian ilmaisee europarlamentaarikko ja Belgian entinen pääministeri Guy Verhofstadt.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Ruotsihan äänesti turvaneuvostossa vastaan

http://www.un.org/en/sc/members/

Äänin 14-1 muut äänesti (USA käytti veto-oikeuutta) D Trumpin päätöstä vastaan
https://www.un.org/press/en/2017/sc13125.doc.htm

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Niinpä, ja varmaan yleiskokouksessakin. Olisin iloinen,jos uskallus riittää Ruotsin linjalla pysymiseen. Tässä asiassa nähdään myös EU-maiden ulkopoliittinen yhtenäisyys,

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset